Raskrinkavanje.ba

Svjetski ekonomski forum ne zagovara politiku jednog djeteta za bjelačke porodice

Dijele se tvrdnje da je Svjetski ekonomski forum počeo sa zagovaranjem politike jednog djeteta za bjelačke porodice u SAD-u, navodno u svrhu promovisanja različitosti. Ova organizacija, ipak, ne zagovara takvo nešto.

Foto: World Economic Forum, Flickr

Na portalu Epoha 10. marta 2023. godine objavljen je članak u kom se tvrdi da je Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum - WEF) “počeo promicati” politiku jednog djeteta za bjelačke porodice u Sjedinjenim Američkim Državama. Prema tvrdnjama iz članka, razlog navodnog uvođenja ove politike je “promicanje različitosti i spašavanje planete”. Između ostalog, navodi se:

WEF Klausa Schwaba sada poziva SAD da nametne strogu ‘politiku jednog djeteta’ svim bijelim obiteljima u nastojanju da se, kako kažu, promovira različitost, smanji nejednakost i uvede novu era “post-politike”. Ovo djeluje vrlo uznemirujuće.
(...)
I, naravno, ne odnosi se ovo samo na Ameriku, već i na ostatak svijeta gdje se bijela populacija pokušava svako malo sotonizirati tobože zbog povijesnih grijeha predaka, što je rasistički prema bijeloj rasi, a sada se još pokušava uvesti politika depopulacije putem planiranog roditeljstva i ograničavanja potomstva na jedno dijete. 

U članku portala Epoha ističe se da je politika koju WEF navodno zagovara pod uticajem politike jednog djeteta koja je ranije bila na snazi u Kini. Navodi se i da razmjere “WEF-ove kampanje ‘Jedna Amerika, jedno dijete’” neće moći biti mjerljive sa razmjerama politike koja je bila na snazi u Kini, budući da je tamošnja vlast stroža od vlasti u drugim zemljama. Ipak, kako se tvrdi, “pitanje je koliko će vremena proći prije nego što demokratska vlada prihvati ovu barbarsku politiku Klausa Schwaba i WEF-a”. 

Iste tvrdnje objavljene su i u šest Facebook objava tokom marta 2023. godine. 

Ko je izvor ovih tvrdnji?

Portal Epoha čest je izvor različitih dezinformacija, o kojima je Raskrinkavanje pisalo u više navrata. Kao izvor za svoje tvrdnje Epoha navodi portal Newspunch. Zapravo, članak portala Epoha prevod je članka koji je na portalu NewsPunch, takođe čestom izvoru dezinformacija (1, 2, 3, 4), objavljen 9.3.2023. godine. Na dnu članaka sa portala Epoha i NewsPunch priložen je videosnimak objavljen 9.3.2023. na kanalu The People's Voice, na platformi Rumble. U ovom snimku voditelj na engleskom jeziku izgovara tekst članka portala NewsPunch. 

Dijelovi navedenog snimka sa platforme Rumble dijelili su se na Facebooku uz prevod na naš jezik. U vrijeme pisanja ove analize, prilikom pristupa stranici newspunch.com korisnici/e se preusmjeravaju na domenu thepeoplesvoice.tv, što ukazuje na to da je portal NewsPunch trenutno preimenovan u The People’s Voice. 

Ni portal Epoha ni NewsPunch, na koji se poziva, ne navode nikakve izvore za tvrdnje o navodnom zagovaranju politike jednog djeteta. Na početnoj slici snimka sa kanala The People's, Voice, koji je dio pomenutih članaka, može se vidjeti screenshot Twitter objave na engleskom jeziku u kojoj Svjetski ekonomski forum navodno tvrdi da “Amerika mora smanjiti svoju bjelačku populaciju”. 

Šta o ovome kaže Svjetski ekonomski forum?

Svjetski ekonomski forum je međunarodna neprofitna organizacija čiji je osnivač Klaus Schwab. Ova organizacija česta je meta dezinformacija u kojima joj se neutemeljeno pripisuju različite izjave i zagovaračke politike koje navodno provodi. Raskrinkavanje je o takvim primjerima pisalo u više navrata (1, 2, 3, 4). 

Objave navedenih tvrdnji analizirale su i druge platforme za provjeru činjenica, među kojima su Reuters (14.3.2023), Istinomer (29.3.2023) te naša partnerska platforma iz Hrvatske Faktograf (17.3.2023). U svojim analizama, pomenute platforme objasnile su da tvrdnje o navodnom promicanju politike WEF-a nemaju utemeljenje. 

Naime, ne postoje nikakvi kredibilni izvori koji bi potvrdili da je WEF počeo zagovarati bilo kakvu politiku jednog djeteta za bjelačke porodice. Nijedan kredibilan izvor nije izvijestio o tome da je WEF pokrenuo kampanju “Jedna Amerika, jedno dijete”. 

Na zvaničnom Twitter nalogu Svjetskog ekonomskog foruma nije moguće pronaći objavu iz navedenog screenshota niti bilo koju drugu u kojoj WEF najavljuje pomenutu politiku. Platforma za arhiviranje online sadržaja Wayback Machine pohranila je Twitter nalog WEF-a u četiri navrata tokom 8.3.2023. (1, 2, 3, 4), dan prije objave pomenutog članka i videosnimka, te šest puta na dan objave snimka (1, 2, 3, 4, 5, 6). Nijedna od pomenutih arhiva ne pokazuje da je na ovom Twitter nalogu ikada objavljen tweet u kom se navodi da “Amerika mora smanjiti svoju bjelačku populaciju”. 

Glasnogovornik Svjetskog ekonomskog foruma Yann Zopf potvrdio je za Reuters da WEF “nikada nije objavio takav tweet i nikada nije dao takvu izjavu”. Pretraga zvanične stranice Svjetskog ekonomskog foruma za navodni naziv kampanje “Jedna Amerika, jedno dijete” na engleskom jeziku ne daje rezultate koji bi potvrdili da je WEF ikada zvanično objavio takvu politiku. 

U članku portala Epoha očitava se i teorija zavjere prema kojoj je ova izmišljena politika navodno dio plana o depopulaciji bijelaca/kinja u svijetu. 

Shodno činjenicama, prvu objavu navedenih tvrdnji o tome da Svjetski ekonomski forum zagovara politiku jednog djeteta za bjelačke porodice u SAD-u iz članka portala Epoha ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Članku portala Epoha, zbog tvrdnji o navodnom planu depopulacija bjelačke rase, dajemo i ocjenu teorija zavjere

(Raskrinkavanje.ba

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 10.03.2023

Epoha: Šokantno! WEF počeo promicati ‘Politiku jednog djeteta’ za bijele obitelji

Svjetski ekonomski forum najavio je novu kontroverznu politiku koja bi trebala natjerati sve koji se protive eugenici na zgražavanje. Naime, WEF je po...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest