Raskrinkavanje.ba

Prodaja Prostamida izmišljenom zavjerom ljekara protiv ovog čaja

Na internetu se privlače kupci čaja Prostamid neutemeljenim tvrdnjama da urolozi i farmaceutski lanci učestvuju u zavjeri protiv ovog preparata promovišući neefikasne i skupe lijekove protiv prostatitisa.

Foto: Freepink 

Na internet-stranici pod domenom “povratakprirodi.online” 30. januara 2024. godine objavljen je promotivni tekst za prodaju preparata Prostamid, formulisan kao anonimna ispovijest muškarca koji je tim preparatom izliječio prostatitis za deset dana.

Kako sam izliječio prostatitis za 10 dana bez neugodnih pregleda i štetnih lijekova!

Stranica oponaša izgled foruma za ispovijesti i ima opciju “Objavi ispovijest”, ali uprkos tome, ipak nije moguće objaviti autentičnu ispovijest putem te opcije. Jedan segment očigledno neautentične priče anonimnog muškarca posebno se ističe, a vezan je za navode o zavjeri pohlepnih ljekara i farmaceutskih lanaca koji sprečavaju promociju “efikasnih sredstava” poput Prostamida, dok istovremeno “guraju” lijekove za prostatitis koji ne daju rezultate.

Kod nas je situacija takva, da pohlepni doktori sprečavaju promociju efikasnih sredstava u saradnji sa farmaceutskim lancima, propisivanjem neefikasnih i skupih lijekova i tretmana, koji na kraju ne daju rezultate. Pročitajte članak da saznate kako i gdje sam pronašao lijek za prostatitis koji zaista djeluje!

Ovi navodi iskorišteni su za promociju teksta o Prostamidu na Facebook stranici Povratak majci prirodi, i to putem sponzorisane objave.

Prodaja Prostamida Izmišljenom Zavjerom Ljekara Protiv Ovog Čaja 1

U tekstu je navedeno i da je prostatitis jedno od najčešćih oboljenja kod muškaraca starijih od 40 godina, uz navođenje podatka da je “2021. godine Centar za istraživanje uroloških bolesti objavio da više od 55% muškaraca starijih od 40 godina pati od problema s prostatom”.

Medicinsko liječenje prostatitisa opisano je, između ostalog, kao dugotrajno, mukotrpno (zbog velikog broja testova) i skupo. Osim toga, navodi se da doktori propisuju neefikasne lijekove za ublažavanje simptoma, a ne za liječenje, uz insinuacije da ljekari pogoduju farmaceutskim kompanijama u tom procesu. Navodi se i da se uz lijekove uvijek propisuje i rektalna masaža prostate, opisana kao ponižavajuća i vrlo neugodna procedura koja se dodatno plaća. 

Međutim, “ispovijest” muškarca sadrži navode o medicinskom dejstvu Prostamida, zahvaljujući kojem je “uspješno izliječio prostatitis”. 

Kako sam ja izliječio prostatitis?

Na internetu sam naišao na pozitivna iskustva nekoliko muškaraca u Njemačkoj koji su se riješili prostatitisa(...)

Stupio sam u kontakt sa jednim od njih kako bih saznao šta je koristio za upalu prostate. Bio sam šokiran kada sam saznao kako brzo i lako je uspio da izliječi prostatitis. Uz potpuno prirodan preparat!

Prostamid je moguće naručiti putem forme koja se nalazi pri kraju teksta. Osim navodnog popusta od 80% zbog kojeg je Prostamid moguće kupiti za 25 umjesto 120 KM za prvih 50 porudžbina, u formi se nalazi i dodatni “mamac” za potencijalne kupce u obliku informacije o skorom isteku promotivne akcije 31.1.2024. godine. 

Uprkos tom navodu, u vrijeme pisanja ovog teksta (februar 2024. godine) još uvijek je bila navedena promotivna cijena od 25 KM za kutiju čaja. 

Prodaja Prostamida Izmišljenom Zavjerom Ljekara Protiv Ovog Čaja 2

Slika: Detalji iz forme za naručivanje Prostamida na stranici

Na stranici se nalazi i link na “Odricanje odgovornosti”. Ova se napomena zapravo ne odnosi na stranicu Povratak prirodi, već na stranicu Zdrava Medicina. U napomeni je navedeno da Zdrava Medicina ne garantuje potpunost, pouzdanost i tačnost informacija objavljenih na stranici, a iz e-mail adrese koja je ostavljena za kontakt može se vidjeti da se napomena o “odricanju odgovornosti” odnosi na preparat Prostate Pure, a ne na Prostamid. 

Šta su činjenice?

Tekst i ispovijest počivaju na netačnim navodima i “zavjerološkim” tezama. Zavjera doktora i farmaceutskih lanaca protiv Prostamida ne postoji iz prostog razloga što se ne radi o lijeku, nego o čaju. 

U ranijoj analizi obmanjujućih taktika kojim se prodavao sličan preparat objasnili smo da je prostatitis upala prostatne žlijezde, da postoje akutni i hronični oblik ove upale te da ovo stanje obično nije opasno po život

Medicinski tretman podrazumijeva upotrebu lijekova protiv bolova i antibiotika, dok se u nekim slučajevima propisuju i lijekovi za olakšavanje obavljanja fizioloških potreba (alfa-blokatori i laksativi), navedeno je na stranici britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS). 

Preparat Prostamid nije lijek i ne nalazi se na spisku lijekova odobrenih za promet Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. O tome smo pisali i u analizi iz januara 2023. godine. 

Riječ je o čaju “na biljnoj bazi, čiji sastav djeluje u smjeru poboljšanja muškog reproduktivnog zdravlja”, navodi se na stranici proizvođača. Prema tome, navodi o zavjeri ljekara u sprezi s farmaceutskim lancima da ne preporučuju Prostamid pacijentima nemaju nikakvog utemeljenja, budući da se ne radi o lijeku koji se može propisati ili lijeku koji je prošao potrebna ispitivanja i čije su sigurnost i efikasnost utvrđene u studijama provedenim na ljudima. 

Zbog toga se svi “dokazi” o efikasnosti mogu jedino i bazirati na ispovijestima, koje, po svemu sudeći, i nisu autentične. 

Lažna statistika i zastarjele metode liječenja

Navodi o broju oboljelih muškaraca od prostatitisa u BiH iz teksta također su izmišljeni. U analizi sličnih navoda objavljenoj u septembru 2023. godine naveli smo podatke iz članka Bosanskog žurnala osnovnih medicinskih nauka iz 2007. godine po kojem je broj oboljelih od prostatitisa bio značajno manji od spomenutih 55%.

Prevalencija prostatitisa raste s dobi, a najveću vrijednost doseže u dobi od 40 do 50 godina - 12,6%. Najniža mu je vrijednost u dobi od 30 godina - 6,3%.

Dodatno, tvrdnja da se u sklopu medicinskog tretmana prostatitisa uvijek propisuje i rektalna masaža nije utemeljena u stvarnosti. Riječ je o metodi koja je ranije upražnjavana, ali ona nema mjesta u modernoj urološkoj praksi, o čemu smo pisali u ovoj analizi. Prema tome, ostaje nejasno zašto se u analiziranom tekstu insistira na tome da tretman upale prostate podrazumijeva i “rektalnu masažu”. 

Shodno navedenom, analizirani tekst u kojem se promoviše i prodaje Prostamid ocjenjujemo kao lažnu vijest. Navodima o sprezi doktora i proizvođača lijekova protiv Prostamida dajemo ocjenu teorija zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 30.01.2024

Povratak prirodi (.online): Kako sam izliječio prostatitis za 10 dana bez neugodnih pregleda i štetnih lijekova!

(metoda opisana u nastavku)

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest