Raskrinkavanje.ba

PCR test se ne ukida, i dalje razlikuje viruse gripe i SARS-CoV-2

Tvrdnja da se ukida PCR test za detektovanje virusa SARS-CoV-2 dijeli se na anonimnim portalima i društvenim mrežama. Riječ je o netačnim i manipulativnim navodima.

Čitatelji/ke su nam prijavil/e da se na društvenim mrežama i na nekim portalima dijeli tvrdnja da se PCR test za otkrivanje prisustva virusa SARS-CoV-2 povlači u cijelom svijetu.

Na portalu Logično je 23.12.2021. godine objavljen članak sa naslovom:

CDC više ne prepoznaje PCR test kao valjanu metodu za otkrivanje “potvrđenih slučajeva Covid-19”

U članku se navodi da su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) donijeli odluku da se PCR test povuče i proglasi nevažećim.

“Nakon 31. prosinca 2021., CDC će povući zahtjev američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) za odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) CDC 2019-Nove Coronavirus (2019-nCoV) RT-PCR dijagnostičke ploče u stvarnom vremenu, test koji je prvi put uveden u veljači 2020. samo za otkrivanje SARS-CoV-2.”

Takođe, u članku se tvrdi da je PCR test “pogrešan i nevažeći”, te da ne razlikuje virus SARS-CoV-2 od virusa koji izaziva gripu.

Trebale su im gotovo dvije godine da prepoznaju da je PCR test pogrešan i nevažeći.
Pažljivo pročitajte što ova direktiva CDC-a priznaje da PCR test ne može razlikovati “SARS-CoV-2 i viruse gripe”. To znamo od samog početka. (...)

Na temelju tvrdnje o navodno nepouzdanom PCR testu, autor članka zaključuje i da nema pandemije Covid-19. 

(...) Prije gotovo godinu dana, u siječnju 2021., SZO je doveo u pitanje valjanost PCR testa koji je sam predložio kao sredstvo za otkrivanje i identificiranje SARS-CoV-2 na početku navodne pandemije u siječnju 2020. (...)

Na osnovu tvrdnje da je PCR test nepouzdan, u članku se takođe navodi i da se, uz pomoć ovog testa, i slučajevi gripe prikazuju kao infekcije omikron sojem virusa SARS-CoV-2.

I na portalima Crodex, Epoha, Staro normalno, Hrvatski fokus i Nulta tačka, takođe u decembru 2022, objavljeni su članci u kojima se tvrdi da CDC povlači PCR test. Članci, u suštini, donose identične tvrdnje o navodnom povlačenju PCR testa i nemogućnosti da se njime razlikuje virus gripe od virusa SARS-CoV-2. 

Na portalu Slike društva je 9.1.2022. objavljen članak sa naslovom “ZAŠTO OVAKO VAŽNA VIJEST NIJE PRONAŠLA MEDIJSKI PROSTOR”, u kojem se takođe tvrdi da se PCR test ukida te da CDC priznaje da PCR test ne može razlikovati SARS-CoV-2 od virusa gripe.

I jedan anonimni portal iz Bosne i Hercegovine objavio je članak sa tvrdnjama o ukidanju PCR testa. Na portalu 072 info je 12. januara 2022. godine objavljen članak sa naslovom:

PCR test se povlači u cijelom svijetu

U uvodnom dijelu članka navodi se:

Američki centar za kontrolu zaraznih bolesti (CDC ) zatražio je 21. jula 2021. godine da se povuče upotreba PCR testova od 31. decembra 2021. godine.

Autor članka tvrdi da su, zahvaljujući PCR testu, bolesni proglašavani negativnim, a zdravi pozitivnim, te da je izmišljen pojam “asimptomačni bolesnik”.

(...) Životi su uništeni. Bolesni su proglašavani negativnim a zdravi pozitivnim, jer ovi testovi, navodili su “stručnjaci” često daju “lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate”. Kako bi opravdali ovolike greške u testovima, izmišljen je pojam “asimptomatični” bolesnici” koji se odnosi na potpuno zdrave ljude bez ikakvih simptoma bolesti, a kojima su testovi “dokazali” da su ipak bolesni i pozitivni. (...)

U članku se navodi i da je izumitelj PCR testa Kary Mullis potvrdio da on ne dijagnostifikuje bolest.

Cijeli svijet dvije godine proživljava najteže trenutke isključivo na osnovu testa za koji je i sam biohemičar Keri Mulis, koji je dobio Nobelovu nagradu za ovaj izum 1993. godine, rekao da test ne dijagnosticira bolest izražavajući zabrinutost da može biti zloupotrijebljen ako se koristi u više ciklusa nego je to dozvoljeno (na koliko ciklusa se testira u BiH?- pitanje za novinare).

Autor članka navodi i da je Hrvatska počela da ukida PCR testove.

(...) Hrvatska je počela da ukida PCR test od 1.1.2022. godine kao i brojne zemlje svijeta ali BiH nije. (...)

Takođe, u članku se navodi da je portugalski sud u Lisabonu “oborio” PCR test:
 

Portugalski žalbeni sud u Lisabonu je prvi oborio ovaj test prošle godine a u presudi se pored ostalog navodi razlog: “Zbog toga što pouzdanost ovisi o broju ciklusa koji čine test.”
“To znači da ako osoba dobije „pozitivan” rezultat PCR testa na pragu ciklusa od 35 ili više , šansa da je osoba dobila “lažno pozitivan” rezultat je 97 ili više posto”, stoji pored ostalog u presudi.

Tvrdnje identične ovim pronašli smo u Facebook objavi na profilu Merima Spahić. Članak na portalu 072 info objavljen je u 17:15 sati, dok je Merima Spahić status objavila u 14:11 sati tog dana. 

Tvrdnju da CDC priznaje da PCR test ne razlikuje gripu od Covid-19 pronašli smo i na Twitteru (1, 2).

Šta su činjenice?

Tvrdnja da CDC ne prepoznaje PCR (polymerase chain reaction) test za SARS-CoV-2 kao valjan metod i da će on uskoro biti proglašen nevažećim je netačna. 

CDC je zaista donio odluku da povuče jedan tip PCR testova, ali ne zbog toga što oni ne razlikuju virus koji uzrokuju Covid-19 i sezonsku gripu. CDC povlači vlastite testove jer su u međuvremenu razvijeni novi, koji mogu da detektuju više od jednog patogena, uključujući i viruse gripe i SARS-CoV-2.

O tome je Raskrinkavanje pisalo u analizi objavljenoj 13.8.2021. godine, pozivajući se na članak Health Feedbacka, u kojem je portparolka CDC-a Jasmine Reed objasnila da će novi testovi omogućiti značajne uštede, te da se ova odluka odnosi isključivo na njihov vlastiti RT-PCR test.

“S obzirom na dostupnost komercijalnih mogućnosti za kliničku dijagnozu infekcije SARS-CoV-2, uključujući multipleksiranje i mogućnosti velike propusnosti, CDC namjerava prekinuti podršku za CDC 2019 Novel Coronavirus (2019 nCoV) RT-PCR dijagnostički panel u stvarnom vremenu, test prvi put uveden u februaru 2020. godine za otkrivanje SARS-CoV-2. Iako je RTC PCR dijagnostički panel za novi koronavirus CDC-a 2019 (2019 nCoV) u realnom vremenu zadovoljio važnu potrebu kada je razvijen i postavljen i nije pokazao probleme s performansama, potražnja za ovim testom je opala pojavom drugih multipleksnijih testova sa većom propušnošću. CDC potiče laboratorije za javno zdravstvo (PHL) da usvoje CDC influenza SARS-CoV-2 (grip SC2) kako bi se omogućio kontinuiran nadzor i za grip i za SARS-CoV-2, što će uštedjeti vrijeme i resurse za PHL. ”

Dakle, PCR test se ne ukida širom svijeta. Tačno je da je CDC vlastite testove zamijenio novim i odluka o povlačenju odnosi se samo na testove te agencije, ali to u analiziranim objavama nije navedeno.

Tačnost tvrdnje da je SZO doveo u pitanje valjanost PCR testa u januaru 2021. godine Raskrinkavanje je provjerilo u analizi objavljenoj 28.5.2021. 

Kako je navedeno, riječ je o smjernicama SZO-a koje su objavljene 20.1.2021. godine i namijenjene su laboratorijskom osoblju koje radi sa PCR testovima. No, one ni na koji način ne dokazuju da je SZO doveo u pitanje valjanost PCR testa.

Manipulativnim i netačnim tumačenjima navedenih smjernica bavile su se brojne fact-checking platforme (1, 2, 3). U analizi objavljenoj 8.4.2021, Reuters je prenio i objašnjenje SZO povodom smjernica i problema povezanim sa PCR testovima. U odgovoru ovom mediju, SZO je naveo da je od početka 2021. organizacija primila 10 izvještaja o problemima povezanim s PCR testovima za otkrivanje SARS-CoV-2, uključujući neke proizvode koje je SZO odobrio za hitnu upotrebu, te da su se ti izvještaji odnosili na pogrešno dijagnostifikovanje, lažno pozitivne i lažno negativne rezultate.
“Nakon temeljite istrage, SZO je potvrdio da se testovi nisu uvijek koristili na odgovarajući način i u skladu s uputama proizvođača. Konkretno, korisnici u laboratorijima naišli su na probleme s ovim testovima kada nisu primijenili preporučeni prag pozitivnosti - to može rezultirati ili lažno negativnim rezultatima (ako je primijenjeni prag niži) ili lažno pozitivnim rezultatima (ako je prag veći)”(...)

Tvrdnja da je izumitelj PCR testa Kary Mullis navodno potvrdio da ovaj test ne dijagnostifikuje bolest je takođe netačna. Još od početka pandemije, internetom se šire tvrdnje da PCR testovi ne mogu detektovati novi koronavirus i da daju lažne pozitivne rezultate. Ove priče išle su skupa sa teorijama zavjere o nepostojanju virusa. Različiti PCR testovi koriste se za detektovanje različitih zaraznih bolesti.

Tačno je da je Mullis rekao da prisustvo virusa ne mora značiti da je osoba bolesna ili da će joj virus naštetiti. No, on je to iznio u kontekstu testiranja na prisustvo HIV virusa, koji kompromituje ljudski imuni sistem i time omogućuje drugim patogenima da se šire u organizmu, uzrokujući bolest. Ipak, to ne znači da PCR ne treba koristiti za dijagnostiku.

O tome da se različite zarazne bolesti mogu dijagnostifikovati uz pomoć PCR testa, Mullis je naveo u patentu iz 1986. godine:

Različite zarazne bolesti mogu se dijagnosticirati prisutnošću specifičnih sekvenci DNK u kliničkim uzorcima, karakterističnim za uzročni mikroorganizam. Tu spadaju bakterije, poput salmonele, klamidije i Neisserie; virusi, poput virusa hepatitisa; i paraziti, kao što je plazmodij koji uzrokuje malariju.

Raskrinkavanje je u više navrata analiziralo slične tvrdnje (1, 2, 3).

Ni tvrdnja da je Hrvatska počela da ukida PCR test od 1.1.2022. godine nije tačna. Ministar zdravstva u Hrvatskoj Vili Beroš je 20.1.2022. godine najavio da će potvrde o preboljenju Covid-19 u toj zemlji moći dobiti i lica testirana brzim antigenskim testovima, a ne samo PCR testovima, kako je do tada bilo pravilo. 

Citirajući ministra Beroša, Jutarnji list navodi:

"Promijenit će se paradigma testiranja, PCR više neće biti obavezan, a bolest će se moći dokazati brzim antigenskim testovima koji su sve relevantniji", odgovorio je Beroš na novinarske primjedbe o dugom čekanju na PCR testiranje.

Dakle, PCR test u Hrvatskoj nije ukinut nego je ukinuta obaveza da je jedino PCR testom moguće dokazati bolest. Umjesto PCR testa kao obaveznog, bolest je moguće dokazati i antigenskim testovima, dok PCR test ostaje kao opcija za testiranje. Na službenoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske dostupna je informacija (ažurirana 25.1.2022.) o PCR i antigenskom testiranju na SARS-CoV-2, iz koje je jasno da je PCR i dalje u upotrebi.

Ni tvrdnja da je sud u Lisabonu “oborio PCR test” nije tačna. Presuda o kojoj je riječ, od 26. avgusta 2020. godine, ne donosi sudski zaključak da su epidemiološke mjere koje uključuju karantin u cijelosti nezakonite, u Portugalu ili bilo gdje drugdje. Presuda se odnosi samo na specifičan slučaj njemačkih turista, koji su zaista zadržani u izolaciji duže nego što je za to postojala zakonska i zdravorazumska osnova. Iz presude je moguće zaključiti kako prioritet nije bilo pitanje pouzdanosti PCR testova, već jesu li se poštovale zakonske odredbe pri određivanju karantina. 

O ovoj temi je detaljno izvijestio Faktograf u analizi objavljenoj 18.12.2020. godine.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju portala Logično da CDC više ne prepoznaje PCR test kao valjanu metodu za otkrivanje “potvrđenih slučajeva Covid-19” ocjenjujemo kao lažnu vijest. CDC jeste povukao vlastite PCR testove i zamijenio ih novim, koji detektuju nekoliko patogena, no to ne znači da PCR test nije valjan. 

Sve kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Tvrdnju  portala Logično da je SZO “dovela u pitanje valjanost PCR testa” ocjenjujemo takođe kao lažnu vijest, budući da je riječ o smjernicama SZO-a koje su namijenjene laboratorijskom osoblju koje radi sa PCR testovima. No, one ni na koji način da ne dokazuju da je SZO doveo u pitanje valjanost PCR test. Sve kasnije objave tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.


Tvrdnju portala 072 info da se “PCR test povlači u cijelom svijetu” ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da je CDC prekinuo podršku za jednu vrstu vlastitog testa u SAD-u i zamijenio je novim, no to nije navedeno u članku.

Tvrdnju iz članka portal 072 da su “zahvaljujući PCR testu bolesni proglašavani negativnim, a zdravi pozitivnim” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. PCR test je “zlatni standard” za detekciju patogena u organizmu. Neadekvatnim korištenjem može doći do lažnih negativnih i pozitivnih rezultata.

Tvrdnju iz članka portala 072 info da je izumitelj PCR testa Kary Mullis “potvrdio da on ne dijagnostifikuje bolest” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Mullis jeste imao takvu izjavu, ali u kontekstu HIV virusa, a ne patogena uopšteno, što u članku nije navedeno. Dodatno, Mullis je u patentu za PCR test rekao izričito da se zarazne bolesti mogu dijagnostifikovati uz pomoć PCR testa.

Tvrdnju portala 072 info da je “Hrvatska počela da ukida PCR test od 1.1.2022. godine” ocjenjujemo takođe kao lažnu vijest. Hrvatska jeste uvela pravilo po kojem PCR test više nije obavezni dokaz o preboljenju bolesti, nego je to sad moguće dokazati i antigenskim testom, ali je PCR testiranje i dalje zastupljeno u ovoj zemlji i nije ukinuto.

Tvrdnju portala 072 info da je portugalski sud u Lisabonu “oborio” PCR test ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Presuda se odnosi samo na specifičan slučaj njemačkih turista, koji su zaista zadržani u izolaciji duže nego što je za to postojala zakonska osnova, a ne na upotrebljivost PCR testa.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 23.12.2021

Logično: CDC više ne prepoznaje PCR test kao valjanu metodu za otkrivanje “potvrđenih slučajeva Covid-19”

Ovu zloupotrebu RT-PCR tehnike neke vlade primjenjuju kao nemilosrdnu i namjernu strategiju kako bi opravdale pretjerane mjere kao što je kršenje veli...

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 21.12.2021

Staro Normalno: CDC priznaje velike probleme s PCR testovima, još gori testovi na putu?

Strašna greška… CDC je priznao da su PCR testovi nepouzdani. Mi bismo svakako dodali da su i ti testovi beskorisni.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.12.2021

Epoha: CDC povlači iz upotrebe PCR test za Covid, jer napokon priznaju da ne može napraviti razliku između gripe i Covid-a

Nakon 31. prosinca 2021. godine, CDC će iz uporabe povući PCR test za testiranje na Covid-19 jer su napokon priznali da test ne pravi nikakvu razlik...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.12.2021

Crodex (.net): Povlači se iz upotrebe PCR test jer ne razlikuje gripu i covid?

Nakon 31. prosinca 2021. godine, CDC će iz uporabe povući PCR test za testiranje na Covid-19 jer su napokon priznali da test ne pravi nikakvu razliku...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.12.2021

Nulta tačka: VELIKA VEST! CDC POVLAČI IZ UPOTREBE PCR TEST ZA COVID – TEST NE MOŽE NAPRAVITI RAZLIKU IZMEĐU VIRUSA GRIPA I COVID-a

Ovo je VELIKA VEST. Nakon 31. decembra 2021. godine, CDC će povući iz upotrebe PCR test za testiranje na COVID-19. CDC je konačno priznao da test...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 09.01.2022

Slike društva: ZAŠTO OVAKO VAŽNA VIJEST NIJE PRONAŠLA MEDIJSKI PROSTOR

ONO ŠTO NIJE BLAGOSLOVLJENO U MEDIJIMA Kao da se nije dogodilo, te svakako ne znači da nije istinito… ZAŠTO OVAKO VAŽNA VIJEST nije pronašla medij...

 • Manipulisanje činjenicama
 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 31.12.2021

Hrvatski fokus: CDC priznaje da je pandemija Covida rezultat neprikladnog testa

U srpnju 2021. godine američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Center for Disease Control and Prevention, CDC) u tišini je objavio vijest o o...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 12.01.2022

072 Info: PCR test se povlači u cijelom svijetu

Američki centar za kontrolu zaraznih bolesti (CDC ) zatražio je 21. jula 2021. godine da se povuče upotreba PCR testova od 31. decembra 2021. godine.

 • Manipulisanje činjenicama
 • Lažna vijest
 • Dezinformacija