Satira shvaćena ozbiljno: Epizoda Novalić i brza cesta između Sarajeva i Goražda

Po ko zna koji put sadržaji satiričnih portala vezani za federalnog premijera Fadila Novalića su protumačeni i predstavljeni pogrešno.

Na Facebook profilu Mustafa Husanović, 4. avgusta 2021. godine objavljen je screenshot naslova članka koji navodno prenosi izjavu federalnog premijera Fadila Novalića o brzoj cesti između Sarajeva i Goražda:

FADIL NOVALIĆ: “GORAŽDU NE TREBA BRZA CESTA, TREBA SAMO VOZITI BRŽE”

Ovaj screenshot objavljen je uz sljedeći opis:

DILFA LEGENDA.

ŠTA ĆE VAM BRZA CESTA, VOZITE BRŽE I RIJEŠEN PROBLEM.

U periodu od 4. do 8. avgusta pronašli smo osam ovakvih objava, a neki od opisa, uz koji su slike dijeljene, glasili su: 

Ljudi slušajte Fadila, eksperta "svijetskih" razmjera ! (Bilfan Đelilović)

BRZA CESTA !? - Pa, to vam je ono kad se po cesti brzo vozi !!! (Esad Salkičević)

Ovakve i slične objave impliciraju da je riječ o stvarnoj Novalićevoj izjavi vezanoj za izgradnju brze ceste koja treba povezati Sarajevo i Goražde, iako to zapravo nije slučaj.

Šta su činjenice?

Izgradnja brze ceste kojom bi se skratila razdaljina između Sarajeva i Goražda započela je u septembru 2018. godine izgradnjom tunela Hranjen. Najava ovog infrastrukturnog projekta pažnju javnosti privukla je krajem 2017. godine, kada je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvojio rebalans budžeta za 2017. godinu i Nacrt budžeta za 2018. 

Nedugo nakon objave o investicijama koje su planirane novim budžetom, 2. januara 2018. godine na portalu Goražde portal objavljen je članak satiričnog karaktera, koji prenosi izmišljenu izjavu premijera Novalića.

FADIL NOVALIĆ: “GORAŽDU NE TREBA BRZA CESTA, TREBA SAMO VOZITI BRŽE”

Na novogodišnjoj press konferenciji u Vladi FBiH premijer Fadil Novalić izjavio je kako će se graditi neki putni pravci ali ne i za Goražde. Grad na Drini od glavnog grada BiH udaljen je samo 100 kilometara, te je potrebno, po mišljenju Novalića samo voziti brže.

– Umjesto brze ceste, malo na gas, vozite brže i izgledaće vam kao da se vozite brzom cestom, rekao je Novalić.

U nastavku članka jasno je naglašeno da je riječ o objavi satiričnog karaktera čija je namjena “zabava i humor”. Međutim, screenshot upravo ovog naslova se sada dijeli društvenim mrežama i predstavlja kao stvarna vijest.

Naime, početkom avgusta 2021. godine, tema brze ceste između Sarajeva i Goražda ponovno je aktuelizovana nakon što su se u javnosti pojavile informacije o obustavi radova. Uporedo s aktuelizacijom teme, počelo je i ponovno dijeljenje satiričnog članka Goražde portala. 

Članak je ponovno podijeljen na Facebook stranici ovog portala 3. avgusta 2021. godine.

Ova objava podijeljena je na Facebooku 109 puta, a prema analizi Facebookovog alata CrowdTangle, sam članak ostvario je ukupno 2.669 interakcija na ovoj društvenoj mreži. Da nisu korisnici/e ove društvene mreže shvatili da je riječ o satiri, svjedoči i način na koji se članak  dijelio. Tako su neki od opisa, uz koje je članak dijeljen na Facebooku, glasili:

FADIL NOVALIĆ: “GORAŽDU NE TREBA BRZA CESTA, TREBA SAMO VOZITI BRŽE”
Šta bi Bosna bila bez ovakve inteligencije? (Građanska Država BiH)

Da ga nema trebalo bi ga izmisliti
Koja budala (زثزهط ثوهس)

🤣🤣🤣🤣🤣joj Fadile blago nama što te imamo🤣 (Hazira Demirovic)

Riječ je, dakle, o članku satiričnog karaktera čija je pogrešna interpretacija dovela do stvaranja dezinformacije. O dezinformacijama vezanim za navodne izjave premijera Novalića Raskrinkavanje je pisalo u nizu analiza, budući da je upravo on česta meta dezinformatora i satiričara. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)

O neadekvatnom razumijevanju i predstavljanju satire Raskrinkavanje je takođe pisalo u više navrata. Korisnici/e društvenih mreža često ne čitaju medijske izvještaje dalje od njihovog naslova, što nerijetko rezultira shvatanjem satire kao stvarne vijesti. S druge strane, određeni portali satiru prenose bez napomene o tome o kakvoj vrsti sadržaja je riječ, čime satira postaje lažna vijest. (1, 2, 3, 4)

Članak Goražde portala dobija ocjenu satira, budući da je u njemu jasno naglašeno da se radi o satiričnom tekstu.

Prvu objavu screenshota članka, u kojoj se ne navodi da je riječ o satiri, te se opisom implicira da je riječ o autentičnoj izjavi, a koja je objavljena na profilu Mustafa Husanović, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve druge objave istog karaktera dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 17. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me