Prehlada nije “prirodna detoksikacija tijela”, već virusna infekcija

Prehlada je virusna infekcija gornjeg disajnog sistema. Tokom bolesti dolazi do povećanog lučenja sluzi, koja može da kupi i izbacuje čestice virusa iz tijela. Ipak, to ne znači da je prehlada “prirodna detoksikacija tijela”, kako se tvrdi u objavama na Facebooku, niti da prehlada nije bolest, što se u istim objavama implicira.

Foto: Freepik

Na Facebooku je 1. marta 2023. godine objavljena slika s ispisanim tvrdnjama da prehlada “nije prehlada”, već lijek, odnosno način tijela da “prirodno detoksira ostatke, toksine, plastiku i hemikalije”.

Razlog zašto nisu pronašli lek za 'običnu prehladu' je zato što je 'prehlada' LEK. Prehlada uopšte nije prehlada. To je način vašeg tela da prirodno detoksira sve ostatke, toksine, plastiku i hemikalije itd. koje je potrebno očistiti iz vašeg sistema

Iste tvrdnje pronašli smo na još nekoliko Facebook profila, gdje su takođe dijeljene u formi slike (1, 2, 3, 4). Neke od ovih objava zabilježile su značajan broj interakcija na Facebooku (link).

 

Je li prehlada prirodni lijek ili bolest?

 

Prehlada, prije svega, nije “prirodni način detoksikacije”, kako se tvrdi. To je virusna upala sluznice nosa, sinusa, grla i velikih disajnih puteva. Uzročnici prehlade su, naime, različiti respiratorni virusi, njih više od 200, od čega su najbrojniji rinovirusi. Prehladu mogu izazvati i respiratorni sincicijski virus, humani virusi parainfluence, adenovirusi, obični ljudski koronavirusi i ljudski metapneumovirus. Virusi koji izazivaju prehladu prenose se s osobe na osobu putem vazduha i bliskim kontaktom, a simptomi prehlade su kijanje, začepljen nos, curenje iz nosa, upala grla, kašljanje, suzne oči i groznica. U zaključku, s obzirom na to da je uzrokovana virusnom infekcijom, prehlada ne može biti “prirodni lijek”, kako stoji u objavama. Iako se tvrdnjom da “prehlada nije prehlada” implicira da ona nije bolest, zbog načina infekcije ona je upravo to – virusna zarazna bolest.

Kao odgovor imunog sistema na virusnu infekciju, tokom prehlade dolazi do povećanog lučenja sluzi. Premda sluz zaista može da “kupi” i izbacuje čestice virusa iz tijela, to ipak ne znači da prehlada “prirodno detoksira sve ostatke, toksine, plastiku i hemikalije”. Ove tvrdnje širile su se i na engleskom jeziku (link). Medicinski stručnjaci za Reuters su pojasnili:

Iako sluz proizvedena tokom infekcije može pomoći u izbacivanju virusa, a zdrava sluz može zaštititi od bakterija ili ostataka koji uđu u tijelo, to ne znači da prehlada uklanja toksine ili nakupine, rekao je stručnjak za zarazne bolesti dr. Thomas Russo.

Tvrdnje s društvenih mreža da je prehlada zapravo detoksikacija koja može ukloniti toksine iz tijela su lažne, rekao je Russo u telefonskom razgovoru. 

“Proces je veoma složen”, rekao je, ali “prehlada aktivira imuni sistem, a imuni sistem čisti tijelo. “Definitivno”, kazao je Russo “infekcija ne uklanja ostatke”.

Ove tvrdnje je za platformu Thip opovrgao i doktor opšte prakse Kashyap Dakshini.

Ljekar opšte prakse dr. Kashyap Dakshini objašnjava: “Prehlada nije lijek niti način detoksikacije organizma. Umjesto toga, radi se o virusnoj infekciji sa simptomima kao što su curenje iz nosa, grlobolja, kašalj ili kihanje, koja se može dobiti od nekoga ko je prehlađen”.

Bolest je obično blaga, a liječenje podrazumijeva otklanjanje i ublažavanje simptoma.  Preporučuje se konzumiranje tečnosti, odmor, kapi za nos… Antibiotici ne pomažu kod prehlade. 

Postoji li lijek za prehladu?

U viralnim objavama tačno se tvrdi da lijek za prehladu ne postoji, no razlozi su posve različiti od onih koji se navode u objavama. Kako smo već objasnili, prehladu uzrokuje više od 200 virusa, a pored toga, rinovirusi brzo mutiraju. Na ove razloge na stranici Medicinskog fakulteta Yale ukazuje dr. Ellen Foxman.

Ne postoji lijek za prehladu; postoji samo tretman simptoma, koji može trajati od dva dana do dvije sedmice.

“Rhinovirus vrlo brzo mutira i ima mnogo varijanti, i iz tog razloga doktori ne mogu napraviti vakcinu za borbu protiv prehlade, kao što to možemo protiv gripa”, kaže dr. Foxman.

Netačne tvrdnje o prehladi kao prirodnom načinu za detoksikaciju organizma na tragu su sličnih tvrdnji kojima se Raskrinkavanje bavilo u prethodnim analizama. U više smo navrata raskrinkali netačne tvrdnje da samo tijelo proizvodi virus kao “zaštitni mehanizam od prekomjerne toksičnosti”, da su virusi zapravo otpadne izlučevine naših ćelija koje služe da “operu” organizam od toksina te da virusi nisu zarazni (link, link, link). Analizirali smo i slične netačne  tvrdnje da su kanceri prirodni način da se tijelo riješi otrova (link).

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da prehlada nije prehlada, već način tijela da “prirodno detoksira sve ostatke, toksine, plastiku i hemikalije” ocjenjujemo kao dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 14. 04. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonaučne tvrdnje o zovi kao “lijeku” protiv teških i neizlječivih bolesti

Pojedini portali godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da zova može...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije proglasila 65-godišnjake “mladima”

Izmišljena klasifikacija dobnih skupina Svjetske zdravstvene organizacije,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Povratak stare teorije zavjere: Bolnice nisu dobijale novac da pogrešno liječe Covid-19

U članku jednog portala netačno se tvrdi da su bolnice u SAD-u dobijale nov...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me