Prevaranti koriste identitet lanca DM za lažnu nagradnu igru

Na stranici koja koristi identitet lanca drogerija DM pokrenuta je lažna nagradna igra u kojoj je učesnicima/ama obećana novčana nagrada.

Nekoliko čitaoca/teljki nam je prijavilo nagradnu igru, koju navodno organizuje drogerija DM povodom svoje 50. godišnjice. Iako je u prijavama navedeno da je obećana nagrada mobilni telefon, trenutno se na linkovima koje su nam poslali kao nagrada nudi novčani iznos u vrijednosti od 400 KM.

Na stranici navodne nagradne igre, koja sadrži logo kompanije, stoji ispisano na engleskom jeziku:

Čestitamo!

dm-Drogerie Poklon za 50. godišnjicu!

Kroz upitnik ćete imati priliku da dobijete 400 KM.

 

Ispod ovog obavještenja se nalazi upitnik sa četiri pitanja za učesnike/ce u nagradnoj igri, i niz komentara na engleskom jeziku u kojima navodni učesnici/e potvrđuju da su dobili nagradu.

Nakon odgovora na pitanja, učesnici/e u “nagradnoj igri” imaju tri šanse da osvoje “nagradu”  tako što biraju jednu od 12 slika istog proizvoda iza kojih se ona krije. Nakon što “pogode” pravu sliku, od učesnika/ca se traži da prije unošenja podataka kliknu na dugme i tako podijele link na “nagradnu igru” u pet grupa, odnosno sa 20 Facebook prijatelja. 

 

Kako su naveli naši čitaoci/teljke koji/e su prijavili ovu lažnu nagradnu igru, nakon što su podijelili link sa svojim prijateljima na Facebooku, od njih se zahtijevalo da upišu svoj broj mobilnog telefona.

 

Šta su činjenice?

 

Zvanična Facebook stranica DM drogerie markt u Bosni i Hercegovini je 2.marta 2022. godine obavijestila svoje pratioce i pratiteljke da je u toku lažna nagradna igra u ime ovog lanca. U objavi se navodi:

PAŽNJA ❗️❗️

Dragi naši,

uočili smo da postoji nekoliko lažnih nagradnih igara koje koriste dm logo.

dm drogerie markt BiH ne stoji iza navedene aktivnosti i nema nikakve veze sa istom. Ukoliko uočite ovakvo ili slično lažno nagrađivanje molimo vas da ne otvarate linkove niti ih dijelite dalje, te da prijavite takve stranice.

Zvanična dm BiH web stranica je: https://www.dm-drogeriemarkt.ba/  i na istoj možete pronaći sve dm aktivnosti kao i na našem zvaničnom dm BiH Facebook profilu: https://www.facebook.com/dm.BiH/ 

Kako prepoznati lažne nagradne igre i zaštititi se od istih saznajte na: https://www.dm-drogeriemarkt.ba/lazne-nagradne-igre-u-ime…

Objavljeni su i screenshotovi koraka koji se zahtijevaju od učesnika/ca u lažnoj  nagradnoj igri u kojoj se obećava nagrada u vrijednosti od 400 KM.

Sadržaj stranice lažne nagradne igre također upućuje na to da je riječ o prevari. Iako se na stranici nalazi logo kompanije, upadljiv je loš kvalitet fotografije koja je iskorištena za ilustraciju. Pored toga, jedini sadržaj koji je moguće kliknuti na stranici je navedeni upitnik. Da nije riječ o autentičnoj stranici, može se zaključiti na osnovu URL-a koji ne sadrži ime kompanije. Komentari “dobitnika” na ovoj stranici su također očito lažni. 

Zloupotreba naziva i logotipa poznatih svjetskih i domaćih trgovačkih lanaca raširena je pojava na internetu. Ranije smo se bavili zloupotrebama vezanim za Bingo, Tropic i Lidl (1, 2, 3). Motivi ovih zloupotreba mogu biti razni, od povećanja broja pratitelja i interakcija na Facebook stranicama, do obmana koje na kraju mogu završiti krađom ličnih ili finansijskih podataka.

Budući da je DM često na meti ovakvih lažnih nagradnih igara, na sajtu kompanije nalazi se uputstvo za sve korisnike/ce, u kojem je opisano kako ova kompanija organizuje nagradne igre: 

Lažne nagradne igre: Ovako se možete zaštititi

dm Bosna i Hercegovina često je predmet ovakvih nagradnih igara. Kako pravna reakcija protiv organizatora u mnogim situacijama i nije moguća, naše kupce molimo da budu posebno oprezni!

Nagradne igre u organizaciji dm-a u Bosni i Hercegovini odvijaju se isključivo:

na našim društvenim mrežama (Facebook ili Instagram),
na dm-drogeriemark.ba,
na activebeauty.ba,
direktno u dm prodavnicama.

Ukoliko vam se učešće u nagradnoj igri ponudi telefonski (pozivom, SMS-om, preko WhatsAppa ili Vibera) ili na drugi način koji nije gore naveden, u njima – s ciljem zaštite vaših podataka – nemojte učestvovati!

“Nagradnu igru” na stranici koja zloupotrebljava ime lanca DM ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena

22.8.2022. Nakon objave ove analize, čitatelji/ke su nam prijavili navodnu nagradnu igru lanca dm drogerie markt BiH u kojoj je učesnicima/ama obećana novčana nagrada u vrijednosti od 400 KM. U ovom slučaju, “nagradna igra” funkcioniše na način sličan onom opisanom u analizi. 

DM lanac drogerija je potvrdio na svojoj zvaničnoj Facebook stranici da je riječ o lažnoj nagradnoj igri, te da se link stranice na kojoj je pokrenuta dijeli putem Whatsapp poruka.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 04. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Slaganje kockica teorije zavjere: Depopulacija

Tvrdnje iz starog “zavjerološkog” filma aktualizovane su u novembru 2022. g...

Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Vakcine protiv Covid-19 nisu “genska terapija” i ne mijenjaju DNA

Na Facebooku je popularna netačna tvrdnja da su vakcine protiv Covid-19 “ge...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Mediji nisu vojnog komandira Ukrajine lažno predstavili kao civila

Društvenim mrežama dijeli se videosnimak na kojem govori stanovnik Hersona,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me