Pregled sedmice: Osiromašeni uranijum i obogaćene laži

Sedmicu iza nas obilježio je osiromašeni uranij - kojeg ipak neće boti u najavljenoj vojnoj vježbi; kao što ni Johnny Depp nije rekao ništa o posljedicama bombardovanja osiromašenim uranijem, o čemu će se snimati film u susjednoj Srbiji. Pisali smo i o davno rasrkinkanoj laži o obračunu sa izbjeglicama sa Bliskog istoka u Murmansku, te o portalu koji je Fahrudinu Radončiću prispodobio ubistvo počinjeno u – 16. vijeku.

Evropski parlament pokrenuo je inicijativu da se revidira ljetno i zimsko računanje vremena u EU. Na osnovu upita čitatelja, analizirali smo članke koji su tu inicijativu predstavili kao “gotovu stvar”. Ispostavilo se da su domaći portali požurili da "ukinu" ljetno i zimsko računanje vremena zbog klikova. Cijelu analizu možete pročitati na ovom linku.

Holivudski glumci su, po svoj prilici, u zadnje vrijeme posebno inspirativni portalima iz Srbije za sve od prenošenja lažnih vijesti do klikbejt naslova. I u ovom slučaju, Raskrinkavanje je utvrdilo da se holivudska zvijezda Johnny Depp, ipak nalazi samo u naslovima članaka posvećenih filmu o NATO bombardovanju Srbije 1999., kao što možete pročitati ovdje.

Portal „Sarajevo grad“ preuzeo je članak portala „Stop-avaz“ pod naslovom: „Preci Fahrudina Radončića su ubili graditelja Sarajeva, vakifa i vjernika – Gazi Husrev-bega“ i objavio ga u skoro integralnom obliku. Raskrinkavanje je utvrdilo da je u obje verzije, riječ je o lažnoj vijesti. Ovaj put, direktno iz 16. vijeka.  Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Vijest o tome da će se u BiH održati vojna vježba u kojoj će se koristiti osiromašeni uranijum, u roku od 24h demantovale su sve institucije i tijela o kojima se govorilo u članku objavljenom na portalu “Dnevnik”. Cijelu analizu o tome kako je osiromašeni uranijum zapravo ogolio dezinformisanje „Dnevnika“, možete naći ovdje.

Nekoliko portala iz Hrvatske nedavno je ponovo aktueliziralo lažnu vijest o tome da su migranti sa Bliskog istoka pretučeni nakon što su napali grupu djevojaka u noćnom klubu u Murmansku (Rusija). Vijest putuje po portalima diljem svijeta već dvije godine, iako je lokalna policija demantovala cijelu priču čim je objavljena. I Raskrinkavanje je ustanovilo da se „obračun sa migrantima“ nikada nije dogodio, kao što možete pročitati u ovoj analizi.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 24. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Besplatne karte koje bi vas mogle skupo koštati

Pokušaj krađe podataka prerušen je u “nagradnu igru” koja obećava dvije bes...

Dezinformacija
Čitatelji prijavljuju: Dezinformacija o stanju u centru za migrante Bira

Tokom posjete privremenom prihvatnom centru za migrante i izbjeglice, novin...

Dezinformacija Pristrasno izvještavanje Demantirano
Lažna vijest
Popularni “meme” video predstavljen kao vijest

Jedan od desetine “meme” video klipova prozvanih “Dimitri saznaje...”, na a...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me