Raskrinkavanje.ba

Nenaučna “objašnjenja” ruskog doktora: Vakcine nisu uzrok autizma i “trovanja teškim metalima”

Krajem 2022. godine reaktuelizovane su višestruko opovrgnute tvrdnje o teškim metalima u vakcinama, kao i neutemeljene tvrdnje o vezi vakcina i autizma.

Foto: Pexels 

Na portalu Provjeri 29.11.2022. godine objavljen je članak u kojem su izdvojene davno osporene antivakcinacijske tvrdnje. Njih je iznio ruski doktor Mikhail Svatkovski u videosnimku kojim je članak opremljen:    

Dr. sc. Mikhail Svatkovski, dr. med – Najčešći razlog lošeg zdravlja današnje djece

Svatkovski je u naslovu predstavljen kao doktor nauka i doktor medicine, čime se gradi povjerenje u tvrdnje koje iznosi. Kao dodatni “dokaz” validnosti njegovih izjava jesu informacije o istraživanju o zdravlju učenika/ca, koje je ovaj liječnik proveo na vlastitu inicijativu i uz podršku Odjela za obrazovanje kirovske oblasti u Rusiji. 

Navodno je riječ o “naučnom istraživanju” čiji je cilj bio potvrditi rusku statistiku po kojoj se u toj zemlji rađa manje od 5% zdrave djece. O “istraživanju” nema puno riječi u članku osim da ga je proveo “centar kao rezultat pregleda djece u dobi od 4 do 14 godina.” S druge strane, navodi se podatak da je “istraživanjem” potvrđeno da je samo 4% djece u dobi od osam godina zdravo, čime je “potvrđena” statistika. 

Loše zdravlje djece navodno se manifestovalo kao brzo zamaranje, hiperaktivnost, loše pamćenje, loš san, razmaženost, pritužbe na glavobolju, pritužbe na umor tijela i pojačano znojenje. Razlog za to je, prema rezultatima “istraživanja”, trovanje teškim metalima. 

Svatkovski u ovom dijelu navodi vakcine kao sredstvo putem kojeg dolazi do trovanja. On ponavlja niz antivakcinacijskih teorija, počevši od sastava vakcina do njihove veze s pojavom razvojnih poremećaja kod djece.

Sada ću reći nešto što se mnogima neće svidjeti. A to je: OTROVANJE MOZGA TEŠKIM METALIMA!

Kako dolazi do intoksikacije teškim metalima u mozgu djeteta?
(...)
Najčešće, odakle teški metali dospijevaju u našu djecu, obratite pažnju od CJEPIVA! Postoje jasni dokazi kako svako cjepivo sadrži barem nekoliko komponenti koje su otrovne za ljudski mozak, bez obzira na dob.

Zaključak: svako cjepivo sadrži živinu sol koja je 20 puta otrovnija od same žive, a u svakoj dozi cjepiva je i aluminij, te formaldehid. Spomenuo sam samo tri sastojka. 
(...)
Danas je broj oboljelih od autizma u razvijenim zemljama, gdje je cijepljenje dovedeno na razinu obveze i propisano zakonom, veći nego u zemljama gdje je cijepljenje dobrovoljno. 

Svatskovski tvrdi da se istinite informacije o intoksikaciji skrivaju od roditelja, a da se sastav vakcina drži u tajnosti, upitavši zašto se taj podatak skriva od medicinskih radnika. 

Videosnimak kojim je opremljen članak zapravo je objavljen ranije, 25.11.2022. godine, na Bitchute platformi. Osim u nekoliko objava na Facebooku (1, 2), izjave Mikhaila Svatkovskog objavljene su i u članku portala Borba za istinu 16.5.2022. godine.

 

Ko je Mikhail Svatkovski?

Mikhail Svatkovski direktor je i glavni doktor u Centru za estetsku flebologiju i restorativnu medicinu Hermes u ruskom gradu Kirov. Prema biografiji koja je dostupna na internet-stranici Centra, Svatkovski je, između ostalog, “kandidat medicinskih nauka, hirurg, osteopat, flebolog i pedijatar”. Od 2012. godine direktor je i glavni doktor u centru Hermes – čija je osnovna disciplina liječenja osteopatija s fokusom na zdravlje nogu.

U njegovoj biografiji ne mogu se naći detalji o obrazovanju u oblasti toksikologije. 

U videosnimku se može vidjeti akreditacija Opće bolnice Massachusetts, koju Svatkovski nosi i na kojoj je ispisano njegovo ime. Na akreditaciji stoji naziv Instituta za liječenje srca, krvnih sudova i moždanog udara (Institute for Heart, Vascular and Stroke Care).

Raskrinkavanje je uspjelo pronaći portal iz Kirova putem kojeg korisnici/e interneta mogu komunicirati, između ostalog, i s doktorom Svatkovskim. Na pitanje čitateljke o autentičnosti akreditacije on je odgovorio da ju je dobio na kongresu u Bostonu 2013. godine, i to prilikom posjete muzeju navedene bolnice. 

Kada je riječ o videosnimku u kojem Svatkovski iznosi antivakcinacijske tvrdnje, najranija pretraživa objava jednog dijela tog snimka je od 9.8.2014. godine s društvene mreže VKontakte. U objavi je označena stranica centra Hermes, pa se snimak može pronaći u galeriji stranice tog centra na ovoj društvenoj mreži. 

Tekst s tvrdnjama iz snimka je, između ostalog, objavljen i na stranici Hermes.

 
Naučno istraživanje?

Iako je istraživanje na kojem Svatkovski bazira svoje tvrdnje u članku opisano kao naučno, iz njegovog opisa iz videosnimka teško da bi moglo biti tako shvaćeno. Zaključak da je samo 4% djece zdravo i posljedični zaključak da je ostatak djece “otrovan teškim metalima” Svatkovski je izvukao na osnovu pregleda školaraca od osam godina iz “ekonomskog i matematičkog liceja i desete škole” iz Kirova. Pregled su vršili traumatolozi-ortopedi i neurolog u centru Hermes, primarno gledajući držanje leđa i stopala.

Usto, u odgovoru na pitanje druge čitateljke portala iz Kirova, Svatkovski je pojasnio da je riječ o studiji slučaja gdje on nije imao cilj da provede duboku naučnu analizu s velikim brojem preporuka. Umjesto toga, zaključci su bazirani na opažanju, logici i “korelacijama pojavnosti opisanih slučajeva u ispitivanoj grupi djece”, napisao je.

 

Višestruko opovrgnute tvrdnje o “opasnosti” vakcina

Tvrdnja da vakcine sadrže živine soli koje su 20 puta otrovnije od same žive nije tačna. Kad kaže “živine soli”, Svatkovski vjerovatno misli na tiomersal – organsko jedinjenje koje sadrži živu (Hg), na koje antivakcinacijski/e aktivisti/kinje najčešće misle kada govore o “živi u vakcinama”. 

Budući da živa budi asocijacije na opasnost od trovanja, jasno je zašto se diže panika oko njenog “prisustva” u vakcinama. Međutim, kako je navedeno na stranici Vakcine (.ba), otrovan je spoj metil-živa, ne i etil-živa spoj, odnosno tiomersal. Ovaj spoj, koji se u vakcinama za djecu ne koristi od 1999. godine, sprečava razvoj gljivica i bakterija u vakcinama, pa se u njima koristi kao konzervans. 

Dakle, jasno je da u dječijim vakcinama nema žive kao “teškog metala” koji je doveo do trovanja djece, prema “istraživanju” Svatkovskog. 

Tiomersal se nalazi u nekim vakcinama za odrasle, poput multidoznih vakcina protiv gripe (Fluvirin i Fluzone, do oko 25 mikrograma žive iz tiomersala). Ima ga i u vakcinama protiv difterije i tetanusa (DT, dT i TT), ali ne u onim koje se koriste za djecu.

Kada je riječ o tvrdnji da se u vakcinama nalazi aluminij, i on se nalazi u formi bezopasnih jedinjenja. Osim što aluminij generalno ne spada u tzv. teške metale, on se u vakcinama nalazi u formi spojeva aluminij-fosfata i aluminij-hidroksida, objašnjeno je na stranici Vakcine (.ba). Ovi spojevi služe kao adjuvansi – tvari koje pomažu da organizam reaguje na uneseni antigen, tj. pomažu u stvaranju imunog odgovora organizma. 

Pojedine vakcine još uvijek sadrže adjuvanse na bazi aluminijevih spojeva. To su vakcine protiv hepatitisa, kombinovana vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja te druge vakcine koje sadrže ove komponente, vakcina protiv Haemophilus influenzae tip b (Hib), petovalentna vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja s komponentom inaktivne vakcine protiv dječije paralize i Hib-a, navedeno je na stranici Vakcine (.ba).

Količine aluminijevih soli i aluminija koje se unesu vakcinom u tijelo daleko su ispod toksičnih.

Količina aluminijevih soli u vakcinama iznosi oko 2 mg, a samog aluminijuma oko 1 mg, a to nisu ni približne potencijalno toksične količine.

Formaldehid je otrovno jedinjenje koje se u vakcinama koristi kao sredstvo koje toksin (otrov) tetanusa i difterije pretvara u anatoksin – protein koji više nije toksičan, odnosno opasan, ali potiče stvaranje obrambenih protutijela, objašnjeno je na stranici Vakcine (.ba). 

Nakon obrade, ovo jedinjenje uklanja se iz vakcina, a preostale količine su veoma male: 

Zato se koristi u vakcinama kako bi organizam stvorio imunitet protiv njih. Nakon procesa obrade formaldehid se uklanja i Europska farmakopeja je vrlo striktna – ne smije ga zaostati više od 0,2mg/mL. Za prosječni volumen vakcina od 0,5mL to je manje od 0,1mg po dozi.

Količina formaldehida kojeg dobijemo kroz vakcinu značajno je manja od količine tog spoja kojeg stvaramo sami i unosimo hranom ili ga dobivamo iz zdrave crijevne flore. Dakle, ni ovaj spoj u vakcinama nije opasan.

Povezanost vakcina (posebno MMR vakcine koja je obavezna za djecu do 12 mjeseci uzrasta) i poremećaja iz autističnog spektra potpuno je neutemeljena. 

Hipotezu o uzročnoj vezi vakcinacije s razvojnim poremećajima (autizam) i gastrointestinalnim poremećajima popularizovao je Andrew Wakefield, gastroenterolog iz Velike Britanije. Njegova studija iz 1998. godine u kojoj je “dokazao” vezu između MMR vakcina i poremećaja autističnog spektra postala je zamajac antivakcinacijskog pokreta u Velikoj Britaniji i SAD-u. 

Studija je po objavljivanju povučena iz uglednog naučnog časopisa Lancet nakon što su utvrđene brojne neregularnosti u njenom provođenju, uključujući i falsifikovanje podataka. Kako se navodi na stranici Vakcine (.ba), urađeno je više studija koje su potvrdile da je Wakefieldov rad namještaljka te da nema razlike u zastupljenosti autizma kod vakcinisane i nevakcinisane djece.

Raskrinkavanje je o neutemeljenom povezivanju vakcina i autizma pisalo u više analiza (1, 2, 3).

Za tvrdnju da postoje studije koje pokazuju da povezanost između vakcinacije protiv hepatitisa B i povećanja broja oboljenja od dijabetesa nisu ponuđeni nikakvi dokazi, no postoje studije koje pokazuju upravo suprotno.

Na kraju, tvrdnje da se informacije o intoksikaciji skrivaju od roditelja, a da se sastav vakcina drži u tajnosti, kako se može vidjeti, nisu utemeljene – podaci o sastavu vakcina su dostupni. Ona implicira postojanje zavjere, a na osnovu onoga što Svatkovski govori, mogla bi podrazumijevati plan da se djeca tajno truju teškim metalima putem vakcina. 

Tvrdnje da do trovanja teškim metalima djece dolazi posredstvom vakcina te tvrdnje kojima se “objašnjava” veza vakcina i autizma ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku

Tvrdnju da sve vakcine sadrže živine soli “koje su 20 puta otrovnije od žive” također ocjenjujemo kao lažnu vijest

Tvrdnje da se u svakoj vakcini nalazi aluminij i formaldehid ocjenjujemo kao dezinformaciju

Navode o tome da se sastav vakcina čuva u tajnosti, koji impliciraju zavjeru namjernog “trovanja djece teškim metalima” putem vakcina, ocjenjujemo kao teoriju zavjere

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 16.05.2020

Borba za istinu: Др Михаил Сватковски-Људе хемијски мењају вакцинама

Михаил Сватковски је доктор медицинских наука прве категорије, хирург, остеопат, педијатар и флеболог са искуством од 25 година рада. Михаил је први л...

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 29.11.2022

Provjeri (.hr): Dr. sc. Mikhail Svatkovski, dr. med – Najčešći razlog lošeg zdravlja današnje djece

“Teška cjepiva”…

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
Teorija zavjere 25.11.2022

Bit Chute: Veli Jože: DR. SC. MIHAIL SVATKOVSKI, DR. MED. - NAJČEŠĆI RAZLOG LOŠEG ZDRAVLJA DANAŠNJE DJECE

 • Teorija zavjere
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija