Pregled sedmice: O Mektiću i Davidu neosnovano

U proteklim danima pisali smo o seriji članaka koji su objavljivani na portalu “Avaz”, a koji su tematizirali državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića. Medijske manipulacije su korištene prilikom izvještavanja o Prijedlogu Zakona o ličnom imenu, kao i o navodnim motivima ubistva Davida Dragičevića. Satira se još jednom našla u vijestima, a ni ova sedmica nije prošla bez klikbejta.

Od 22. do 31. maja, “Dnevni avaz” je Draganu Mektiću posvetio devet članaka, od kojih je jedna kolumna, a ostalih osam predstavljaju vijesti. Niti u jednom od tih članaka nije poštovano pravilo druge strane, a izbor navoda objavljenih o Mektiću je vidno selektivan i pristrasan. Opširnije čitajte u analizi “Avaz i RTRS udruženo protiv Mektića”.

Kako od „običnog“ Zakona o ličnom imenu napraviti klikbejt? Nekoliko medija u BiH je to zorno demonstriralo u slučaju još uvijek neusvojenog zakona u Republici Srpskoj, pripisujući zakonu dejstvo na teritoriji cijele zemlje. Pored toga, članak ne donosi koja se to imena “djeci “više se neće moći davati iako je to najavljeno u naslovu. VIše o ovome čitajte u analizi “Klikbejt o imenima”.

Nije prvi put da mediji satirične vijesti iz drugih medija objavljuju kao stvarne vijesti. Ovaj put je u Banja Luku "preseljeno" snimanje druge sezone HBO serije „Černobil“  što je poslužilo kao temelj za lažnu vijest na nekolicini online medija. Više čitajte u “'Černobil' se ne snima ni u Zenici ni u Banja Luci

Banja Luka se još jednom našla u analizi, ali ovog puta o zemljetresu. Naslov članka objavljenog na portalu „Nezavisne“ glasio je „Zemljotres u Banjaluci“, dok je “Slobodna Bosna” je u naslov svog članka dodala dramu i bježanje iz domova o kojima niko nije pisao. Opširnije saznajte u analizi “Tresla se gora, rodio se klikbejt“.

Nerazjašnjeni slučaj ubistva Davida Dragičevića dobio je novu dimenziju u medijima kada je Duško Tomić, bivši član pravnog tima porodice Dragičević, u programu televizije BN TV ustvrdio da je poznat motiv njegova ubistva. Pojedini mediji su to prenijeli kao zvaničnu informaciju iako to nije istina. Više čitajte u analizi “Nije ‘konačno otkriveno’ zbog čega je ubijen David”.

U decembru 2018. godine objavili smo analizu pod naslovom "Piromansko novinarstvo". Analiza je za temu imala portal "Mislipozitivno", a jedan od članaka o kojemu smo pisali iznio je tvrdnju da migranti pale kuće u kojima su boravili. Isti članak je ponovo oživio na dva anonimna portala u maju i junu ove godine. Opširnije čitajte u analizi “Migranti u Bihaću nisu zapalili kuće u kojima su boravili”.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 17. 06. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Američka vlada nije priznala da je pandemija samo vježba

Donald Trump nije američkom državnom sekretaru rekao “trebalo je da nas oba...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Ne, u Nepalu niko nije zapalio predajnik za 5G mrežu

Fotografija za koju se tvrdi da pokazuje požar predajnika 5G mreže u Nepalu...

Lažna vijest
Analiza
Portal Deblokada: Pandemija kao izgovor za homofobiju

U jeku pandemije novog koronavirusa SARS-CoV-2, anonimni portal Deblokada,...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me