Raskrinkavanje.ba

Manipulacija prevodom: Osnivač WEF-a nije govorio o “svjetskoj državi”

U titlovima viralnog videosnimka osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma Klausu Schwabu pripisane su riječi koje nije izgovorio. Netačno se tvrdi da je Schwab rekao da moćnici imaju sredstva da “sprovedu Svetsku Državu”

Foto: Flickr/World economic forum

Na Twitter profilu A.P. Inforatnik 27. maja 2022. godine objavljen je videosnimak sa sljedećim opisom: 

Davos 2022
"Mi imamo sredstava da sprovedemo Svetsku Državu"
⚫ Rečenica zbog koje je u Davos došlo 2,000 svetskih političara, biznismena, korporacija, bankara...

U videosnimku, u trajanju od 39 sekundi, govori osnivač Svjetskog ekonomskog foruma (The World Economic Forum - WEF) Klaus Schwab. U titlovima za domaće govorno područje ispisano je:

Hajde da budemo otvoreni, budućnost se ne dešava sama od sebe. Budućnost se izgrađuje od nas. Od strane moćne zajednice vas koji se nalazite ovde. Mi imamo sredstva..da sprovedemo svetsku državu.

Do vremena pisanja ove analize videosnimak je ostvario 13.000 pregleda, 210 reakcija i retweetovan je 69 puta.

Šta su činjenice?

Videosnimak objavljen na Twitter nalogu A.P. Inforatnik isječak je iz uvodnog govora kojeg je Klaus Schwab održao na ceremoniji otvaranja Svjetskog ekonomskog foruma 2022. godine.

Na zvaničnom YouTube kanalu ovog foruma snimak pozdravnog govora objavljen je 25. maja 2022. godine. Schwab se prisutnima obratio na engleskom jeziku. Isječak govora iz analizirane objave počinje na 5:39 minuti snimka. 

Prevod onoga što je Schwab rekao glasi:

Ali takođe, budimo jasni, budućnost se ne dešava sama od sebe. Budućnost gradimo mi, snažna zajednica poput vas prisutnih ovdje, u ovoj prostoriji… Mi imamo sredstva da unaprijedimo države svijeta.

Dakle, Schwab nije izgovorio da “imamo sredstva da sprovedemo Svetsku Državu”. Taj dio dopisan je u titlovima za jezike domaćeg govornog područja iako Schwab to nije izgovorio. Rekao je da je na WEF-u prisutna snažna zajednica koja ima sredstva da unaprijedi države svijeta.

Ideja o tajnom planu da se stvori “svjetska država” ili “globalna vlada” zapravo je teorija zavjere i ovaj videoisječak dio je tog “zavjerološkog” narativa.

Osnovna ideja te teorije zavjere jeste da grupa moćnika želi preuzeti kontrolu nad cijelim svijetom i uspostaviti jednu autoritarnu vladu/državu sa svim elementima moderne nacionalne države (jedna valuta, jedna vojska itd). 

“Ova teorija zavjere je u trenutnom obliku ‘uzletjela’ nakon završetka Drugog svjetskog rata i uspostavljanja Ujedinjenih nacija (UN)”, rekao je za CBS profesor Stephen O'Leary s Annenberg škole Univerziteta iz Južne Karoline, komentarišući uspon teorije zavjere o “svjetskoj državi”. Može se reći da su “zavjerolozi” upravo u UN-u, koji okuplja gotovo sve države na svijetu, vidjeli potencijal za uspostavljanje takve svjetske vlade.

Tokom pandemije viralna je bila “agenda 21/2030”, koju je navodno napravio UN, a u kojoj su izlistani svi “postulati novog svjetskog poretka”.

Detaljnije o tome kako se razvijala teorija zavjere o “novom svjetskom poretku”, odnosno uspostavljanju “svjetske države”, čitajte u analizi Raskrinkavanja na ovom linku

Klaus Schwab je 82-godišnji osnivač međunarodne nevladine organizacije Svjetski ekonomski forum, koja je široj javnosti najpoznatija po centralnom događaju koji se jednom godišnje organizuje u švajcarskom gradu Davos.

Schwab je postao učestala “meta” teoretičara/ki zavjere, posebno tokom pandemije Covid-19, kada su inicijativi “Veliki reset”, koju je pokrenuo Svjetski ekonomski forum, pripisivani brojni netačni ciljevi.

Raskrinkavanje je u analizi objavljenoj 23.4.2021, koju možete čitati na linku ovdje, detaljnije pisalo o teorijama zavjere vezanim za “Veliki reset”.

Inicijativa koja nosi naziv “Veliki reset” zaista postoji, a ovaj dokument sačinio je Svjetski ekonomski forum u junu 2020. godine. Riječ je o planu koji razmatra moguće načine oporavka zemalja nakon pandemije Covid-19. Naziv ovog dokumenta veoma brzo preuzeli su teoretičari/ke zavjere, koji/e su mu pripisali posve drugačiju suštinu. 

Informacije o idejama i ciljevima ove inicijative dostupne su u sklopu agende koja je 3.6.2020. godine objavljena na zvaničnoj web stranici WEF-a. Treba istaći i to da zaključci koje Svjetski ekonomski forum donosi na svojim sastancima ni na koji način nisu obavezujući za bilo koga, već predstavljaju prijedloge.

“Veliki reset” usmjeren je, dakle, na prevazilaženje negativnih posljedica koje pandemija bolesti Covid-19 ostavlja na ekonomije pogođenih zemalja. Teoretičari/ke zavjere tvrdili/e su i da je pandemija dio plana da se provede “Veliki reset”, što nije tačno.

Osim netačnih tvrdnji da je pandemija dio “Velikog reseta”, za Schwaba su se vezivali i posve netačni navodi da je rat u Ukrajini takođe dio tog “reseta” (1). Osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma pripisivane su i druge teorije zavjere, kao što su smanjenje populacije na planeti i nametnuti društveni eksperimenti. Analizu ovih netačnih i posve neutemeljenih navoda čitajte na linku ovdje.

Sljedbenici/ce QAnon pokreta su za Schwaba netačno tvrdili/e da je uhapšen (1). Takođe, bio je i meta diskreditacije kroz popularne teorije zavjere kojima se impliciralo da je transsekualac ili transvestit, što pobornici/ce ovih teorija smatraju devijantnim ponašanjem o čemu možete čitati u analizi Raskrinkavanja na ovom linku.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je Schwab izjavio da “mi imamo sredstava da sprovedemo Svetsku Državu” na Svjetskom ekonomskom forumu 2022. godine ocjenjujemo kao lažnu vijest. Schwab nije izgovorio te riječi, nego je rekao da lideri/ke prisutni/e na WEF-u imaju “sredstva da poboljšaju države svijeta”. Tvrdnju ocjenjujemo i kao teoriju zavjere.(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 27.05.2022

Twitter profili: A.P. Inforatnik Schwab Davos

Davos 2022

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest