Nepotpune i netačne informacije u izvještavanju o incidentu u zeničkoj školi

Portal 072 info je tri dana nakon napada u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” objavio vijest o incidentu u zeničkoj osnovnoj školi, opisan riječima “stravično u Zenici”. Vijest se odnosila na događaj koji se desio dva mjeseca ranije.

Foto: Facebook

Tri dana nakon višestrukog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, 6. maja 2023. godine, portal 072 info objavio je članak o incidentu u zeničkoj Osnovnoj školi “Mak Dizdar” sa sljedećim naslovom:

STRAVIČNO U ZENICI: Učenik u školu donio bombu, dao šokantno objašnjene: Bilo mi cool!

U tekstu je navedeno da je intervenisala policija, da nije poznato da li se radilo “o plastičnoj ili pravoj bombi” te je prenijeta izjava neimenovanog izvora koji je rekao da je učenik istog dana isključen iz škole. Na kraju teksta navodi se da su “nadležni prešutjeli ovaj slučaj”. 

Šokantan slučaj dogodio se u Osnovnoj školi “Mak Dizdar” u Zenici, kada je učenik 4. razreda ove škole donio u školu bombu, saznaje “072info”.

(...)

Kako saznajemo; radi se o 14-godišnjem učeniku romske nacionalnosti, a koji je, navodno, bombu dobio od rođaka.

-Došli su njegovi rođaci na Crkvičko brdo, valjda i pucali iz plinskog pištolja. On je rekao kako mu je to bilo cool, a od njih je, navodno, dobio i bombu koju je donio u školu – priča naš izvor. 

Zbog ovog incidenta intervenisala je i policija, a nije poznato šta je na kraju utvrđeno; da li se radi o plastičnoj ili pravoj bombi.
-On nije znao ili želio kazati je li prava ili plastična bomba te zna li razliku između obične i prave bombe. Istog dana je isključen iz škole – dodaje izvor za “072info”. 

(...)

Ostaje nejasno zbog čega su nadležni prešutjeli ovaj slučaj, umjesto da su upozorili i druge obrazovne ustanove i tako spriječili da se nešto slično ponovi u nekoj drugoj školi. Srećom, ovaj slučaj nije završio tragično. 

Iz naslova, te iz opisa članka koji je podijeljen na Facebook stranici portala 072info (1), moglo bi se zaključiti da je riječ o aktuelnoj vijesti. U tekstu se, pak, navodi da se slučaj desio prije napada u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”: “Posebno zabrinjava činjenica kako je ovaj slučaj zabilježen prije stravičnog slučaja u Srbiji”, navodi se, ali bez preciziranja datuma incidenta u zeničkoj školi. 

Foto: Opis objave na Facebook stranici portala 072 info 

Članak je, prema podacima alata CrowdTangle, ostvario preko 670 interakcija na Facebooku, a na Facebook stranici portala 072info bio je podijeljen čak šest puta u roku dva dana, od čega tri puta na sam dan objave. 

Foto: Podaci alata CrowdTangle

Članak su prenijeli i na svojim stranicama na sličan način podijelili i portali Radio Sarajevo, Oslobođenje, Depo, Hayat, Krupljani i drugi.