Raskrinkavanje.ba

Požari na Havajima nisu “izazvani” laserskim oružjem niti su kuće slavnih pošteđene zbog toga

Na društvenim mrežama i dalje su aktuelne teorije zavjere o požarima na Havajima. Sada se dijeli lažni screenshot koji “dokazuje” da su slavne ličnosti bojile svoje nekretnine u plavo jer su znali da će požari biti “izazvani” laserskim oružjem

Foto: Raskrinkavanje.ba

Havajsko ostrvo Maui su u avgustu 2023. godine pogodili razorni požari koji su trajali više dana. Odmah nakon izbijanja požara, društvenim mrežama počele su se širiti teorije zavjere prema kojima su požari namjerno izazvani upotrebom laserskog “oružja usmjerene energije” (directed energy weapons - DEW). Kao “dokaz” za ove tvrdnje, korisnici/e društvenih mreža dijelili/e su fotografije i snimke na kojima se vide objekti plave boje koji nisu izgorjeli, jer laseri navodno ne spaljuju plavu boju. O ovome je Raskrinkavanje pisalo u ranijim analizama (1, 2).  

Dio ovog “zavjerološkog” narativa jesu i tvrdnje da su požari pogodili dio Havaja gdje lokalni stanovnici nisu htjeli prodavati zemlju bogatašima i da u požarima nisu izgorjele kuće slavnih osoba.

Sada se na društvenim mrežama dijele objave u kojima se insinuira da su slavni svoje nekretnine bojili u plavo jer su znali da će požari biti “izazvani” laserskim oružjem.  

Na jednom Facebook nalogu 24. avgusta 2023. godine podijeljen je reel na engleskom jeziku, na kojem se vidi slika nalik na screenshot medijskog izvještaja sa naslovom: “Zašto svi slavni boje svoje nekretnine na Mauiju u istu čudnu nijansu plave?” (eng. Why the Heck are Celebs All Painting Their Maui Properties the Same  Weird Shade of Blue?). Na slici su imenovane poznate ličnosti, uključujući bivše američke predsjednike Baracka Obamu i Billa Clintona te filmske i medijske zvijezde kao što su Tom Hanks, Ellen Degeneres, Kid Rock i Oprah Winfrey.

 

Foto: Screenshot, Facebook

Na slici se vidi datum 18. oktobar 2022. godine, kada je članak navodno objavljen. Vide se i imena autora, fotografija američke voditeljice Oprah Winfrey i slika kuće sa plavim krovom.

Pored ove slike, snimak se sastoji i od različitih kadrova na kojim se vide plavi objekti na Mauiju koji su neoštećeni u požaru te kadrova s laserom koji spaljuje tkanine. Smjenjivanje kadrova prati muški glas koji se pita jesu li slavni imali “insajderska saznanja”.

Ovaj snimak objavljen je uz opis na našem jeziku u kome se navodi:

Plava tirkiz nazelena boja za krovove. Nikad cuo ni video nit ima naucnog objasnjenja. Zaverenickog ima. Ima i konsultanata za buducnost.

Isti snimak pronašli smo na još dva Facebook profila, gdje je podijeljen uz opise na našem jeziku (1,2). 

Na jednom Facebook nalogu je 25. avgusta 2023. godine objavljen kolaž-snimak koji se sastoji od više fotografija. Jedna navodno pokazuje kuću Oprah Winfrey na ostrvu Maui. U opisu ove objave takođe se insinuira da kuća nije izgorjela jer ima plavi krov.

Od čega stvarno štiti plavi krov?Da li su slavni bojili kuće u “čudnu nijansu plave”?

 

Navodni screenshot članka iz prvog snimka dijelio se i van našeg područja. Politifact je u analizi objavljenoj 5. avgusta utvrdio da je fabrikovan i da kuća sa slike ne pripada američkoj voditeljici.

Na pomenutom screenshotu vidi se datum objave, 18.10. 2023. godine, kao i imena autora  Mikki Brammer i Elizabeth Fazzare. Ipak, članak sa naslovom o tome da slavni boje svoje nekretnine na Mauiju u “čudnu nijansu plave” ne postoji.

 Imena autora i datum preuzeti su iz članka kojeg su napisali Brammer i Fazzare i koji je objavljen u Architectural Digest 18. oktobra 2022. Ali taj je članak bio o “top 5 trendova u dizajnu enterijera 2022”, ne o tome da slavne osobe svoje kuće na Mauiju boje u plavo.

Slika kuće s plavim krovom, međutim, dolazi iz oglasa za prodaju nekretnine iz 2020. godine za kuću na ostrvu koje nije Maui nego, Moloka'i, na Havajima.

Potražili smo podatke o vlasniku imanja i to nije Winfrey, koja navodno posjeduje oko 1.000 hektara na Mauiju. Parcela s kućom s plavim krovom promijenila je vlasnika 18. oktobra 2022. godine, ali ni prethodni vlasnik nije bila Winfrey.

 

Kuća Oprah Winfrey nije bila u zoni požara

 

Platforma Verify se u analizi  objavljenoj 22. avgusta bavila tvrdnjama da su kuće poznatih selektivno “pošteđene” od požara na Mauiju. U analizi se navodi da podaci vijeća okruga Maui iz 2011. i 2020. pokazuju da Oprah Winfrey posjeduje kuću na Thompson Roadu u gradu Kula na Mauiju. 

 Imanje, koje se nalazi ovdje udaljeno je nekoliko milja od najbližeg požara u Kuli, a nekoliko neoštećenih naselja i bezbroj kuća bilo je između požara i imanja Winfrey.

Politifact u analizi navodi da je portal Maui Now izvijestio da je Oprah Winfrey kupila oko 870 hektara poljoprivrednog zemljišta u regiji Kula u decembru 2022. i februaru 2023. te da  posjeduje zemljište na ranču Haleakalā na Mauiju i Hani. Ove lokacije bile su daleko od vatre, navodi Politifact.

Ova platforma objavila je i mapu na kojoj se vidi pregled približnih lokacija požara, ali i lokacija gdje Oprah Winfrey ima imovinu.

 

Foto: Screenshot iz analize Politifacta


Dakle, to što imovina poznate voditeljice nije izgorjela u požarima ima veze sa činjenicom da je bila udaljena od požara, ne sa plavom bojom krova.

Na snimku se tvrdi da prva slika prikazuje kuću voditeljice na Mauiju. Na slici je zapravo njena kuću u Kaliforniji

Tvrdnje iz ove objave analiziralo je i crnogorsko Raskrinkavanje.

 

Plava boja i požari

 

Raskrinkavanje se u ranijoj analizi bavilo tvrdnjama da su plavi objekti “pošteđeni” u požarima na Havajima. Pregledom snimaka zabilježenih iz vazduha utvrdili smo da neki zaista prikazuju plave objekte i predmete, uključujući i automobile i suncobrane, koji nisu oštećeni, ali da se na istim snimcima mogu vidjeti i predmeti druge boje koji takođe izgledaju neoštećeno. Ove tvrdnje analizirao je Associated Press (AP) u tekstu objavljenom 30. avgusta 2023. godine. AP u pomenutoj analizi navodi: 

Satelitski snimci prije i poslije takođe pokazuju da su brojne zgrade koje su bile ofarbane u plavo ipak uništene.

Nije neuobičajeno vidjeti neke predmete i strukture kako i dalje stoje nakon šumskih požara jer se požari često šire putem žara koji leti i ne pogađa sve, rekli su stručnjaci/kinje ranije za AP.  Slike posljedica požara ne pokazuju ništa nenormalno, rekli su oni.

Direktor Centra za nacionalnu bezbjednosnu inicijativu Univerziteta Kolorado Iain Boyd pojasnio je za ovaj medij da laseri mogu različito utjecati na objekte u različitim bojama. No, to, kako se navodi, u ovom slučaju nije nikakav “dokaz” da su požari uzrokovani laserom. 

Iako je moguće da laseri visoke energije imaju različitu interakciju sa objektima napravljenim od različitih materijala ili čak boja, snop koji ima dovoljno snage da pokrene veliku vatru samo bi progorio kroz materijal bilo koje boje, objasnio je u e-mailu za AP.

“Još relevantnije je, međutim, da ove slike pokazuju područja kroz koja je bjesnio veliki požar i šteta koja je prouzrokovana više nema nikakve veze sa onim što je uopšte izazvalo požar”, dodao je Boyd u e-mailu. 

“Ako su ove slike autentične, one govore da plavi objekti nisu podložni vatri, što svi znamo da nije tačno”.


Raskrinkavanje je takođe ranije detaljno pisalo o tome da požare na Havajima nije izazvalo “oružje usmjerene energije” u analizi objavljenoj 18. avgusta.

Shodno navedenom, objave u kojima je montirani screenshot članka predstavljen kao dokaz za insinuacije da su požari na Havajima izazvani upotrebom laserskog oružja i da su slavni bojili kuće u plavo jer su znali unaprijed za požar ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Istu ocjenu dobija i objava u kojoj se implicira da kuća Oprah Winfrey nije izgorjela zbog toga što je imala plavi krov.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke