Opasne prevare: Lažna obavještenja o deaktivaciji Facebook naloga korisnike/ce mogu koštati podataka

Na Facebooku se iznova pojavljuju lažna obavještenja o navodnoj deaktivaciji naloga ili stranica na ovoj mreži, u kojima se korisnici/e pozivaju da svoje naloge “potvrde” na sumnjivim linkovima.

Foto: Redgreystock, Freepik

Na Facebook stranici 𝗜𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺 𝗦𝗮𝗳𝗲𝘁𝘆 𝗧𝗲𝗮𝗺 𝗜𝗡𝗖 - 𝟴𝟱𝟰𝟳 tokom oktobra 2023. godine objavljene su desetine “obavještenja” o navodnom deaktiviranju Facebook profila i stranica. Obavještenja, navodno, dolaze od samog Facebooka. 

U najvećem broju slučajeva na ovoj su stranici podijeljene objave sa drugih Facebook profila i stranica, a uz podjelu objave dodat je i tekst o potencijalnoj “deaktivaciji računa” (1, 2, 3, 4, 5).

Tekst koji se uz podjelu objave navodi uvijek je identičan,te sadrži link na kom bi korisnici/e navodno trebali/e “potvrditi svoj račun” kako on ne bi bio blokiran.

𝐕𝐚𝐬̌ 𝐫𝐚𝐜̌𝐮𝐧 𝐜́𝐞 𝐛𝐢𝐭𝐢 𝐝𝐞𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐢𝐫𝐚𝐧
𝐏𝐫𝐢𝐦𝐢𝐣𝐞𝐭𝐢𝐥𝐢 𝐬𝐦𝐨 𝐧𝐞𝐮𝐨𝐛𝐢𝐜̌𝐚𝐣𝐞𝐧𝐮 𝐚𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐧𝐚 𝐯𝐚𝐬̌𝐞𝐦 𝐫𝐚𝐜̌𝐮𝐧𝐮, 𝐣𝐞𝐫 𝐣𝐞 𝐧𝐞𝐤𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐢𝐨 𝐝𝐚 𝐯𝐚𝐬̌ 𝐫𝐚𝐜̌𝐮𝐧 𝐧𝐞 𝐢𝐬𝐩𝐮𝐧𝐣𝐚𝐯𝐚 𝐧𝐚𝐬̌𝐞 𝐮𝐬𝐥𝐨𝐯𝐞 𝐤𝐨𝐫𝐢𝐬̌𝐭𝐞𝐧𝐣𝐚.
𝐀𝐤𝐨 𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥𝐧𝐢 𝐯𝐥𝐚𝐬𝐧𝐢𝐤 𝐨𝐯𝐨𝐠 𝐫𝐚𝐜̌𝐮𝐧𝐚, 𝐩𝐫𝐨𝐯𝐣𝐞𝐫𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐯𝐨𝐣 𝐫𝐚𝐜̌𝐮𝐧 𝐝𝐚 𝐧𝐞 𝐛𝐮𝐝𝐞 𝐛𝐥𝐨𝐤𝐢𝐫𝐚𝐧.
𝐏𝐨𝐭𝐯𝐫𝐝𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐯𝐨𝐣 𝐫𝐚𝐜̌𝐮𝐧 𝐨𝐯𝐝𝐣𝐞: http://re-confirmpges.000.pe?Help.service
𝐏𝐨𝐬𝐭𝐚𝐯𝐥𝐣𝐚𝐦𝐨 𝐬𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐳𝐚𝐣𝐞𝐝𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐚 𝐳𝐚𝐬̌𝐭𝐢𝐭𝐢𝐦𝐨 𝐅𝐚𝐜𝐞𝐛𝐨𝐨𝐤.
𝐀𝐤𝐨 𝐢 𝐝𝐚𝐥𝐣𝐞 𝐢𝐦𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐦𝐚, 𝐣𝐚𝐯𝐢𝐭𝐞 𝐧𝐚𝐦 𝐢 𝐦𝐢 𝐜́𝐞𝐦𝐨 𝐯𝐚𝐦 𝐩𝐨𝐦𝐨𝐜́𝐢 𝐮 𝐧𝐚𝐣𝐤𝐫𝐚𝐜́𝐞𝐦 𝐦𝐨𝐠𝐮𝐜́𝐞𝐦 𝐫𝐨𝐤𝐮.
𝐈𝐳𝐯𝐢𝐧𝐣𝐚𝐯𝐚𝐦 𝐬𝐞 𝐳𝐛𝐨𝐠 𝐨𝐯𝐞 𝐧𝐞𝐮𝐠𝐨𝐝𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢.
𝐇𝐯𝐚𝐥𝐚 𝐭𝐢
𝐅𝐚𝐜𝐞𝐛𝐨𝐨𝐤 𝐒𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐲 © 𝟐𝟎𝟐𝟑. 𝐒𝐯𝐚 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐚 𝐳𝐚𝐝𝐫𝐳̌𝐚𝐧𝐚.

Primjeri dvije takve objave izgledaju ovako:

U slučaju dvije objave iz 10. oktobra 2023. godine (1, 2), prilog koji je podijeljen uz tekst o deaktivaciji korisničkog računa više nije dostupan. 

Neke od objava na ovoj stranici, poput ranije navedenih, na jeziku su našeg govornog područja, dok su neke i na španskom (1, 2, 3, 4). 

Šta je cilj ovakvih objava?

Objave koje, navodno u ime kompanije “Facebook Securityja”, korisnicima/ama ove društvene mreže “javljaju” da će im nalozi biti deaktivirani ukoliko ih ne potvrde na navedenom linku predstavljaju korisničke prevare. Raskrinkavanje je o ovoj vrsti prevare pisalo u više navrata (1, 2). 

Sama stranica na kojoj su ova “obavještenja” objavljena, prema podacima iz sekcije Transparentnost Stranice (eng. Page Transparency), kreirana je 5. oktobra 2023. godine. Na njoj nema nikakvih sadržaja osim navodnih obavještenja o deaktivaciji Facebook profila i stranica. U vrijeme pisanja ove analize stranica je imala tek tri pratitelja/ke. Na samoj stranici ne postoji ništa što bi ukazalo na to da je zaista na neki način povezana sa kompanijom Meta ili društvenom mrežom Facebook. Stranica nema ni profilnu fotografiju, dok je i dio “O stranici” potpuno prazan, a što su također elementi koji ukazuju na sumnjiv izvor.

Link naveden u objavama u vrijeme pisanja ove analize vodio je na neaktivnu stranicu te se ne može sa sigurnošću tvrditi šta se na njemu nalazilo ranije, to jeste na koji su način korisnici/e navodno trebali/e potvrditi svoje račune. Kako je u ranije pomenutim analizama Raskrinkavanja objašnjeno, u ovakvim prevarama korisnici/e se najčešće usmjeravaju na stranicu koja podsjeća na početnu stranicu za prijavu na Facebook nalog, ali to zapravo nije. Ipak, unošenjem svojih podataka u ovakvu lažnu stranicu, korisnici/e mogu u potpunosti izgubiti pristup svojim nalozima i stranicama, odnosno “poslati” ih onima koji stoje iza prevare.

Takva metoda korisničke prevare predstavlja primjer onoga što se u engleskom jeziku naziva phishing. Radi se o vrsti cyber kriminala koji, kako se navodi na stranici posvećenoj objašnjenju ove prevare, izgleda tako što prevaranti, predstavljajući se kao neka kompanija ili institucija, kontaktiraju pojedince/ke i navode ih da “daju osjetljive podatke, kao što su privatni podaci o identitetu te detalji o bankarskim i kreditnim karticama i lozinke”. Ti se podaci kasnije mogu koristiti za pristup njihovim nalozima, a “za rezultat mogu imati krađu identiteta, ali i finansijski gubitak”. 

Na stranici Facebookovog Centra za pomoć navodi se da prevaranti/kinje nekada kontaktiraju korisnike/ce, predstavljajući se kao Facebook, pri čemu od njih traže pristupne podatke. Jedan od opisanih načina na ovoj stranici na koji se to dešava jesu upravo i “upozorenja da će se nešto dogoditi vašem nalogu ako ga ne ažurirate ili ne preduzmete određenu radnju”. Ipak, kako naglašavaju, Facebook od korisnika/ca nikada neće tražiti da mu pošalju svoju šifru porukom. Facebook korisnike/ce poziva da ovakve poruke prijave ovoj društvenoj mreži.

Ovakve stranice mogu se prijaviti Facebooku na način koji je detaljno opisan u ovoj analizi Raskrinkavanja. Pored toga, korisnici/e sumnjive Facebook objave mogu prijaviti i Raskrinkavanju, koje će za njih provjeriti tačnost takvih sadržaja. 

Dakle, navedena stranica ne predstavlja nikakav Facebook servis niti su na njoj objavljena obavještenja o deaktivaciji naloga stvarna. “Potvrda” naloga na koju se korisnici/e pozivaju može rezultirati krađom njihovih ličnih podataka. 

Shodno navedenom, objave sa Facebook stranice 𝗜𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺 𝗦𝗮𝗳𝗲𝘁𝘆 𝗧𝗲𝗮𝗺 𝗜𝗡𝗖 - 𝟴𝟱𝟰𝟳 o navodnoj deaktivaciji Facebook profila i stranica ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 10. 11. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 2 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me