“Otkriće životne forme” u Pfizerovoj vakcini je naučno neutemeljeno

Poljski geolog Franc Zalewski dobio je veliku pažnju na društvenim mrežama zbog “otkrića aluminijske žive stvari” u Pfizerovoj vakcini protiv Covid-19. Njegovo “otkriće” je, pak, naučno neutemeljno, a istraživanje nije urađeno prema naučnim standardima.

Na Facebook profilu Azra Pašić II je 20.11.2021. objavljen videozapis poljskog teoretičara zavjere Franca Zalewskog, popraćen sljedećim opisom:

Poljak, Dr. Franc Zalewski, u ovom videu iznosi šokantna otkrića do kojih je došao analizirajući sadržaj *Rajfajzenovih bočica...ono što je našao u jednoj i nazvao "stvar"/the Thing, ustvari je životna forma na bazi aluminijuma koja oživi u određenim uslovima...informisana odluka je jedina moralno ispravna odluka, a ove informacije kompanije koje proizvode vak3ine i njihovi poslušnici vam neće saopštiti

Do vremena pisanja ove analize, videozapis je imao preko 52.000 pregleda, 5.200 podjela, 2.900 reakcija i 494 komentara. Isti videozapis podijeljen je i na drugim Facebook stranicama i profilima (1, 2, 3). 

U videozapisu, Zalewski navodi kako je testirao Pfizerovu vakcinu protiv Covid-19, te da je došao do saznanja da u vakcinama postoji “stvar” ili “the thing” koja se daje ljudima putem vakcinacije, u formi “jaja”. On navodi da je grafenoksid dodan u vakcine kako bi “hranio” ta jaja. Video je na poljskom jeziku, a kod nas se dijeli sa titlovima.

Oni sa slabim srcem mogu napustiti prostoriju. Ne šalim se. Rezultati sljedećeg testa su: aluminijum, bromin i karbon. To znači da to “nešto” ima noge u različitim bojama. Ovdje imamo testne rezultate te “stvari”... Ovo je 1/10 toga…ako je glava ovdje 2 milimetra onda su noge tj. ove traka, duge 25 metara. Glava 2 milimetra i traka 25 metara ..poput ovoga… I pomislim: Kakva vrsta bića je ovo? Da li je “Stvar” nešto poput stvorenja sa kandžama koje ubija ljude? Ili nešto pokazano u “Matriks”-u što leti i ima krakove koji se kače na druge stvari? Ne

Ta “Stvar” je ovo ovdje . Imate je ovdje na fotografiji. Cov-19 vak3ine. Dobrodošli prijatelji! Ovo je “Stvar” koju sam testirao u tim uzorcima. Da? Šokirani? Ta stvar je data ljudima putem vak3ina ali u “jajima”! Tražio sam jaja te “stvari” a ona moraju imati pogodno okruženje jer ako se ova tečnost testira na praznoj posudi, ništa se ne desi i jaja ne mogu biti nađena. Možda ona i nisu unutar injekcije, zato što su neka od njih čista slana otopina Ali ako ih testirate na grafitnoj traci…to je razlog zašto je grafen dodat u vak3ine jer hrani jaja. I dragi vak3inisane dame i gospodo, možda padnete u nesvjest sada…nešto poput ovoga će se razviti unutar vas i glava tog “stvora” će imati 20 mikrona a dužina krakova će biti 2.5 milimetara. Ovo je životna forma. 

Između ostalog, navodi i da je “stvar” napravljena od aluminija i karbona:

Da li znamo neku životnu formu na bazi aluminijuma? Pitam najpametnije predstavnike ovog svijeta. Neka je predstave…ali ne u tajnosti. Ovo je kraj kraka/noge, ovako je napravljen, nije nazubljen… napravljen je tako da na kraju ima šapu…koja je napravljena od aluminijuma…100% aluminijum. Sada imamo bića na bazi aluminijuma unutar nas. Ovdje imamo 10 mikrona, ovo je noga. Dužina nogu tog bića je oko 2.5 milimetra. To je život…ali drugačiji… Hoće li biti dobroćudan? Možda negdje ovdje trebamo okačiti poster…za svakog da se dobrovoljno eutanizira? 

Kriminalci ovog svijeta…čujte dobro… Ovo su rezultati testa: napravljeno je od karbona…Oprostite, mislio sam na karbon, ne aluminijum, ali samo kraj je napravljen od karbona. Pogriješio sam. 

 

Šta su činjenice?

Tvrdnjama iz ovog videozapisa bavio se portal za provjeru činjenica AFP Poljska u analizi objavljenoj 5.11.2021. godine. Kako AFP navodi, studija koju Zalewski predstavlja u videozapisu je fotografija studije elektronske mikroskopije, koja je rađena na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu. Ova studija nije zadovoljila standarde naučnog istraživanja niti ima bilo kakvu naučnu vrijednost. 

AFP je snimak poslao Laboratoriju za mikroskopiju bioloških i geoloških nauka Fakulteta za biologiju i nauke o Zemlji Jagelonskog univerziteta:

“Krajem augusta, dr. Zalewski je zapravo fotografisao i analizirao hemijski sastav uzoraka u našoj laboratoriji. Ove fotografije se nalaze na hard disku mikroskopa i sigurno su iste one koje je on pokazao u prezentaciji. Međutim, ne znamo šta je on zaista istraživao. Laboratoriju ne koriste samo zaposleni na univerzitetima i istraživačkim institutima već i preduzeća. I na osnovu toga, dr. Zalewski je, kao zaposlenik geoloških kompanija, a i kada je bio student AGH-a, povremeno koristio studio. Sam je pripremio uzorke za testiranje. Vrijedi dodati da laboratorija nije pripremljena za ispitivanja čistoće potrebne za analizu farmaceutskih materijala”, kazao je prof. dr. hab. Marek Michalik sa Instituta za geološke nauke Jagelonskog univerziteta, nadzornik laboratorije. 

Pored toga, Zalewski navodi kako je “stvar” sastavljena od karbona, to jeste ugljika i aluminija. Ugljik je najbitniji prirodni element bez kojeg ne bi postojao život na Zemlji onakav kakvim ga znamo. Ovu činjenicu Zalewski ne navodi u svom izlaganju. Također, životne forme na bazi aluminija ne postoje, uprkos njegovim tvrdnjama. 

Doktor Marek Michalik sa Medicinskog fakulteta u Poznanu je također doveo u pitanje odakle Zalewskom materijal za ispitivanje, s obzirom na to da se vakcine podvrgavaju rigoroznom testiranju u specijaliziranim laboratorijima: 

“Vakcina protiv COVID-19 se ne može tek tako dobiti za istraživanje, njena distribucija se pomno prati. Stoga se sama činjenica da je dr. Zalewski testirao vakcinu može dovesti u pitanje. Vakcine se podvrgavaju rigoroznom istraživanju isključivo u specijalizovanim laboratorijama sa odgovarajućom akreditacijom”, kazao je hab. Piotr Rzymski sa Odsjeka za medicinu okoliša, Medicinski univerzitet u Poznanu. 

“Zalewski je također rekao da je materijal bio na dvostranoj provodljivoj karbonskoj traci. Takve trake se koriste za lijepljenje raznih predmeta na držače uzoraka. Nije isključeno da su ivice rolne trake kontaminirane tokom laboratorijskog rada. Takva traka se ne može koristiti za pripremu materijala kakav je analizirao dr. F. Zalewski”, dodaje profesor Michalik.

Zalewski na svojoj web stranici Dr Franc sebe naziva “lovcem na skrivenu historiju” i objavljuje članke koji su uglavnom “zavjerološkog” tona. Piše o geološkim otkrićima, te teorijama poput teorije Velikog praska, evolucije Charlesa Darwina i slično, za koje je u videozapisu iz februara ove godine rekao da su “samo teorije”. Pored toga, ima aktuelan YouTube Kanal Dr Franc, na kojem ga prati preko 58.000 osoba, dok ga na Facebook stranici slijedi 12 hiljada pratilaca. Ništa u njegovoj biografiji, koju je AFP objavio u članku, ne pokazuje da je Zalewski kredibilan izvor za teme o vakcinama, s obzirom na to da je njegova ekspertiza geologija. 

Doktorirao je geologiju na Univerzitetu u Šleskoj 2014. godine, a sam Univerzitet se ograničio od stavova koje je Zalewski iznio u videozapisu. 

“Ograničavamo se od stavova koje je g. Franc Zalewski iznio u vezi s vakcinama. Mi smo institucija koja podstiče vakcinaciju protiv Covid-19”, rekao je za AFP 5. novembra Jacek Szymik-Kozaczko, portparol Univerziteta.

Pored ovih tvrdnji, Raskrinkavanje je u nekoliko navrata pisalo o netačnim tvrdnjama da vakcine sadrže grafenovoksid (1, 2, 3, 4), kako Zalewski tvrdi u videu. Sastojci Pfizer/BioNTech vakcine, kao i svih ostalih vakcina odobrenih za upotrebu, poznati su, javno dostupni i rigorozno testirani. Sasvim je jasno da vakcine ne sadrže grafenovoksid.

Lista sastojaka Pfizer/BioNTech vakcine

Tvrdnja da Pfizerova vakcina protiv Covid-19 sadrži živu “stvar” koja je napravljena od aluminija i karbona ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Zapravo se ne zna šta je tačno Zalewski gledao pod mikroskopom niti je njegovo “istraživanje” urađeno u skladu s naučnim procedurama. 

Tvrdnju da vakcine sadrže grafenov oksid također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 13. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Dodik nije otkrio zašto se povlači iz Predsjedništva

Intervju s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, u kojem je priznao...

Lažna vijest Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Ignorisanje demantija i vakcine protiv majmunskih boginja

Raskrinkavanje je u sedmici iza nas analiziralo niz dezinformacija koje su...

Lažna vijest
Putin u Ukrajini ne uklanja laboratorije za biološko oružje

Teorije zavjere da Rusija u Ukrajini uklanja laboratorije za biološko oružj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me