Raskrinkavanje.ba

Australija nije odobrila obaveznu vakcinaciju stoke mRNA vakcinama

Portal Nulta tačka objavio je da je Australija odobrila obavezne mRNA vakcine za stoku. Ova tvrdnja nije tačna.

Foto: bearfotos, freepik

Na portalu Nulta tačka 15. juna 2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Australija odobrila obavezne mRNA vakcine Bila Gejtsa za SVU stoku

I dok se u naslovu tvrdi da je obavezna vakcinacija stoke mRNA vakcinama u Australiji već odobrena, u uvodu se, pak, navodi da australijska vlada planira uvođenje obavezne vakcinacije mRNA vakcinama za sve životinje.

Australija je objavila planove da ubrizgava mRNA vakcine Bila Gejtsa u svu stoku namenjenu za ishranu ljudi.

Prema izveštajima, australijska vlada planira da uvođenje vakcine učini obaveznim za sve životinje, bez obzira na to da li se stočari slažu ili ne.

Na društvenim mrežama dijelili su se screenshoti ovog članka, na kojima se vidi ispisana tvrdnja da je “Australija odobrila obavezne mRNA vakcine Bila Gejtsa za svu stoku” (1, 2, 3). U nekim objavama navodi se da će se u životinje “ušpricati grafen”, a u nekima se implicira da će nevakcinisani preko mesa životinja primiti vakcinu. 

Tvrdnje o obaveznoj vakcinaciji mRNA vakcinama su u članku Nulte tačke argumentovane najavom kompanije Meat and Livestock Australia (MLA) o testiranju mRNA vakcina protiv kvrgave kože (LSD) te potencijalno i drugih egzotičnih bolesti.

Meat and Livestock Australia (MLA) je 2. maja 2023. godine najavio finansiranje projekta „testiranja mRNA vakcina koje se mogu brzo masovno proizvoditi u Australiji u slučaju kvrgave kožne bolesti ili izbijanja druge egzotične bolesti“.

Menadžer za dobrobit životinja, objavio je izjavu u kojoj se navodi:

„Ovaj projekat će razviti put mRNA vakcine u početku za LSD, ali potencijalno i za druge hitne bolesti. Ovo će omogućiti kapacitet za brzu masovnu proizvodnju vakcine za LSD u slučaju izbijanja. Nijedna LSD vakcina još nije registrovana za upotrebu u Australiji. Iako neke vakcine postoje u inostranstvu, put do registracije u Australiji za tradicionalno proizvedene [vakcine] duži je od mRNA vakcine“

U članku se dalje zaključuje da su “vakcine u poljoprivrednoj industriji rijetko dobrovoljne ako proizvođač želi da proda svoj proizvod na domaćem tržištu i na međunarodnim tržištima” te da će, ako se one počnu proizvoditi, u roku nekoliko godina stanovnici Australije “vrlo vjerovatno” jesti meso stoke vakcinisane mRNA vakcinama. Također, izražava se bojazan da će odgovarajuća dugoročna testiranja, kada je riječ o zadržavanju u mesu i mlijeku, izostati. 

Nulta tačka, pozivajući se na portal Spectator, postavlja pitanje zašto se daje prednost mRNA vakcinama u odnosu na tradicionalne vakcine te dovodi u pitanje bezbjednost i efikasnost vakcina protiv Covid-19 zasnovanih na toj tehnologiji. U članku se navodi i da postoji jak argument “da su za većinu stanovništva napravili više štete nego koristi” te da postoji “jaka sumnja da su vakcine protiv Covida odgovorne za porast broja pobačaja kod ljudi”.

 

Šta su činjenice?

 

Članak Nulte tačke prevod je teksta objavljenog na stranici The people's voice. Riječ je o stranici koja redovno plasira dezinformacije i teorije zavjere, zbog čega je više puta mijenjala ime - donedavno je nosila naziv News Punch, a originalno se zvala Your News Wire (link, link, link).

I dok se u naslovu članka Nulte tačke tvrdi da je Australija već odobrila obavezne mRNA vakcine za stoku, u samom se tekstu govori o navodnim planovima da to uradi. Kao dokaz, u članku su objavljeni dijelovi saopštenja kompanije Meat and Livestock Australia, u kome se najavljuju testiranja mRNA vakcina za bolesti stoke. Riječ je o kompaniji koja radi istraživanja i marketing za industriju crvenog mesa u Australiji i koja sarađuje s vladom ove zemlje.

Meat and Livestock Australia objavila je 2. maja 2023. godine na svojoj stranici da je finansirala projekat proizvodnje i testiranja mRNA vakcina koje bi se mogle brzo masovno proizvoditi u Australiji u slučaju izbijanja kvrgave kože ili drugih egzotičnih bolesti. U saopštenju je navedeno da u Australiji još nije registrovana nijedna vakcina protiv bolesti kvrgave kože, dok u drugim zemljama postoje inaktivirane, odnosno vakcine s mrtvim uzročnikom. Navodi se i da je u Australiji za tradicionalno proizvedene vakcine put registracije duži od onog za mRNA vakcine.

Kako je navedeno u saopštenju, vakcine protiv bolesti kvrgave kože trenutno se testiraju, a do kraja godine znat će se njihova efikasnost kod preživača. Objašnjeno je i da je riječ o programu u okviru koga bi bile razvijene i vakcine za još nekoliko bolesti stoke.

Dakle, u ovom se saopštenju nigdje ne spominje obavezna vakcinacija. Pored toga, budući da je u fazi testiranja, ova vakcina još nije ni odobrena.

Slične tvrdnje prethodno su se širile i na engleskom jeziku, o čemu je pisala agencija Associated Press u analizi objavljenoj 16. juna. 

Portparol Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i šumarstva Australije potvrdio je za AP da ova zemlja ne propisuje obaveznu vakcinaciju za stoku i da nije najavljena "masovna vakcinacija” mRNA vakcinama. Isto su potvrdili i iz kompanije MLA.

Portparol MLA Jack Johnston također je potvrdio da vlada ne zahtijeva da stoka primi ikakvu vakcinu te da u Australiji nijedna mRNA vakcina namijenjena  životinjama koje se koriste za ishranu nije odobrena.

"Nema 'obaveznih' vakcina za stoku u Australiji", rekao je u e-mailu.

U pojedinim objavama u opisima se implicira da će nevakcinisane osobe preko mesa životinja “primiti vakcinu”. Raskrinkavanje je o neutemeljenosti tvrdnji o imunizaciji putem konzumacije mesa vakcinisanih životinja već pisalo u analizi iz februara 2023. godine.

U članku se, također, bez ikakvog osnova, ove vakcine dovode u vezu s Bill Gatesom, a u pojedinim se objavama tvrdi da će se na taj način u stoku ubrizgavati grafen. Riječ je o tvrdnjama koje se uklapaju u “zavjerološke” narative, o kojima je Raskrinkavanje pisalo u više navrata (1, 2, 3).

mRNA tehnologija na kojoj su bazirane vakcine protiv Covid-19 kompanija Pfizer/BioNTech i Moderna predmet je brojnih dezinformacija. Kako smo objasnili u prethodnim analizama, ove vakcine jesu prve vakcine razvijene korištenjem ove tehnologije, no naučnici/e su na njoj radili/e decenijama.

Vakcine protiv Covid-19 koje su proizvele kompanije Pfizer/BioNTech i Moderna uspješno su prošle tri faze kliničkih ispitivanja, koje su potvrdile da su obje efikasne i bezbjedne, i odobrila su ih i regulatorna tijela širom svijeta, između ostalih i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Evropska agencija za lijekove i medicinska sredstva (EMA). Suprotno tvrdnjama iz članka, potvrđeno je da koristi od ovih, ali i ostalih vakcina protiv Covid-19, premašuju rizike. Ove vakcine, također, nisu povezane s većim rizikom od pobačaja (12).

Shodno navedenom, tvrdnju da je Australija odobrila obavezne mRNA vakcine za svu stoku objavljene na portalu Nulta tačka ocjenjujemo kao lažnu vijest i klikbejt. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i klikbejt.
 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 15.06.2023

Nulta tačka: Australija odobrila obavezne mRNA vakcine Bila Gejtsa za SVU stoku

Australija je objavila planove da ubrizgava mRNA vakcine Bila Gejtsa u svu stoku namenjenu za ishranu ljudi.

  • Klikbejt
  • Lažna vijest