5G, grafen i vakcine: Doktor osuđivan za rad bez licence širi teorije zavjere

Dijeli se snimak još jednog teoretičara zavjere, predstavljenog kao doktora, koji tvrdi da se vakcinisani mogu kontrolisati putem 5G mreže. Ipak, ovaj je doktor u više navrata osuđivan zbog praktikovanja medicine bez licence, a njegove tvrdnje dokazano su netačne.

Foto: Freepik.com

Na Telegram kanalu iSTiNA 17. decembra 2022. godine objavljen je snimak intervjua u kom Robert Young govori o vakcinama protiv Covid-19 i 5G mreži. Snimak je objavljen uz opis u kom se, između ostalog, navodi da su oni koji su primili vakcinu “sada priključeni na Internet Tela”:

Dr Robert Young, intervjuu od 13.12.2022. godine - Oni koji su primili "vakcinu" sada su priključeni na Internet Tela, sa mogućnošću da budu stalno nadzirani kao i prilikom odašiljanja frekvencije od 26 Ghz budu kvantno povezani sa 5G tornjem, što znači njihovu trenutnu smrt, tj. oni mogu biti tako ubijeni. 

Osoba na snimku predstavljena je kao doktor Robert Young, ali se ne navode nikakve pojedinosti o njegovoj ekspertizi niti tome ko je on zapravo. Na snimku u trajanju od 5:17 minuta Young i voditelj govore o navodnom uticaju koji elektromagnetna polja imaju na vakcinisane protiv Covid-19 te tvrde da su 5G tornjevi “biološko oružje koje vas može ozlediti”. 

Tvrde i da vakcine protiv Covid-19, navodno, sadrže grafen, putem kog se može uticati na vakcinisane. Prema tvrdnjama sa snimka, vakcinisanima je ubrizgan grafen preko kog na njih utiču EMG polja. Uticaj se navodno odvija putem zračenja elektromagnetnih talasa koje emituju 5G tornjevi, telefoni i drugi uređaji. Razlog zbog kog se u vakcinama navodno nalazi grafen je, tvrdi se, to što je on “izuzetan prijemnik i emiter tih EMG signala”.

Snimak je na pomenutom Telegram kanalu pogledan više od 6.000 puta, a objavljen je uz iste tvrdnje u opisu i na pet Facebook profila i stranica. 

Ko je Robert Young?

Na arhiviranoj verziji Youngove internet-stranice koja više nije dostupna navodi se da je on doktorirao na fakultetu posvećenom “prirodnom zdravlju” Clayton (Clayton College of Natural Health). Kao oblasti kojima se bavi uglavnom se navode nutricionizam i naturopatija.
Ova ustanova je, navodi Agence Science Presse, 2010. godine bila predmet tužbe studenata/kinja koji/e su smatrali/e da su prevareni/e, a slučaj je rezultirao time da je Clayton College morao isplatiti 2,31 milion američkih dolara bivšim studentima/kinjama. Naime, nakon što nije kompletirala proces akreditacije države Alabama, 2010. godine ova ustanova se zatvorila, a studentima/kinjama koji/e su već uplatili/e novac za svoje školovanje nije omogućen nastavak studija. 

Young je 2016. godine osuđen jer se bavio medicinom bez dozvole. U izvještaju sa ovog suđenja The San Diego Union-Tribune navodi da Young nije bio licenciran ni kao doktor medicine ni kao doktor neuropatije. On je i ranije, navodi se, hapšen iz istog razloga. Kako Los Angeles Times ističe, 2018. je morao da plati 105 miliona američkih dolara pacijentkinji oboljeloj od raka jer joj se predstavljao kao doktor i savjetovao je da odustane od medicinski preporučenih metoda liječenja. 

Robert Young, dakle, nije nikakav doktor niti se može smatrati kredibilnim izvorom informacija iz oblasti medicine i nauke. 

Vakcine protiv Covid-19 i grafen 

Primarno, u vakcinama protiv Covid-19 ne nalaze se nikakve strukture putem kojih bi se vakcinisane moglo kontrolisati. U njihovom sastavu, suprotno tvrdnjama Younga, ne nalazi se ni grafen. 

Sastav svih odobrenih vakcina protiv Covid-19 poznat je i dostupan. On se može pročitati, između ostalog, na sljedećim linkovima s platforme Vakcine (.ba), koju uređuje naučna novinarka i biologinja Jelena Kalinić – Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V, Sinovac i Sinopharm. Iz pregleda sastava ovih vakcina jasno je da se u njima ne nalaze nikakve vrste tehnologije ili grafen. 

Tvrdnje o postojanju grafenovog oksida u vakcinama, kako je navedeno u brojnim ranijim analizama, neutemeljene su i za njih ne postoje nikakvi dokazi (1, 2, 3, 4). 

U rijetkim slučajevima u kojima se za ovakve tvrdnje iznose neki dokazi navodi se da se do “saznanja” došlo elektronskom mikroskopijom, koja je nepouzdana metoda. 

5G mreža

Teorije zavjere o 5G tehnologiji generalno, njenom uticaju na živi svijet ali i i navodnoj povezanosti sa pandemijom i vakcinacijom protiv bolesti Covid-19 bile su predmet brojnih analiza Raskrinkavanja (1, 2, 3, 4, 5).

Upravo je teorija zavjere o navodnoj mogućnosti kontrolisanja pojedinaca/ki vakcinisanih protiv Covid-19 putem 5G mreže jedna od najučestalijih među zagovornicima/ama antivakcinacijskog narativa. Raskrinkavanje je o različitim verzijama ovih tvrdnji pisalo u nizu analiza (1, 2, 3). 

Termin 5G je skraćeni naziv za petu generaciju (5th Generation) mobilnih mreža. Sistemi 5G mreže su tehnološki napredniji u odnosu na prethodne generacije mobilnih komunikacionih sistema, a veoma brzo po svom uvođenju u nekim dijelovima svijeta postali su predmet teorija zavjere. 

Ova tehnologija, objašnjeno je detaljno u pomenutim analizama Raskrinkavanja, nema štetan uticaj na zdravlje ljudi. Radiotalasi mogu poremetiti fiziologiju tijela uslijed zagrijavanja. Ipak, količina energije koju emituje 5G mreža izuzetno je mala. Tako mala količina energije ne može imati bilo kakav uticaj na ljudski organizam. Ova mreža nema nikakve interakcije s vakcinama, niti predstavlja “biološko oružje”. Putem 5G ili bilo koje druge mreže vakcinisani/e se ne mogu kontrolisati ili ubijati. 

Primanjem vakcina protiv Covid-19 vakcinisani/e neće biti povezani ni na internet, kako se tvrdi u pomenutim objavama, upravo jer se u vakcinama ne nalaze nikakve tehnologije koje bi to omogućile. Budući da se u vakcinama ne nalazi grafen, tvrdnje da se preko njega putem 5G mreže mogu kontrolisati vakcinisani/e takođe su neutemeljene. 

Shodno činjenicama, prve objave pomenutih tvrdnji ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave istih navoda dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Navedenim tvrdnjama dajemo i ocjenu teorija zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 21. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Viralni AI snimak o “Elonu Musku iz Šipova” dijeljen kao autentičan

Iako su prošle više od dvije godine otkako su šale o “Elonu Musku iz Republ...

Lažna vijest
Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me