Pregled sedmice: Ni psećeg mesa ni lijeka za rak

U sedmici iza nas dominirao je klikbejt: bez obzira da li se radilo o korupciji u Krajini ili pucnjavi na MMA borca sa nadimkom Maradona, mediji su čitaoce pokušavali prevariti za klik više. Usto, Facebook je i ove sedmice pokazao puni potencijal za širenje lažnih vijesti u slučaju potpune izmišljotine vezane za odlagalište nukelarnog otpada u Brčkom.

Na osnovu upita čitatelja "Raskrinkavanje" je analiziralo članak koji esejski tematizira korupciju u Krajini. I dok je naslov posvećen SDP-ovom zastupniku u kantonalnoj skupštini, Željku Mirkoviću - Grgi, sam tekst bavi se temom koja nije ni izbliza tako konkretna. Kako izgleda kada je naslov o zastupnik a tekst o svemu i svačemu pročitajte ovdje.

Dnevni Avaz”, “Kurir” i “Blic” izvijestili su o pucanju na srbijanskog MMA borca sa nadimkom “Maradona”. I dok su neki mediji još u naslovu istakli da je zapravo riječ o MMA borcu, "Dnevni avaz" je odlučio čitaoce ostaviti u uvjerenju da je riječ o "pravom" Maradoni – Diegu Armandu. Kako je biti lošiji i od “Kurira” pročitajte na ovom linku.

Na privatnom Facebook profilu objavljene su fotografije uz tvrdnju da se radi o odlagalištu nuklearnog otpada u američkoj vojnoj bazi u Brčkom. "Raskrinkavanje" je utvrdilo da u Brčkom prije svega nema nikakve vojne baze, a ni odlagališta nuklearnog otpada. Cijeli članak pročitajte ovdje.

Bombastični naslovi u kojima se tvrdi da je otkriven brzi lijek za teške bolesti je uvijek znak da nešto sa takvom pričom nije u redu. "Raskrinkvanje" je nakon analize članaka o vezi između maslačka i lijeka za rak ustanovilo da istraživanja jesu obećavajuća, ali da lijek nije ni na pomolu. Cijelu analizu naći ćete na ovom linku.

U naslovu članka o psima i mačkama na meniju kineskog restorana je teško reći šta je uvrijedljivije: odsustvo pismenosti, ili laž koju plasira. "Raskrinkavanje" je u sedmici iza nas raskrinkalo i besmislenu laž o psećem i mačijem mesu u kineskim restoranima, kao što možete pročitati ovdje.

Nakon više od mjesec dana, francuska policija nam je potvrdila da je vijest o petogodišnjoj trudnoj djevojčici z Lillea o kojoj smo ranije pisali - lažna. Cijelu analizu čitajte ovdje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 13. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Od Lepe Brene do Milorada Dodika

"Pravda za Davida" i dalje je redovna tema medijskih manipulacija.

Lažna vijest
Medijski linč u dvije slike

Sinhronizovani medijski napadi na proteste “Pravda za Davida”, koji su se...

Razabiranje Lažna vijest Spin Teorija zavjere Pristrasno izvještavanje
Manipulisanje činjenicama
Sedam sekundi za neistinu

Na osnovu sedam sekundi izrezanih iz šestominutnog snimka, portal “Saff”...

Razabiranje Manipulisanje činjenicama Pristrasno izvještavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com