Raskrinkavanje.ba

Njemačka ne upućuje djecu na prostituciju

Teoretičari/ke zavjere netačno predstavljaju njemački vodič za roditelje koji žele da govore s djecom o prostituciji kao namjeru vlade da usmjeri djecu iz siromašnih porodica prema ovoj djelatnosti.

Foto: Freepik

Na portalu Nulta tačka 28.9.2023. godine objavljen je članak pod naslovom:

Nemačka vlada nalaže deci iz siromašnih porodica da se bave prostitucijom

U članku se navodi da je njemačka vlada počela da “upućuje” djecu iz siromašnih porodica da se bave prostitucijom kroz novu knjigu o “koristima prostitucije” koja se “dijeli djeci” u Berlinu.

Nemačka vlada je počela da upućuje decu iz siromašnih porodica da se okrenu prostituciji kao održivom sredstvu za zaradu dodatnog novca.

Nova knjiga za decu koju je odobrila vlada deli se deci u Berlinu kako bi ih naučila o „koristima prostitucije“.

Uznemirujuća knjiga pod nazivom „Rozi treba novac“ kreirana je za decu uzrasta od 6 do 12 godina čiji roditelji ili članovi porodice možda imaju finansijskih poteškoća.

Infowars.com izveštava: Berlinska službenica za jednake mogućnosti Kerstin Dobrik objasnila je da su meštani okruga crvenih fenjera pitali vladu kako da razgovaraju sa decom o seksualnom radu.

Dobrik je rekla: „Naručena je knjiga za decu koja je pokušala da objasni deci šta se tamo dešava. Zanimljivo je da su opsežna istraživanja pokazala da obrazovne knjige za decu od 10 i više godina izbegavaju ovo objašnjenje”.

Knjiga je takođe nastala uz pomoć „osnovaca i drugih ljudi“ u zajednici, kaže Dobrik.

Članak se poziva na izvještaj web stranice InfoWars, koju vodi teoretičar zavjere Alex Jones. Tvrdnja da “njemačka vlada nalaže djeci iz siromašnih porodica da se bave prostitucijom” dijelila se i na društvenim mrežama (1, 2).


Šta su činjenice?

Manipulativnim tvrdnjama o knjizi “Rosi treba novac” (njem. Rosi sucht Geld) bavio se i fact-checking portal Snopes u analizi od 27.9.2023. godine. Suprotno tvrdnjama iz članka Nulte tačke, knjiga se ne dijeli djeci u Berlinu, nije “nova” i nije namijenjena djeci, bez obzira na to imaju li njihovi roditelji finansijskih poteškoća ili ne.

Knjiga “Rosi treba novac” objavljena je 2013. godine u sklopu inicijative gradskih vlasti u Berlinu za prikupljanje ideja o tome kako objasniti djeci šta je prostitucija, a sadržaj je prilagođen za djecu uzrasta od 6 do 12 godina, navodi Snopes. Knjiga počinje pitanjem “Kako da kažem svom djetetu?”, dakle namijenjena je roditeljima. Ovo je potvrđeno i u saopštenju berlinske vlade iz septembra ove godine, iz koje su reagovali na širenje manipulativnih tvrdnji o knjizi na društvenim mrežama.

Na knjigu nije bilo reakcija deset godina, iako je nakon objavljivanja aktivno promovisana. Bila je dostupna isključivo punoljetnim osobama, koje su same odlučivale da li žele da je koriste i kako. Knjiga nastoji pružiti smjernice roditeljima koji se suočavaju s pitanjem kako svojoj djeci objasniti zašto u Kurfürstenstrasseu [naselje u Berlinu poznato po seksualnom radu] i drugdje u gradu ima seksualnih radnika/ca. Porodice koje žive u Kurfürstenkiezu pitale su okružnu kancelariju Mitte šta treba da kažu svojoj djeci. Mnogi su osjećali veliki pritisak zbog ovog.

Stoga je lokalna radna grupa odlučila 2012. godine napraviti knjigu kao dio finansiranog projekta. U tu svrhu angažovan je umjetnik koji je dobro poznavao taj kraj grada i imao iskustva u umjetničkom radu s djecom.

Gledajući unazad, međutim, mora se reći da ovaj materijal nije postigao nijedan od očekivanih rezultata i da odrasli nisu koristili knjigu. Stoga će biti uklonjena s web stranice; web stranica će biti revidirana i usklađena s današnjim potrebama.

Knjiga više nije dostupna na web stranici berlinske vlade

Prostitucija je legalna u Njemačkoj i regulisana je Zakonom o zaštiti radnika/ca u prostituciji iz 2017. Ipak, kako se jasno navodi u ovom zakonu, osoba mora biti punoljetna da bi se legalno bavila ovom djelatnošću. Zakon ne dopušta bavljenje prostitucijom maloljetnicima/ama.

Tvrdnje iznesene u članku Nulte tačke predstavljaju još jedan primjer stvaranja moralne panike, bazirane na neutemeljenim navodima, oko izmišljenog nametanja neprimjerenih seksualnih sadržaja djeci. Raskrinkavanje je o sličnim primjerima pisalo i ranije u analizama koje možete pročitati ovdje, ovdje i ovdje

Dakle, tvrdnja da njemačka vlada nalaže djeci iz siromašnih porodica da se bave prostitucijom potpuno je netačna. Shodno tome, dajemo joj ocjenu lažna vijest. Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da njemačka vlada dijeli djeci u Berlinu “novu” knjigu o prostituciji “Rosi treba novac” i da je knjiga namijenjena djeci čiji su roditelji u lošoj finansijskoj situaciji ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ove tvrdnje ocjenjujemo i kao teoriju zavjere, s obzirom na to da se navodi da postoji plan njemačke vlade da privoli djecu iz siromašnih porodica da se bave prostitucijom.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 28.09.2023

Nulta tačka: Nemačka vlada nalaže deci iz siromašnih porodica da se bave prostitucijom

Nemačka vlada je počela da upućuje decu iz siromašnih porodica da se okrenu prostituciji kao održivom sredstvu za zaradu dodatnog novca.

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
  • Dezinformacija