„Raskrinkavanje“ na meti lažnih vijesti

Tokom prošle sedmice internet mediji bili su preplavljeni (dez)informacijama o protestima boraca. Zbog naših analiza i sami smo bili meta lažnih vijesti i napada, a o čemu smo još pisali čitajte u pregledu sedmice.

Na temelju nekoliko prijedloga čitalaca, Raskrinkavanje je analiziralo niz članaka koji navodno donose izvještaje o policijskoj brutalnosti “sa lica mjesta”. Nakon podrobne analize, Raskrinkavanje je utvrdilo da nijedan od članaka nije objavio dokaze za navode o policijskoj brutalnosti, te su ocijenjeni kao lažne vijesti. Cijelu analizu o policijskoj brutalnosti koje nije bilo, pročitajte ovdje.

“Raskrinkavanje” je u sedmici iza nas, upravo zbog analize lažnih vijesti o boračkim protestima i samo bilo predmet lažnih vijesti, odnosno kampanje jednog od medija čije je „izvještavanje“ o protestima raskrinkano kao lažno. Umjesto da kako je uobičajeno Raskrinkavanje pronalazi lažne vijesti pretražujući medijske objave ili ih dobija u prijavama čitatelja/ki, lažna vijest pronašla je nas, te smo dobili i rijedak uvid u cijeli proces njenog nastanka. I napad na “Raskrinkavanje” slijedio je model koji nije rijedak na domaćim portalima - anonimni autor, nekoliko fotografija, niz nepotkrijepljenih optužbi i prostački rječnik. Cijelu analizu pročitajte na ovom linku.

I protekle sedmice Raskrinkavanje se bavilo satiričnim člancima o premijeru FBiH Fadilu Novaliću, koje domaći portali objavljuju kao stvarne vijesti. Nedavno smo dobili nove prijave sličnih “vijesti”, te sve članke nakon provjere ocijenili lažne vijesti. Tragom prijavljenog članka, identifikovali smo portal koji se kontinuirano bavi fabrikovanjem laži o Fadilu Novaliću. Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Na osnovu upita čitatelja, prošle sedmice smo analizirali i članak o planiranom atentatu koji će izazvati „haos“ u Republici Srpskoj. Ustanovili smo da se radi u jednoj od mnogih lažnih uzbuna u nizu koje se periodičnu objavljuju, te ga ocijenili kao lažnu vijest i teoriju zavjere. Cijelu analizu možete pronaći na ovom linku.

Nakon članka objavljenom na portalu "The Bosnian Times" koji govori o pobuni studenata na Fakultetu islamskih nauka, javili su nam se čitatelji sa demantom istog. Nakon analize, članak na portalu "The Bosnian Times" ocijenili smo kao lažnu vijest, a detaljnije možete čitati na ovom linku. 

Autor: Darko Brkan Objavljeno: 10. 03. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Korištenje anonimnih izvora: slučaj Boriša Falatar i Dom naroda

Korištenje anonimnih izvora je legitimna novinarska praksa. Međutim, da bi...

Dezinformacija Klikbejt Demantirano
Lažna vijest
Novalić nije rekao da bi "Gačiča udavio golim rukama"

Osim dezinformacije o visini nagrade za informaciju gdje se nalazi Edin Gačić,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Poznato zeničko prezime McGregor

Nakon Nikole Tesle i Conor McGregor je “postao Bosanac”.

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com