Raskrinkavanje.ba

Papa Franjo nije rekao da “Bog voli pedofile”

Nekoliko portala i korisnika/ca društvenih mreža objavilo je tvrdnje da je papa Franjo rekao da “Bog voli pedofile” i da je za njih “rezervisao posebno mjesto na nebu”. Ne postoje dokazi za ove navode.

Foto: Catholic Church England and Wales, Flickr

Na portalu Nulta tačka 21. februara 2023. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Papa Franjo objavio: “I za pedofile postoji mesto u Raju”

U članku se, između ostalog, tvrdi da je papa Franjo rekao da je pedofilija “misteriozna bolest” i da “Bog voli pedofile”.

Papa Francisko je skandalizovao žrtve seksualnog zlostavljanja proglasivši da je pedofilija misteriozna bolest i da ne smemo osuđivati one koji od nje pate. Umesto toga, prema papi, moramo prihvatiti da Bog voli pedofile, stvorio ih je s razlogom i za njih je rezervisao posebno mesto na nebu.

Prema Francisku, moramo prihvatiti pedofile jer su postojali kroz istoriju, u svim kulturama i društvima. „Seksualno zlostavljanje maloletnika je, i istorijski je bilo, rasprostranjena pojava u svim kulturama i društvima“, rekao je on. „Sećam se okrutne verske prakse, nekada rasprostranjene u određenim kulturama, žrtvovanja ljudskih bića – često dece – u paganskim obredima“.

Papa je optužen da je “član globalističke elite”, “saradnik na agendi Svjetskog ekonomskog foruma”, da zagovara “svjetsku vladu” i da radi na stvaranju “jedne svjetske religije”.

Papa Francisko je 2019. godine potpisao istorijski savez sa vođama najvećih svetskih vera, gurajući nas mnogo bliže jednoj svetskoj religiji, jednom od glavnih ciljeva Novog svetskog poretka.

Prema dokumentu koji je izradio papa Francisko i koji je objavljen na zvaničnom sajtu Vatikana, sve religije se moraju smatrati jednakim, a islam je Bogu prihvatljiv koliko i hrišćanstvo.

Slične tvrdnje objavili su portal Epoha 21.2.2023. i KM Novine 25.2.2023. godine. Članak portala KM Novine objavljen je i na stranici Vesti (.rs)

Tvrdnje da je papa rekao da Bog voli pedofile dijelile su se i na Facebooku i Twitteru (link, link, link, link).

 

Šta su činjenice?

 

Članak portala Nulta tačka prevod je teksta objavljenog 20. februara 2023. godine na stranici The People's Voice. Riječ je o portalu koji je donedavno nosio naziv NewsPunch i na kome se redovno plasiraju dezinformacije i teorije zavjere. Lažnim vijestima koje su potekle s ove stranice Raskrinkavanje se bavilo u nekoliko navrata (link, link).

Tvrdnja da je papa rekao da Bog voli pedofile, koju je plasirala ova stranica, takođe je netačna. O ovome su pisali Facta i Lead Stories. Kako navode ove platforme, ne postoje dokazi da je papa ikada rekao da Bog voli pedofile i da pedofili imaju posebno mjesto u raju. 

Ovakve izjave privukle bi pažnju medija i javnosti, no pretragom nismo uspjeli pronaći nijedan kredibilan medij na našem, italijanskom ili engleskom jeziku koji je izvijestio o tome (link, link, link). 

U članku je u formi citata objavljena papina izjava u kojoj kaže da je seksualno zlostavljanje maloljetnika kroz istoriju bila rasprostranjena pojava u svim kulturama i društvima te podsjeća na okrutne vjerske prakse žrtvovanja ljudi u poganskim obredima. Ove izjave su u članku predstavljene kao objašnjenje zašto je papa rekao da treba prihvatiti pedofile. Lead stories navodi da su ove rečenice preuzete iz papinog obraćanja o "Zaštiti maloljetnika u Crkvi" iz  februara 2019. godine, ali su u obraćanju izgovorene u potpuno drugom kontekstu.

Tokom govora, papa je rekao sljedeće (dijelovi koji su objavljeni u članku Nulte tačke napisani su italicom):

Naš rad učinio je da još jednom shvatimo da težina pošasti seksualnog zlostavljanja maloljetnika jeste, i da je kroz istoriju bila, raširena pojava u svim kulturama i društvima. Tek u relativno novije vrijeme postala je predmet sistemskog istraživanja, zahvaljujući promjeni javnog mnijenja o problemu koji se prije smatrao tabuom; svi su znali da postoji, ali niko nije govorio o njemu. Podsjetilo me to i na okrutnu vjersku praksu, nekada raširenu u određenim kulturama, žrtvovanja ljudskih bića – često djece – u poganskim obredima. Ipak, čak i danas, dostupne statistike o seksualnom zlostavljanju maloljetnika koje su prikupile razne državne i međunarodne organizacije i agencije (SZO, UNICEF, INTERPOL, EUROPOL i druge) ne prikazuju stvarne razmjere te pojave, koje su često potcijenjene, uglavnom zato što mnogi slučajevi seksualnog zlostavljanja maloljetnika ostaju neprijavljeni, od toga značajan broj onih počinjenih unutar porodice.

Iz ovog citata, ali i cijelog papinog obraćanja, jasno je da govor nije bilo usmjeren na prihvatanje pedofilije. Naprotiv, papa u njemu poziva na borbu protiv pedofilije:

Od srca apelujem na sve vlasti i pojedince (da povedu) sveobuhvatnu borbu protiv zlostavljanja maloljetnika, seksualnog, ali i drugog, jer imamo posla s gnusnim zločinima koji moraju biti izbrisani s lica zemlje: to zahtijevaju sve brojne žrtve skrivene u porodicama i u različitim mjestima u našim društvima.  

Italijanska platforma za provjeru činjenica Facta podsjeća na ranije izjave pape Franja u kojima on osuđuje pedofiliju, nazivajući je “užasnom propašću za cijelo čovječanstvo” i “monstruoznošću” (link, link).

U izvornom članku na stranici The People's Voice objavljena je slika navodnog papinog tweeta u kome on kaže: “Bog prima pedofile u svoje nebesko kraljevstvo” (eng. God welcomes pedophiles in his heavenly kingdom). Papa Franjo ima verifikovane Twitter naloge na nekoliko jezika (link link, link). Prema slici, navodni tweet objavljen je na nalogu @Pontifex. Pretragom ovog naloga, međutim, nismo ga uspjeli pronaći. Takva objava ne pojavljuje se ni na PolitiTweetu, stranici koja arhivira obrisane tweetove javnih osoba. Na dan objave članka (20.2.2023.) platforma za arhiviranje online sadržaja Wayback Machine pohranila je navedeni papin Twitter nalog sedam puta, ali nijedna arhiva ne sadrži navedeni tweet. Nema ga ni u arhivi napravljenoj dan ranije. 

Portal The People's Voice je i ranije objavljivao screenshote nepostojećih tweetova (link, link, link). Ova stranica plasirala je i netačne tvrdnje da Svjetski ekonomski forum i njegov osnivač Klaus Schwab promovišu pedofiliju i zalažu se za njenu dekriminalizaciju. O ovome je Raskrinkavanje pisalo u anali iz januara 2023. godine.

U člancima koji su predmet ove analize papa se optužuje da je “saradnik na agendi Svjetskog ekonomskog foruma” i da radi na stvaranju “jedne svjetske religije”.

Svjetski ekonomski forum i njegov osnivač Klaus Schwab često su na meti teoretičara/ki zavjere, koji/e ovu organizaciju povezuju sa pričom o “Velikom resetu” i stvaranju “Novog svjetskog poretka”. Kako smo objasnili u ranijim analizama, prema ovoj teoriji zavjere, grupa moćnika želi preuzeti kontrolu nad cijelim svijetom i uspostaviti jednu autoritarnu vladu/državu sa svim elementima moderne nacionalne države (jedna valuta, jedna vojska itd).

Tvrdnje da papa radi na stvaranju jedne svjetske religije, koje su dio ovog “zavjerološkog” narativa, aktuelne su već neko vrijeme. Faktograf i Logically su kao neutemeljene opisali navode da je papa Franjo na sedmom Kongresu vođa svjetskih i tradicionalnih religija proglasio "krislam" novom svjetskom religijom.

Kako objašnjava Logically, Kongres vođa svjetskih i tradicionalnih religija inicijativa je koju je 2003. godine pokrenuo bivši predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev. Kongres se sastaje  svake tri godine kako bi se podstakli dijalog i saradnja između velikih svjetskih religija i raspravljalo o gorućim društveno-političkim problemima u svijetu. Sedmi kongres održan je u Kazahstanu 2022. i na njemu je usvojena deklaracija. U njoj se ne spominje “krislam”, već se promoviše ideja međureligijske tolerancije i dijaloga. Prethodni kongres održan je 2018. godine.

U članku Nulte tačke pominje se da je papa Franjo 2019. godine potpisao “istorijski savez sa vođama najvećih svetskih vera, gurajući nas mnogo bliže jednoj svetskoj religiji”. Iako iz članka Nulte tačke nije jasno o kom je dokumentu riječ, u članku na stranici The People’s Voice objavljen je link iz koga je jasno da se tvrdnje odnose na Dokument o ljudskom bratstvu kog su potpisali papa Franjo i veliki imam egipatske džamije i univerziteta Al-Azhar Ahmed Al-Tayeb u februaru 2019. Osvrćući se na ovaj dokument, Logically navodi:

 Dokument o kom je riječ – Dokument o ljudskom bratstvu – zajednička je izjava koju su potpisali papa Katoličke crkve i veliki imam Al-Azhara. Izjava je simbolički gest s ciljem promovisanja saradnje i uzajamnog poštovanja između velikih svjetskih religija rimokatolicizma i islama i ni na koji način ne sugeriše njihovo spajanje.

Shodno navedenom, tvrdnju da je papa rekao da Bog voli pedofile i da pedofili imaju posebno mjestu u raju, objavljenu na portalu Nulta tačka, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnja da je papa Franjo rekao da pedofili trebaju biti prihvaćeni jer je seksualno zlostavljanje maloljetnika bilo prisutno kroz istoriju dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Tvrdnje da je papa “saradnik na agendi Svjetskog ekonomskog foruma” i da radi na stvaranju “jedne svjetske religije” ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 10.02.2023

Nulta tačka: Papa Franjo objavio: “I za pedofile postoji mesto u Raju”

Papa Francisko je skandalizovao žrtve seksualnog zlostavljanja proglasivši da je pedofilija misteriozna bolest i da ne smemo osuđivati one koji od nje...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 21.02.2023

Epoha: Papa Franjo izjavio da “pedofili imaju posebno mjesto u raju”

Papa Franjo skandalizirao je žrtve seksualnog zlostavljanja izjavom da je pedofilija misteriozna bolest i da ne smijemo osuđivati ​​one koji od nje pa...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.02.2023

Vesti (.rs): "PEDOFILI IMAJU POSEBNO MESTO U RAJU" KAŽE PAPA FRANJO (VIDEO)

"Pedofili imaju posebno mesto u raju" kaže Papa Franjo (VIDEO) Papa Franja ponizio žrtve seksualnog zlostavljanja izjavivši da je pedofilija misterioz...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 25.02.2023

KM novine: "Педофили имају посебно место у рају" каже Папа Фрањo (ВИДЕО)

Папа Фрања понизио жртве сексуалног злостављања изјавивши да је педофилија мистериозна болест и да не смемо осуђивати оне који од ње пате, преноси хрв...

 • Teorija zavjere
 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti