Raskrinkavanje.ba

Na viralnoj fotografiji nije Klaus Schwab

Na društvenim mrežama se već neko vrijeme dijele fotografije ekscentrično odjevenog Amerikanca Maxa Schwaba, uz tvrdnju da je tu zapravo riječ o osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma – Klausu Schwabu.

Foto: Facebook

Teorije zavjere i dezinformacije o Svjetskom ekonomskom forumu (SEF) i osnivaču ove organizacije Klausu Schwabu popularne su još od početka pandemije Covid-19 (1, 2). One su uglavnom bile vezane za frazu “Veliki reset” – koja zaista postoji u naslovu publikacije čiji je Schwab jedan od autora (Covid-19: The Great Reset). U “zavjerološkim” krugovima razvile su se teorije u kojima se tvrdi da se radi o planu uspostave “novog svjetskog poretka”. Šta zapravo predstavlja “Veliki reset” čitajte u našoj ranijoj analizi.

No, dezinformacije o Schwabu nisu stale samo na onome što on radi u sklopu SEF-a. Na proflu BQrac Za Istinu 11.5.2022. godine objavljen je kolaž fotografija muškarca oskudno odjevenog u žensku odjeću, a za kojeg se tvrdi da je upravo Klaus Schwab. U opisu objave stoji da je ovo čovjek “koji upravlja svijetom”, kao i par nejasnih rečenica u kojima su riječi “šifrirane” upotrebom znakova umjesto slova.

Tvrdnje da je muškarac na prikazanim fotografijama ustvari osnivač Svjetskog ekonomskog foruma na Facebooku su se dijelile u više verzija. U nekim objavama nije dijeljen kolaž fotografija, već samo jedna od njih, uz opis u kojem se spominje ime Klausa Schwaba:

 

Ko je zapravo na fotografijama

Objave s ovim fotografijama i tvrdnjama da je na njima Klaus Schwab na društvenim mrežama objavljivane su i prošle godine. Jednu od najranijih trenutno dostupnih objava na našem govornom području pronašli smo na Facebook profilu Emina Minći Grabovica od 20.4.2021. godine. Osim toga, i na drugim se jezicima (1, 2, 3) tvrdilo da je osoba s fotografije Klaus Schwab. 

Raskrinkavanjem ovih navoda bavio se grčki fact-checking portal Ellinika Hoaxes u analizi objavljenoj 23.8.2021. godine.

Kako navodi ovaj portal, fotografija uprizoruje Maxa Schwaba, muškarca koji živi na otoku Key West u američkoj saveznoj državi Florida. S osnivačem i predsjednikom Svjetskog ekonomskog foruma ovaj muškarac dijeli samo prezime. 

Fotografije Maxa Schwaba u sličnim izdanjima mogu se pronaći na Facebook stranicama vezanim za Key West (1, 2, 3), što ukazuje na to da je ekscentrično odijevanje i izlazak u javnost ovog muškarca česta pojava. 

Osim grčkih fact-checkera, kasnijim pojavama ovih dezinformacijama bavili su se Myth Detector u analizi objavljenoj 15.10.2021. godine, ali i Reuters u analizi objavljenoj 2.2.2022. godine.

(Ne)suptilna homofobija i transfobija

Analizirane objave predstavljaju još jedan primjer pokušaja diskreditacije popularnih meta teorija zavjere, implicirajući im ono što pristalice takvih teorija smatraju devijantnim ponašanjem (najčešće transvestizam i transseksualizam). Slične primjere s kojim smo se ranije susretali možete pogledati na linkovima ispod.

 

Iako ne postoje nikakvi dokazi da su ove osobe nužno sklone takvom ponašanju, na ovaj se način, u osnovi, promovišu homofobni i transfobni narativi kojima se etiketiraju i stigmatišu osobe u našem društvu kojima su ljudska prava zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta već uskraćena

Shodno navedenom, trenutno najraniju objavu u kojoj se tvrdi da je na spomenutim fotografijama Klaus Schwab ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sve kasnije objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 11.05.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil BQrac Za Istinu Klaus Schwab

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.04.2022

Twitter profili: Twitter profil Грозна Klaus Schwab

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 13.04.2022

Twitter profili: Twitter profil Јован Маркуш Klaus Schwab

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 12.04.2022

Twitter profili: Twitter profil Rodoljubi Klaus Schwab

  • Prenošenje lažnih vijesti