Raskrinkavanje.ba

Rušenje mosta u Baltimoreu nije “animacija” ni dio zavjere

Teoretičari/ke zavjere iskoristili/e su rušenje mosta u američkom gradu Baltimore, u kom je stradalo nekoliko ljudi, kao povod za širenje nesuvislih tvrdnji o nesrećama i terorističkim napadima kao dijelu planova za “ograničavanje sloboda”.

Foto: National Transportation Safety Board/Flickr

Nesreća u Baltimoreu, u američkoj saveznoj državi Maryland, u kojoj je 26. marta 2024. godine srušen most Francis Scott Key Bridge nakon što je teretni brod udario u njega, potakla je širenje teorija zavjere na društvenim mrežama o tome da je rušenje mosta inscenirano u svrhu ograničavanja ljudskih sloboda. Tako je na Facebooku 27. marta objavljen snimak rušenja mosta uz opis u kom se, između ostalog, navodi: 

SRUŠIO se MOST kao kula od karata....‼️
Kao i Kule bliznakinje.....‼️
Nećemo valjda padati na istu priču.....❓❓
👉Kod rušenja Kula, aviona nije ni bilo, pokazali nam animaciju, tako su mogli i sada....
(...)
👉Zašto to rade.....
👉 Pa u cilju uskraćivana nam sloboda i sejanja straha...
...posle nećemo smeti do prodavnice otići, u torove nas polako ubacuju bolesnici a da bismo bili sigurni moramo da vam instaliramo čip u mozak, jer ćete samo tako biti sigurni i bezbrižni....

Screenshot 2024 03 29 170636

Šta su činjenice?

Most na rijeci Patapsco urušio se nakon što je teretni brod Dali, dug oko 300 metara, udario u njega u večernjim satima 26. marta. Prema zvaničnim informacijama, posada je signalizovala da brod gubi snagu i da se kreće van kursa, prema mostu. To je dalo vremena nadležnima u Baltimoreu da ograniče saobraćaj na mostu. Brod je udario u noseće stubove, usljed čega se most srušio u rijeku. Na njemu se u trenutku pada nalazilo osam radnika koji su vršili popravke na cesti. Usljed udara, oni su pali u rijeku. Dvojica su spašena, tijela dvojice stradalih su pronađena, dok tijela preostala četiri radnika još uvijek nisu izvučena iz rijeke. 

U toku je istraga o tome šta je tačno uzrokovalo da brod izgubi snagu i promijeni pravac tako značajno. Takođe, američke vlasti provode istragu i o samom urušavanju mosta u nastojanju da utvrde da li je most trebao bolje podnijeti udar. 

Postoje brojni videozapisi na kojima se jasno vidi kako brod udara u most koji pada, kao i snimci urušenog mosta i broda, koji čekaju uklanjanje iz rijeke. Nedvojbeno je jasno da se nesreća zaista desila. Isto važi i za rušenje kula bliznakinja 11. septembra 2001. godine, za koje se u objavama takođe tvrdi da nije bilo stvarno. 

Teorije zavjere o terorističkom napadu u New Yorku učestale su te je Raskrinkavanje o njima pisalo u više navrata (1, 2, 3). Kako je u ovim analizama detaljno objašnjeno, postoje brojni dokazi da su kule Svjetskog trgovinskog centra zaista srušene te da je njihovo rušenje bilo posljedica udara aviona. U ovom terorističkom napadu stradalo je gotovo 3.000 ljudi. 

Neutemeljeni navodi o insceniranju ovih događaja u pomenutoj objavi iskorišteni su za teoriju zavjere o postojanju “plana” za uskraćivanje sloboda i “sijanja straha” te čipovanja ljudi. O tvrdnjama iz narativa ovakvih teorija zavjere Raskrinkavanje je pisalo u više analiza (1, 2, 3). Ne postoje nikakvi kredibilni dokazi koji bi ukazali na postojanje takvih planova. 

Nesreća u kojoj je srušen most u Baltimoreu, kao i teroristički napad u kom su srušene kule bliznakinje u New Yorku, stvarna je i nije dio nikakve zavjere. Shodno navedenom, objave u kojima se ove nesreće predstavljaju kao dio navodnog plana za ograničavanje ljudskih sloboda dobijaju ocjenu teorija zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke