“Prirodna” ulja za sunčanje nisu adekvatna zamjena kremama za zaštitu od štetnih UV zraka

Pojedini portali prenijeli su tvrdnje o navodnoj zaštiti koju “prirodna ulja za sunčanje” mogu ponuditi, te tako postati “alternativa kremama za sunčanje”. Ovi navodi ipak nemaju uporište u kredibilnim studijama.

Na portalu Srbija danas 18.6.2021. godine objavljen je članak o “alternativnim” preparatima za zaštitu od sunca, pod naslovom:

ZABORAVITE NA KREME ZA SUNČANJE: Ovo su PRIRODNI, POTPUNO ZDRAVI načini da se zaštitite od Sunca! 

U članku je dat pregled pet različitih ulja za koja se tvrdi da mogu poslužiti kao adekvatna alternativa zaštitnim kremama za sunčanje, te četiri namirnice koje, navodno, također mogu pomoći u zaštiti od sunca. Članci gotovo identičnog sadržaja objavljeni su 18. i 19.6. i na portalima Radio Sarajevo, Užice online, Espreso i Radio Donji Vakuf.

U pomenutim člancima sugeriše se da kreme za sunčanje mogu biti zamijenjene uljima od sjemenki maline, lješnika, šargarepe, pšeničnih klica i soje. Namirnice za koje se navodi da će njihova svakodnevna konzumacija, između ostalog, “zaštititi kožu od UV zraka” su nar, zeleni čaj, paradajz, sjemenke suncokreta i riba. 

Ovo nije prvi put da se isti preparati i namirnice preporučuju za zaštitu od sunca. Članak identičnog sadržaja pronašli smo na portalu Dan u Beogradu, na kojem je objavljen u avgustu 2017. godine. Tvrdnje vezane za ulja koja se navodno mogu koristiti kao zaštita od sunca pojavljuju se od 2013. godine na različitim sajtovima koji promovišu alternativnu medicinu (1, 2, 3).

Mogu li navedena ulja zamijeniti zaštitne kreme za sunčanje?

Zaštitne kreme za sunčanje imaju višestruke koristi. Redovna upotreba, kako se navodi u članku Johns Hopkins Medicine, pomaže u prevenciji opekotina od sunca, raka kože, te preuranjenog starenja. Različite zaštitne kreme posjeduju različit nivo SPF-a (sun protection factor - faktor zaštite od sunca), izražen u brojevima. Ovaj broj odnosi se na to koliko dobro kreme mogu blokirati ultraljubičasto zračenje (UV - ultraviolet), nevidljivu radijaciju koja dolazi od sunca, a koja predstavlja jedan od čestih uzročnika raka kože (link). Što je veći broj zaštitnog faktora pojedine kreme, to je ona efikasnija u odbrani od štetnih UV zraka. Kako Independent navodi, Britansko udruženje dermatologa (BAD) kreme za sunčanje svrstava u četiri kategorije: niska zaštita (SPF 6 do 14), srednja zaštita (SPF 15 do 29), visoka zaštita (SPF 30 do 50) i vrlo visoka zaštita (SPF 50 i više).

U pomenutim člancima o “alternativnim” preparatima za zaštitu od sunca, za ulje od sjemenki maline, između ostalog, navodi se:

Ulje od semenki maline ima najviši prirodni zaštitni faktor, koji u zavisnosti od uslova gajenja iznosi od 28 do 50.

Tvrdnje o navodnoj zaštiti od sunca koju pruža ulje sjemenki maline popularne su već dugo, a interesovanje za navodne koristi u zaštiti od sunca koje ovo ulje može ponuditi intenzivirano je od 2000. godine, kada je grupa autora/ki objavila istraživanje nazvano “Karakteristike ulja sjemena maline (Rubus idaeus L.)”. Pomenuti zaštitni faktor, koji ovo ulje navodno posjeduje, nalazi se u ovoj studiji, ali se za ovakve nalaze ne navode kredibilni dokazi. To se ističe u studiji objavljenoj u januaru 2021. godine, u kojoj su analizirani navodi o mogućnosti pojedinih biljnih ulja da pruže zaštitu od sunca. Ova studija objavljena je pod naslovom “Prava UVB fotoprotektivna efikasnost biljnih ulja: studije in vitro i in vivo”, a u njoj su, između ostalih, razmatrani i zaključci pomenutog istraživanja iz 2000. godine. 

