Portal Vesti 24s: Niti je vakcinacija u Njemačkoj obavezna, niti će nevakcinisani/e ostati bez plate

Još jedna od dezinformativnih praksi kojom se služi portal Vesti 24s jeste i predstavljanje prijedloga određenih mjera kao već usvojene odluke.

O dezinformacijama koje se na portalu Vesti 24s objavljuju o antipandemijskim mjerama širom svijeta, Raskrinkavanje je već pisalo u dvije analize (1, 2). U ovoj analizi bavimo se netačnim predstavljanjem inicijativa za uvođenje određenih mjera na ovom portalu kao već donesenim “zakonima”. 

Tako je članak objavljen 21. januara 2022. godine na portalu Vesti 24s opremljen naslovom u kojem se tvrdi da oni/e koji/e u Njemačkoj “ne prime tri doze cjepiva ostaju bez plaće”:

Novi zakon za radnike u Nemačkoj! Oni koji ne prime tri doze cjepiva ostaju bez plaće!

Ipak, kako se navodi i u samom članku, ne radi se o “novom zakonu”, već tek o “navodnim planovima”. 

Njemačka vlada navodno razmišlja o planovima za ukidanje plaća za karantenu za ljude koji nisu primili treću dozu cjepiva ili čije je posljednje cjepivo bilo prije više od tri mjeseca.

Iste tvrdnje iz naslova Vesti 24s objavljene su i na portalu Epoha 21. januara 2022. godine. Članak ovog portala je naslovljen:

Njemačka dodatno zaoštrava mjere: Oni koji ne prime tri doze cjepiva ostaju bez plaća

I u ovom članku se navodi da se u “Njemačkoj razmišlja o ukidanju plaće u vrijeme karantene” za one pojedince/ke koji/e nisu primili/e treću dozu vakcina u propisano vrijeme. 

Pored činjenice da ovo nije već usvojeni “zakon” ili “mjera” u Njemačkoj, sama potencijalna odredba je u ovim naslovima manipulativno predstavljena. Kako se objašnjava u članku njemačkog medija Bild, iz 20. januara 2022. godine, ovakva mjera bi se odnosila na radnike/ce koji/e nisu vakcinisani/e trećom dozom u propisano vrijeme. U tom slučaju, ukoliko bi se ovakva odredba usvojila, ona bi podrazumijevala da ti/e radnici/e neće dobijati novčanu naknadu za period u kojem se nalaze u izolaciji i u kojem su izostali/e sa posla. 

Do vremena pisanja ove analize, ovakva odredba nije usvojena. I za slučaj da se to dogodi, ona neće podrazumijevati da “oni koji ne prime tri doze cjepiva ostaju bez plaće”, kako tvrde portali Vesti 24s i Epoha. 

O istoj temi izvještavali su i drugi mediji u regionu, pri tome navodivši potpune informacije o stvarnoj prirodi potencijalne mjere (1, 2, 3). Tako je recimo članak portala Večernji list od 21. januara 2022. godine naslovljen:

Njemačka razmišlja o strožim mjerama? Oni koji ne prime tri doze mogli bi ostati bez plaće u karanteni

Na sličan način je na portalu Vesti 24s još jedna potencijalna odredba predstavljena kao već donesena mjera zaštite. Tako se u naslovu članka objavljenog 20. januara 2022. godine na ovom portalu navodi: 

Nemačka: Objavljen datum! Evo kada počinje obvezno vakcinisanje!

Članak govori o izjavi saveznog ministra zdravstva Njemačke Karla Lauterbacha. Kako se u članku navodi Lauterbach smatra da “obaveza vakcinisanja mora doći brzo”. Naime, ministar zdravstva pozvao je na uvođenje obavezne vakcinacije u Njemačkoj od aprila ili maja. Ova izjava Lauterbacha navodi se i u samom članku portala Vesti 24s:

“Ako želimo dati funkcionalni prijedlog, onda je to prijedlog za obvezno cijepljenje koji bi stupio stavlja na snagu – ne znam – u travnju ili oko travnja, možda u svibnju”.

I drugi portali izvijestili su o ovoj temi, ali u naslovima svojih članaka nisu ustvrdili ili implicirali da je donesena odluka o datumu uvođenja obavezne vakcinacije protiv Covid-19. Tako je recimo članak portala Fenix magazin, iz 19. januara 2022. godine, opremljen naslovom:

OBVEZNO CIJEPLJENJE U NJEMAČKOJ U TRAVNJU ILI SVIBNJU?:
‘Moramo djelovati brzo’

Ista izjava njemačkog ministra se navodi i u članku njemačkog The Local portala, iz 19. januara 2022. godine. Ipak, kako se u članku navodi, nije riječ o definitivnoj odluci:

Ne postoji planirani Vladin prijedlog koalicije o opštim zahtjevima za vakcinu. Umjesto toga, međustranačke grupe treba da podnesu prijedlog o ovom pitanju u Parlamentu.

Poslanici/e će potom raspravljati i odlučivati u narednim sedmicama. Biće im dozvoljeno da glasaju protiv vlastite partijske linije u onome što je poznato kao glasanje po savjesti.

Dakle, njemački ministar govorio je o tome kako bi obavezna vakcinacija bila nužna mjera, ali odluka o njenom eventualnom uvođenju još uvijek nije donesena. 

Prema članku portala Euronews iz 26.1.2022, zvanična rasprava o eventualnom uvođenju obavezne vakcinacije započela je tog dana u Njemačkoj. Jasna odluka, navodi Deutsche Welle 26.1.2022, još uvijek nije donesena, budući da postoje različiti stavovi o nužnosti donošenja ovakve mjere unutar vladajuće i opozicione struje u ovoj zemlji. 

Polemika o eventualnom uvođenju obavezne vakcinacije za sve u Njemačkoj traje od početka decembra 2021. godine, kada je o ovoj mjeri govorila bivša njemačka kancelarka Angela Merkel. U Njemačkoj je 10. decembra usvojena odluka o uvođenju obavezne vakcinacije za medicinske radnike/ce. Kako Euronews navodi u članku iz 10.12.2021. godine, medicinskim radnicima/ama dat je rok do 15. marta 2022. godine da se vakcinišu. U protivnom, rizikuju suspenziju na poslu. 

Shodno činjenicama, tvrdnje o “novom zakonu za radnike u Nemačkoj”, a koji podrazumijeva da “oni koji ne prime tri doze cjepiva ostaju bez plaće”, inicijalno objavljene na portalu Vesti 24s, dobijaju ocjenu lažna vijest. Druge objave ove tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Ocjenu lažna vijest dobijaju i tvrdnje da je “objavljen datum kada počinje obavezno vakcinisanje u Njemačkoj”.

Naslovi pomenutih članaka dobijaju i ocjenju klikbejt, budući da ne odgovaraju sadržaju članaka koje prate. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 16. 02. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije “upozorila” da bebe vakcinisanih majki imaju srčane probleme

Portal Provjeri manipulativno je doveo u vezu saopštenje Svjetske zdravstve...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti
Vojnik na viralnoj slici ne nosi magarca jer je “zona minirana”

Na društvenim mrežama dijeli se slika vojnika koji nosi magarca na leđima....

Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Analiza
Pregled sedmice: Lažne vijesti iz Ukrajine, opasne tvrdnje o “lijekovima” i bizarne teorije o udaljenosti Sunca

U prethodnoj sedmici Raskrinkavanje se bavilo medijskim izvještavanjem o in...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me