Raskrinkavanje.ba

Lažna vijest o smrti Madeleine Albright potekla iz “satiričnog” članka

“Vijest” o smrti bivše državne sekretarke Sjedinjenih Američkih Država objavljena je na satiričnom portalu Zicer, ali neki portali prenijeli su je kao stvarnu vijest, bez napomene o kakvom se sadržaju radi.

Na Facebook stranici TD portal je 21. marta 2022. godine objavljena fotografija Madeleine Albright uz “vedru vijest” da je bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država preminula.

Kritikuju nas pojedini da najčešće objavljujemo crne vijesti, saobraćajke, ubistva i slično... Evo za promjenu malo vedrija vijest:

PREMINULA  Medlin Olbrajt

Kako javljaju američki mediji, juče ujutro nakon kraće i teške bolesti u osamdeset petoj godini preminula je američka političarka Medlin Olbrajt.

Kako se navodi, Olbrajtova je već neko vreme bolovala od retkog oblika moždanog tumora.

Preminula je u svojoj porodičnoj kući, nakon što je porodica odlučila da je isključe sa aparata za održavanje života jer je već neko vreme bila moždano mrtva.

Čestitke, ups telegrame saučešća uputili su mnogi političari.

“Vijest” o smrti Madeleine Albright su istog dana objavili i anonimni portali Produktivno i Doznajemo.

Preminula Medlin Olbrajt

Kako javljaju američki mediji, rano jutros nakon kraće i teške bolesti u osamdeset petoj godini preminula je američka političarka Medlin Olbrajt.

Kako se navodi, Olbrajtova je već neko vreme bolovala od retkog oblika moždanog tumora.

Preminula je u svojoj porodičnoj kući, nakon što je porodica odlučila da je isključe sa aparata za održavanje života jer je već neko vreme bila moždano mrtva.

Telegrame saučešća uputili su svi svetski zvaničnici, uključujući i Aleksandra Vučića.

Na vest o smrti Olbrajtove kontaktirali smo Velju Ilića da da izjavu. Ilić nam je psovao majku a zatim spustio slušalicu.

Screenshot naslova članka o navodnoj smrti bivše državne sekretarke SAD-a objavljen je na Facebook profilu Vesna Ćurguz.

 

 

Satira bez satire

 

Pretraga vijesti o Madeleine Albright nije dala nijedan rezultat o njenoj smrti. Analizirani članci i objave na Facebooku preuzeti su s portala Zicer, na kojem je 20. marta 2022. godine objavljen članak o smrti Albright. Zicer na početnoj stranici ima napomenu da se radi o satiričnom portalu. 

Facebook stranica ovog portala također nosi oznaku kojom se identifikuje kao satirična stranica. Ipak, iz komentara na objavu ovog članka jasno je da značajan broj pratitelja/ki nije shvatio da se radi o satiri. 

Analizirani članci i objave na Facebooku ne sadrže nikakvu napomenu da se radi o satiričnom sadržaju. Ovo nije prvi put da se članci koji su potekli s portala koji se predstavljaju kao satirični prenose bez napomene da nije riječ o stvarnim vijestima. O situacijama u kojima je neprepoznavanje i neadekvatno označavanje satire dovelo do kreiranja lažnih vijesti u medijima Raskrinkavanje je pisalo u više navrata. (1, 2, 3, 4).

Takođe, ranije smo pisali i o primjerima “satiričnih članaka” koji imaju malo zajedničkog s onim što satira zaista i jeste (1, 2), kakav je i članak portala Zicer o navodnoj smrti bivše državne sekretarke SAD-a.

Kako smo objasnili u analizi iz jula 2021. godine, satira je književna forma i vrsta literarnog izražavanja u kom se na duhovit način kritikuju negativni društveni fenomeni, često kroz podsmijeh ili porugu (link). Satirični internet “časopisi”, od kojih je vjerovatno najpoznatiji američki Onion, kroz sarkazam i ironiju obrađuju aktuelne teme, objavljujući “vijesti” koje podsjećaju na informativne sadržaje.

Osim što donosi izmišljenu vijest, članak portala Zicer nema dodirnih tačaka sa satirom. Ipak, ova “satira” je portalu donijela veliki broj interakcija. 

Prema podacima alata CrowdTangle, izmišljena vijest o smrti Madeleine Albright zabilježila je na Facebooku čak 33.196 reakcija, od čega preko 18.000 komentara.
 


Shodno navedenom, tvrdnju da je Madeleine Albright preminula, objavljenu na Facebook stranici TD portal i u članku portala Doznajemo bez napomene da se radi o satiri, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Sve ostale objave ove tvrdnje, koje također ne sadrže napomenu da nije riječ o stvarnoj vijesti, ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Članak portala Zicer ocjenjujemo kao satiru.
 

Napomena 

23.3.2022. Nekoliko sati nakon objave ove analize, u večernjim časovima 23.3.2022, porodica Madeleine Albright saopštila je da je bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država preminula ranije tog dana. U trenutku kada su objavljene tvrdnje o smrti Madeleine Albright na navedenim portalima, one su bile netačne.

24.3.2022. Prvobitno je u napomeni stajala pogrešna godina smrti Madeleine Albright, što je naknadno ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Satira 20.03.2022

Zicer: Preminula Medlin Olbrajt

Kako javljaju američki mediji, rano jutros nakon kraće i teške bolesti u osamdeset petoj godini preminula je američka političarka Medlin Olbrajt.

  • Satira
Lažna vijest 21.03.2022

Doznajemo (.info): Preminula Medlin Olbrajt

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 21.03.2022

Produktivno: Preminula Medlin Olbrajt

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 21.03.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil Vesna Ćurguz: Preminula Medlin Olbrajt

  • Prenošenje lažnih vijesti