Kako se u ovoj studiji ističe, istraživanja koja su navodno dokazivala visok nivo zaštitnog faktora za sunčanje u biljnim uljima koristila su problematičnu metodologiju. 

Ulja i standardne kreme za sunčanje istraženi su in vitro Mansur metodom u Slovačkoj i in vivo ISO metodom u Češkoj. SPF vrijednosti in vitro (0,1; 0,0; 0,4; 0,2 i 0,2) i in vivo (2,5; 1,2; 2,6; 2,6; i 2,8) pet najpromovisanijih ulja (iz sjemena šargarepe, kokosa, sjemena maline, sjemena šipka i pšenične klice) bile su znatno niže od vrijednosti zabilježenih u kontroverznim studijama. Pokazali smo da su precijenjene vrijednosti SPF-a ovih ulja utvrdili autori koji nisu striktno slijedili originalnu Mansur metodologiju.

Kada je riječ konkretno o tvrdnji iz istraživanja objavljenog 2000. godine, navodi se:

Autori u ovom članku navode da je „optički prenos ulja sjemenki maline, posebno u UV opsegu (290–400 nm), bio uporediv s optičkim prenosom preparata od titan-dioksida sa zaštitnim faktorom za sunčanje za UV-B (SPF) i zaštitnim faktorom za vrijednosti UV-A (PFA) između 28-50 i 6,75 ± 7,5”. Međutim, rad ne daje nikakve reference na naučnu studiju koja bi potkrijepila ovu tvrdnju, osim reference na komercijalnu kompaniju (Kobo Products Inc., NJ). Široki opseg SPF-a, od 28 do 50, ukazuje na to da za ovo ulje nisu izvedeni standardni SPF testovi.

Neadekvatnost ulja sjemenki maline u cjelovitoj zaštiti od sunca potvrđena je i u članku naučnog časopisa Healthline, kao i u članku objavljenom na blogu Nyponros koji se bavi mitovima vezanim za prirodnu kozmetiku. Autorke pomenutog članka na blogu Nypronos, za potrebe njegove izrade, 2017. godine provele su i praktični eksperiment koji je pokazao da, ukoliko ovo ulje i ima neki nivo SPF-a, on je zasigurno niži od 20, te se ne može smatrati pravom, odnosno jedinom zaštitom od sunca. 

Photo: Nyponros

U članku portala Srbija danas dalje se navodi da “procenjeni prirodni SPF” ulja lješnika “iznosi između 10 i 30”. Ipak, ista studija, koja govori o mogućnostima različitih biljnih ulja da zaštite od štetnih UV zraka, navodi da je njihovo testiranje pokazalo, kao što je slučaj i s uljem sjemena maline, da je taj broj zapravo mnogo manji. 

Vrijednosti SPF-a za ostalih osam ulja kretale su se od 0,02 (sjeme lješnika i chaulmoogra) do 0,58 (shea maslac) kako je utvrđeno in vitro i 2,5 (ulja chaulmoogra, konoplje i crnog kima) do 4,5 (shea puter) in vivo (tabele 4 i 5).

Napredna Google pretraga tvrdnje da ulje lješnika navodno sadrži zaštitni faktor “između 10 i 30” ne daje bilo kakve kredibilne rezultate koji bi to potvrdili. 

Za ulje od šargarepe u članku se navodi da “procijenjeni prirodni SPF varira od 38 do 40.” Izuzev sajtova koji promovišu proizvode alternativne medicine, ovakav podatak nismo uspjeli pronaći ni u jednoj kredibilnoj studiji ili drugom naučnom izvoru (link). Češće se, ipak, pominje ulje sjemena šargarepe. U slučaju i jednog i drugog ulja, navodi Healthline, nije ih uputno koristiti kao kremu za sunčanje. Prema pomenutoj studiji, SPF ulja sjemena šargarepe iznosi 0,1 in vitro i 2,5 in vivo

Posljednje ulje koje se u pomenutim člancima navodi kao alternativa kremama za sunčanje jeste sojino ulje, a za njega se ističe da navodno ima faktor zaštite od sunca 10. Kako Healthline navodi, pozivajući se na studiju “Potencijal ulja i sokova za UV blokiranje” iz 2015. godine, sojino ulje jedno je od ulja za koje se pokazalo da ne pruža adekvatnu zaštitu od UV zračenja. Isto se navodi i u ranije pominjanoj studiji iz 2021. godine, gdje se ističe kako su autori studije “Potencijal ulja i sokova za UV blokiranje” pokazali da je SPF ovog ulja blizu 1. 

Kako se u članku magazina The Cut navodi, načini procjene zaštitnog faktora od sunca u prirodnim uljima nisu adekvatni, te se ne mogu ni uzimati kao kredibilni.

Određena biljna sredstva mogu ponuditi određenu zaštitu od ultraljubičastog zračenja, ali to ne znači da biste trebali kupiti gomilu sastojaka i igrati se hemičara, smatra dr. Joshua Zeichner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja u dermatologiji u bolnici Mount Sinai u New York Cityju.(...)
„U teoriji ili u laboratoriji, ulje može pružiti [određenu] zaštitu, ali u stvarnom svijetu nanosite ga na kožu s drugim sastojcima, znojite se i izloženo je UV svjetlu - uslovi su veoma različiti “, kaže dr. Zeichner, dodajući da “možda nije stabilno.“ 

“U osnovi, zaštita biljkama od UV zračenja nije dokazana. A ako pokušavate da napravite „domaće“ kreme za sunčanje, one jednostavno nisu pouzdane, jer sastojci ne podliježu istim propisima i testiranju kao i krema za sunčanje kupljena u prodavnici”, kaže dr. Zeichner.

Dakle, za sva ulja iz pomenutih članaka navodi se da je “procijenjeni prirodni SPF” znatno viši nego što pokazuju kredibilne studije. Neutemeljene tvrdnje o prirodnim načinima zaštite od ultraljubičastih zraka mogu biti veoma opasne, budući da je potencijalna štetnost izlaganju UV zračenja za ljude velika. 

Kreme za sunčanje prolaze, kako je istaknuto, kompleksna testiranja kako bi se utvrdio stvarni zaštitni faktor koji njihova kombinacija sastojaka može pružiti. I dok određena prirodna ulja i preparati pružaju korist za ljudsku kožu i organizam, ona ipak ne mogu ponuditi adekvatnu zaštitu od štetnog sunčevog zračenja. 

U nastavku analiziranog članka navode se određene namirnice čija svakodnevna konzumacija navodno može, između ostalog, “zaštititi kožu od UV zraka”. Ni ove tvrdnje nisu sasvim tačne. Kako se u pomenutom članku magazina The Cut navodi, određene namirnice mogu doprinijeti povećanju “sopstvene antioksidativne odbrane u tijelu, što može biti korisno u minimiziranju štete od UV zračenja”. To ipak ne znači da one mogu “zaštititi kožu od UV zraka” ili da mogu poslužiti kao alternativa zaštitnim kremama za sunčanje. 

“Savjet” u naslovima pojedinim članaka da, ukoliko koristite navedene “prirodne, potpuno zdrave načine zaštite od sunca”, možete da “zaboravite na kreme za sunčanje”, opasan je, budući da je adekvatna zaštita od štetnih UV zračenja višestruko značajna. 

Tvrdnje o navodnim visokim vrijednostima zaštitnog faktora od sunca u pomenutim prirodnim uljima, prvi put na našem govornom području objavljene na stranici Alternativa za vas, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva druga pojavljivanja ovih navoda ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

Impliciranu tvrdnju da su pomenuta ulja i namirnice zamjena za zaštitne kreme, koja dolazi u vidu “savjeta” da se “zaborave kreme”, ocjenjujemo kao dezinformaciju

Sve navedene tvrdnje ocjenjujemo i kao pseudonauku, budući da nisu zasnovane ni na kakvim kredibilnim studijama. 

Napomena:

30.6.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Espreso ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

1.7.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Radio Sarajevo ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

2.7.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal Srbija danas ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 25. 06. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me