Planinari se nisu slikali sa zastavom Armije RBiH na vrhu Lelija

Zastava s fotografije planinara na vrhu Lelija pogrešno je predstavljana kao zastava “takozvane Republike BiH” ili kao zastava “tzv. Armije BiH” na portalima i društvenim mrežama.

Foto: Wikimedia

Portal SportDC je 10.6.2022. godine objavio članak o planinarima koji su se popeli na vrh Lelija i slikali se sa zastavom s ljiljanima pored krsta koji se nalazi na vrhu. Jedan planinar popeo se na krst. U članku je navedeno da je krst prije tri godine postavilo Planinarsko društvo Lelija iz Kalinovika i da su se planinari do sada slikali pored krsta “ne skrnaveći ga”. Fotografije koje pokazuju planinare na vrhu Lelija preuzete su s Facebook profila Alen Marić te se u članku spekulira da je upravo on osoba koja se popela na krst. Navodi se i da je ovakvo ponašanje izazvalo “gnjev svih normalnih planinara” te da “Marić i društvo” mogu očekivati krivičnu prijavu Planinarskog društva Lelija iz Kalinovika.    

Fotografija planinara iz članka portala SportDC

Članak je istog dana prenio portal Katera. Portal Prijedor 24 je također prenio članak, uz tvrdnju da su planinari istakli zastavu “takozvane” Republike Bosne i Hercegovine. 

Na planinskom vrhu Lelija grupa planinara je pored krsta istakla zastavu sa ljiljanima, odnosno, zastavu tzv. RBiH.

Članke s ovom tvrdnjom objavili su i drugi portali, poput ATV-a, BL portala, RTRS-a, Večernjih Novosti, kao i portali Princip.news, Bigportal i Srpskacafe.

Pojedini portali objavili su da su planinari istakli zastavu “tzv. Armije BiH”. U članku portala Palelive, objavljenom 11.6.2022. godine, navodi se: 

Grupa planinara oskrnavila je krst na planinskom vrhu Lelija na kojem je istakla ratnu zastavu sa ljiljanima takozvane Armije BiH, a potom se jedan od planinara i popeo na krst, prenosi portal sportdc.net.

Članak u kojem se tvrdi da je istaknuta zastava “takozvane Armije BiH” objavili su Večernje novosti, Katera.news i Srpska cafe

Novinska agencija Srna objavila je reagovanje Planinarskog saveza Republike Srpske u članku objavljenom 11.6.2022. godine, u kojem su navedene tvrdnje da je zastava na fotografiji s vrha Lelija ustvari zastava “takozvane Armije BiH”. 

Planinarski savez Republike Srpske uložiće protest organima Republike Srpske i podnijeti prijavu nadležnim organima nakon što je grupa planinara oskrnavila krst na planinskom vrhu Lelija na kojem je istakla ratnu zastavu sa ljiljanima takozvane Armije BiH, rekao je Srni predsjednik tog saveza LJubiša Aramanda.
(...)
Grupa planinara oskrnavila je krst na planinskom vrhu Lelija na kojem je istakla ratnu zastavu sa ljiljanima takozvane Armije BiH, a potom se jedan od planinara i popeo na krst, prenosi portal sportdc.net.

Na Facebook stranici PSD Treskavica Trnovo 13.6.2022. objavljen je screenshot Instagram objave s profila nighthikersbh, na kojem se vide planinari i zastava s ljiljanima. U opisu je, između ostalog, navedeno: 

Grupa planinara oskrnavila je krst na planinskom vrhu Velika Lelija, na kojem su istakli ratnu zastavu sa ljiljanima , tkz. Armije BiH, a potom se jedan od planinara popeo na krst.

 

Šta su činjenice? 

 

Motiv ljiljana koji se nalazi na zastavi Republike Bosne i Hercegovine nalazi se i na zastavi Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ipak, kako je Raskrinkavanje već pisalo u analizi od 3.12. 2021. godine, razlike između ove dvije zastave nije teško uočiti. 

 

Zastava Armije Republike BiH izgleda ovako

 

 

Zastava Republike BiH usvojena je 1992. godine, a u zvaničnoj upotrebi bila je od 1992. do 1998. godine i izgleda ovako:

 

Obje zastave zasnovane su na grbu dinastije Kotromanić te je jasno da među njima postoje sličnosti. Ipak, razlikuju se u nekoliko elemenata. U spomenutoj analizi Raskrinkavanja navedeno je: 

Na zastavi Armije Republike Bosne i Hercegovine jasno se ističe da je ona simbol ove oružane formacije, te se, za razliku od zastave Republike BiH, iza grba sa ljiljanima nalaze dva ukrštena zlatna mača. 

Dakle, zastava na fotografijama s vrha Lelija je zastava Republike BiH, što je bio zvanični naziv Bosne i Hercegovine od proglašenja nezavisnosti od bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1992. godine do potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, kada je ime države promijenjeno u Bosna i Hercegovina. Stoga Republika BiH ne može biti nazvana “takozvanom”. 

Armija Republike Bosne i Hercegovine osnovana je u aprilu 1992. godine, nakon početka rata u BiH. Dvije godine kasnije integrisana je u Vojsku Federacije BiH, koja je 2006. godine ušla u Oružane snage BiH zajedno s Vojskom Republike Srpske, nakon vojne reforme. 

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da se na fotografiji s vrha Lelija nalazi zastava Armije BiH, objavljenu u članku agencije Srna, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je na fotografiji zastava “takozvane” Republike BiH, objavljenoj na portalu Prijedor 24. Ostalim objavama ovih tvrdnji dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Naslov

20.6.2022: Portali Dnevnik je ispravio netačne tvrdnje u člancima, pa im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

21.6. 2022: Portali Bl portal i Glas Srpske su ispravili netačne tvrdnje u člancima, pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

21. 6. 2022: Portal Srpska cafe je ispravio netačne navode u dva članka koji su dio ove analize, pa im dodajemo i ocjene ispravljeno.

1.7.2022: Portal Fenix je ispravio netačne tvrdnje u članku, stoga im dodajemo i ocjenu ispravljeno.

7.7.2022: Portal Večernje novosti je ispravio netačne navode u jednom od članaka, pa mu dodajemo i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

 

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 17. 06. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, recept “žene iz Bosne” ne liječi rak

Portalima se već više od sedam godina dijeli recept za pripravak od đumbira...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Analiza
Pregled sedmice: Povratak QAnon besmislica i teorije zavjere o 5G mreži

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo brojne “zavjerološke” tvrdnje. Bavi...

Lažna vijest
Povratak teorije zavjere: 5G mreža nije opasna po zdravlje i nije oružje

Besmislene tvrdnje o 5G mreži kao o “oružju” za razbolijevanje i ubijanje l...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me