Pregled sedmice: O Mektiću i Davidu neosnovano

U proteklim danima pisali smo o seriji članaka koji su objavljivani na portalu “Avaz”, a koji su tematizirali državnog ministra sigurnosti Dragana Mektića. Medijske manipulacije su korištene prilikom izvještavanja o Prijedlogu Zakona o ličnom imenu, kao i o navodnim motivima ubistva Davida Dragičevića. Satira se još jednom našla u vijestima, a ni ova sedmica nije prošla bez klikbejta.

Od 22. do 31. maja, “Dnevni avaz” je Draganu Mektiću posvetio devet članaka, od kojih je jedna kolumna, a ostalih osam predstavljaju vijesti. Niti u jednom od tih članaka nije poštovano pravilo druge strane, a izbor navoda objavljenih o Mektiću je vidno selektivan i pristrasan. Opširnije čitajte u analizi “Avaz i RTRS udruženo protiv Mektića”.

Kako od „običnog“ Zakona o ličnom imenu napraviti klikbejt? Nekoliko medija u BiH je to zorno demonstriralo u slučaju još uvijek neusvojenog zakona u Republici Srpskoj, pripisujući zakonu dejstvo na teritoriji cijele zemlje. Pored toga, članak ne donosi koja se to imena “djeci “više se neće moći davati iako je to najavljeno u naslovu. VIše o ovome čitajte u analizi “Klikbejt o imenima”.

Nije prvi put da mediji satirične vijesti iz drugih medija objavljuju kao stvarne vijesti. Ovaj put je u Banja Luku "preseljeno" snimanje druge sezone HBO serije „Černobil“  što je poslužilo kao temelj za lažnu vijest na nekolicini online medija. Više čitajte u “'Černobil' se ne snima ni u Zenici ni u Banja Luci

Banja Luka se još jednom našla u analizi, ali ovog puta o zemljetresu. Naslov članka objavljenog na portalu „Nezavisne“ glasio je „Zemljotres u Banjaluci“, dok je “Slobodna Bosna” je u naslov svog članka dodala dramu i bježanje iz domova o kojima niko nije pisao. Opširnije saznajte u analizi “Tresla se gora, rodio se klikbejt“.

Nerazjašnjeni slučaj ubistva Davida Dragičevića dobio je novu dimenziju u medijima kada je Duško Tomić, bivši član pravnog tima porodice Dragičević, u programu televizije BN TV ustvrdio da je poznat motiv njegova ubistva. Pojedini mediji su to prenijeli kao zvaničnu informaciju iako to nije istina. Više čitajte u analizi “Nije ‘konačno otkriveno’ zbog čega je ubijen David”.

U decembru 2018. godine objavili smo analizu pod naslovom "Piromansko novinarstvo". Analiza je za temu imala portal "Mislipozitivno", a jedan od članaka o kojemu smo pisali iznio je tvrdnju da migranti pale kuće u kojima su boravili. Isti članak je ponovo oživio na dva anonimna portala u maju i junu ove godine. Opširnije čitajte u analizi “Migranti u Bihaću nisu zapalili kuće u kojima su boravili”.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 17. 06. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Facebook prevare: Obećanjem Samsung telefona do novih pretplatnika 

Na Facebooku se širi lažna nagradna igra na stranici koja krade vizualni id...

Lažna vijest
Analiza
Portal Zdravlje svaki dan: Šokovi, tragedije i brisanje članaka

Anonimni portal Zdravlje svaki dan, svakodnevno objavljuje mnoštvo senzacio...

Lažna vijest
Jane Goodall nije rekla da je smanjenje svjetske populacije za 90% rješenje naših problema

Izjava jedne od najpoznatijih stručnjakinja za čimpanze se na društvenim mr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me