Raskrinkavanje.ba

“Satira” o sudaru traktora i oklopnog vozila predstavljena kao stvarna vijest

Korisnici/e društvenih mreža su ozbiljno shvatili “vijest” o sudaru traktora i oklopnog vozila EUFOR-a na Sokocu, objavljenu na satiričnom portalu Bijeljina Njuz.

Na Facebook profilu Mojkovački Fantom (Мојковачки Фантом), 18.3.2022. godine objavljen je screenshot članka u čijem se naslovu tvrdi da je na Sokocu došlo do sudara EUFOR-ovog oklopnog vozila i traktora, u kojem su povrijeđena tri vojnika. Na screenshotu nije vidljivo koji je portal objavio članak.

Do datuma pisanja ove analize, screenshot ovog naslova objavljen je na još nekoliko Facebook profila (1, 2). “Vijest” je administratorima/kama Facebook stranice Mimovi Poluproizvodi poslužila kao inspiracija za meme.


Šta su činjenice?

Članak o sudaru traktora i oklopnog vozila EUFOR-a objavljen je 17.3.2022. godine na satiričnom portalu Bijeljina Njuz:

Sokolac: Oklopno vozilo EUFOR-a se prevrnulo u sudaru sa traktorom, povrijeđena tri vojnika

Nezgoda na Romaniji, EUFOR šalje nove snage.

Danas je u Sokocu došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovalo vozilo EUFORA i traktor sa drljačom. Od siline udara oklopno vozilo se prevrnulo prilikom čega je povrijeđeno tri pripadnika EUFOR-a.

Dakle, događaj opisan u članku nije se zapravo dogodio.

Satira je kritika određenih pojava, osoba ili postupaka kroz humor i kao takva može biti književna ili govorna forma. Satirični sadržaji koji se pojavljuju u medijima često su zasnovani na izmišljenim vijestima, koje se koriste da se naglasi pojava koja se ismijava i na taj se način izloži kritici.

Kako se navodi na web stranici Medijska pismenost koju uređuje Raskrinkavanje, kvalitetni satirični portali duhovitošću sadržaja koji proizvode, nazivom stranice, dizajnom, ali i vidljivom napomenom da stranica objavljuje satiru uglavnom vrlo jasno stavljaju do znanja da sadržaji koje objavljuju nisu stvarne vijesti. U slučajevima kada neki ili svi ovi elementi nisu dovoljno eksplicitni, satirični sadržaji se lako mogu pogrešno prepoznati kao medijske informacije kako od čitatelja/ki, tako i od drugih portala koji ih preuzimaju i objavljuju kao stvarne vijesti.

analizi Raskrinkavanja od 23. marta navodi se da se i ranije dešavalo da se članci koji su potekli s portala koji se predstavljaju kao satirični prenose bez napomene da nije riječ o stvarnim vijestima.

O “satiričnim” člancima portala Bijeljina Njuz koje su javnost i drugi mediji greškom percipirali kao stvarne vijesti Raskrinkavanje je pisalo i ranije:

Shodno činjenicama, objavu na Facebook profilu Mojkovački Fantom ocjenjujemo kao lažnu vijest s obzirom na činjenicu da je naslov članka Bijeljina Njuz objavljen bez ikakve napomene da se radi o satiričnom sadržaju, a ne o stvarnoj vijesti.

Sva prenošenja ovog naslova objavljena bez napomene da je riječ o satiri ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Čalank portala Bijeljina Njuz dobija ocjenu satira.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke