Raskrinkavanje.ba

Princip News: Intervjui na anonimnom portalu promovišu SNSD

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na portalu Princip News, u rubrici “Izbori 2022”, objavljena su četiri intervjua od početka predizborne kampanje za Opće izbore 2022 – sva četiri s kandidatima/kinjama SNSD-a.

Foto: Facebook stranica Princip.news

Uoči Općih izbora 2022. godine portal Princip News pokrenuo je rubriku “Izbori 2022” u kojoj izvještava o aktivnostima političkih partija iz Republike Srpske i njihovih kandidata/kinja. 

Riječ o portalu koji nema impresum, što znači da su nepoznate informacije o njegovom vlasništvu i informacije o tome ko uređuje i piše sadržaj koji se na njemu objavljuje. Prema podacima web stranice ICANN za pretragu vlasničkih podataka, domena ovog portala registrovana je na ime Bojan Kokotović. 

Princip News svoj sadržaj plasira putem istoimene Facebook stranice koja ima oko 21.000 pratitelja/ki. Odjeljak “Transparentnost stranice” uklonjen je, tako da nije moguće utvrditi tačan datum njenog nastanka i koliko administratora/ki ima. Sudeći prema najstarijoj profilnoj i naslovnoj fotografiji, stranica je kreirana na proljeće 2018. godine.

Predizborno izvještavanje ovog portala bilo je tema analize Raskrinkavanja uoči Lokalnih izbora 2020. godine. Kako se navodi u toj analizi, Princip News je značajan dio svog sadržaja u vezi s izborima posvetio izvještavanju o aktivnostima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji se nastoji prikazati u pozitivnom svjetlu.

Dvije godine kasnije, čini se da Princip News i dalje ima isti pristup kada je riječ o izvještavanju o izbornim temama.


Propagandni intervjui 

U rubrici “Izbori 2022” objavljen je 41 članak do datuma pisanja ove analize, od kojih većina govori o SNSD-u. 

U ovoj rubrici također su objavljena četiri intervjua, sva četiri s kandidatima/kinjama SNSD-a:

Kulašinac: Nastavljamo da razvijamo Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku

Damjan Škipina: SNSD je najbolja politička ponuda za narod Republike Srpske

Vujičić: Samo pobjeda SNSD-a je pobjeda Republike Srpske

Bašević: Romanija pobjeđuje sa SNSD-om

Kako smo pisali u analizi objavljenoj u sklopu našeg novog serijala “Rasvjetljavanje”, intervjui se za vrijeme predizborne kampanje nekad koriste kao sredstvo promocije određenog kandidata/kinje. Takvi intervju najčešće nemaju objektivan pristup, kritička i "teška" pitanja, a štete kredibilitetu medija koji ih objavljuju i djelimično utječu na odluke glasača/ica.

U intervjuima čiji je cilj promocija kandidata/kinje govori se o njihovim dobrim potezima i aktivnostima i hvali se njihov rad, dok se manjkavosti i upitni potezi uopšte ne spominju.

Nepotpisani intervjui sa SNSD-ovim kandidatima/kinjama objavljeni na Princip Newsu također predstavljaju primjer ove predizborne medijske pojave. Kandidatkinji za Narodnu skupštinu Republike Srpske Nataši Kulašinac postavljena su sljedeća pitanja:

Ponovo ste u predizbornoj trci za novi mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Očekujete podršku glasača ?

Šta je Vaš cilj u politici i uopšte u obavljanju poslaničke dužnosti u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske ?

Sigurno ćete se složiti da birače možda ipak najviše interesuje ekonomski razvoj. Šta planirate da radite u naredom mandatu kako bi unaprijedili ekonomski razvoj Republike Srpske ?

S obzirom da i sami pripadate mlađoj generaciji, kako možemo da zaposlimo mlade, da zaustavimo njihov odlazak u inostranstvo ?

Slična pitanja dobio je i kandidat za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić:

Gospodine Vujičiću na Opštim izborima u BiH 2022. godine u trci ste za mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Šta nudite biračima ?

I kako će po Vašem mišljenju nakon izbora izgledati naša politička scena, naročito u Sarajevu

Za nekoliko dana su izbori i birači odlučuju. Kada bi mogli da razgovarate sa svakim glasačem pojedinačno u Vašoj izbornoj jednici šta bi ste im poručili ?

Pitanja u sličnom maniru nisu zaobišla ni Damjana Škipinu, kandidata za Narodnu skupštinu RS:

Gospodine Škipina, prvi put ste kandidat za narodnog poslanika i Opštinski odbor SNSD Pale je, predlažući Vas na tu listu, uzeo u obzir sve ove navedene činjenice i ono što Vas karakteriše kao političara i čovjeka, smatrajući da ste pravi izbor i neko ko može na najbolji način odgovoriti očekivanjima partije u smislu sprovođenja njenih politika, ali i očekivanjima građana Pala i Sarajevsko-romanijske regije. Šta za Vas lično sve rečeno znači?

Pale su najveća opština u Sarajevsko-romanijskoj regiji i imaju posebnu istorijsku ulogu u stvaranju i odbrani Republike Srpske, što predstavlja, takav je utisak u javnosti, i određenu specifičnu težinu i dodatnu obavezu za svakoga kandidata odavde, a posebno za nekoga ko je kandidovan u ime najveće i najjače političke stranke u Srpskoj, koja istovremeno predvodi i lokalnu vlast?

Kada smo već kod toga, jeste li zadovoljni obimom do sada realizovanih projekata i ima li nekih važnih, kapitalnih poduhvata u najavi?

I opština Pale napravila je vidne pomake. S obzirom na to da ste u tome i lično učestvovali kao odbornik, sada i kao predsjednik Skupštine opštine, jeste li zadovoljni?

Strahinji Baševiću, koji je također kandidat za NSRS, postavljena su sljedeća tri pitanja:

Odbornik ste u Skupštini grada Istočno Sarajevo i Skupštini opštine Sokolac, sada tražite podršku za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Šta je Vaš program, prvenstveno za Sokolac ?

Da li očekujete podršku birača ?

Vaša poruka svima koji će 2. oktobra da obave svoju građansku dužnost i izađu na izbore ?

Kako se navodi u analizi Raskrinkavanja iz 2018. godine, intervju je jedan od rijetkih novinarskih žanrova u kojem su novinar/ka i intervjuisana osoba u ravnopravnom položaju. To je, dakle, prilika da novinar/ka i osoba koja je intervjuisana suoče stavove i, u nekim situacijama, započnu polemiku.

Ipak, pitanja neimenovanog novinara/ke s Princip Newsa, oslobođena bilo kakvog kritičkog tona, dala su priliku kandidatima/kinjama SNSD-a da neometano promovišu sebe i svoju političku partiju.

Nedostatak “teških” i kritičkih pitanja, kao i činjenica da je portal Princip News intervjuisao samo kandidate/kinje SNSD-a, jasno ukazuje na to da cilj intervjua objavljenih na ovom anonimnom portalu nije objektivno informisanje javnosti, već promocija kandidata/kinja odnosno političke partije.

(Raskrinkavanje.ba)