Pregled sedmice: Ni psećeg mesa ni lijeka za rak

U sedmici iza nas dominirao je klikbejt: bez obzira da li se radilo o korupciji u Krajini ili pucnjavi na MMA borca sa nadimkom Maradona, mediji su čitaoce pokušavali prevariti za klik više. Usto, Facebook je i ove sedmice pokazao puni potencijal za širenje lažnih vijesti u slučaju potpune izmišljotine vezane za odlagalište nukelarnog otpada u Brčkom.

Na osnovu upita čitatelja "Raskrinkavanje" je analiziralo članak koji esejski tematizira korupciju u Krajini. I dok je naslov posvećen SDP-ovom zastupniku u kantonalnoj skupštini, Željku Mirkoviću - Grgi, sam tekst bavi se temom koja nije ni izbliza tako konkretna. Kako izgleda kada je naslov o zastupnik a tekst o svemu i svačemu pročitajte ovdje.

Dnevni Avaz”, “Kurir” i “Blic” izvijestili su o pucanju na srbijanskog MMA borca sa nadimkom “Maradona”. I dok su neki mediji još u naslovu istakli da je zapravo riječ o MMA borcu, "Dnevni avaz" je odlučio čitaoce ostaviti u uvjerenju da je riječ o "pravom" Maradoni – Diegu Armandu. Kako je biti lošiji i od “Kurira” pročitajte na ovom linku.

Na privatnom Facebook profilu objavljene su fotografije uz tvrdnju da se radi o odlagalištu nuklearnog otpada u američkoj vojnoj bazi u Brčkom. "Raskrinkavanje" je utvrdilo da u Brčkom prije svega nema nikakve vojne baze, a ni odlagališta nuklearnog otpada. Cijeli članak pročitajte ovdje.

Bombastični naslovi u kojima se tvrdi da je otkriven brzi lijek za teške bolesti je uvijek znak da nešto sa takvom pričom nije u redu. "Raskrinkvanje" je nakon analize članaka o vezi između maslačka i lijeka za rak ustanovilo da istraživanja jesu obećavajuća, ali da lijek nije ni na pomolu. Cijelu analizu naći ćete na ovom linku.

U naslovu članka o psima i mačkama na meniju kineskog restorana je teško reći šta je uvrijedljivije: odsustvo pismenosti, ili laž koju plasira. "Raskrinkavanje" je u sedmici iza nas raskrinkalo i besmislenu laž o psećem i mačijem mesu u kineskim restoranima, kao što možete pročitati ovdje.

Nakon više od mjesec dana, francuska policija nam je potvrdila da je vijest o petogodišnjoj trudnoj djevojčici z Lillea o kojoj smo ranije pisali - lažna. Cijelu analizu čitajte ovdje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 13. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Kad se dvije laži slože, klikovi se samo množe

Lažne izjave Fadila Novalića i najava da će Balkanci moći raditi bez viza...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Klikbejt
Analiza
Pregled sedmice: Još jedna sedmica u godini „Raskrinkavanja“

U sedmici iza nas dio medija je lagao, dezinformisao i proizvodio klikbejt kao...

Prenošenje lažnih vijesti
NLO nije letio iznad Sarajeva

Video objavljen na Youtube-u prije 5 godina koji je napravljen pomoću mobilne...

Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com