Pregled sedmice: Ni psećeg mesa ni lijeka za rak

U sedmici iza nas dominirao je klikbejt: bez obzira da li se radilo o korupciji u Krajini ili pucnjavi na MMA borca sa nadimkom Maradona, mediji su čitaoce pokušavali prevariti za klik više. Usto, Facebook je i ove sedmice pokazao puni potencijal za širenje lažnih vijesti u slučaju potpune izmišljotine vezane za odlagalište nukelarnog otpada u Brčkom.

Raskrinkali smo

Na osnovu upita čitatelja "Raskrinkavanje" je analiziralo članak koji esejski tematizira korupciju u Krajini. I dok je naslov posvećen SDP-ovom zastupniku u kantonalnoj skupštini, Željku Mirkoviću - Grgi, sam tekst bavi se temom koja nije ni izbliza tako konkretna. Kako izgleda kada je naslov o zastupnik a tekst o svemu i svačemu pročitajte ovdje.

Dnevni Avaz”, “Kurir” i “Blic” izvijestili su o pucanju na srbijanskog MMA borca sa nadimkom “Maradona”. I dok su neki mediji još u naslovu istakli da je zapravo riječ o MMA borcu, "Dnevni avaz" je odlučio čitaoce ostaviti u uvjerenju da je riječ o "pravom" Maradoni – Diegu Armandu. Kako je biti lošiji i od “Kurira” pročitajte na ovom linku.

Na privatnom Facebook profilu objavljene su fotografije uz tvrdnju da se radi o odlagalištu nuklearnog otpada u američkoj vojnoj bazi u Brčkom. "Raskrinkavanje" je utvrdilo da u Brčkom prije svega nema nikakve vojne baze, a ni odlagališta nuklearnog otpada. Cijeli članak pročitajte ovdje.

Bombastični naslovi u kojima se tvrdi da je otkriven brzi lijek za teške bolesti je uvijek znak da nešto sa takvom pričom nije u redu. "Raskrinkvanje" je nakon analize članaka o vezi između maslačka i lijeka za rak ustanovilo da istraživanja jesu obećavajuća, ali da lijek nije ni na pomolu. Cijelu analizu naći ćete na ovom linku.

U naslovu članka o psima i mačkama na meniju kineskog restorana je teško reći šta je uvrijedljivije: odsustvo pismenosti, ili laž koju plasira. "Raskrinkavanje" je u sedmici iza nas raskrinkalo i besmislenu laž o psećem i mačijem mesu u kineskim restoranima, kao što možete pročitati ovdje.

Nakon više od mjesec dana, francuska policija nam je potvrdila da je vijest o petogodišnjoj trudnoj djevojčici z Lillea o kojoj smo ranije pisali - lažna. Cijelu analizu čitajte ovdje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 13. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Klikbejt
Priča o nesreći koja se možda i nije desila

„Pakovanje“ starih, neprovjerenih i neprovjerljivih navoda ili vijesti iz...

Klikbejt
Lažna vijest
“Tači brani Bosnu” u produkciji lažnih medija

Facebook objava predsjednika Kosova Hašima Tačija iz januara ove godine, poslužila...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Dezinformacija
Kupci mobilnih telefona nisu prevareni

Jedan komentar na Twitteru bio je dovoljan da “Telegraf” o tome napiše...

Dezinformacija Klikbejt Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me