Povratak stare teorije zavjere: U bolnicama se ne kradu organi pacijenata oboljelih od Covid-19 

Na društvenim mrežama ponovo se dijele “zavjerološke” tvrdnje o “krađi organa” od pacijenata koji su hospitalizovani zbog infekcije Covid-19. 

Foto: Unsplash

Na Facebooku je 29.8.2022. godine objavljena fotografija naslovnice britanskog tabloida Dally Mail, uz opis: 

Naslov u Daily Mailu: BOLNICE PODMIĆENE DA ODVEDU PACIJENTE NA PUT U SMRT
O tome vam pisah prije dvije godine: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159278876782845&id=654257844

 

Facebook objava je do pisanja analize zabilježila 129 interakcija, 32 komentara, a podijeljena je 144 puta. 

U objavi je podijeljen link na raniju objavu iste korisnice iz 2020. godine, u kojoj se implicira da je pandemija Covid-19 paravan za krađu organa. Navodi se da je ova bolest tek teži oblik gripe, a pacijenti koji su hospitalizovani i preminuli zapravo su žrtve krađe organa. 

Dobiješ teži oblik gripa, upalu pluća, završiš u bolnici, na zaraznom kovid odjelu. Nema posjeta, niko tvoj ti ne može doći, vidjeti te.
Daju ti nešto za omamljivanje (mogu da ti daju šta hoće, jel', otkud ti znaš šta je u šprici), uspavaju te, izvade ti dijelove, stave malo na respirator, ili i ne stave, čekaju da onako crkneš. Tvojima ako zovu, kad zovu, kažu da se stanje naglo pogoršalo, ubrzo zatim jave da si umro. Jbg, prokleta korona.
Zavare te u limeni sanduk, jer si zarazan jel' i ne možeš nikako u npr zatvorenu plastificiranu, prozirnu vreću, moraš ba u limeni sanduk, niko da te ne vidi. Zavaren, da te ne mogu otvoriti, osim da te iskopaju naknadno i transportuju do vulkanizera. Ili limara. A ko će te iskopavat', niđe veze, treba još koronu od mrtvaca fasovat'!
Obdukcija nema.
Zidovi bolnica ne govore...
"Bolnice su najopasnija mjesta na planeti." (dr R. Mendelson)

Ova objava imala je više od 1.000 interakcija i 242 komentara, a podijeljena je 601 put. 
 

Šta su činjenice? 

Objavljena naslovnica Daily Maila zapravo nema nikakve veze s pandemijom Covid-19 niti je dokaz da bolnice ubijaju pacijente/kinje. Radi se o naslovnici izdanja ovog tabloida od 26.10.2012. godine s naslovom ”Bolnice podmićene da stave pacijente na put smrti” (engl. Hospitals bribed to put patients on pathway to death). Članak s istim naslovom objavljen je na portalu Daily Maila 25.10.2012. godine. 

U članku se, ustvari, govori o novčanim podsticajima za bolnice u kojima se određeni postotak pacijenata/tkinja s neizlječivim bolestima stavlja na režim “Liverpool Care Pathway” (LCP). Radi se o režimu njege u kojem se isključuju metode invazivnog liječenja za pacijente/kinje čija je smrt neizbježna, s ciljem da im se olakšaju preostali sati.

Članak problematizuje ove podsticaje navodima da bi mogli “potaknuti” neke bolnice da se odnose manje pažljivo prema dobrobiti pacijenata/tkinja na samrti pri procjeni da li trebaju dodatnu njegu ili ne.U članku je navedena izjava glasnogovornika britanskog ministarstva zdravlja koje je stalo iza odluke o novčanim podsticajima za ove bolnice.  

Dakle, radi se o medijskom izvještaju iz 2012. godine koji nema nikakve veze s pandemijom Covid-19.
 

Covid-19 i gripa

 

Poređenja bolesti Covid-19 s gripom česta su u “zavjerološkim” krugovima i umanjuju ozbiljnost pandemije. Raskrinkavanje je u analizi od 14.2.2022. godine pisalo o razlikama između gripe i Covid-19. 

