Pregled sedmice: Od čitanosti portala u BiH do pristrasnog izvještavanja javnog servisa

U protekloj sedmici smo pisali o razlici u izvještavanju RTRS-a kada opozicija razgovara sa američkim ambasadarom u odnosu na to kada sa njim razgovaraju vladajuće strukture. Pokušali smo dokučiti koji je najčitaniji portal u BiH, dok anonimni portali i dalje pokušavaju zaraditi na smrti Davida Dragičevića, te na Miloradu Dodiku i četnicima.

Beogradske „Večernje novosti“ su objavile članak sa tvrdnjom da predsjednik SDS-a Vukota Govedarica treba da se sastane sa  predstavnicima američke administracije kako bi dobio “jasne instrukcije u pogledu daljih pravaca vođenja politike SDS”. Javni servis Republike Srpske se u ovom pridružio “zadatku” objašnjavanja javnosti da je susret Vukote Govedarice sa Ericom Nelsonom, ambasadorom SAD u BiH, dokaz njegove podređenosti “strancima”, dok su sastanci Željke Cvijanović i Radovana Viškovića s ambasadorom stvar svakodnevnih političkih obaveza. Opširnije čitajte u analizi na ovom linku.

Na upit jednog od čitatelja o istinitosti “Avazove” tvrdnje da je njihov portal najčitaniji u BiH, ipak nismo mogli precizno odgovoriti, jer na osnovu javno dostupnih podataka nije bilo moguće utvrditi tažnost, odnosno, netačnost takve tvrdnje. Opširnije o mjerenjima čitanosti portala u BiH možete pročitati na ovom linku.

Prijedlog zakona o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija u BiH, koji je na dnevnom redu PSBiH bio 2010. godine, tada nije dobio potrebnu većinu u PSBiH. Pojedini zastupnici SNSD-a su tada tvrdili da je četnički pokret bio antifašistički, no među njima nije bio Milorad Dodik. Ipak, devet godina kasnije, na portalu “Saznajemo” Milorad Dodiku je pripisana takva izjava i predstavljena kao aktuelna “vijest”. Opširnije o ovoj lažnoj vijesti možete čitati ovdje.

Iako je prošlo više od godinu dana od nerazjašnjenih okolnosti o tragičnoj smrti Davida Dragičevića, anonimni mediji i dalje pokušavaju zaraditi na tome objavljujući klikbejt naslove sa “pravom istinom” o njegovom ubistvu. Opširnije čitajte u analizi “Novi besprizorni klikbejt o Davidu Dragičeviću”.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 09. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 dana

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Klikbejtom do smrti

I pored toga što javne ličnosti ne uživaju – i opšteprihvaćeno je da...

Lažna vijest Klikbejt
Dezinformacija
Kada mediji od ubistva naprave “seks skandal”

Mediji su krajnje neprofesionalo izvijestili o ubistvu mlade žene koje se dogodilo...

Dezinformacija Klikbejt Demantirano
Analiza
Pregled sedmice: Julian Assange, medijski voajerizam i izmišljena hajka

U sedmici koja je iza nas pisali smo o Saffovoj izmišljenoj medijskoj hajki...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me