Pregled sedmice: Osiromašeni uranijum i obogaćene laži

Sedmicu iza nas obilježio je osiromašeni uranij - kojeg ipak neće boti u najavljenoj vojnoj vježbi; kao što ni Johnny Depp nije rekao ništa o posljedicama bombardovanja osiromašenim uranijem, o čemu će se snimati film u susjednoj Srbiji. Pisali smo i o davno rasrkinkanoj laži o obračunu sa izbjeglicama sa Bliskog istoka u Murmansku, te o portalu koji je Fahrudinu Radončiću prispodobio ubistvo počinjeno u – 16. vijeku.

Evropski parlament pokrenuo je inicijativu da se revidira ljetno i zimsko računanje vremena u EU. Na osnovu upita čitatelja, analizirali smo članke koji su tu inicijativu predstavili kao “gotovu stvar”. Ispostavilo se da su domaći portali požurili da "ukinu" ljetno i zimsko računanje vremena zbog klikova. Cijelu analizu možete pročitati na ovom linku.

Holivudski glumci su, po svoj prilici, u zadnje vrijeme posebno inspirativni portalima iz Srbije za sve od prenošenja lažnih vijesti do klikbejt naslova. I u ovom slučaju, Raskrinkavanje je utvrdilo da se holivudska zvijezda Johnny Depp, ipak nalazi samo u naslovima članaka posvećenih filmu o NATO bombardovanju Srbije 1999., kao što možete pročitati ovdje.

Portal „Sarajevo grad“ preuzeo je članak portala „Stop-avaz“ pod naslovom: „Preci Fahrudina Radončića su ubili graditelja Sarajeva, vakifa i vjernika – Gazi Husrev-bega“ i objavio ga u skoro integralnom obliku. Raskrinkavanje je utvrdilo da je u obje verzije, riječ je o lažnoj vijesti. Ovaj put, direktno iz 16. vijeka.  Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Vijest o tome da će se u BiH održati vojna vježba u kojoj će se koristiti osiromašeni uranijum, u roku od 24h demantovale su sve institucije i tijela o kojima se govorilo u članku objavljenom na portalu “Dnevnik”. Cijelu analizu o tome kako je osiromašeni uranijum zapravo ogolio dezinformisanje „Dnevnika“, možete naći ovdje.

Nekoliko portala iz Hrvatske nedavno je ponovo aktueliziralo lažnu vijest o tome da su migranti sa Bliskog istoka pretučeni nakon što su napali grupu djevojaka u noćnom klubu u Murmansku (Rusija). Vijest putuje po portalima diljem svijeta već dvije godine, iako je lokalna policija demantovala cijelu priču čim je objavljena. I Raskrinkavanje je ustanovilo da se „obračun sa migrantima“ nikada nije dogodio, kao što možete pročitati u ovoj analizi.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 24. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Bolnice ne nude novac porodicama preminulih da “priznaju” COVID-19 kao uzrok smrti

Po društvenim mrežama uveliko se prenose glasine da bolnice plaćaju porodic...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Ne, Trump nije “ismijao Vučića”

Ispravku, odnosno demant tvrdnji o tome da se Donald Trump i Aleksandar Vuč...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Lažna vijest
Maske za lice nisu opasne i ne izazivaju hipoksiju i hiperkapniju

Povećanje boja zaraženih od virusa SARS-CoV-2 u pojedinim zemljama regiona...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me