Raskrinkavanje.ba

Ni Švedska ni Njemačka nisu legalizirale brakove djece sa pedofilima

Članak iz 2017. godine, sa netačnim tvrdnjama da je Švedska legalizovala brak djece sa pedofilima, ponovo se počeo dijeliti na društvenim mrežama. Ove tvrdnje su ilustrovane fotografijom dvanaestogodišnje djevojčice u vjenčanici, sa opisom da je u pitanju “prvo dijete-nevjesta”.

Na društvenim mrežama ponovo se počela širiti lažna priča da je Švedska legalizirala brakove maloljetnih djevojčica sa odraslim muškarcima. Ove tvrdnje se šire od 2017. godine i  već nekoliko puta su reciklirane na portalima u regiji. 

Posljednja takva “reciklaža” objavljena je na Facebook profilu Saše Borojevića, koji je bio izvor ili prenosilac lažnih vijesti ocijenjenih u par analiza Raskrinkavanja (lažne vijesti o “dječjim seks-robotima”, te o izmišljenoj invaziji na Europu tokom pandemije bolesti COVID-19).

Borojević je na svom Facebook profilu 16. maja objavio fotografiju djevojčice u vjenčanici na kojoj piše da ima 12 godina i da se udala za muškarca od 37 godina, uz navod da je Švedska dozvolila brak između djece i starijih muškaraca. Tvrdi da će tim putem krenuti i ostale države Europske unije: 

Švedska je dozvolila, ozakonila, brak između dece i starijih muškaraca, što je drugim rečima otvoren put za brakove svim pedofilima.

Uskoro će ova legalizacija krenuti i u Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj...u kompletnoj EU.

A, Srbija naravno ako hoce u EU mora da uskladi svoje zakone sa zakonima u EU.

U statusu je kopiran i link za “vijest” objavljenu na portalu Global Media Planet 28.9.2017. godine. Članak sadrži i istu fotografiju djevojčice u vjenčanici, sa opisom da se radi o djevojčici Tei koja se udala u Norveškoj sa 12 godina: 

Nakon Njemačke i Švedska legalizirala brak djece sa pedofilima!
(...)
Prvo dete-nevesta,Tea od 12 godina se udala u Noverskoj

Članak Global Media Planet prenijeli su Hercegovački info portal i Istinom protiv laži

TREND SOTONISTIČKOG UŽASA: Nakon Njemačke i Švedska legalizirala brak djece sa pedofilima! (Hercegovački info portal, 29.9.2017.)

Nakon Njemačke i Švedska legalizirala brak djece sa pedofilima! (Istinom protiv laži, 29.10.2019.)

Global Media Planet u članku tvrdi da je Švedska odobrila brakove maloljetnih osoba i starijih muškaraca zbog velikog ulaska imigranata iz “poligamnih i spolno raznolikih kultura”, te da isto može postati svakodnevnica za Švedsku: 

U potezu koji je zgrozio Šveđane svjesne da je ovaj ”zakon” promicanje pedofilije na mala vrata, Švedska je vlada branila svoju kontroverznu odluku ”objasnivši” da ogroman priliv imigranata iz poligamnih i “spolno raznolikih” kultura rezultira osjetljivom “humanitarnom” krizom. 
Ne laje pas radi sela nego radi sebe. Švedska je dozvolila, ozakonila, brak između migrantske djece i mnogo starijih osoba kako bi to sutra postalo u Švedskoj nešto najnormalnije, što je drugim rječima otvoren put za brakove svim pedofilima.

Da li je Švedska odobrila brakove između djece i odraslih osoba?

Portal Global Media Planet, kojeg je Borojević citirao u svojoj objavi, kao izvor za svoju vijest navodi američki portal poznat po objavljivanju lažnih vijesti, YourNewsWire. Ovaj portal je  u novembru 2018. godine preimenovan u News Punch, nakon što je njegovo originalno ime postalo previše poznato upravo po plasiranju dezinformacija. Svjetski portali za provjeru činjenica poput Snopes, Factcheck, PolitiFact i AP provjeravali su tvrdnje sa ovog portala više od 80 puta. Prevedeni članci sa YourNewsWire bili su predmeti i naših analiza, koje možete pročitati na sljedećim linkovima: 

Nakon što je portal Istinom protiv laži objavio svoj članak, hrvatski portal za provjeru medijskih činjenica Faktograf objavio je analizu 7.11.2019. sa provjerom navoda iz tog članka. Faktograf navodi da se vijest o legalizaciji pedofilije u Njemačkoj prenosi već godinama, ali da ova teorija zavjere nije tačna. Kako je u svojoj analizi 28.11.2016. sličnih lažnih vijesti naveo i fact-checking portal Snopes, u Njemačkoj je moguće stupiti u brak tek sa 18 godina, odnosno 16 godina uz pristanak roditelja.  

Njemačka i Švedska su potpisnice Konvencije o pravima djeteta na osnovu koje je brak dozvoljen osobama nakon 18 godina. Ipak, sa ulaskom velikog broja osoba koje su tražile azil u Švedskoj, a dolaze sa prostora gdje slični zakoni ne postoje, Švedska nije znala kako da tretira brakove maloljetnih osoba. U 2016. godini, 132 maloljetnih imigranata prilikom ulaska u Švedsku reklo je da je u braku, ali je vlast Švedske pretpostavljala da je broj bračnih odnosa sa maloljetnim licima veći. Način na koji su riješili situaciju jeste da su priznali brakove koji su sklopljeni van Švedske između maloljetnih i odraslih osoba, ali takav brak se nije mogao sklopiti u Švedskoj - niti je tako nešto danas slučaj. 

U novembru 2018. godine Švedska je izmijenila zakon kojim prihvata brak između maloljetne i starije osobe ukoliko su osobe stupile u njega van Švedske. Sada oobe koje traže azil u Švedskoj, a stupile su u brak maloljetne, nakon što napune 18 godina moraju obnoviti zavjete. 

Ko je Tea, “dijete-nevjesta” sa slike?

Međunarodna humanitarna organizacija Plan je u septembru 2014. godine napravila blog navodno pisan od strane dvanestogodišnje djevojčice koju su nazvali “Tea”. “Tea”, koja nije stvarna osoba, je na blog navodno pisala svoje misli i osjećanja povodom vjenčanja sa Geirom koji ima 37 godina, a koji je također izmišljeni lik. Ova kampanja pokrenuta u Norveškoj imala je za cilj skretanje pažnje na problem prisilnih brakova maloljetnih djevojčica. 

Prva objava na blogu započeta je sa “Moje ime je Tea i imam 12 godina i za otprilike mjesec dana ću se udati.” Datum fiktivnog vjenčanja, 11. oktobar, je UN-ov Međunarodni dan djevojčica i te godine je bio posvećen problemu prisilnih brakova maloljetnih djevojčica. 

Dakle, ni Švedska ni Njemačka nisu odobrile brak između maloljetne i starije osobe, niti se na slici vidi “Tea, prvo dijete-nevjesta u Norveškoj”. Članak portala Global Media Planet zbog toga dobija ocjenu lažna vijest, a sva prenošenja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

(raskinkavanje.ba) 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 29.09.2017

Global Media: Nakon Njemačke i Švedska legalizirala brak djece sa pedofilima!

Nakon Njemačke i Švedska legalizirala brak djece sa pedofilima!

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 29.09.2017

HIP: TREND SOTONISTIČKOG UŽASA: Nakon Njemačke i Švedska legalizirala brak djece sa pedofilima!

Perfidno ozakonjenje pedofilija ide dalje. Uskoro i u ostale sluganske zemlje EU. U Hrvatskoj je 26 pedofila osuđeno na dobrovoljni rad, a kada im ist...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.10.2019

Istinom protiv laži: Nakon Njemačke i Švedska legalizirala brak djece sa pedofilima!

Perfidno ozakonjenje pedofilija ide dalje. Uskoro i u ostale sluganske zemlje EU. U Hrvatskoj je 26 pedofila osuđeno na dobrovoljni rad, a kada im ist...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.05.2020

Facebook profili i stranice: Saša Borojević

Švedska je dozvolila, ozakonila, brak između dece i starijih muškaraca, što je drugim rečima otvoren put za brakove svim pedofilima.

  • Prenošenje lažnih vijesti