Raskrinkavanje.ba

Šampinjoni, kupus i lipov med su zdravi, ali ne liječe rak

Portali domaćeg govornog područja objavljuju članke s netačnom tvrdnjom da smjesa šampinjona, kupusa i lipovog meda liječi rak te da redovna konzumacija ovih namirnica eliminiše rizik od onkoloških oboljenja.

Foto: azerbaijan_stockers/Freepik

Na portalu Lijek iz prirode 18.11.2016. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Ruski onkolog liječi rak i srce ovom smjesom: Samo pomješajte tri sastojka! (RECEPT)

U članku se navodi da Irina Filipova, predstavljena kao onkologinja, preporučuje “lijek” za liječenje angine pektoris, za snižavanje holesterola te za zaštitu protiv raka. Osim preporuke za liječenje, navodi se i da konzumacija “lijeka” omogućava život bez rizika od onkoloških oboljenja.

Ruski onkolog doktorka Irina Filipova preporučuje svima ovaj lijek koji, kako navodi, ima trostruko djelovanje. Koristi se za liječenje bolesti srca, odnosno angine pektoris, snižava loš holesterol i djeluje kao zaštita protiv raka. Ako ga duže vrijeme konzumirate, neće vam pretiti opasnost od onkoloških oboljenja, tvrdi ova doktorka


Sastojci za navodno ljekovitu smjesu su svježi šampinjoni, svježi kupus te lipov med.

Portal Lijek iz prirode identičan recept za smjesu objavio je u člancima iz januara 2017. godine, u maju iste godine i oktobru 2020. godine. Članak ovog portala iz januara 2017. godine dijelio se na Facebooku i u aprilu 2023. godine.

Tvrdnje da “ruski onkolog” liječi rak i srce smjesom svježih šampinjona, svježeg kupusa i lipovog meda objavljene su u članku portala Najzdravlje 2017. godine. Portal Novi objavio ih je u dva članka – jednom iz maja 2019. godine i drugom iz oktobra 2020. godine. Portali Haber i Svi recepti su za 5 takođe su 2020. godine objavili članke s identičnim tvrdnjama.

Portali Lijek iz prirode, Najzdravlje i Svi recepti su za 5 nemaju impresum, odnosno riječ je o anonimnim portalima bez podataka o uredničkoj, novinarskoj i vlasničkoj strukturi. Portali Novi i Haber na svojim stranicama, pak, imaju te podatke, s tim da portal Novi nema objavljene podatke o novinarskom timu.


Da li šampinjoni, kupus i med liječe rak?

Tvrdnje da pomenuta smjesa namirnica “liječi rak” objavljene su bez ikakvih dokaza o ljekovitosti tog “recepta” koje bi ponudila medicinska istraživanja ili eksperimenti. 

Raskrinkavanje je o nizu različitih pseudonaučnih lijekova za rak pisalo u velikom broju analiza (1, 2, 3, 4). Kako je u ovim, ali i drugim analizama Raskrinkavanja istaknuto, rak se ne može ni prevenirati ni liječiti hranom. Američki institut za istraživanje raka ističe da “nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može zaštititi od raka”. Isti izvor navodi da zdrava ishrana svakako može uticati na smanjenje rizika od nastanka te bolesti.

Nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može vas zaštititi od raka. Ali istraživanje pokazuje da prehrana puna raznovrsnog povrća, voća, integralnih žitarica, pasulja i druge biljne hrane pomaže u smanjenju rizika za mnoge vrste raka.

Na web stranici pomenutog instituta dostupne su informacije o stvarnim svojstvima namirnica koje mogu smanjiti rizik od nastanka karcinoma. Od navedenih (šampinjoni, kupus i lipov med), navode se činjenice vezane za povrće iz porodice krstašica, među kojima je i kupus.

Veza između povrća iz porodice krstaša i prevencije raka relativno je dobro proučena.
Laboratorijske studije pokazale su nekoliko načina na koje sulforafan, nastao iz glukozinolata u brokuli, može spriječiti razvoj i napredovanje raka prostate. Ograničena klinička ispitivanja na ljudima podržavaju ovaj potencijal, međutim, populacione studije koje su pratile muškarce u dobi od 9 do 22 godine nisu pokazale vezu s ukupnim – ili bilo kojim oblikom – karcinoma prostate do sada.

Na stranici Američkog instituta za istraživanje raka nema detaljnih informacija za šampinjone i lipov med, preostale dvije namirnice.

Potrebno je istaći da nema dostupnih medicinskih istraživanja na ljudima koja bi pokazala dejstvo meda na prevenciju ili liječenje karcinoma. Svjetska zdravstvena organizacija u dokumentu o zdravoj prehrani navodi med kao dio korisne prehrane, ali ne pominje njegov uticaj na rak – bilo da se radi o prevenciji ili liječenju.

O netačnim tvrdnjama da se rak može liječiti medom i njegovim miješanjem sa sodom bikarbonom pisali smo u analizi iz 2020. godine, koju možete pročitati na linku ispod.

Cancer Research UK, jedna od najvećih svjetskih nezavisnih organizacija za proučavanje karcinoma, na svojoj zvaničnoj stranici navodi da “trenutno nema dovoljno dokaza da se kaže da bilo koja vrsta gljiva može spriječiti ili izliječiti rak”.

Gljive se koriste u Japanu i Kini za liječenje plućnih bolesti. Ponekad se daju uz terapiju za liječenje raka. Istraživanja ispituju mogu li gljive pomoći imunološkom sistemu.
Smatra se da neka od hemijskih jedinjenja u njima mogu ojačati imunološki sistem. Ako je tako, istraživači se pitaju može li to pomoći u borbi protiv ćelija raka.
Šampinjoni i druge gljive su uobičajena hrana u Velikoj Britaniji. Sadrže sve esencijalne aminokiseline i dobar su izvor vitamina. Stoga se mogu koristiti kao dio zdrave prehrane. U jednom ranom ispitivanju prve faze proučavana je veza između šampinjona i raka prostate. Ali potrebno je više istraživanja i s većim brojem ljudi. Nema dokaza da šampinjoni mogu liječiti rak.


S druge strane, važno je istaći da konzumiranje šampinjona, meda i kupusa ima potvrđen učinak na prevenciju srčanih bolesti kao dio zdrave ishrane kojom se može uticati na prevenciju ovih oboljenja. (1 ,2, 3).

Ko je Irina Filipova?

Pretraga pokazuje da je Irina Filipova osnivačica fungoterapijskog centra koji je 2002. godine pokrenula u Sankt Peterburgu. Ovaj centar praktikuje takozvanu alternativnu medicinu s fokusom na “liječenje” gljivama. Filipova je, pokazuje ista pretraga, autorica 49 knjiga na temu upotrebe gljiva i biljaka u liječenju. 

Ona je na različitim stranicama koje promovišu njen centar predstavljena kao onkologinja, ali zvaničnu potvrdu da je to zaista njeno zanimanje nismo pronašli. Nema podataka o tome da je diplomirala na medicinskom fakultetu, objavljivala naučne radove iz oblasti onkologije ili bila zaposlena u toj oblasti.

Dakle, konzumacija šampinjona, kupusa i lipovog meda, u smislu da su te namirnice dio zdrave ishrane, može uticati na smanjenje šanse obolijevanja od karcinoma. Tvrdnja da su ove namirnice “lijek” za rak neutemeljena je u nauci. Trenutno nema čvrstih dokaza da bi konzumiranje ovih namirnica, pojedinačno ili u smjesi, moglo da izliječi rak ili da djeluje kao zaštita od njega, kako se to navodi u analiziranim objavama.

Dodatno, tvrdnja da ovu smjesu kao lijek preporučuje onkologinja Irina Filipova neutemeljena je budući da nema dokaza da je ona zaista onkologinja.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da “ruski onkolog liječi rak smjesom šampinjona, lipovog meda i kupusa” te da konzumacija ove smjese sprečava nastanak raka, objavljenu na portalu Lijek iz prirode, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Tvrdnju takođe ocjenjujemo i kao pseudonauku.

 

(Raskrinkavanje.ba)
 

Napomena

21.11.2023. godine redakcija portala Novi dostavila nam je izmjenjene verzije oba ocijenjena članka u ovoj analizi te im je dodata i ocjena ispravljeno.

 

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 18.11.2016

Lijek iz prirode: Ruski onkolog liječi rak i srce ovom smjesom: Samo pomješajte tri sastojka!

Irina Filipova otkrila je recept koji, prema njenim riječima, može značajno da vam pomogne u liječenju ili sprečavanju angine pektoris i snižavanju ho...

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Pseudonauka 26.01.2017

Lijek iz prirode: Ruski onkolog liječi rak i srce ovom smjesom: Samo pomješajte ova tri sastojka! (RECEPT)

Za ovaj jedinstveni recept moskovske onkologinje dr Filipove potrebni su vam svježi mladi šampinjoni, svježi kupus (lat. Brassica oleracea, još poznat...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.05.2017

Lijek iz prirode: Ruski doktor godinama liječi rak i srce ovom smjesom: Samo pomješajte ova 3 sastojka!

Ruski onkolog doktorica Irina Filipova preporučuje ovaj lijek koji, kako navodi, ima trostruko djelovanje. Koristi se za liječenje bolesti srca, odnos...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.10.2020

Lijek iz prirode: Čuveni ruski onkolog liječi rak i srce sa ovom smjesom: Spojite ova tri sastojka i dobićete lijek! (RECEPT)

Za ovaj jedinstveni recept moskovske onkologinje dr Filipove potrebni su vam svježi mladi šampinjoni, svježi kupus (lat. Brassica oleracea, još poznat...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 13.05.2019

Novi: RUSKI ONKOLOG LIJEČI RAK I SRCE OVOM SMJESOM: Samo pomiješajte ova tri sastojka

Za ovaj jedinstveni recept moskovske onkologinje dr Filipove potrebni su vam svježi mladi šampinjoni, svježi kupus i prirodan med lipe.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.10.2020

Novi: ČUVENI RUSKI ONKOLOG LIJEČI RAK I SRCE SA OVOM SMJESOM: Spojite ova tri sastojka i dobićete lijek! (RECEPT)

Za ovaj jedinstveni recept moskovske onkologinje dr Filipove potrebni su vam svježi mladi šampinjoni, svježi kupus (lat. Brassica oleracea, još poznat...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.10.2020

Haber: ČUVENI RUSKI ONKOLOG LIJEČI RAK I SRCE SA OVOM SMJESOM: Spojite ova tri sastojka i dobićete lijek! (RECEPT)

Za ovaj jedinstveni recept moskovske onkologinje dr Filipove potrebni su vam svježi mladi šampinjoni, svježi kupus (lat. Brassica oleracea, još poznat...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.10.2020

Lijek iz prirode: Poznati ruski onkolog liječi rak i bolesti srca ovom smjesom: Pomješajte ova tri sastojka! (RECEPT)

Za ovaj jedinstveni recept moskovske onkologinje dr Filipove potrebni su vam svježi mladi šampinjoni, svježi kupus (lat. Brassica oleracea, još poznat...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 09.10.2020

SVI RECEPTI SU ZA 5: Poznati Ruski Onkolog Liječi Rak I Bolesti Srca Ovom Smjesom: POMIJEŠTAJTE OVA 3 SASTOJKA! (RECEPT)

Za ovaj jedinstveni recept moskovske onkologinje dr Filipove potrebni su vam svježi mladi šampinjoni, svježi kupus (lat. Brassica oleracea, još poznat...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.02.2017

Naj Zdravlje: Ruski onkolog leči rak i srce ovom smesom: Samo pomešajte ova tri sastojka! (RECEPT)

Za ovaj jedinstveni recept moskovske onkologinje dr Filipove potrebni su vam svježi mladi šampinjoni, svježi kupus (lat. Brassica oleracea, još poznat...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti