Raskrinkavanje.ba

Priča o Titovom pušenju u Bijeloj kući uprkos zabrani ipak je urbana legenda

Godinama unazad, internetom kruži priča o Titovoj posjeti Bijeloj kući 1971. godine i navodnom paljenju cigare, iako je to bilo “strogo zabranjeno”. Riječ je, zapravo, o uvriježenom mitu bez utemeljenja u činjenicama.

Kult ličnosti razvijen oko bivšeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita izrodio je brojne urbane legende o njegovom životu. Jedna od njih je i ona da je za vrijeme posjete Bijeloj kući 1971. godine, uprkos strogoj zabrani pušenja, tamo zapalio cigaru. 

Navodno je ovaj njegov postupak “zaprepastio” tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Richarda Nixona, koji mu je rekao da se u Bijeloj kući ne puši. Mit o ovoj posjeti nadalje nalaže da je Titov odgovor navodno glasio samo “Blago vama”. 

Tvrdnje o ovom navodnom događaju u Bijeloj kući šire se društvenim mrežama i portalima već godinama unazad, “oživljavajući” ovu legendu po nekoliko puta godišnje, najčešće u vrijeme Titovog rođendana. Njihove objave smo tako pronašli 2017. (1, 2), 2018. (1, 2), 2019 (1, 2), te 2020. godine (1, 2), a s obzirom da se priča dijeli godinama unazad, nemoguće je utvrditi njen prvobitni izvor. Posljednji primjer recikliranja legende o Josipu Brozu Titu i pušenju u Bijeloj kući jeste niz članaka objavljen u periodu od 26. do 28. avgusta 2021. godine. Neki od naslova članaka koji opisuju ovaj navodni događaj glasili su:

Tito zapalio tompus u Beloj kući, a Nikson mu rekao – pušenje ZABRANJENO: Odgovor Broza je bio UBITAČAN (Objektiv, Savjeti za deset)

TITOVA PROVOKACIJA USRED BELE KUĆE! Zapalio je tompus, a kada su mu rekli da je PUŠENJE ZABRANJENO dobili su ŠOK ODGOVOR! (Pink, Kurir)

Do vremena pisanja ove analize pronašli smo gotovo pedeset trenutno dostupnih medijskih članaka u kojima se navode ove tvrdnje, te desetine takvih objava na društvenim mrežama.

Tekstovi ovih i drugih objavljenih članaka gotovo su identični, te navode da je Tito 1971. bio u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama kada je u Bijeloj kući zapalio tompus. Kako se nadalje tvrdi:

Potez je bio provokativan bar iz dva razloga. Prvo, pušenje je u Beloj kući bilo strogo zabranjeno još od 1946. godine. Drugo, sastanak se odvijao na vrhuncu netrpeljivosti Amerike i Kube, a Tita je tompusima, bilo je opšte poznato, snabdevao lično vođa Kube Fidel Kastro. Nikson je morao da reaguje.
– Gospodine predsedniče, mi ovde u Beloj kući ne pušimo – rekao je američki predsednik Titu.
– Blago vama! – jednostavno je odgovorio lider Jugoslavije smeškajući se i i dalje pućkajući svoj tompus.
Nakon neprijatne tišine koja je potrajala tek nekoliko trenutaka, Nikson do kraja sastanka više nije pomenuo ovu zabranu.

Slični opisi ovog navodnog događaja godinama se dijele i društvenim mrežama, najčešće uz fotografije trenutka u kom Tito sjedi pored Nixona i puši.

Screenshot 2024 05 10 101905

Screenshot primjera Facebook objave

Šta su činjenice?

Analizu činjenica o ovoj temi naš partnerski portal iz Hrvatske, Faktograf, objavio je u augustu 2020. godine. Kako je utvrđeno, u vrijeme kada je bivši predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito pušio u Bijeloj kući, to je bilo dozvoljeno.

Kako Faktograf navodi, članak koji je objavljen u februaru 1993. godine u magazinu The New York Times govori o odluci Clintonove administracije da zabrani pušenje u Bijeloj kući. Bill Clinton 42. je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država koji je na toj poziciji bio od 1993. do 2001. godine. Politico u članku iz oktobra 2018. godine također ističe da je “Clinton zabranio pušenje u Bijeloj kući kada je stupio na dužnost 1993. godine”.

Dakle, odluka njegove administracije o zabrani pušenja došla je više od dvadeset godina nakon što je fotografija na kojoj Tito puši nastala. 

U članku The New York Timesa također se navode neki od predsjednika i prvih dama koji/e su bili/e pušači, te su duvanske proizvode konzumirali/e i u Bijeloj kući. Tako se recimo ističe primjer Ronalda Reagana i njegove supruge Nancy koja je na stolove za večeru postavila pepeljare, cigarete i šibice. Ronald Reagan bio je 40. predsjednik koji je služio od 1981. do 1989. godine. Ponovo, dakle, nakon Titove posjete Nixonu 1971. godine. 

