Raskrinkavanje.ba

Svjetski ekonomski forum nije zabranio vakcinisanim pilotima da prevoze učesnike/ce

Netačne tvrdnje da Svjetski ekonomski forum ne angažuje pilote koji su vakcinisani protiv Covid-19 šire se iz antivakcinacijskih krugova.

Foto: World Economic Forum/Flickr

Na portalu Provjeri 15.1.2023. godine objavljen je članak u kojem se tvrdi da je Svjetski ekonomski forum (The World Economic Forum – WEF) zabranio pilotima koji su vakcinisani protiv Covid-19 da prevoze učesnike/ce WEF-a.

WEF angažira necijepljene pilote da ih dovezu u Davos: “Sigurnost naših članova je prioritet broj 1”
Ne vjeruju „cjepivu“
Klaus Schwab zabranio je cijepljenim pilotima prijevoz članova Svjetskog ekonomskog foruma u i iz Davosa zbog sigurnosnog rizika koji predstavljaju.
Prema izvješćima, članove WEF-a prevoze isključivo necijepljeni piloti na konferenciju 2023. u Davosu u Švicarskoj.

Tvrdnja da je vakcinisanim pilotima zabranjeno da prevoze učesnike/ce Svjetskog ekonomskog foruma potiče od, kako je navedeno u članku, Josha Yodera, koji je voditelj američke “skupine pilota protiv cijepljenja”.

Josh Yoder, voditelj US Freedom Flyersa, skupine pilota protiv cijepljenja, rekao je pilotu Alanu Dani da prima upite od elite iz Davosa zainteresirane za zapošljavanje necijepljenih pilota da lete na njihovim poslovnim putovanjima.
“Sada prima pozive od bogatih poslovnih ljudi i kompanija da voze svoje direktore u poslovnim zrakoplovima s necijepljenom posadom”, rekla je Dana za “Maria Zeee Uncensored” ovaj tjedan.

Kao “objašnjenje” tvrdnje da Svjetski ekonomski forum ne želi vakcinisane pilote navodi se da vakcine protiv Covid-19 uzrokuju iznenadne smrti.

Gotovo sve glavne zrakoplovne tvrtke u SAD-u izdale su pilotima i posadi 2021. obvezu primanja eksperimentalnog „cjepiva“ protiv COVID-a, što je dovelo do toga da piloti koji se ne slažu formiraju US Freedom Flyers.
Dvije godine kasnije, podaci koji se pojavljuju i porast dokumentiranih incidenata pojedinaca koji su “iznenada umrli” nakon što su primili mRNA cjepivo protiv COVID-19 čini se da elitu tjeraju na zahtjeve za necijepljenim pilotima.

Screenshot članka portala Provjeri dijelio se Facebookom, uglavnom na privatnim profilima korisnika/ca ove mreže.

Šta su činjenice?

Svjetski ekonomski forum je internacionalna neprofitna organizacija osnovana 1971. godine sa sjedištem u Ženevi, u Švicarskoj. Teorije zavjere i dezinformacije o WEF-u “popularne” su već neko vrijeme, a naročito su se intenzivirale tokom pandemije Covid-19 (1, 2). Ovom forumu, kao i njegovog osnivaču, pripisivane su brojne teorije zavjera, o kojima je Raskrinkavanje pisalo u nekoliko analiza (1, 2, 3).

Svjetski ekonomski forum neutemeljeno je povezan s idejom o tajnom planu da se stvori “svjetska država” ili “globalna vlada”. Osnovna ideja te teorije zavjere jeste da grupa moćnika želi preuzeti kontrolu nad cijelim svijetom i uspostaviti jednu autoritarnu vladu/državu sa svim elementima moderne nacionalne države (jedna valuta, jedna vojska itd).

Detaljnije o tome kako se razvijala teorija zavjere o “novom svjetskom poretku”, odnosno uspostavljanju “svjetske države”, čitajte u analizi Raskrinkavanja na ovom linku

Tvrdnja da je Klaus Schwab zabranio vakcinisanim pilotima da prevoze učesnike/ce Svjetskog ekonomskog foruma u i iz Davosa zbog “sigurnosnog rizika koji predstavljaju” izvorno je objavljena na američkoj stranici News punch 15.1.2023. Ovi navodi objavljeni su dan prije zvaničnog početka ovogodišnjeg WEF-a u Davosu. Opovrgla ih je američka platforma za provjeru činjenica Snopes u analizi objavljenoj 15.1.2023. godine. 

