Raskrinkavanje.ba

Plan za ograničenje kupovine odjeće i hrane postoji samo u teorijama zavjere

Medijske objave iz juna i jula u kojima se navodi da će do “2030. godine biti dozvoljena samo tri komada odjeće” te da konzumacija mesa neće biti dopuštena nisu utemeljene u činjenicama i spadaju u raširene teorije zavjere o navodnim planovima za ograničavanje ljudskih prava i sloboda.

Foto: Pixabay

Na portalu Provjeri (.hr) 20. juna objavljen je članak u kojem se tvrdi da izvještaj globalne organizacije C40 o uticajima urbane potrošnje na emisije stakleničkih gasova, objavljen 2019. godine, zapravo predstavlja “plan” uvođenja drastičnih zabrana kakve su zabrana konzumiranja mesa, kupovina odjeće i putovanja avionom. Članak je opremljen naslovom:

Do 2030. nećete jesti meso i moći ćete nositi samo tri komada nove odjeće

U članku portala Provjeri, prevedenom sa stranice Expose News, navodi se i da “počevši od stranice 66”, izvještaj “sažima ono što se nadaju nametnuti nam” te “da se svi ovi planovi prave i dogovaraju izvan demokratskog procesa i na klasičan diktatorski način pod lažnim izgovorima”.

Članak s gotovo istim naslovom 6. jula objavio je i portal Logično: 

Do 2030. svakoj će obitelji biti dopuštena samo tri komada nove odjeće godišnje – i nema više MESA

U ovom slučaju riječ je o prevodu teksta objavljenog na stranici Natural News. Uz navode da se radi o izvještaju iz 2019. godine, u članku stoji i sljedeće:

 To je izvješće od tada ponovno naglašeno 2023. godine, otkrivajući da je plan ograničiti količinu odjeće koju osoba kupuje na samo tri nova odjevna predmeta godišnje, kao i ograničiti putovanje zrakoplovom na samo jedan let svake tri godine – oh, i nema više jedenja mesa, točka.

Tvrdnje da izvještaj organizacije C40 “nije samo izvještaj koji ukazuje na ciljeve koje treba preduzeti za održiviji svijet, već ima i značajnu težinu”, kao i da implicira poruke da “nema više mesa i mlijeka” ni “privatnih prevoznih sredstava”, objavljivane su i na društvenim mrežama (1, 2).

O kakvom se izvještaju radi?

C40 je organizacija, odnosno globalna mreža koju čini preko 90 gradonačelnika velikih svjetskih gradova, a čiji je cilj da zajedničkim naporima doprinesu borbi protiv klimatske krize. Ova mreža je 2019. u saradnji s kompanijom Arup, poznatoj po ulaganjima u održivi razvoj, te  Univerzitetom u Leedsu objavila istraživački izvještaj pod nazivom “Budućnost urbane potrošnje u svijetu od 1,5°C” (eng. The Future of Urban Consumption in a 1.5°C World) u kojem se iznose poražavajući podaci o štetnim uticajima potrošačkih navika na emisiju stakleničkih gasova u gradovima. 

U izvještaju se ističe i da bi se, kako bi se smanjio njen nepovratni uticaj na klimu, globalna emisija stakleničkih gasova uzrokovana potrošačkim navikama u gradovima do 2030. morala prepoloviti.

Istraživanje predstavljeno u ovom izvještaju obuhvata šest sektora u kojima gradske vlasti, kompanije te sami građani mogu poduzeti određene mjere za rješavanje problema emisija štetnih gasova uzrokovanih potrošnjom. To su hrana, građevinarstvo, odjeća, vozila, avijacija te elektronika. 

Za svaki od tih sektora u izvještaju su, između ostalog, navedene i preporuke, odnosno prijedlozi za intervencije kojima bi se do 2030. godine u gradovima mogla reducirati emisija stakleničkih gasova bazirana na potrošačkim navikama, a u skladu s ograničavanjem globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni C iznad prosjeka iz predindustrijskog doba.

Za svaku od ovih preporuka u izvještaju se navode dvije vrste potencijalnih ciljeva koji bi se do 2030. godine mogli postići, a to su progresivni i ambiciozni – koji predstavljaju idealan scenarij za smanjenje zagađenja štetnim gasovima.

Tako se u slučaju hrane, odnosno konkretno mesa, kao progresivni cilj navodi smanjenje na konzumiranje 16 kilograma mesa po osobi godišnje, dok ambiciozni cilj u ovom slučaju iznosi 0 kilograma mesa po osobi. Više detalja o preporukama koje se odnose na konzumaciju hrane se može pronaći u tabeli ispod, a koja je preuzeta iz pomenutog izvještaja.

U izvještaju se, između ostalog, iznosi i procjena da bi se, ukoliko bi C40 gradovi promijenili potrošačke navike u sektoru hrane u skladu s progresivnim ciljevima, emisija štetnih gasova od hrane mogla smanjiti do 51% u periodu od 2017. do 2050, dok bi usvajanje ambicioznih ciljeva dovelo do dodatnog smanjenja od 9%. 

Što se tiče odjeće, prema progresivnom cilju, preporučena je kupovina osam novih komada odjeće godišnje, a prema ambicioznom – kupovina tri nova odjevna predmeta. Usvajanje ovih navika bi, prema procjenama predviđenim progresivnim ciljevima, od 2017. do 2050. dovelo do smanjenja emisije stakleničkih gasova od 47 posto, a prema ambicioznim i za dodatnih 19 posto.

Dalje, u izvještaju se navode preporuke za intervencije u oblasti transporta, tačnije putovanja privatnim automobilima te avionom, gdje ambiciozni ciljevi za smanjenje emisije stakleničkim gasovima u gradovima podrazumijevaju neposjedovanje ličnog automobila te jedan avionski let (ne duži od 1.500 km) po osobi u rasponu od tri godine.

Što se tiče ostalih sektora koje izvještaj obrađuje, kao i detaljnijih preporuka za svaki od njih, oni se mogu pronaći na ovom linku.

 

Globalni “plan” za ograničavanje kupovine i putovanja ne postoji

Tvrdnje o postojanju plana za ograničavanje kupovine odjeće, hrane i putovanja, a koji je navodno predstavljen u izvještaju “Budućnost urbane potrošnje u svijetu od 1,5°C” širile su se i izvan našeg govornog područja. 

Naime, nakon što su se nešto ranije u julu na engleskom govornom području pojavile tvrdnje da “Svjetski ekonomski forum želi zabraniti modu” te da ćemo do 2030. godine “svi nositi uniforme”, također bazirane na manipulativnim tumačenjima istog izvještaja, netačnim tvrdnjama o zabrani kupovine odjeće bavio se i Reuters. Reuters je tvrdnje ocijenio obmanjujućim, a u članak su uvrstili i komentar koji su dobili od glasnogovornika organizacije C40. U komentaru stoji da je izvještaj “analiza emisija zasnovanih na potrošnji u gradovima C40, a ne plan koji gradovi moraju usvojiti”, te da je “na pojedincima da odluče o svom ličnom načinu života, uključujući i koju vrstu hrane će jesti i koju vrstu odjeće preferiraju”.

Manipulativno tumačenje izvještaja C40 iz 2019. godine obuhvata i netačne tvrdnje da “Svjetski ekonomski forum podržava prijedlog za ograničenje mesa i mlijeka do 2030. godine” i da će “svaki član porodice dobiti samo tri nova odjevna predmeta godišnje”, koje je u julu ove godine analizirao i AFP

Tvrdnje o postojanju plana koji podrazumijeva da “do 2030. nećete jesti meso” te da ćete “moći nositi samo tri komada nove odjeće”, a koje su objavljene i na našem govornom području, također predstavljaju manipulativno tumačenje spomenutog izvještaja i dio su šireg narativa koji obuhvata različite teorije zavjere o navodnom ograničavanju ljudskih prava i sloboda.

U njih spadaju brojne teorije zavjere o radu Svjetskog ekonomskog foruma (SEF), o kojima je Raskrinkavanje do sad pisalo u brojnim analizama. Pored analize netačnih tvrdnji da je SEF predložio “ukidanje privatnih automobila” te da “poziva ljude da jedu ljudski izmet i piju urin”, Raskrinkavanje je ranije pisalo i teorijama zavjere o” Velikom resetu”, dokumentu kojeg je SEF objavio 2020. godine u svrhu oporavka zemalja nakon pandemije Covid-19, a čiji su naziv brojni/e teoretičari/ke zavjere iskoristili/e za plasiranje neistina o ovoj organizaciji.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje u kojima je izvještaj “The Future of Urban Consumption in a 1.5°C World” predstavljen kao plan za ograničavanje konzumacije hrane i kupovine odjeće do 2030. godine dobijaju ocjenu teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 20.06.2023

Provjeri (.hr): Do 2030. nećete jesti meso i moći ćete nositi samo tri komada nove odjeće

Plan Objavljeno 2019. godine, izvješće „Budućnost urbane potrošnje u svijetu s temperaturom od 1,5°C“‘ postavlja ciljeve za gradove da smanje emisi...

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 06.07.2023

Logično: Do 2030. svakoj će obitelji biti dopuštena samo tri komada nove odjeće godišnje – i nema više MESA

Godine 2019. objavljeno je izvješće pod naslovom “Budućnost urbane potrošnje u svijetu s temperaturom od 1,5°C” u kojem su navedeni ciljevi koje grado...

  • Teorija zavjere