Faktograf u svojoj analizi također ističe da je predsjednik Gerald R. Ford, koji je na mjesto predsjednika SAD-a došao nakon Richarda Nixona, pušio lulu u Bijeloj kući.

Vidljivo je to na fotografijama u arhivima Kongresne knjižnice. Fotografija gdje taj američki predsjednik drži u ustima lulu, sjedeći za stolom u Ovalnom uredu, dostupna je ovdje.

Screenshot 2024 05 10 101922

Foto: Kongresna biblioteka

Josip Broz Tito, dakle, pušenjem u Bijeloj kući za vrijeme posjete 1971. godine zapravo nije kršio nikakvo pravilo. Ovakvi navodi odgovaraju narativu o njegovom velikom uticaju i svojevrsnoj “nedodirljivosti” u političkim krugovima. Razvoj ove urbane legende rezultirao je i kreiranjem izmaštanog razgovora između dva predsjednika kako bi se izmišljeni događaj dodatno upotpunio. 

U članku BBC-a iz 30. septembra 2020. godine navodi se da je Tito zapalio tompus “iako se u Beloj kući u tom trenutku ne puši više od dve decenije.” Kako se u pomenutom članku portala Politico navodi, predsjednici Dwight D. Eisenhower i Lyndon B. Johnson, od kojih su obojica služila u periodu od dvadeset godina prije Titove posjete, bili su pušači. 

S obzirom da je nemoguće utvrditi prvobitni izvor ove izmišljene priče, sve objave dobijaju ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Tvrdnja BBC-a o tome da se u trenutku nastajanja navedene fotografije u Bijeloj kući “nije pušilo već dvije decenije”, dobija ocjenu dezinformacija.

Napomena:
3.9.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Objektiv, Kurir, Srbija danas i Espreso ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 
6.10.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Pressmedia ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno.
8.10.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Republika ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno.
19.11.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Alo ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 
14.2.2022: Portal Istorijski zabavnik ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 
6.5.2022: Urbana legenda o Josipu Brozu Titu i pušenju u Bijeloj kući, uprkos zabrani, ponovo je aktuelna na društvenim mrežama. Raskrinkavanje je tokom aprila i maja 2022. godine pronašlo dvije nove objave ove tvrdnje. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ove objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.
28.11.2022: Portal Nova ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno.
10.5.2024: Portal Pink ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 27.08.2021

Srbija24: Zapalio je tompus uspred Bele kuće, a kada su Titu rekli da je zabranjeno pušenje dobili su kontra odgovor

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je poznat po svojim putovanjima prilikom kojih je obišao celu planetu i bio gost kod nekih od najuticajnijih ljudi...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.08.2021

Objektiv.rs: Tito zapalio tompus u Beloj kući, a Nikson mu rekao – pušenje ZABRANJENO: Odgovor Broza je bio UBITAČAN

U to vreme je na vrhuncu bila netrpeljivost režima u Vašingtonu i Kube Fidela Kastra

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Dezinformacija 30.09.2020

BBC NEWS NA SRPSKOM: Srbija, Amerika i Tramp: Šta bi za Srbiju značila poseta američkog predsednika

Josip Broz Tito sedi u Ovalnoj sobi sa Ričardom Niksonom.

 • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 26.08.2021

Srbija danas (.com): TITO ZAPALIO TOMPUS U BELOJ KUĆI PA IZBIO SKANDAL: Nikson se iznervirao, a Brozov odgovor je bio URNEBESAN

U to vreme je na vrhuncu bila netrpeljivost režima u Vašingtonu i Kube Fidela Kastra

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 26.08.2021

Pink: TITOVA PROVOKACIJA USRED BELE KUĆE! Zapalio je tompus, a kada su mu rekli da je PUŠENJE ZABRANJENO dobili su ŠOK ODGOVOR!

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je poznat po svojim raskošnim putovanjima prilikom kojih je obišao celu planetu i bio gost kod nekih od najuticajn...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 28.08.2021

Facebook profili i stranice: Niksa Cvitkovic: Tito puši u Bijeloj kući

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 23.05.2020

Istorijski zabavnik: TITO JE PUŠIO TOMPUS USRED BELE KUĆE! KADA SU MU TRAŽILI DA GA UGASI, DAO JE DRZAK, ALI GENIJALAN ODGOVOR

Legenda kaže da je Tito bio prvi i poslednji državnik koji je prekršio strogo pravilo zabrane pušenja u Beloj kući.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.08.2017

Espreso.co.rs: TITO JE ZAPALIO TOMPUS U BELOJ KUĆI, A NIKSON MU JE REKAO - PUŠENJE ZABRANJENO: Odgovor Broza je bio UBITAČAN!

Josip Broz je bio i ostao jedini koji je prekršio ovu zabranu

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 02.09.2017

Balkans Press: TITO JE U BELOJ KUĆI ZAPALIO TOMPUS, A NIKSON MU JE REKAO – PUŠENJE JE ZABRANJENO: Odgovor Broza bio je UBITAČAN!

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je gost Sjedinjenih Američkih Država 1971. godine, i tamo je dočekan sa najvećim počastima predviđenim za nekog st...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 09.07.2018

XXZ Magazin: Kad je Tito zapalio tompus u Bijeloj kući

To što je Tito učinio nezamislivo je za današnje lidere postjugoslovenskih država. Prvo, najviše što oni mogu dobaciti u vašingtonskoj hijerarhiji je...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.07.2018

Žurnal: KO SMO, ŠTA SMO: Dva prizora, jedna cigara i ogromna razlika

To što je Tito učinio nezamislivo je za današnje lidere postjugoslovenskih država. Prvo, najviše što oni mogu dobaciti u vašingtonskoj hijerarhiji je...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.02.2018

Jeednostavni recepti: TITO JE ZAPALIO TOMPUS U BELOJ KUĆI, A NIKSON MU JE REKAO – PUŠENJE JE ZABRANJENO: Odgovor Broza je bio UBITAČAN! (VIDEO)

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je gost Sjedinjenih Američkih Država 1971. godine, i tamo je dočekan sa najvećim počastima predviđenim za nekog st...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.08.2020

Ekspres: TITO I NIKSON: Poruka jedne anegdote

Godine 1971. Josip Broz Tito boravio je u  Sjedinjenim Američkim Državama kao lični gost tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona. Za američke medije ova...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.09.2020

Ozon Press: Slike kažu sve

U novinarstvu važi nepisano pravilo da jedna fotografija govori više nego hiljadu napisanih ili izgovorenih reči. Sa velikom sigurnošću moglo bi se re...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.10.2020

Alo: Tito je upalio cigaretu, Nikson je pokušao da ga zaustavi, ali predsednik SFRJ je svojim odgovorom ućutao sve!

Broz je dočekan sa najvećim počastima predviđenim za nekog stranog državnika, a snimci njega i Jovanke kako srdačno ćaskaju sa Niksonom i njegovom sur...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 29.10.2020

Informer: Pre 49 godina Tito je bio u Beloj kući, a JEDNA NJEGOVA REČENICA IZ TOG DANA I DANAS PREDSTAVLJA PRAVU MISTERIJU

Od 26. oktobra do 2. novembra 1971. godine Tito je bio u poseti SAD, i tom prilikom nastala je priča koja je već sada postala legendarna.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.10.2020

Udarne vijesti 19: Pre 49 godina Tito je bio u Beloj kući, a JEDNA NJEGOVA REČENICA IZ TOG DANA I DANAS PREDSTAVLJA PRAVU MISTERIJU

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito tokom svog života boravio je u poseti kod skoro svih najuticajnijih ljudi tadašnjeg sveta, a istovremeno su i svi svet...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.10.2020

Srbija danas (.com): KAKO JE TITO NAPRAVIO JEDNU OD NAJVEĆIH PROVOKACIJA USRED BELE KUĆE: Pre 49 godina desila se istorijska poseta

Od 26. oktobra do 2. novembra 1971. godine Tito je bio u poseti SAD, i tom prilikom nastala je priča koja je već sada postala legendarna.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 31.10.2020

PressMedia: O OVOJ ANEGDOTI IZ BIJELE KUĆE SE I DANAS PRIČA Tito je upalio cigaretu, Nikson je pokušao da ga zaustavi, ali predsjednik SFRJ je svojim odgovorom ušutio sve!

Broz je dočekan sa najvećim počastima predviđenim za nekog stranog državnika, a snimci njega i Jovanke kako srdačno ćaskaju sa Niksonom i njegovom sur...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 29.10.2020

Republika.rs: Tito je usred Bele kuće zapalio cigaru: Nikson je morao da reaguje, a onda zanemeo zbog odgovora predsednika SFRJ

Od 26. oktobra do 2. novembra 1971. godine Tito je bio u poseti SAD, i tom prilikom nastala je priča koja je već sada postala legendarna.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.08.2017

Stranica ljubavi: TITO JE ZAPALIO TOMPUS U BIJELOJ KUĆI, A NIKSON MU JE REKAO - PUŠENJE ZABRANJENO: Odgovor Broza je bio UBITAČAN!

PREDSJEDNIK SFRJ JOSIP BROZ TITO BIO JE GOST SJEDINJENIH AMERIČKIH DRŽAVA 1971. GODINE, I TAMO JE DOČEKAN S NAJVEĆIM POČASTIMA PREDVIĐENIM ZA NEKOG ST...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.08.2017

Koreni: Ogledalce, ogledalce …

Tito, u pokušaju i pripremi

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.08.2020

Nova.rs: Piše Ivan Mrđen: Pušenje u Beloj kući

Zaista nemam nameru da se bavim plastičnim ključevima, hemijskom olovkom, stoličicom na sred Ovalnog kabineta i ostalim tricama i kučinama “istorijske...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 18.12.2017

RTV BN: Zapalio tompus usred Bijele kuće

Legenda kaže da je Tito bio prvi i posljednji državnik koji je prekršio strogo pravilo zabrane pušenja u Bijeloj kući.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.08.2017

Buka: Tito je zapalio tompus u Bijeloj kući, a Nixom mu je rekao - Pušenje je zabranjeno: Odgovor Broza je bio ubitačan!

- Gospodine predsjedniče, mi ovdje u Bijeloj kući ne pušimo - rekao mu je zaprepašćeni Nixon.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.08.2017

Slobodna Bosna: TITO JE ZAPALIO TOMPUS U BIJELOJ KUĆI, A NIXON MU JE REKAO - PUŠENJE ZABRANJENO: Odgovor Broza je bio ubitačan!

- Gospodine predsjedniče, mi ovdje u Bijeloj kući ne pušimo - rekao mu je zaprepašćeni Nixon.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.08.2017

AntenaM: Američki predsjednik gleda u Broza i ne pomišlja da mu kaže da je pušenje u Bijeloj kući zabranjeno

Zabrana pušenja u Bijeloj Kući uvedena je još 1946. Od tada niko nije zapalio cigaretu, lulu ili tompus.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.08.2017

Info KS: KAKO MU JE REKAO! TITO JE ZAPALIO TOMPUS U BIJELOJ KUĆI, A NIXON MU JE REKAO - PUŠENJE ZABRANJENO: Odgovor Broza je bio UBITAČAN!

Josip Broz je bio i ostao jedini koji je prekršio ovu zabranu. Predsjednik SFRJ Josip Broz Tito bio je gost Sjedinjenih Američkih Država 1971. godine,...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.04.2018

Pozitivno: Tito je zapalio tompus u Bijeloj kući, a Nikson mu je rekao: ‘Pušenje je zabranjeno!’ Titov odgovor je bio ubitačan!

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je gost Sjedinjenih Američkih Država 1971. godine, i tamo je dočekan sa najvećim počastima predviđenim za nekog st...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 02.08.2017

Hercegovina promo: Тито је запалио томпус у Бијелој кући, а Никсон му је рекао “Пушење је забрањено”: Одговор Броза је био урнебесан!

– Господине предсједниче, ми овдје у Бијелој кући не пушимо – рекао му је запрепашћени Никсон.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 29.08.2019

Miki Sarajevo: Tito je zapalio tompus u Bijeloj kući, a Nixom mu je rekao – Pušenje je zabranjeno: Odgovor Broza je bio ubitačan! (VIDEO)

– Gospodine predsjedniče, mi ovdje u Bijeloj kući ne pušimo – rekao mu je zaprepašćeni Nixon.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 19.12.2017

Prijedor24h: Zapalio tompus usred Bijele kuće (FOTO i VIDEO)

Legenda kaže da je Tito bio prvi i posljednji državnik koji je prekršio strogo pravilo zabrane pušenja u Bijeloj kući.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.05.2020

Informer: U BELOJ KUĆI SE NE PUŠI! Evo kako je Tito odbrusio Niksonu, a zatim zapalio tompus! (VIDEO)

Predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio je poznat po svojim raskošnim putovanjima prilikom kojih je obišao celu planetu i bio gost kod nekih od najuticajn...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.05.2020

IBalkan: TITO JE ZAPALIO TOMPUS USRED BIJELE KUĆE: Tražili da ga ugasi, dao im je drzak i UBITAČAN ODGOVOR… (foto i video)

Legenda kaže da je Tito bio prvi i poslednji državnik koji je prekršio strogo pravilo zabrane pušenja u Bijeloj kući…

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.08.2017

Visoko.co.ba: Tito je zapalio tompus u Bijeloj kući, a Nixom mu je rekao – Pušenje je zabranjeno: Odgovor Broza je bio ubitačan

- Gospodine predsjedniče, mi ovdje u Bijeloj kući ne pušimo - rekao mu je zaprepašćeni Nixon.

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 22.04.2021

24 sedam: Prvi predsednik Amerike koji je posetio Jugoslaviju, a kojeg je Tito jednom rečenicom nasamario (FOTO+VIDEO)

O njegovom susretu sa predsednikom Jugoslavije pričao je ceo svet

 • Prenošenje lažnih vijesti