Pregled sedmice: Uvrede, misterije i lažne vijesti

U sedmici koja iza nas pisali smo o staroj lažnoj vijesti o brodu u Bermudskom trouglu, slučaju putnika koji je prošao kroz skener za prtljag, o klikbejt naslovima, te o izjavi Bože Ljubića koja je ovog puta pripisana Draganu Čoviću. Preuzeli smo i priču kolega sa “Faktografa”, fact-checking platforme iz Hrvatske koji su pisali o izmišljenom desetogodišnjem džudo prvaku iz Bosne i Hercegovine, te smo se bavili pristrasnim izvještavanjem “Urbanfeniksa”.

Američki satirični portal je objavio članak o brodu koji se misteriozno pojavio nakon 90 godina. Četiri godine nakon objave, “vijest” se još uvijek objavljuje kao magnet za klikove. Tako je na portalu “LikeMag”  2017. godine objavljen članak o brodu koji se, navodno, iznenada pojavio u Bermudskom trouglu 90 godina nakon nestanka. Članak se od tada pojavio na mnogim anonimnim portalima, uvijek sa istim naslovom, a portal “Vesti punkt” objavio ga je 25.4.2019. godine. Opširnije o “misteriji” čitajte u analizi “Bermudski trougao i satira daju lažnu vijest”.

Kolege sa hrvatskog portala “Faktograf” ustanovile su da nije istinita priča o dječaku Vladimiru, koji je navodno “prvi na svijetu u takmičenju iz džudoa” i koji je “već osvojio preko 100 medalja” iako ima samo 10 godina. Pretragom stranice Međunarodne džudo federacije utvrđeno je da mladić po imenu Vladimir Jankov ne postoji među njihovim članovima, a pretraga po fotografiji prema kojoj je nastala ova priča otkrila je da se radi o fotografiji koja dolazi iz Rusije. Više čitajte u analizi “Faktograf: Ne, ovaj dječak nije neotkrivena svjetska džudo senzacija

U aprilu je nekoliko medija objavilo “vijest”, praćenu video snimkom, da je na Arodromu Banja Luka putnik prošao kroz rendgen zajedno sa prtljagom. Članke sa tvrdnjom da se slučaj desio u Banjaluci objavili su “Oslobođenje”, “Nezavisne” i još nekoliko anonimnih portala. Prvo pojavljivanje videa pronašli smo na Facebook profilu ruskog medija “RT” (Russia Today), a u jednom od komentara napisano da je riječ o aerodromu u Dagestanu, no ni ta informacija nije potvrđena. Opširnije čitajte u analizi “Banja Luka ili Dagestan, pitanje je sad”.

Nekoliko anonimih portala objavilo je članak sa tvrdnjom u naslovu koja govori da je bosanskohercegovački pjevač Halid Bešlić završio u zatvoru, propraćenu fotografijom pjevača iza zatvorskih rešetaka. Međutim, tekst članka govori o snimanju spota za pjesmu, koji je snimljen u zatvoru. Iako je vijest o snimanju spota još iz 2015. godine, i dalje služi kao podloga za klikbejt naslove. Opširnije čitajte u analizi “Halid Bešlić nije završio u zatvoru”.

Čitatelji/ke “Raskrinkavanja” su nam prijavili/e nekoliko članaka koje su okarakterisali kao klikbejte i bili su u pravu. Tako je “Slobodna Bosna” sa tri tačke u naslovu izvijestila o dolasku zamjenika direktora CIA u Sarajevo, zatim je Ronaldu pripisana izjava ugostitelja Mihe Obradovića, “Avaz” se u svom naslovu bavio “razmnožavanjem ljudi i vanzemaljaca, dok je portal “Moja Banjaluka” u Facebook objavi izostavila upitnik i umjesto pitanja stavila tvrdnju o radnom vremenu tržnih centara u Banjaluci. Opširnije o ovim člancima čitajte u analizi “Klikbejt naslovi: Od vanzemaljaca do Ronalda”.

Izjava Bože Ljubića iz 2015. godine prvo je pripisana Bakiru Izetbegoviću u članku koji je objavljen u oktobru prošle godine, a u recentnom izdanju lažni mediji su tu istu izjavu pripisali i Draganu Čoviću, prvom čovjeku HDZ BiH. O kojoj je izjavi riječ pročitajte u analizi  “Laž ponavljanjem ne postaje istina”.

“Urbanfeniks” je objavio dva članka napisana kroz prizmu ličnog animoziteta autora/ice. Teško je utvrditi šta je neprofesionalnije i gore u člancima koje je “Urbanfeniks” posvetio Meddžidi Kreso i Aljoši Čampari: ono što je napisano ili to kako je napisano. Riječ je svojevrsnom traču sa listom ličnih uvreda kojim nije mjesto o u medijskom diskursu. Opširnije o “Urbanfeniksu” i načinu izvještavanja koji koristi čitajte u analizi “‘Urbanfeniks’ i uvrede koje koristi”.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 07. 05. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 1 nedjelju

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lažno upozorenje o lažnim lutkama

Godinama internetom kruži upozorenje o lažnoj lutki na cesti koju kradljivci...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Nije uhapšena osoba koja je snimila saobraćajnu nesreću kod Mostara

Nakon što je javnost zgrožena komentarima osobe koja je snimala saobraćajnu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Demantirano
Lažna vijest
BH Dijaspora i fantomska prijetnja

Kako bi članak učinili aktuelnim za naše podneblje, uredništvo portala “BH...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me