Covid-19 i gripa uzrokovani su različitim virusima. Pored toga, gripa može izazvati ozbiljne komplikacije kod određenih rizičnih grupa, kao što su starije osobe, ali Covid-19 češće izaziva tešku bolest. Teška klinička slika, koja može voditi do hospitalizacije i smrti, javlja se i kada su oboljeli/e bili/e prethodno zdravi/e. Osim toga, osobe koje su preboljele Covid-19 mogu razviti dugoročne zdravstvene probleme. 

Dakle, tvrdnja da je Covid-19 “teži oblik gripa” nema uporište u činjenicama. 

 

Transplantacija organa 

U Facebook objavi iz 2020. godine navedeno je da Covid-19 pacijente na bolničkom liječenju uspavaju, a onda im ukradu organe i priključe na respirator dok ne umru.

Radi se o već poznatoj teoriji zavjere prema kojoj Covid-19 ne postoji i lažno se dijagnosticira – riječ je tek o jačoj gripi zbog koje se pacijenti/kinje hospitalizuju kako bi bolnice izvršile krađu organa, što ustvari dovodi do smrtnog ishoda, a uzrok smrti se onda pripisuje ovoj bolesti. Ovakve tvrdnje nemaju nikakve veze s činjenicama, što su brojni portali za provjeru činjenica u nekoliko navrata već dokazali. Raskrinkavanje se također bavilo ovom teorijom zavjere (1, 2).  

Prema zakonu u Federaciji BiH, transplantacija organa može se izvoditi sa živog ili umrlog darivaoca. No, zakonom su propisana striktna pravila prema kojima živi darivalac može biti samo osoba koja je u srodstvu s primaocem organa. Također je navedeno da uzimanje organa može izvršiti samo ustanova u kojoj će se obaviti presađivanje organa u svrhu liječenja. 

Pored uvjeta iz st. (2) i (3) ovog člana darivalac organa, odnosno tkiva mora biti osoba koja je punoljetna, duševno zdrava i poslovno sposobna za davanje pristanka za uzimanje organa i tkiva."

U zakonu je navedeno i da živi darivalac mora dati pisanu suglasnost za uzimanje organa. Isti zakon u članu 28. propisuje da se organi i tkiva umrle osobe mogu uzimati radi presađivanja u svrhu liječenja samo i isključivo nakon što je utvrđena moždana smrt. 

U članku portala Radio Slobodna Evropa od 29.6.2021. godine navodi se da je pandemija zaustavila transplantacije organa u BiH.

“Što se tiče samih transplantacija u Bosni i Hercegovini, evo sad će godina i po kako je pandemija krenula i kako su te transplantacije u BiH stale. Otprilike i prije pandemije nisu bile nešto posebno izražene”, naglašava za RSE Eldina Softić, potpredsjednica Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH.

Od početka 2022. godine do vremena pisanja ove analize u Federaciji BiH urađeno je tek šest transplantacija, i to četiri u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i dvije u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (UKC Tuzla).

Sličnim tvrdnjama o navodnoj trgovini organima preminulih od Covid-19 bavio se i portal BBC na srpskom, u članku objavljenom 2.12.2020. godine. Navodi se da preminuli od ove bolesti ne mogu biti darivaoci organa jer, kako je objasnio direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije doktor Svetozar Putnik, postoji visok rizik od prenosa infekcije na primaoca.

„[Primaoci organa] su bolesnici koji su na veoma agresivnoj imunosupresivnoj terapiji neposredno posle operacije - dakle vi 'ubijate' njihov imuni sistem da organizam ne bi prepoznao taj organ koji ste presadili u telo kao nešto strano što bi pokušao da odbaci", kaže doktor Putnik u razgovoru za BBC.
(...)
Ne postoji nijedan centar niti transplantacioni tim koji bi prihvatio da uradi transplantaciju organa davalaca koji je pozitivan na korona virus, tvrdi on.

 

Limeni sanduci i zabrana obdukcije

Tvrdnje da se preminuli pacijenti sahranjuju u limenim sanducima te da je obdukcija zabranjena kako bi se prikrila navodna krađa organa također su dio teorije zavjere o kojoj je Raskrinkavanje već pisalo u analizi od 26.11.2021. godine. 

Netačno se tvrdilo da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) zabranila obdukcije. Ova organizacija, međutim, izdala je 24.3.2020. godine upute za bezbjedno postupanje s tijelima preminulih od Covid-19 u dokumentu “Sprečavanje i kontrola infekcije za sigurno postupanje s mrtvim tijelom u kontekstu COVID-19: Privremena uputstva” (Infection prevention and control for the safe management of a dead body in the context of COVID-19: interim guidance). 

Ovim uputama daju se preporuke zdravstvenim ustanovama u vezi s ambijentalnim uslovima vršenja obdukcije, brojem osoba u prostoriji, kao i zaštitnom opremom koju bi medicinski/e radnici/e u tim slučajevima trebali/e koristiti. Cilj je ovih preporuka da se spriječi infekcija osoblja koje vrši obdukciju ili sahranu tijela osobe kod koje je utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2. 

Obdukcije, dakle, nisu bile zabranjene, ali je bilo potrebno ispoštovati dodatne procedure u vezi sa sigurnošću. 

U Protokolu o postupku ugovaranja pogreba/sahrana/dženaza, preuzimanju lica preminulih od zarazne bolesti, transportu, ispraćaju i ukopu, higijeni i dezinfekciji, korištenju zaštitnih sredstava i opreme, njihovo odlaganje i uništavanje, koji je objavilo sarajevsko kantonalno preduzeće “Pokop”, detaljno je objašnjena procedura preuzimanja, transporta i pokopa tijela osobe preminule od zarazne bolesti kao što je Covid-19. Protokol je donesen na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, evropskog standarda EN15017 – Pogrebne usluge, propisa ISO standarda, preporuka SZO-a, instrukcija federalnog i kantonalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo KS. 

U preporuci, koja uključuje instrukciju o postupanju s preminulim/om od zarazne bolesti, govori se o vodonepropusnim vrećama sa zatvaračem u kojima se transportuje preminula osoba. 

Prilikom preuzimanja lica preminulog od zarazne bolesti obavezno je, prije svega prekriti usnu i nosnu šupljinu preminulog lica gazom natopljenom odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom. Nakon toga preminulo lice je potrebno smjestiti u vodonepropusnu/plinonepropusnu vreću sa zatvaračem. 

Proces ukopa osobe umrle od zarazne bolesti, navodi se, potrebno je provesti s vrlo visokim nivoom opreza i sa što manje direktnog kontakta. 

U analizi Raskrinkavanja objavljenoj  7.7.2020. godine pojašnjeno je da je procedura ukopa za osobe koje su umrle od zaraznih bolesti drugačija od redovnih ukopa.

Iz Javnog komunalnog preduzeća Komemorativni centar u Tuzli tada su nam rekli da se prvo dezinfikuju posmrtni ostaci, pa se zatim stavljaju u novu PVC vreću. Ona se stavlja u limeni sanduk, a na limeni sanduk stavlja se zaštitna traka kojom se sprečava širenje zaraze. Ova procedura važi i za preminule od Covid-19.

Stroga procedura preuzimanja, transporta i ukopa preminulih od Covid-19 uspostavljena je iz sigurnosnih razloga kako bi se zaštitili/e radnici/e pogrebnog društva i druge osobe koje mogu doći u kontakt s tijelom preminulog/e, a ne kako bi se tajno trgovalo organima umrlih. 

Shodno navedenim činjenicama, objavu u kojoj je naslovnica Daily Maila iz 2012. godine dovedena u kontekst pandemije Covid-19 ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Tvrdnju da je Covid-19 “teži oblik gripa” ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Tvrdnjama da su Covid-19 pacijenti hospitalizovani da bi im se izvadili organi te da se krađa prikriva limenim sanducima i zabranom obdukcije dajemo ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere


 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 13. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove lažne nagradne igre lažnih Bingo Facebook stranica

Nekoliko Facebook stranica koje oponašaju vizuelni identitet trgovačkog lan...

Lažna vijest
Lažna vijest
Organizacija RAND nije kreirala izvještaj u kom se “planiraju rat i energetska kriza”

Portal Epoha u svom članku tvrdi da je organizacija RAND Corporation autor...

Lažna vijest
Analiza
Kako portali zloupotrebljavaju Istinomjer za političku promociju i diskreditaciju

Fact-checking portal Istinomjer čest je izvor vijesti za bh. portale. Ipak,...

Razabiranje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me