Prinova na farmi anonimnog portala: Lažni Facebook profili sada dijele lažne vijesti o smrtima poznatih

Portal Čajevi za, o kom je Raskrinkavanje pisalo u više navrata, počeo je koristiti i više od 20 lažnih profila za dijeljenje svojih sadržaja na Facebooku.

Anonimni portal Čajevi za? nastavlja sa dezinformativnom praksom kreiranja lažnih i manipulativnih vijesti o smrtima poznatih. Raskrinkavanje je o strategijama prikupljanja klikova koje koristi ovaj portal i niz Facebook stranica povezanih s njim pisalo u nekoliko analiza koje možete pronaći ovdje. Sadržaji portala Čajevi za? dijele se na najmanje 17 Facebook stranica, utvrdilo je Raskrinkavanje u analizi iz februara 2020. godine. U ovoj analizi možete pronaći i listu stranica na kojima se dijele članci ovog portala.  

Osim Facebook stranica, portal Čajevi za? počeo je koristiti i niz lažnih Facebook profila za dijeljenje svojih sadržaja. Raskrinkavanje je uspjelo identifikovati više od 20 Facebook profila na kojima se redovno dijele sadržaji objavljeni na ovom portalu. Kompletnu listu profila možete pronaći ovdje

Većina ovih profila je sadržaje portala Čajevi za? počela dijeliti od aprila 2022. godine, a do tada su na njima objavljivani različiti sadržaji koji nisu povezani sa njim. Svi profili imaju uobičajena ženska imena i prezimena, kao, naprimjer, Dragana Živković, Ivona Duvnjak, Sanja Perković, Marina Perić, Katarina Novaković, Iva Jurišić i druga.

Profilne fotografije na većini ovih profila, pokazala je obrnuta pretraga, mogu se pronaći na različitim društvenim mrežana, pod različitim imenima. Alat za pretragu slika Yandex tako pronalazi veliki broj fotografija korištenih na profilima koji dijele sadržaje portala Čajevi za? i na nizu drugih, uglavnom stranih profila, na različitim mrežama i platformama (1, 2, 3, 4, 5). 

Ovi profili koriste se istim manipulativnim strategijama privlačenja čitatelja/ki kao i Facebook stranice koje dijele sadržaje anonimnog portala Čajevi za.

Lažne vijesti o smrtima poznatih

Jedna od najčešćih strategija prikupljanja klikova koje koristi portal Čajevi za? jeste izmišljanje vijesti o smrtima poznatih ličnosti. U prethodnoj analizi o ovom portalu, od 28.3.2022, Raskrinkavanje je pisalo o lažnim vijestima o smrti političara Vojislava Šešelja, novinara Milomira Marića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. 

Na pomenutim Facebook profilima povezanim sa portalom Čajevi za? takođe su, nakon pisanja analize Raskrinkavanja, objavljene “vijesti” da su Marić, Dodik i Šešelj preminuli. Tako je 11. i 12. aprila 2022. godine na nizu profila, počevši sa profilom Matea Poljak, objavljena “vijest” da je preminuo Milorad Dodik. 

Članak na koji se ovi profili referiraju objavljen je na portalu Čajevi za? 11. aprila 2022. U njemu se navodi da je Dodik obolio od Covid-19 te da se nalazi na bolničkom liječenju, zbog čega je predsjednik susjedne Srbije Aleksandar Vučić poslao tim ljekara/ki u BiH. 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslao je ekipu liječnika na čelu s Goranom Stevanovićem u Banju Luku. Ondje je u bolnici završio Milorad Dodik jer mu se pogoršalo stanje. Primljen je s obostranom upalom pluća, a poslije je testom utvrđeno kako je pozitivan i na koronavirus

‘Milorad Dodik je u Banja Luci. Mi smo jučer poslali ekipu naših liječnika na čelu s Goranom Stevanovićem. Pratimo u svakom trenutku’, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, javlja B92.

Ipak, ova vijest datira iz decembra 2020. godine, kada je objavljen i članak B92, na koji se portal Čajevi za? poziva. Dakle, anonimni portal Čajevi za? u svom članku aktuelnom je predstavio vijest vezanu za hospitalizaciju Milorada Dodika, staru više od godinu. U objavama ovog članka na Facebooku, s druge strane, tvrdi se da je Dodik preminuo. Milorad Dodik se nakon objave ovih tvrdnji u više navrata pojavljivao u javnosti. Između ostalog, govorio je 11. aprila 2022. godine na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), a postoje i videozapisi Dodikovog obraćanja u NSRS.

Slično je i s 20 objava na ovim Facebook profilima, u kojima se tvrdi da je Milomir Marić preminuo. Ova tvrdnja je prvo objavljena 9.4.2022. na profilu Paula Obad.

 U članku navedenom u objavi se, ipak, ne tvrdi da je Marić preminuo, već da je zaražen virusom SARS-CoV-2. Ovaj članak objavljen je 9.4.2022, a informacije u njemu predstavljene su kao aktuelne.

Glavni urednik Happy televizije, Milomir Marić (65), zaražen je korona virusom.
(...)
Kako i sam kaže, za sada se dobro oseća i čeka da vidi kako će u narednim danima korona uticati na njegovo stanje.

– Bolničko lečenje nije potrebno, vakcinisan sam dva puta kineskom vakcinom, to je neka vrsta zaštite. To nije zaštita da se ne dobije korona, ali jeste da bude blaža – rekao je Marić.

Navedena i druge Marićeve izjave iz članka portala Čajevi za? zapravo datiraju iz septembra 2021. godine, kada ih je prenio niz medija (1, 2, 3). Prema pisanjima medija, Marić je od bolesti Covid-19 bolovao i u januaru 2022. godine (1, 2, 3). Ipak, niti Marić sada boluje od Covid-19 niti je preminuo. Na YouTube kanalu Jutarnji Program TV Happy dostupan je niz snimaka iz emisija ove televizije koje vodi Marić, nastalih nakon objava u kojima se tvrdi da je preminuo (1, 2, 3).

U 25 objava na pomenutim Facebook profilima tvrdi se i da je političar iz Srbije Vojislav Šešelj preminuo. Prvu ovakvu objavu pronašli smo na profilu Helena Ćosić, gdje je podijeljena 4. aprila.

Objave se referiraju na članak koji je na portalu Čajevi za? objavljen 4.4.2022, a u čijem se naslovu tvrdi da nas je Šešelj “napustio”. 

Tuga u Srbiji: Napustio nas Šešelj

U samom članku se navodi “šala” o Šešeljevoj smrti, a ne stvarne informacije o tome da je preminuo. Vojislav Šešelj govorio je za portal Nova iz Srbije o svom povlačenju sa mjesta predsjednika Srpske radikalne stranke 8. aprila, nakon objavljivanja pomenutih tvrdnji o njegovoj smrti. 

Manipulativne objave 

Još jedna od čestih strategija kojom se koristi portal Čajevi za? jeste i kreiranje manipulativnih objava kojima se korisnici/e navode na pomisao da je preminula neka javna ličnost, dok je vijest zapravo o posve drugoj ličnosti. Takav je slučaj, recimo, sa 18 objava na Facebook profilima povezanim sa portalom Čajevi za? u kojima se govori o smrti “legendarnog pjevača”. Uz fotografiju na kojoj se nalaze pjevači Dragan Kojić i Šerif Konjević, u ovim objavama od 10.4. navodi se:

UDARNA VEST PRIJATELJI:
SUZE U GRANDU! UMR0 JE LEGENDARNI PJEVAČ:
Njegovi hitovi će živjeti zauvijek! Oglasile se brojne kolege!
NASTAVAK -> https://cajeviza.com/suze-u-grandu-umro-je-legendarni.../

Ipak, u članku navedenom u objavi, koji je na portalu Čajevi za? objavljen 10.4.2022, ne navodi se da je ijedan od pjevača sa fotografije preminuo. U članku je, zapravo, riječ o smrti pjevača Živadina Kojića. Iako se iz naslova može zaključiti drugačije, Živadin Kojić preminuo je u septembru 2020. godine. To se navodi i u prvoj rečenici članka portala Čajevi za.

SUZE U GRANDU! UMRO JE LEGENDARNI PJEVAČ: Njegovi hitovi će živjeti zauvijek

Žića Kojić je preminuo u ponedjeljak 7. septembra 2020. godine.

Dakle, vijest iz 2020. o smrti jednog pjevača portal Čajevi za? je u Facebook objavama manipulativno opremio fotografijom drugih, navodeći čitatelje/ke na pomisao da je jedan od pjevača sa fotografije preminuo. Ove tvrdnje pronašli smo i na Facebook stranicama povezanim sa ovim portalom (1, 2, 3) uz identičan članak, objavljene 20. marta 2022. godine, a onda opet 10. aprila (1, 2). 

Dodatno, iste navode, uz istu fotografiju, pronašli smo na stranicama povezanim sa anonimnim portalom Čajevi za, objavljene u septembru 2020. godine (1, 2), kada je Živadin Kojić zaista preminuo. 

Dakle, portal Čajevi za? počeo je koristiti i veliki broj profila na Facebooku za dijeljenje svojih dezinformativnih sadržaja, pored niza Facebook stranica. Na ovaj način ima mogućnost doći do velikog broja potencijalnih čitatelja/ki. 

Shodno činjenicama, Facebook objave u kojima se tvrdi da su preminuli Vojislav Šešelj, Milomir Marić i Milorad Dodik ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Članak u kom se vijest o hospitalizaciji Milorada Dodika iz 2020. godine predstavlja kao aktuelna 2022. ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i članku u kom se tvrdnja da je Milomir Marić obolio od Covid-19 predstavlja aktuelnom nekoliko mjeseci nakon što je to bila. 

Naslovu članka u kom se tvrdi da nas je “napustio” Vojislav Šešelj dajemo ocjenu lažna vijest, kao i ocjenu klikbejt, budući da ne odgovara sadržaju članka. 

Facebook objave u kojima se uz fotografiju na kojoj se nalaze pjevači Dragan Kojić i Šerif Konjević tvrdi da je “umro legendarni pjevač” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, budući da se u članku u ovim objavama govori o smrti Živadina Kojića.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 14. 04. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Ime nove podvarijante SARS-CoV-2 “oživjelo” staru teoriju zavjere o pandemiji

Na društvenim mrežama ponovo se dijeli teorija zavjere da 5G mreža uzrokuje...

Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video učenika/ca koji gledaju snimke teškog rada roditelja je montaža

Više od milion pregleda ostvario je videosnimak sa jedne Facebook stranice...

Lažna vijest
Lažna vijest
Fotografija sarajevske Vijećnice u bojama kosovske zastave nije autentična

Širi se montirana fotografija zgrade Vijećnice u Sarajevu na kojoj je navod...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me