Raskrinkavanje.ba

Portal Izvorno i “recikliranje” članaka sa manipulativnim naslovima

Članci anonimnog portala Izvorno, opremljeni klikbejt-naslovima i objavljeni znatno ranije, dijelili su se početkom godine na nizu Facebook stranica. Cilj ovog “recikliranja” jeste privlačenje pratitelja/ki na Facebooku i klikova na portalu.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Na anonimnom portalu Izvorno nerijetko se objavljuju članci sa klikbejt-naslovima o stvarnim ili izmišljenim tragičnim događajima koji se odnose na javne ličnosti. Takvi članci se potom “recikliraju” tako što ih mjesecima, pa i godinama nakon objave, dijele različite Facebook stranice.

Tako se tokom januara i februara ove godine na Facebook stranicama Balkanija, Balkan Hit Plus, Megavijesti, Balkanska muzika, Prazna ostala mi duša i Meša Selimović-citati koji žive (12, 3, 4, 5, 6) dijelio članak portala Izvorno objavljen 28. maja 2023. godine pod naslovom:

UM.R0 JE I POSLJEDNJI PRAVI SRBIN! SVI TUGUJU, A SUZE NE MOGU DA SE SAKRIJU! ZAR BAŠ ON? (FOTO)

Članak je opremljen fotografijom Mirka Pajčina, poznatijeg kao Baja Mali Knindža.

Screenshot BmkFoto:Screenshot/Izvorno

Ipak, u članku su informacije o smrti Laze Pajčina, takođe pjevača. Lazo Pajčin sahranjen je 12. aprila 2022. godine, o čemu su mediji tada izvještavali. Dakle, oprema članka portala Izvorno sa fotografijom Mirka Pajčina i naslovom o njegovoj smrti je manipulativna, budući da navodi na zaključak da je preminuo on, a ne Lazo Pajčin. Dodatno, u članku se navodi da je riječ o vijesti “od prije par dana”, što takođe nije tačno, jer je članak objavljen godinu nakon Pajčinove smrti.

Objave ovog članka na Facebook stranicama u januaru i februaru 2024. godine ničim ne ukazuju na to da je riječ o nečemu što se dogodilo prije dvije godine.

Članak portala Izvorno koji je objavljen 24. novembra 2022. godine takođe je podijeljen ranije ove godine na Facebook stranicama Balkanija, Balkanska muzika, Balkan Hit Plus, Meša Selimović-citati koji žive i Megavijesti (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10). Ovaj članak opremljen je naslovom:

OGROMNA TRAGEDIJA! MRTV* PRONAĐENA NAŠA DOMAĆA PEVAČICA NA FOTELJI…SAMO KADA VIDITE ŠTA SE SVE DOGODILO U NJENOG SOBI, NEĆE VAM NIKAKO BITI DOBRO…(FOTO)

Članak donosi informacije o tome kako je preminula pjevačica Lola Novaković. U samom članku navodi se da je riječ o događaju iz 2016. godine. Dakle, i ovaj je naslov manipulativan, budući da navodi na zaključak da je riječ o aktuelnom slučaju. I u ovom primjeru, objave ovog članka na Facebook stranicama u 2024. godini ne preciziraju da je riječ o slučaju starom osam godina.

Na istim Facebook stranicama je tokom januara i februara dijeljen još jedan članak portala Izvorno, objavljen 28. septembra 2022. godine (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16). Članak je opremljen naslovom: 

H0R0R U SRBIJI! UPUCAN NAŠ POZNATI PEVAČ, PEVAČU SE DOKTORI BORILI ZA ŽIVOT! NIJE MOGUĆE DA JE ON…ZADESILE GA DVE VELIKE TRAGED*JE – TUGA

I ovaj primjer, kao i prethodna dva, navodi na zaključak da je riječ o aktuelnom dešavanju. U članku se, pak, navodi da je srbijanski pjevač Relja Popović bio žrtva napada vatrenim oružjem 2008. godine. I u ovom slučaju, u objavama članka na Facebook stranicama u 2024. godini ne precizira se da je riječ o nečemu što se desilo godinama ranije.

O portalu Izvorno

Izvorno je anonimni portal koji nema impresum, odnosno bilo kakve podatke o uredničkom i novinarskom timu, kao ni o vlasničkoj strukturi. Objave na ovoj stranici najčešće se odnose na estradne i druge poznate ličnosti iz zemalja regiona.

U bazi medija koju Raskrinkavanje vodi portal Izvorno ocijenjen je u 28 analiza, i to najčešće kao medij koji objavljuje članke sa navodima o izmišljenim nesrećama poznatih ličnosti. U analizi objavljenoj 26. novembra 2021. godine Raskrinkavanje je pisalo o biznis modelu ovog portala, koji je, kako je navedeno u analizi, iz dana u dan objavljivao dezinformativne klikbejt-naslove kako bi na svoje stranice privukao što više čitatelja/ki.

Dijeljenje članaka sa naslovima koju su manipulativni na više Facebook stranica praksa je uglavnom anonimnih portala. Cilj takvog “metoda” jeste privlačenje što većeg broja čitatelja/ki, a time i zarada od oglašavanja. O takvoj praksi, poznatoj kao “farma portala”, Raskrinkavanje je pisalo u analizi koju možete čitati na linku ovdje.

analizi objavljenoj 7. decembra 2023. godine Raskrinkavanje je pisalo o tome kako anonimni portal Dijasporabih redovno objavljuje članke sa klikbejt-naslovima koji često sadrže i dezinformacije, najčešće o poznatim ličnostima, koristeći se sličnim “metodom” kao i stranica Izvorno, to jest predstavljajući dešavanja iz prošlosti manipulativnim i senzacionalističkim naslovima kao aktuelna dešavanja.

Shodno navedenim činjenicama, naslove analiziranih članaka ocjenjujemo kao klikbejt i manipulisanje činjenicama.

U slučaju da primijetite ovakve i slične primjere u kojima portali nastoje povećati broj posjeta putem “recikliranja” klikbejt-naslova, možete nam ih poslati kao sugestiju putem opcije “Prijavite članak” na našoj stranici.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 28.05.2023

Izvorno: UM.R0 JE I POSLJEDNJI PRAVI SRBIN! SVI TUGUJU, A SUZE NE MOGU DA SE SAKRIJU! ZAR BAŠ ON? (FOTO)

Vijest od prije par dana je mnoge šokirala, te kada su čuli da za ovo ostali su u suzama i tugovali su jer nisu mogli vjerovati da se ovo desilo. Rije...

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 24.11.2022

Izvorno: OGROMNA TRAGEDIJA! MRTV* PRONAĐENA NAŠA DOMAĆA PEVAČICA NA FOTELJI…SAMO KADA VIDITE ŠTA SE SVE DOGODILO U NJENOG SOBI, NEĆE VAM NIKAKO BITI DOBRO…(FOTO)

Mi se danas prisećamo legende Jugoslovenske šlager muzike, Lole Novaković. Ona je imala jako velike hitove 60. i 70. godina prošlog vijeka. Na kraju ž...

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
Klikbejt 28.09.2022

Izvorno: H0R0R U SRBIJI! UPUCAN NAŠ POZNATI PEVAČ, PEVAČU SE DOKTORI BORILI ZA ŽIVOT! NIJE MOGUĆE DA JE ON…ZADESILE GA DVE VELIKE TRAGED*JE – TUGA!

Mnoge poznate ličnosti su tokom života prošle kroz prave drame i neslavne situacije i događaje, a da jaavnost o tome nijee informis,ana. O nemilim dog...

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama