Raskrinkavanje.ba

Nasilje nad ženama kao predmet podsmijeha: “Satira” u novinskom tekstu

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Nasilje nad ženama jedan je od najvećih društvenih problema za čije prevazilaženje su neophodni kontinuirani napori svih. Mediji ovdje nisu izuzetak.

Satira je književna forma i vrsta literarnog izražavanja u kom se na duhovit način kritikuju negativni društveni fenomeni, često kroz podsmijeh ili porugu (link). Satirični internet “časopisi”, od kojih je vjerovatno najpoznatiji američki Onion, kroz sarkazam i ironiju obrađuju aktuelne teme, objavljujući “vijesti” koje podsjećaju na informativne sadržaje.

Ponekad takvi tekstovi i prevare publiku koja ih, ne znajući da se radi o satiri, doživi kao stvarne informacije, a dešava se i da ih drugi mediji prenesu kao stvarne vijesti. Zbog toga su satirični sadržaji više puta bili predmetom analiza Raskrinkavanja, ali je do toga dolazilo i u slučajevima kada ni sama “satira” nije bila jasno prepoznatljiva kao takva (1, 2, 3).

Pretvaranje pojedinih tema u “satiru”, na način koji zapravo nema mnogo veze sa njenom svrhom ili definicijom, može imati posve drugačiji efekat od onog koji bi satira trebala imati. Umjesto ukazivanja na problem na duhovit način, takvim tretmanom se on može dodatno produbiti, što je slučaj sa tekstom u kom je porodično nasilje, to jest nasilje nad ženama, prikazano kao bezmalo smiješno ili zabavno.  

Portal Vojvodina info objavio je 26. maja 2021. godine članak koji govori o izmišljenom slučaju nasilja nad ženama: 

Istukao ženu tokom svinjokolja jer je donela mlaku vodu za šurenje?!

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen je širom Semberije.

Danas je u Dazdarevu došlo do porodičnog sukoba u kojem je ženska osoba zadobila lakše telesne povrede. Sve se odigralo u jutarnjim časovima, a slučaj je policiji prijavio mesar koji se tu zatekao.

Prema njegovim tvrdnjama, žena je previše razblažila ključalu vodu zbog čega svinja nije mogla da se ošuri:

– Voda je bila ladnjikava što jes jes, i ja bi moju izudaro da nemere da mi trevi vodu. Njie on nju puno bo lemo, malo je uhvatio zakosu i polijo je onom istom vodom. Kad je krenula bižat potrevio je gloknom unogu, eto. Zvao sam miliciju, šta znam šta čoveku more dunt uglavu.

Žena nasilnika neće podnjeti tužbu protiv njega jer smatra da je ona kriva:

– Nisam treb’la vodu hladiti. Bila je ona dobra, al dok njih dvojica popiše po koju rakijcu ona se oladla. Trebala sam je podgrijat, al nisam stigla dok sam namirla.

Članak je originalno objavljen 25. novembra 2020. godine na portalu Bijeljina njuz, a tokom istog mjeseca objavljen je i na portalima Leutar i Budi u fazonu

Bijeljina njuz je portal koji sebe opisuje kao “satirični”, te navodi da se sadržaji koje objavljuje ne trebaju shvatati ozbiljno. Ispod originalnog teksta objavljenog na ovom portalu, kao ni ispod teksta portala Budi u fazonu ne nalazi se napomena da je riječ o satiri. Takva napomena objavljena je na kraju članaka portala Leutar i Vojvodina info

Koliko je objavljivanje ovakvih “satiričnih” članaka unosno za prikupljanje klikova svjedoči i činjenica da su prema analizi Facebookovog alata CrowdTangle ova četiri članka ostvarila više od 7.000 interakcija. Dodatno, screenshot naslova kojim su članci opremljeni objavljen je na Facebooku na preko 40 profila, stranica i grupa. 

Primjer kako je na društvenim mrežama dijeljena “satirična vijest”.

Ovako veliki broj interakcija na Facebooku već ukazuje na mogućnost da nije svim čitateljkama/ima sasvim jasno da je riječ o “satiri” to jest da nije u pitanju stvarna vijest. To pokazuju i mnogi komentari koji se mogu pročitati ispod objava ovih članaka na Facebooku. 

Nasilje nad ženama kao predmet “šale” 

Članak portala Bijeljina njuz koji govori o nasilju nad ženama na “satiričan” način, te navodi izmišljenu “vijest” o slučaju nasilja objavljen je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra. (link) Kako se u članku navodi, ovaj dan “obilježen je širom Semberije”, a navođenjem izmišljenog slučaja nasilja uz ovu tvrdnju implicira se da je upravo to bio način “obilježavanja” Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama sveprisutan je problem u mnogim društvima, a svakako i u Bosni i Hercegovini (link). O ovoj se temi često piše na način koji ne doprinosi rješavanju problema, već njegovoj normalizaciji i opravdavanju nasilničkog ponašanja. Učestalost, ali i senzacionalizam medijskih izvještaja o slučajevima nasilja nad ženama - nekada i mnogo ekstremnijeg od onog koji je opisan u ovom “satiričnom” tekstu - zasigurno je doprinijela tome da se ovakvi sadržaji prihvataju bez “čuđenja” i da se publika prevari na način da ga doživi kao stvarnu vijest.  

Budući da je na svim portalima koji su prenijeli ovu “vijest” naznačeno da se radi o satiri, ili o portalima koji objavljuju takav sadržaj, člancima pomenutih portala dajemo ocjenu satira

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke