Raskrinkavanje.ba

Policija u Doboju nije navela da je oduzela “zastave Armije RBiH”

Niz portala u Bosni i Hercegovini ustvrdio je da je Policijska uprava Doboj oduzela 30 zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine. Pojedini su naveli i da je upravo PU Doboj okarakterisala zastave kao “ratne zastave Armije BiH”. Ništa od toga nije tačno.

Na portalu Novinske agencije Republike Srpske (Srna) je 9. januara 2022. godine objavljen članak o oduzimanju zastava u Doboju. Članak je opremljen naslovom:

ODUZETE ZASTAVE SA LJILJANIMA, EVIDENTIRANA BEZBJEDNOSNO INTERESANTNA LICA

Zastave koje su u naslovu ovog članka opisane kao “zastave sa ljiljanima” u tekstu su okarakterisane kao “ratne zastave tzv. Armije BiH”.

Dobojska policija sankcionisala je lice iz Zenice E.B. u čijem vozilu je pronađeno i oduzeto 30 komada ratnih zastava tzv. Armije BiH, a ovo lice i njegov saputnik su, kako navode iz policije, bezbjednosno interesantna.

Iz Policijske uprave Doboj Srni je rečeno da je lice E.B. sankcionisno zbog remećenja javnog reda i mira, kao i da je sa njim u vozilu bilo lice E.H. iz Zenice, te da su oba interesantna za službu i poslove bezbjednosti.

Vozilo "be-em-ve", u kojem su bili i gdje su pronađene zastave sa ljiljanima, kontrolisano je na parking prostoru jedne benzinske pumpe u Doboju.

U članku, dakle, stoji da “iz policije navode” kako su oba lica bezbjednosno interesantna. Iako to nije eksplicitno navedeno, iz ovakve formulacije se nameće zaključak da “iz policije navode” i to da je “oduzeto 30 ratnih zastava tzv. Armije BiH”, što je također navedeno u istoj rečenici. 

Tvrdnju da je Policijska uprava Doboj oduzela trideset zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine pronašli smo objavljenu na još šest portala. Iako u članku agencije Srna nije moguće pronaći fotografiju oduzetih zastava, ona je objavljena, recimo, na portalu Bljesak, u članku do 9. januara 2022. godine, gdje je kao izvor fotografije navedena agencija Srna.

Foto: Bljesak

U pomenutom članku portala Bljesak, te portala Pressmedia od 10.1.2022, tvrdnja da su oduzete zastave Armije RBiH je eksplicitno pripisana “dobojskoj policiji”. 

Dobojska policija sankcionirala je osobu iz Zenice E.B. u čijem vozilu je pronađeno i oduzeto 30 komada (kako su naveli ''ratnih zastava Armije BiH''), a ova osoba i njegov suputnik su, kako navode iz policije, sigurnosno zanimljivi.

Šta su činjenice?

Zastava prikazana na fotografiji koja je objavljena u člancima portala u kojima se tvrdi da je oduzeto 30 zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine zapravo je zastava Republike BiH. Raskrinkavanje je o neadekvatnom predstavljanju ovih zastava pisalo u više navrata, u analizama iz novembra 2018, marta 2021, analizi iz decembra 2021. godine te u analizi iz januara 2022. godine. 

Obje navedene zastave zasnovane su na grbu dinastije Kotromanić. Među njima, jasno je, postoje sličnosti. Ipak, zastave se međusobno razlikuju u više elemenata. Na zastavi Armije Republike Bosne i Hercegovine jasno se ističe da je ona simbol ove oružane formacije te se, za razliku od zastave Republike BiH, iza grba sa ljiljanima nalaze dva ukrštena zlatna mača. 

Na objavljenoj fotografiji nema ukrštenih zlatnih mačeva i natpisa “Armija Republike Bosne i Hercegovine”. 

Budući da se iz članaka Srne može zaključiti da je Policijska uprava Doboj medijima potvrdila da je riječ upravo o zastavama Armije RBiH, što su Bljesak i Pressmedia i eksplicitno naveli, Raskrinkavanje je kontaktiralo PU Doboj. Kako su nam rekli, oduzete zastave su u izjavi za medije okarakterisali kao “bijele zastave na kojima se nalazio plavi grb sa ljiljanima”.

U izjavi za medije odnosno u ovom slučaju za novinsku agenciju „SRNA“ Policijska uprava Doboj nije potvrdila  da je „dobojska policija oduzela 30 ratnih zastava tzv. Armije BiH“ već je u izjavi za medije rečeno da je 09. januara tekuće godine u Doboju prilikom kontrole dva lica iz Zenice, FBiH, u prtljažniku putničkog automobila marke „BMW”  pronađeno i oduzeto 30 komada bijelih zastava na kojima se nalazio plavi grb sa ljiljanima, a u izjavi za medije je rečeno takođe da se ista više ne koristi odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Takođe smo potvrdili da je jedno lice iz navedenog vozila  sankcionisano zbog počinjenog prekršaja iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske. 

Policijska uprava Doboj, dakle, nije istakla da je riječ o zastavama Armije Republike Bosne i Hercegovine, te tvrdnje da je policija navela da je riječ o zastava ove vojne formacije nisu tačne. 

Prema objavljenoj fotografiji i navodima policije, oduzete su zastave Republike Bosne i Hercegovine, te stoga i tvrdnje da su “oduzete zastave tzv. ARBiH” također nisu tačne. 

Kako se u odgovoru PU Doboj redakciji Raskrinkavanja navodi, lice kod kog su pronađene zastave sankcionisano je zbog prekršaja iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, u kojem se navodi:

Ko narušava javni red i mir svađom, vikom, vriskom, izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih sadržaja ili tekstova, nošenjem ili isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem, osim ako se navedeno ne odnosi na javno iznešeno mišljenje o radu državnih organa, te drugih javnih organa i organizacija, kazniće se novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da su u Doboju oduzete zastave Armije RBiH, prvi put objavljenu na agenciji Srna, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da je Policijska uprava Doboj navela da je oduzela zastave Armije RBiH ocjenjujemo kao dezinformaciju

Napomena:

24.1.2022: Nakon objave ove analize portal Pressmedia ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

26.1.2022: Portali Bljesak i 24 sedam ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

9.5.2023: Portal Mondo je ispravio netačne navode te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 09.01.2022

Bljesak: Policija u Doboju oduzela 30 komada zastava

Prema neslužbenim podacima, osobe F.H. i A.F. evidentirana su u službenim evidencijama MUP-a u vezi terorizma i ekstremizma, F.H. je povratnik sa siri...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 10.01.2022

PressMedia: Policija u Doboju oduzela 30 komada zastava

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 10.01.2022

Jabuka TV: Policija oduzela 30 zastava Armije BiH

Dobojska policija sankcionirala je osobu iz Zenice E.B. u čijem vozilu je pronađeno i oduzeto 30 komada ratnih zastava Armije BiH, a ova osoba i njego...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.01.2022

Srna: ODUZETE ZASTAVE SA LJILJANIMA, EVIDENTIRANA BEZBJEDNOSNO INTERESANTNA LICA

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.01.2022

RTRS: Oduzete zastave sa ljiljanima, evidentirana bezbjednosno interesantna lica

Dobojska policija sankcionisala je lice iz Zenice E.B. u čijem vozilu je pronađeno i oduzeto 30 komada ratnih zastava tzv. Armije BiH, a ovo lice i nj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.01.2022

24 sedam: Vehabije spremale provokaciju na Dan Republike Srpske? U prtljažniku pronađene zastave Armije BiH

U vozilu su bila još tri lica, inicijala A. F. iz Kalesije, F. H. sa područja grada Zvornik i Š. I. iz Tuzle, a sva tri muškarca su bezbednosno intere...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 09.01.2022

Mondo: Dobojska policija oduzela zastave sa ljiljanima, evidentirali bezbjednosno interesantne osobe

Dobojska policija sankcionisala je lice iz Zenice E.B. u čijem vozilu je pronađeno i oduzeto 30 komada ratnih zastava tzv. Armije BiH, a ovo lice i nj...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 09.01.2022

RTV Doboj: DOBOJ: Oduzete zastave sa ljiljanima, evidentirana bezbjednosno interesantna lica

 • Prenošenje lažnih vijesti