Raskrinkavanje.ba

Svjetski ekonomski forum ne zagovara legalizaciju seksa sa životinjama

“Zavjerološki” portal Epoha tvrdi da je Svjetski ekonomski forum naredio vladama širom svijeta da promovišu legalizaciju seksualnih odnosa sa životinjama i da je Španija poduzela korake u tom smjeru. Ništa od toga se nije desilo.

Foto: World Economic Forum, Flickr

Na portalu Epoha 2.3.2023. godine objavljen je članak pod naslovom:

Skandalozno – WEF kaže da je vrijeme za legalizaciju seksa i braka sa životinjama kako bi se promicala inkluzija

U članku se navodi da je Svjetski ekonomski forum (eng. World Economic Forum, WEF) naredio vladama iz cijelog svijeta da promovišu ideju da bi ljudi trebali imati pravo da se vjenčaju i imaju seksualne odnose sa životinjama. Kao “dokaz” za ovu tvrdnju navodi se španski zakon koji navodno “dekriminalizira” seks sa životinjama.

Španjolska je prva zemlja koja je donijela novi zakon koji poduzima velike korake prema ovoj inicijativi. To ne čudi ako uzmete u obzir da je španjolski premijer Pedro Sánchez i otvoreni socijalist i suradnik Agende Svjetskog ekonomskog foruma. U Sanchezovoj socijalističkoj vladi prozoofilski zakon progurao je zaposlenik WEF-a Ione Belarra Urteaga, ministar za socijalna prava i Agendu 2030. Tako je, Španjolska je toliko infiltrirana u WEF da čak imaju ministra za Agendu 2030.
(...)
Kao da to nije dovoljno uznemirujuće, WEF je zadužio glavne medije da proguraju ovaj narativ u drugim zemljama. Nemojte se zavaravati, ne radi se samo o Španjolskoj. Žele proširiti ovu bolest po cijelom svijetu.

U članku je prikazan tweet sa screenshotom članka portala pod nazivom Pox, u čijem se naslovu navodi da je “legalizacija seksa sa životinjama trijumf za inkluziju i različitost”.

Navodi o WEF-ovoj namjeri da promoviše legalizaciju zoofilije prepričani su i na engleskom jeziku u videu s Rumble profila The People’s Voice, koji je također u članku Epohe. Na thumbnailu videa prikazan je navodni screenshot tweeta Svjetskog ekonomskog foruma u kojem piše da “zakoni o bestijalnosti narušavaju ljudska prava”.

Tvrdnje s portala Epoha objavljene su na još nekoliko Twitter i Facebook profila.


Da li je Španija legalizovala seksualne odnose sa životinjama?

Kao izvor, u članku Epohe naveden je portal NewsPunch. U analizi ovih tvrdnji, koja je objavljena 7.3.2023, fact-checking portal Snopes objašnjava da je NewsPunch rebrendirana verzija web stranice Your News Wire, koja je poznata kao jedna od najvećih fabrika lažnih vijesti na svijetu

Jasno je da nije riječ o pouzdanom izvoru informacija, što Epohi nije predstavljalo prepreku da članak gotovo u potpunosti prepiše s ove fake news stranice bez, kako se čini, ikakvih dodatnih provjera ili intervencija.

Tvrdnje da je Španija legalizovala seksualne odnose sa životinjama širile su se u medijima i na društvenim mrežama domaćeg govornog područja u februaru ove godine, a Raskrinkavanje se njima bavilo u analizi koju možete pročitati ovdje.

Takve tvrdnje su netačne.

Naime, početkom februara ove godine španski kongres usvojio je Zakon o dobrobiti životinja, kao i izmjene Krivičnog zakona koje se odnose na zlostavljanje životinja. Ranije je Krivični zakon tretirao čin eksploatacije životinja kao krivično djelo. S obzirom na to da, prema nekim tumačenjima, eksploatacija podrazumijeva finansijsku dobit, zoofilija se nije tretirala kao zasebno krivično djelo. Izmjenama Krivičnog zakona kao krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna definišu se svi “činovi seksualne prirode” koji uzrokuju povredu životinje zbog koje joj potrebno liječenje kod veterinara. Ukoliko seksualni čin ne uzrokuje povredu, bit će tretiran kao zlostavljanje. Na ovaj način, kako su objasnili iz Ministarstva za socijalnu zaštitu, bit će kriminalizovani svi seksualni odnosi sa životinjama, a ne samo eksploatacija.

Dakle, suprotno tvrdnjama s Epohe, Španija je pooštrila zakonske mjere dajući širu definiciju seksualnog zlostavljanja životinja, koje se ranije odnosilo samo na seksualnu eksploataciju. 

Zakon o dobrobiti životinja predložila je ministrica Ione Belarra Urteaga, u članku Epohe predstavljena kao muškarac. Urteaga je, kako se navodi na web stranici španske vlade, ministrica za socijalna prava i Agendu 2030.

Teoretičari/ke zavjere vezuju termin “Agenda 2030” za teoriju zavjere o “Velikom resetu”. Kako je objašnjeno u nekoliko analiza Raskrinkavanja (1, 2, 3, 4), sljedbenici/e ove teorije zavjere vjeruju da globalne elite, predvođene Svjetskim ekonomskim forumom i njegovim osnivačem Klausom Schwabom, žele kreirati novi svjetski poredak i uvesti globalni komunizam. Velike svjetske događaje, poput pandemije Covid-19 ili rata u Ukrajini, često opisuju kao “režirane” i dio plana “Velikog reseta”. Agenda 2030, suprotno njihovim vjerovanjima, nije dio nekog plana da se uspostavi novi svjetski poredak.

Mijenjajmo naš svijet: Agenda 2030 za održivi razvoj”, kako je objašnjeno u analizi Raskrinkavanja iz maja 2020. godine, naziv je dokumenta u kojem je sadržano 17 ciljeva održivog razvoja, a koji su usvojile Ujedinjene nacije na Samitu za održivi razvoj 2015. godine. 

Ne postoje dokazi da je ministrica Ione Belarra Urteaga “zaposlenik WEF-a” niti njena nadležnost za implementaciju UN-ove Agende 2030 to potvrđuje.

Tvrdnja da Svjetski ekonomski forum vladi bilo koje države može nešto “narediti” također je besmislena s obzirom na to da je riječ o međunarodnoj neprofitnoj organizaciji koja nema ovlasti da upravlja institucijama bilo koje države.

Snopes je, za potrebe pisanja svoje analize na ovu temu, kontaktirao WEF molbom da prokomentariše tvrdnje da naređuju vladama da promovišu legalizaciju zoofilije:

"Ovo je lažna priča koja ima za cilj da diskredituje važan posao koji Svjetski ekonomski forum obavlja u vezi s ozbiljnim globalnim izazovima", napisao je glasnogovornik Yann Zopf u e-mailu. 

"Svjetski ekonomski forum nikada nije iznosio takve tvrdnje i nema ovlasti, a ni namjeru da daje naredbe vladama i drugim institucijama ili pojedincima."

Navodni tweet Svjetskog ekonomskog foruma u kojem piše da “zakoni o bestijalnosti narušavaju ljudska prava” nije autentičan. Na Twitter nalogu ove organizacije, kao ni na njihovoj web stranici, nije moguće pronaći takve tvrdnje, a Google pretraga nije pokazala bilo kakve kredibilne izvještaje o tome da ih je WEF ikada javno iznio.


Parodija predstavljena kao stvarna vijest

Portal po imenu Pox ne postoji, kao ni članak pod naslovom “Zašto je nova legalizacija seksa sa životinjama u Španiji trijumf za inkluziju i različitost, objašnjeno”. Pox je očigledno parodija portala Vox”, a slika objavljena u tweetu 26.2.2023 i u članku Epohe je fotomontaža koja je predstavljena kao screenshot novinskog članka. Kao autor navodnog članka objavljenog na nepostojećem portalu navodi se Winston Smith, što je ime glavnog lika u romanu “1984” Georgea Orwella. Iz poređenja članka koji je zaista objavljen na Voxu i slike s Twittera jasno je da je Pox imitacija vizualnog identiteta Voxa.

Autor ovog tweeta je, kako je objasnio Snopes u svojoj analizi, radikalno desničarski komentator James Lindsey. On je i ranije objavljivao lažne “članke” s Poxa

Također nije tačno da “glavni mediji”, odnosno kredibilne medijske kuće, promovišu legalizaciju seksa sa životinjama. Google pretraga ne daje rezultate koji bi pokazali da iko, osim “zavjeroloških” web stranica, uopšte priča o tome.

Shodno činjenicama, tvrdnju da Svjetski ekonomski forum kaže da je vrijeme za legalizaciju seksualnih odnosa i braka sa životinjama te da je “naredio” svjetskim vladama da to promovišu ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Iste ocjene dajemo tvrdnji da je Španija poduzela korake ka legalizaciji seksualnih odnosa sa životinjama ili da ih je legalizovala. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 02.03.2023

Epoha: Skandalozno – WEF kaže da je vrijeme za legalizaciju seksa i braka sa životinjama kako bi se promicala inkluzija

Svjetski ekonomski forum naredio je infiltriranim vladama diljem svijeta da poduzmu hitne korake kako bi podržali novu kontroverznu inicijativu koja b...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest