Raskrinkavanje.ba

Škole ne traže da se đaci vakcinišu - u pitanju je “satirični” tekst

Na satiričnom portalu Bijeljina Njuz objavljena je “vijest” da će od septembra nastavu uživo pohađati samo vakcinisani/e učenici/e, dok će za ostale nastava biti online. Ipak, ovo nije informativni, već satirični portal, te se informacije objavljene na njegovim stranicama ne trebaju shvatati ozbiljno.

Satirični portal Bijeljina Njuz objavio je 22. maja 2021. godine članak o početku nastave za učenike u Republici Srpskoj. U njemu se navodi da će svi osim vakcinisanih đaka pohađati nastavu online, te da je ovu informaciju navodno saopštila ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić:

Potvrđeno! Od septembra u klupama samo vakcinisani đaci, ostali online!

Ono o čemu se pričalo prethodnih dana konačno dobilo epilog.

Početak nove školske godine će u klupama dočekati isključivo vakcinisani učenici, dok će ostalim učenicima preko RTRS-a biti omogućena online nastava, navodi se u saopštenju ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić.

Ona takođe navodi da je predloženo i da časovi u školama traju 55 minuta kako bi se nadoknadio gubitak iz tekuće školske godine:

– U ovom trenutku zdravlje svih nas je na prvom mjestu i mi smo se vodili tom činjenicom. Nastavu u školama mogu pohađati isključivo vakcinisani učenici, dok će ostali pratiti online nastavu gdje ćemo putem RTRS-a puštati reprize časova iz ove godine. Takođe smo blizu toga da usvojimo prijedlog da časovi u školama traju 55 minuta čime bi se djelimično nadoknadio veliki gubitak iz ove školske godine.

(vijest je izmišljena)

Članak identičnog sadržaja objavljen je 23. maja na portalu Zicer, koji također objavljuje satirične tekstove. 

Portal Tuzla Spiegel, na čijoj stranici, u dijelu “O nama”, stoji da je u pitanju satirični portal čije su “objavljene vijesti u većini slučajeva izmišljene”, objavio je 22. maja 2021. godine članak naslovljen:

Od septembra u školskim klupama vakcinisani učenici, odnosno djeca vakcinisanih roditelja!

U članku ovog portala, pored ponovljene satirične tvrdnje portala Bijeljina Njuz o učenicima u Republici Srpskoj, navodi se i kakva će situacija navodno biti sa učenicima iz Federacije Bosne i Hercegovine:

Naredna školska godina počet će drugačije u odnosu na tekuću. Kako saznaje Bijeljinja Njuz, u Republici Srpskoj od septembra će nastavu u školi pohađati vakcinisani učenici. S druge strane, u Federaciji BiH nastavu u školi će pohađati djeca vakcinisanih roditelja. U oba entiteta online nastavu pratit će nevakcinisani učenici, odnosno djeca nevakcinisanih roditelja. Kako stvari stoje, u Brčko Distriktu nisu razmišljali o modelu realizacije nastave za narednu školsku godinu.

Prema analizi Facebookovog alata CrowdTangle, ova tri članka zajednički su do trenutka pisanja ove analize ostvarila više od 3.900 interakcija na ovoj društvenoj mreži. Satirični članak sa portala Bijeljina Njuz podijeljen je na Facebook stranici Regija Doboj vijesti koja dijeli sve vijesti vezane za Doboj i opštine u regiji, bez napomene da je u ovom slučaju riječ o satiričnom članku. Na Facebook stranici Bijeljina njuz ツ članak ovog portala podijeljen je uz opis “Vijest koja će izazvati veliku buru”. 

Da nije baš svim čitaocima i čitateljkama jasno da je riječ o satiri, može se vidjeti iz komentara ostavljenih ispod objava ovih članaka na Facebooku. 

Dakle, iako portali Bijeljina Njuz, Zicer i Tuzla Spiegel predstavljaju satirične portale koji objavljuju izmišljene vijesti, takva njihova priroda nije jasna svim čitateljima/kama do kojih ovi sadržaji dolaze na društvenim mrežama. 

O situacijama u kojima je neprepoznavanje i neadekvatno označavanje satire dovelo do kreiranja lažnih vijesti u medijima Raskrinkavanje je pisalo u više navrata. (1, 2, 3, 4)

Člancima portala Bijeljina Njuz, Zicer i Tuzla Spiegel dajemo ocjenu satira, budući da je na stranicama sva tri spomenuta portala istaknuto da se radi o medijima čiji je sadržaj satiričan.

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Satira 22.05.2021

Bijeljina njuz: Potvrđeno! Od septembra u klupama samo vakcinisani đaci, ostali online!

Ono o čemu se pričalo prethodnih dana konačno dobilo epilog.

  • Satira
Satira 23.05.2021

Zicer: Od septembra u klupama samo vakcinisani đaci, ostali online!

Ono o čemu se pričalo prethodnih dana konačno dobilo epilog.

  • Satira