„Raskrinkavanje“ na meti lažnih vijesti

Tokom prošle sedmice internet mediji bili su preplavljeni (dez)informacijama o protestima boraca. Zbog naših analiza i sami smo bili meta lažnih vijesti i napada, a o čemu smo još pisali čitajte u pregledu sedmice.

Na temelju nekoliko prijedloga čitalaca, Raskrinkavanje je analiziralo niz članaka koji navodno donose izvještaje o policijskoj brutalnosti “sa lica mjesta”. Nakon podrobne analize, Raskrinkavanje je utvrdilo da nijedan od članaka nije objavio dokaze za navode o policijskoj brutalnosti, te su ocijenjeni kao lažne vijesti. Cijelu analizu o policijskoj brutalnosti koje nije bilo, pročitajte ovdje.

“Raskrinkavanje” je u sedmici iza nas, upravo zbog analize lažnih vijesti o boračkim protestima i samo bilo predmet lažnih vijesti, odnosno kampanje jednog od medija čije je „izvještavanje“ o protestima raskrinkano kao lažno. Umjesto da kako je uobičajeno Raskrinkavanje pronalazi lažne vijesti pretražujući medijske objave ili ih dobija u prijavama čitatelja/ki, lažna vijest pronašla je nas, te smo dobili i rijedak uvid u cijeli proces njenog nastanka. I napad na “Raskrinkavanje” slijedio je model koji nije rijedak na domaćim portalima - anonimni autor, nekoliko fotografija, niz nepotkrijepljenih optužbi i prostački rječnik. Cijelu analizu pročitajte na ovom linku.

I protekle sedmice Raskrinkavanje se bavilo satiričnim člancima o premijeru FBiH Fadilu Novaliću, koje domaći portali objavljuju kao stvarne vijesti. Nedavno smo dobili nove prijave sličnih “vijesti”, te sve članke nakon provjere ocijenili lažne vijesti. Tragom prijavljenog članka, identifikovali smo portal koji se kontinuirano bavi fabrikovanjem laži o Fadilu Novaliću. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Na osnovu upita čitatelja, prošle sedmice smo analizirali i članak o planiranom atentatu koji će izazvati „haos“ u Republici Srpskoj. Ustanovili smo da se radi u jednoj od mnogih lažnih uzbuna u nizu koje se periodičnu objavljuju, te ga ocijenili kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Cijelu analizu možete pronaći na ovom linku.

Nakon članka objavljenom na portalu "The Bosnian Times" koji govori o pobuni studenata na Fakultetu islamskih nauka, javili su nam se čitatelji sa demantom istog. Nakon analize, članak na portalu "The Bosnian Times" ocijenili smo kao lažnu vijest, a detaljnije možete čitati na ovom linku. 

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 10. 03. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me