Pregršt izmišljotina u novoj kompilaciji dezinformacija o pandemiji i vakcinama protiv Covid-19

Na nekoliko portala je objavljen članak autora Saleta Kolarevića, koji donosi niz netačnih tvrdnji i teorija zavjere o vakcinama protiv Covid-19.

Na portalu Borba za istinu je 2.5.2021. objavljen članak sa naslovom:

Sale Kolarević : OZAKONJENI BIOTERORIZAM

U podužem članku, Kolarević navodi niz različitih tvrdnji kojima se nastoji obrazložiti poenta da su vakcine protiv Covid-19 navodnо tehnologija genetske modifikacije i da se njima unose dijelovi unutrašnjih organa abortiranih beba. Vakcinacija će, navodno, u konačnici dovesti do oboljenja i smrti vakcinisanih. Kroz cijeli članak se proteže ideja da je “čovječanstvo okupirano i da je u toku rat”.

Članak je nakon portala Borba za istinu objavljen i na portalu Vaseljenska, također 2.5.2021, te kao status na profilu Sale Kolarević 11.5.2021. U ovoj analizi izdvajamo nekoliko glavnih tvrdnji čiju smo tačnost provjerili.

U uvodnom dijelu navodi se kako “injekcija nije vakcina” nego nova tehnologija genetske modifikacije, što su tvrdnje za koje Kolarević navodi da ih je preuzeo sa profila Slađane Velkov, jedne od “pionirki” antivakcinacijskog pokreta na Balkanu.

(...) Univerzitetski profesor ginekolog, internisa, pedijatar, hirurg i osteopat UPOZORAVAJU na veliku opasnost od prenošenja SINTETIČKOG „SPIKE” PROTEINA koji, organizam onih koji su primili injekciju sintetičkog mRNK (tzv. vakcinu), prenose na ljude koji su u fizičkom kontatu sa njima. Takođe, upozoravaju da injekcija nije vakcina jer u njoj NEMA VIRUSA NI BAKTERIJA I NE MOŽE DA ŠTITI OD VIRUSA I BAKTERIJA! Radi se o injekcijama koje su nova neispitana tehnologija genetske modifikacije! (...)

Tvrdnjom da su vakcine protiv Covid-19 “genska terapija” i da izazivaju genetičke modifikacije Raskrinkavanje se bavilo u nekoliko analiza. U svakoj od njih ustanovljeno je da vakcine protiv Covid-19 ne služe za promjenu genetičkog materijala niti su one ikakav “genetski tretman”. Zapravo, bilo kakva tvrdnja da se vakcinom može genetički modifikovati ljudska DNK je antivakcinacijski mit.

Detaljnije o ovoj netačnoj tvrdnji pročitajte u analizama na linkovima ispod:

Lažna vijest
Vakcine za Covid-19 zaista postoje i nisu nikakvi “genetski tretmani”

Mila Alečković, poznata teoretičarka zavjere, u intervjuu objavljenom na Yo...

Lažna vijest Pseudonauka 15.01.2021

Lažna vijest
Ne, vakcine protiv Covid-19 nisu nikakve “genske terapije” i prošle su klinička ispitivanja

U nekoliko navrata pisali smo o različitim teoretičarima zavjere koji vakci...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere 06.04.2021

Lažna vijest
Medicinskim radnicima koji provode imunizaciju protiv Covid-19 neće biti “suđeno kao ratnim zločincima”

Vernon Coleman, antivakser i zavjerolog, objavio je videosnimak u kojem izn...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Teorija zavjere 29.03.2021

Takođe, navodi se i da je vlada Velike Britanije navodno potvrdila da će u “trećem talasu” pandemije najveća smrtnost usljed Covid-19 biti upravo među vakcinisanom populacijom.

(...)Dakle, vlada Velike Britanije je na svom oficijelnom sajtu objavila dokument u kome se između ostalog kaže da će u nastupajućem tzv. trećem talasu pandemije kovida najveća smrtnost biti upravo među vakcinisanima od istog.(...)

I ova tvrdnja je netačna. Naučna grupa za modeliranje pandemije gripe (Scientific Pandemic Influenza Group on Modelling ili skraćeno SPI-M), nezavisno tijelo koje pruža savjete Vladi Ujedinjenog Kraljevstva (UK), objavila je dokument nazvan SPI-M-O: Sažetak daljeg modeliranja popuštanja mjera - drugi korak mape puta 31.3.2021. Naučnici/e u ovom dokumentu sugerišu da bi potpuno ukidanje restrikcija u junu moglo pokrenuti novi talas hospitalizacija zbog simptoma Covid-19.

Brojne antivakserske stranice su pogrešno prenijele zaključke epidemioloških modela “trećeg talasa” bolesti Covid-19 u Velikoj Britaniji, koji ni u jednom trenutku ne osporavaju sigurnost i efikasnost vakcina - naprotiv.

Paragraf 56. ovog dokumenta jasno pokazuje da je veći udio vakcinisanih osoba nego nevakcinisanih među hospitalizacijama i smrtnim slučajevima u simulaciji trećeg talasa pandemije u Velikoj Britaniji rezultat mnogo većeg totalnog broja vakcinisanih ljudi nego nevakcinisanih, te da ovo nije nikakav pokazatelj neefikasnosti vakcine u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih slučajeva. 

Ovaj paragraf nije u potpunosti i vjerodostojno prenesen u antivakcinaškim krugovima, pa tako ni u statusu Kolarevića.

Detaljnije čitajte u analizi na linku ispod:

Lažna vijest
Antivakcinacijska “tumačenja” epidemioloških modela

Razne antivakserske stranice su pogrešno prenijele zaključke epidemioloških...

Lažna vijest Dezinformacija 11.05.2021

Kolarević također navodi kako vakcine sadrže tkivo “unutrašnjih organa abortiranih beba”, što je još jedna posve netačna tvrdnja. Nijedna vakcina protiv Covid-19 nije napravljena “od ćelija abortiranog fetusa” ili sa njima, a detalje o ovoj dezinformaciji čitajte u našoj analizi na linku ispod:

Dezinformacija
Nijedna vakcina protiv Covid 19 nije napravljena "od ćelija abortiranog fetusa” ili sa njima

Vatikan je nedavno objavio svoj stav o prihvatljivosti vakcina za čiju su p...

Dezinformacija Ispravljeno 26.12.2020

U istom članku, autor navodi kako je “sve ovo najavljeno” na otvaranju Ljetnih olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. U istom maniru, on se poziva na citat pripisan Henryju Kissingeru o tome da “jednom kada stado prihvati obavezno prinudno vakcinisanje, igra je završena”, kao još jedan “dokaz” za svoje “zavjerološke” tvrdnje.

(...) Očigledno, sakralno ceremonijalna najava svega ovoga na otvaranju OI u Londonu 2012. godine, sa provokativnim oficijelnim logom Olimpijade (ZION), počela je s konkretnim ispunjenjem početkom 2020-te. Danas, tokom 2021. uveliko prolazi kroz fazu nametanja nano-vakcinacije. Ovim se očito istinski smisao vakcinacije, kao takve, do srži ogoljuje sam po sebi. (...)

Kolarević pod terminom “najava svega ovoga” misli na pandemiju virusa SARS-CoV-2. Tvrdnja da je ona “najavljena” na ceremoniji otvaranja Ljetnih olimpijskih Igara u Londonu 2012. godine je teorija zavjere prisutna u domaćem govornog području nešto više od godinu.

O njoj su pisali naši partnerski portali Raskrinkavanje iz Crne Gore i Faktograf iz Hrvatske, a njihove analize u cijelosti možete pročitati ovdje i ovdje.

Kad je u pitanju citat kojeg Kolarov pripisuje Henryju Kissingeru, te ga koristi kao “dokaz” postojanja plana o pandemiji i vakcinaciji, u članku se navodi:

Henri Kisindžer je na jednom seminaru za eugeniku (pri Svetskoj satanističkoj organizaciji – SZO) 25-og februara 2009. izjavio sledeće:
<< Jednom kad stado prihvati obaveznu vakcinaciju – igra je završena! Tada će prihvatiti bilo šta za „opštu dobrobit”. Kontrolišite um ovaca i kontrolisaćete čitavo stado. Proizvođači vakcina će zarađivati milijarde, a mnogi od vas u ovoj prostoriji su investitori. To će biti ogromna pobeda. Razredićemo stado, a pritom će nam oni sami platiti usluge istrebljenja. >>

Ovaj se citat bez ikakvog osnova često ponavlja u “zavjerološkim” krugovima, iako je činjenica da Kissinger nikada nije izjavio riječi koje mu se pripisuju. O tome smo detaljno pisali u analizi objavljenoj 7.6.2020, koju možete pročitati na linku ispod:

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest koja traje: Henry Kissinger nije nikad govorio o “stadu koje će prihvatiti obaveznu vakcinaciju”

Proteklih dana su na Facebooku ponovo aktuelne objave u kojima se, bez ikak...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere 07.06.2020


Budući da se članak portala Vaseljenjska poziva na već analizirane lažne vijesti i teorije zavjere, tvrdnje iznesene u njemu ocjenjujemo ga kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere. Iste ocjene dajemo i svim njegovim prenošenjima.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 01. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me