Plaćanje ukopnine uz račun za struju samo u satiričnim člancima

Na satiričnom portalu objavljena je “vijest” da će građani/ke Federacije BiH plaćati ukopninu uz račune za električnu energiju. Vijest bez napomene o šaljivom sadržaju našla se na anonimnom portalu kao stvarna.

Na anonimnom portalu Kakanj24 je 6. decembra 2021. godine objavljen članak o navodnoj odluci da će građani/ke Federacije Bosne i Hercegovine uz račune za električnu energiju “plaćati i ukopninu”.

Ukopnina će se naplaćivati uz račun za struju!?

U članku se navodi da je odluka o plaćanju ukopnine, odnosno pogrebnog troška, jedan od zaključaka sastanka radne grupe na Vlašiću, bez detalja o tome kada je navodni sastanak održan i ko je njemu prisustvovao.

Ukopninu ili pogrebni trošak, građani Federacije Bosne i Hercegovine plaćat će uz račun za struju, jedan je od zaključaka sastanka radne grupe na Vlašiću.
Mi iz Udruženja smo zadovoljni ishodom razgovora i zaključcima, te očekujemo da će se od naredne godine troškovi pogrebnine, zajedno sa RTV taksom, plaćati uz račun za struju“ – rekao je Raka Grobnica, generalni sekretar Udruženja grobara FBiH.

Objašnjen je i način funkcionisanja navodnog modela plaćanja, prema kojem bi građani/ke FBiH, uz račune za električnu energiju, plaćali mjesečni iznos od 4 KM u zajednički fond iz kojeg bi se finansirali troškovi sahrana.

Konačnu odluku će donijeti parlamentarci Federacije BiH, koji će razmatrati navedeni prijedlog. Kako saznajemo, predloženo je da svako domaćinstvo na mjesečnom računu za struju plaća 4 marke na ime ukopnine, što iznosi 48 KM  godišnje. Uplaćeni novci bi se akumulirali u poseban fond, iz kojeg bi se snosili troškove ukopa/pogreba. U troškove ukopnine ne bi ulazile usluge vjerskih službenika, koje će se i dalje extra naplaćivati. Time bi se ožalošćene porodice iole rasteretile plaćanja astronomskih cijena troškova ukopa.


Članak identičnog sadržaja i naslova izvorno je objavljen na portalu Tuzlaspiegel, i to dvaput. Na ovom portalu, članak je prvi put objavljen 30.1.2021. godine, a zatim i 4.12.2021. godine.

U opisu ovog portala jasno se navodi da je riječ o satiričnom portalu, koji većinom objavljuje izmišljene vijesti “s ciljem stvaranja satirično-humorističkog sadržaja”. Tuzlaspiegel za sebe navodi da je “prvi tuzlanski satirični portal”.

U samom tekstu nije naznačeno da se radi o satiričnom sadržaju, ali na stranici Tuzlaspiegeli je informacija da je riječ o satiričnom portalu navedena na tri mjesta: u vrhu stranice i na dnu (footeru) stranice, gdje je vidljiva prilikom čitanja bilo kojeg članka, kao i u već spomenutom odjeljku “O nama”. Da je riječ o satiričnom sadržaju, ukazuje i naziv Facebook stranice ovog medija – Tuzlaspiegel - Prvi tuzlanski satirični portal.

U pitanju je, dakle, satirični članak koji je anonimni portal Kakanj24, prenošenjem bez napomene o karakteru sadržaja, predstavio kao stvarnu vijest.

Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o situacijama u kojima se na pojedinim portalima satirični sadržaji prenose bez napomene, a neke od tih analiza čitajte u nastavku.

Lažna vijest
Satira shvaćena ozbiljno: Epizoda Novalić i brza cesta između Sarajeva i Goražda

Po ko zna koji put sadržaji satiričnih portala vezani za federalnog premije...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira 17.08.2021


Lažna vijest
Poruka direktora Pannonice osobama u burkiniju - od satire do lažne vijesti

Pojava da se sadržaji satiričnih portala pretvaraju u stvarne vijesti prili...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Satira 04.08.2021


Lažna vijest
Satira o “lažnom svešteniku” pretvorena u lažnu vijest

Satirični članak portala Bijeljina Njuz prenijeli su brojni mediji, a samo...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira Ispravljeno 21.05.2021

Shodno navedenim činjenicama, članak portala Tuzlaspiegel ocjenjujemo kao satiru, budući da je na ovom portalu jasno naznačeno da objavljuje takve sadržaje.

Članak portala Kakanj24, u kojem je satirični sadržaj, prenesen bez napomene, predstavljen kao stvarna vijest, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 13. 12. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Imunizacija hranom i depopulacija: Teorije zavjere o vakcinama ne gube popularnost

Na Facebooku je viralan snimak u kom se netačno tvrdi da iza vakcinacije pr...

Lažna vijest Teorija zavjere
Pseudonauka
Nema dokaza da tretman iglom pomaže u slučaju moždanog udara

Na našem govornom području već se godinama dijele članci u kojima se netačn...

Pseudonauka
Lažna vijest
Nikšić nije izjavio da ćemo “ovdje pustiti da nam državom upravlja Murphy”

Nerminu Nikšiću je na Facebook stranici Bošnjaci pripisana lažna izjava o a...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me