Snopes navodi da je neutemeljeno vjerovanje da vakcinisani piloti imaju veći rizik od smrti osnovna ideja oko koje se okuplja grupa komercijalnih pilota pod nazivom U.S. Freedom Flyers. 

O ovakvim tvrdnjama pisalo je i Raskrinkavanje u nekoliko navrata i uvijek s istim zaključkom – da nije došlo do povećanja smrtnosti i drugih zdravstvenih tegoba u ovoj profesiji zbog vakcina protiv Covid-19 (1, 2).

Na zvaničnoj stranici Svjetskog ekonomskog foruma, kao ni na zvaničnim nalozima ove organizacije na društvenim mrežama (1, 2, 3), nema nikakvih podataka o tome da traže nevakcinisane pilote.

Tvrdnja da je bogata elita tražila nevakcinisane pilote za Davos dolazi iz intervjua s Alanom Danom, bivšim komercijalnim pilotom, koji je to izjavio za Infowars, ultradesničarsku web stranicu koja je poznata po promociji teorija zavjere i objavljivanju dezinformacija. Dan je ponovio navode “iz druge ruke” od osnivača US Freedom Flyersa Josha Yodera.

Međutim, Yoder je na svom Twitter nalogu demantovao da je ikada izjavio da WEF traži od njega nevakcinisane pilote. Yoder tvrdi da je govorio o bogatim poslovnim ljudima koju su mu se obratili tim povodom. Snopes o tome piše:

Loder je na Twitteru negirao da je ikada sugerisao da WEF traži ove pilote. Umjesto toga, rekao je da su mu se “bogati biznismeni obratili” u svrhu pronalaženja nevakcinisanih pilota da ih odvezu u Davos. Ova tvrdnja potpuno je neprovjerljiva i dolazi od aktiviste koji redovno promoviše teoretičare/ke zavjere dok sugeriše da je Anthony Fauci nacista. Budući da WEF ne traži nevakcinisane pilote, te zato što je navodni izvor ove tvrdnje eksplicitno odbacio to tumačenje, tvrdnja iz [medijskih] naslova o tome da WEF preferira nevakcinisane pilote “netačna” je.

Tvrdnja iz naslova članka Provjeri da Svjetski ekonomski forum tvrdi da je “sigurnost naših članova prioritet broj 1” u kontekstu angažmana nevakcinisanih pilota posve je izmišljena. Ne postoje nikakvi dokazi da je WEF ikada objavio takve navode.

Navod iz članka da su glavne aviokompanije u Sjedinjenim Američkim Državama izdale pilotima i posadi obavezu primanja “eksperimentalne vakcine protiv Covid-19” takođe je netačan. 

Vakcine protiv Covid-19 nisu eksperimentalne. Riječ je o teoriji zavjere koja se pojavila uporedo s prvim odobrenim vakcinama protiv ove bolesti. Raskrinkavanje je u više analiza ustanovilo da sve dostupne činjenice pokazuju da su vakcine protiv Covid-19 prije odobrenja za upotrebu na ljudima prošle sva neophodna ispitivanja, što znači da ih je neutemeljeno nazivati eksperimentalnim. (1, 2, 3).

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju iz članka portala Provjeri da je Schwab zabranio vakcinisanim pilotima prevoz članova Svjetskog ekonomskog foruma u i iz Davosa te da se traži da članove/ice WEF-a prevoze isključivo nevakcinisani piloti na konferenciju 2023. godine ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere budući da ne postoje nikakvi dokazi da Svjetski ekonomski forum traži nevakcinisane pilote. Sve kasnije objave ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere

Naslov u kojem se citira nepostojeća izjava iz Svjetskog ekonomskog foruma da je “sigurnost članova prioritet broj 1” u kontekstu nepostojećeg angažmana isključivo nevakcinisanih pilota ocjenjujemo kao klikbejt.

Tvrdnju da su vakcine protiv Covid-19 eksperimentalna terapija ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti budući da je riječ o netačnom navodu, o kojem smo pisali u više navrata. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da piloti iznenada umiru od vakcina protiv Covid-19.


(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 15.01.2023

Provjeri (.hr): WEF angažira necijepljene pilote da ih dovezu u Davos: “Sigurnost naših članova je prioritet broj 1”

Ne vjeruju „cjepivu“ Klaus Schwab zabranio je cijepljenim pilotima prijevoz članova Svjetskog ekonomskog foruma u i iz Davosa zbog sigurnosnog rizi...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest