Priča o Titovom pušenju u Bijeloj kući uprkos zabrani ipak je urbana legenda

Godinama unazad, internetom kruži priča o Titovoj posjeti Bijeloj kući 1971. godine i navodnom paljenju cigare, iako je to bilo “strogo zabranjeno”. Riječ je, zapravo, o uvriježenom mitu bez utemeljenja u činjenicama.

Ocijenjeni članci
Srbija24 Prenošenje lažnih vijesti; Objektiv.rs Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; BBC NEWS NA SRPSKOM Dezinformacija; Kurir Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Srbija danas (.com) Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Čizmica TV Prenošenje lažnih vijesti; Pink Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Istorijski zabavnik Prenošenje lažnih vijesti; Espreso.co.rs Prenošenje lažnih vijesti; Ispravljeno; Balkans Press Prenošenje lažnih vijesti; XXZ Magazin Prenošenje lažnih vijesti; Žurnal Prenošenje lažnih vijesti; Jeednostavni recepti Prenošenje lažnih vijesti; Ekspres Prenošenje lažnih vijesti; Ozon Press Prenošenje lažnih vijesti; Alo Prenošenje lažnih vijesti; Informer Prenošenje lažnih vijesti; Udarne vijesti 19 Prenošenje lažnih vijesti; Srbija danas (.com) Prenošenje lažnih vijesti; PressMedia Prenošenje lažnih vijesti; Republika.rs Prenošenje lažnih vijesti; Stranica ljubavi Prenošenje lažnih vijesti; Koreni Prenošenje lažnih vijesti; Nova.rs Prenošenje lažnih vijesti; RTV BN Prenošenje lažnih vijesti; Buka Prenošenje lažnih vijesti; Slobodna Bosna Prenošenje lažnih vijesti; AntenaM Prenošenje lažnih vijesti; Info KS Prenošenje lažnih vijesti; Pozitivno Prenošenje lažnih vijesti; Hercegovina promo Prenošenje lažnih vijesti; Miki Sarajevo Prenošenje lažnih vijesti; Prijedor24h Prenošenje lažnih vijesti; Informer Prenošenje lažnih vijesti; IBalkan Prenošenje lažnih vijesti; Visoko.co.ba Prenošenje lažnih vijesti; 24 sedam Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti;

Kult ličnosti razvijen oko bivšeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita izrodio je brojne urbane legende o njegovom životu. Jedna od njih je i ona da je za vrijeme posjete Bijeloj kući 1971. godine, uprkos strogoj zabrani pušenja, tamo zapalio cigaru. 

Navodno je ovaj njegov postupak “zaprepastio” tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Richarda Nixona, koji mu je rekao da se u Bijeloj kući ne puši. Mit o ovoj posjeti nadalje nalaže da je Titov odgovor navodno glasio samo “Blago vama”. 

Tvrdnje o ovom navodnom događaju u Bijeloj kući šire se društvenim mrežama i portalima već godinama unazad, “oživljavajući” ovu legendu po nekoliko puta godišnje, najčešće u vrijeme Titovog rođendana. Njihove objave smo tako pronašli 2017. (1, 2), 2018. (1, 2), 2019 (1, 2), te 2020. godine (1, 2), a s obzirom da se priča dijeli godinama unazad, nemoguće je utvrditi njen prvobitni izvor. Posljednji primjer recikliranja legende o Josipu Brozu Titu i pušenju u Bijeloj kući jeste niz članaka objavljen u periodu od 26. do 28. avgusta 2021. godine. Neki od naslova članaka koji opisuju ovaj navodni događaj glasili su:

Tito zapalio tompus u Beloj kući, a Nikson mu rekao – pušenje ZABRANJENO: Odgovor Broza je bio UBITAČAN (Objektiv, Savjeti za deset)

TITOVA PROVOKACIJA USRED BELE KUĆE! Zapalio je tompus, a kada su mu rekli da je PUŠENJE ZABRANJENO dobili su ŠOK ODGOVOR! (Pink, Kurir)

Do vremena pisanja ove analize pronašli smo gotovo pedeset trenutno dostupnih medijskih članaka u kojima se navode ove tvrdnje, te desetine takvih objava na društvenim mrežama.

Tekstovi ovih i drugih objavljenih članaka gotovo su identični, te navode da je Tito 1971. bio u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama kada je u Bijeloj kući zapalio tompus. Kako se nadalje tvrdi:

Potez je bio provokativan bar iz dva razloga. Prvo, pušenje je u Beloj kući bilo strogo zabranjeno još od 1946. godine. Drugo, sastanak se odvijao na vrhuncu netrpeljivosti Amerike i Kube, a Tita je tompusima, bilo je opšte poznato, snabdevao lično vođa Kube Fidel Kastro. Nikson je morao da reaguje.
– Gospodine predsedniče, mi ovde u Beloj kući ne pušimo – rekao je američki predsednik Titu.
– Blago vama! – jednostavno je odgovorio lider Jugoslavije smeškajući se i i dalje pućkajući svoj tompus.
Nakon neprijatne tišine koja je potrajala tek nekoliko trenutaka, Nikson do kraja sastanka više nije pomenuo ovu zabranu.

Slični opisi ovog navodnog događaja godinama se dijele i društvenim mrežama, najčešće uz fotografije trenutka u kom Tito sjedi pored Nixona i puši.

Screenshot primjera Facebook objave

 

Šta su činjenice?

Analizu činjenica o ovoj temi naš partnerski portal iz Hrvatske, Faktograf, objavio je u augustu 2020. godine. Kako je utvrđeno, u vrijeme kada je bivši predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito pušio u Bijeloj kući, to je bilo dozvoljeno.

Kako Faktograf navodi, članak koji je objavljen u februaru 1993. godine u magazinu The New York Times govori o odluci Clintonove administracije da zabrani pušenje u Bijeloj kući. Bill Clinton 42. je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji je na toj poziciji bio od 1993. do 2001. godine. Politico u članku iz oktobra 2018. godine također ističe da je “Clinton zabranio pušenje u Bijeloj kući kada je stupio na dužnost 1993. godine”.

Dakle, odluka njegove administracije o zabrani pušenja došla je više od dvadeset godina nakon što je fotografija na kojoj Tito puši nastala. 

U članku The New York Timesa također se navode neki od predsjednika i prvih dama koji/e su bili/e pušači, te su duvanske proizvode konzumirali/e i u Bijeloj kući. Tako se recimo ističe primjer Ronalda Reagana i njegove supruge Nancy koja je na stolove za večeru postavila pepeljare, cigarete i šibice. Ronald Reagan bio je 40. predsjednik koji je služio od 1981. do 1989. godine. Ponovo, dakle, nakon Titove posjete Nixonu 1971. godine. 

Faktograf u svojoj analizi također ističe da je predsjednik Gerald R. Ford, koji je na mjesto predsjednika SAD-a došao nakon Richarda Nixona, pušio lulu u Bijeloj kući.

Vidljivo je to na fotografijama u arhivima Kongresne knjižnice. Fotografija gdje taj američki predsjednik drži u ustima lulu, sjedeći za stolom u Ovalnom uredu, dostupna je ovdje.

Photo: Kongresna biblioteka

 

Josip Broz Tito, dakle, pušenjem u Bijeloj kući za vrijeme posjete 1971. godine zapravo nije kršio nikakvo pravilo. Ovakvi navodi odgovaraju narativu o njegovom velikom uticaju i svojevrsnoj “nedodirljivosti” u političkim krugovima. Razvoj ove urbane legende rezultirao je i kreiranjem izmaštanog razgovora između dva predsjednika kako bi se izmišljeni događaj dodatno upotpunio. 

U članku BBC-a iz 30. septembra 2020. godine navodi se da je Tito zapalio tompus “iako se u Beloj kući u tom trenutku ne puši više od dve decenije.” Kako se u pomenutom članku portala Politico navodi, predsjednici Dwight D. Eisenhower i Lyndon B. Johnson, od kojih su obojica služila u periodu od dvadeset godina prije Titove posjete, bili su pušači. 

S obzirom da je nemoguće utvrditi prvobitni izvor ove izmišljene priče, sve objave dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Tvrdnja BBC-a o tome da se u trenutku nastajanja navedene fotografije u Bijeloj kući “nije pušilo već dvije decenije”, dobija ocjenu dezinformacija.

Napomena:

3.9.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Objektiv, Kurir, Srbija danas i Espreso ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 02. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me