Raskrinkavanje.ba

Schmidt opet “ilegalan” u medijima u RS

Izvještavajući o odlukama koje je početkom jula ove godine donio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, nekoliko medija iz Republike Srpske ponovo ga je netačno nazvalo ilegalnim, nelegitimnim i turistom, prateći stavove političara/ki ovog entiteta.

Foto: Kancelarija visokog predstavnika (OHR) 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je krajem juna izmjene Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Zakoni su u NSRS usvojeni 27.6.2023. godine (1, 2).

Povodom usvajanja ova dva zakona reagovala je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH. Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice, donio je 1.7.2023. godine dvije odluke kojima se sprečava stupanje na snagu pomenutih zakona (1, 2).

Izvještavajući o odlukama Christiana Schmidta, nekoliko medija iz Republike Srpske nazvalo ga je “nelegitmnim”. Tako je 1.7.2023. u Dnevniku 2, centralnoj informativnoj emisiji javnog servisa Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), emitovan prilog sa navodima o nelegitimnom visokom predstavniku. Tačnije, voditelj Dnevnika 2 u najavi priloga pročitao je sljedeće:

“Na dan u kojem se srpski narod sjeća svojih žrtava i velikog stradanja u Podrinju, nelegitimni visoki predstavnik Christian Schmidt se oglašava ne da oda poštu žrtvama već da poništava dva zakona Narodne Skupštine”.


U narednim danima RTRS je učestalo na svom portalu objavljivao tvrdnje da Schmidt nije legitiman ili da je ilegalan. Najčešće je bila riječ o tvrdnjama iz izjava političkih dužnosnika/ca RS (1, 2, 3). 

Alternativna televizija je na svom portalu 4.7.2023. godine objavila članak opremljen naslovom:

Šmit je turista koji bi u tuđoj kući da donosi odluke

U članku se navodi da je visoki predstavnik u BiH nelegalan, stranac i turista te da je “lažan”.

Nelegalan, nepoželjan, stranac i turista. Sve to je Kristijan Šmit, koji bi u tuđoj kući, kao nepozvan gost, da donosi odluke. Mijenja zakone, proglašava ništavnim one koje usvoji najviše zakonodavno tijelo u Republici Srpskoj. (...) To što je lažan i nelegalan, Kristijan Šmit nikako da prihvati. Do njega ne dopire ni ono što kažu stručnjaci iz oblasti prava. Ne čudi.


Ovaj članak objavljen je i na portalu Prijedor24h


U naslovu članka portala Faktor magazin, koji je objavljen 7.7.2023. godine, navedeno je da je Schmidt “turista”. U članku se tvrdi kako on nije visoki predstavnik.

– Gospodin Dodik je sam kovač svoje sreće. Zaključio je Šmit koji nije Visoki predstvanik u BiH jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbijednosti UN-a.

 

Šta su činjenice o visokom predstavniku u BiH?

Od kako je Schmidt u avgustu 2021. godine preuzeo dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, brojni politički dužnosnici/e, ponajviše iz Republike Srpske, počeli su ga nazivati nelegitimnim. 

Kao obrazloženje navodili su da Schmidtovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.

Naš partnerski portal Istinomjer u nekoliko se navrata bavio tvrdnjama zvaničnika/ca kojima se osporavaju Schmidtov legalitet i legitimitet na poziciji visokog predstavnika (1, 2, 3, 4). 

U analizi objavljenoj 7.6.2021. godine Istinomjer navodi da je tačno da Schmidtovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, ali je objašnjeno da to Schmidta ne čini nelegitimnim niti “nelegalno izabranim”, jer to nije uslov za imenovanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. O tome Istinomjer navodi:

Ipak, da izostanak potvrde Vijeća sigurnosti UN-a nije presedan, govori i slučaj iz 2005. godine, kada je za visokog predstavnika odabran Christian Schwarz-Schilling. Naime, tada je odlazeći visoki predstavnik Paddy Ashdown pisanim putem obavijestio generalnog sekretara UN-a da će Schwarz-Schilling od 31. januara 2006. godine obnašati ovu funkciju, te kako je obaviješten “da bi ovu informaciju trebalo proslijediti Vijeću sigurnosti na razmatranje i moguće postizanje dogovora”. Štaviše, definisana procedura izbora visokog predstavnika i ne postoji, a čak ni prvog vršioca ove funkcije Carla Bildta nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN-a. Konferencija o provedbi mira, održana u Londonu 8. i 9. decembra 1995. godine, osim što je rezultirala uspostavom PIC-a, zaključkom 18. ustvrdila je dezignaciju Bildta za visokog predstavnika “nakon konsultacija s Vladom Bosne i Hercegovine”, te pozvala Vijeće sigurnosti da se složi s ovim potezom:
 

Raskrinkavanje je takođe pisalo o tome kako su brojni mediji Christiana Schmidta nazivali “nelegalno izabranim”, “nelegitimnim” ili “lažnim” visokim predstavnikom u BiH (1 ,2). 

Kako je navedeno u analizi objavljenoj 25.1.2022. godine, nekoliko puta se desilo da se Vijeće sigurnosti UN-a izjasni o odabiru visokog predstavnika, ali se isto tako dešavalo da Vijeće ne potvrdi imenovanje visokog predstavnika. No to nije značilo da su ovi zvaničnici bili nelegalni, nelegitimni ili da su “turisti” u BiH.

Međutim, sve ove činjenice nisu navedene u analiziranim izvještajima. Naprotiv, termini “ilegalni” ili “nelegitimni Schmidt” pojavljuju se učestalo iako za njih nema utemeljenja u procedurama vezanim za izbor visokog predstavnika u BiH.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da je Schmidt “nelegalni”, “lažni” ili da uopšte nije visoki predstavnik, koje se “pravdaju” činjenicom da njegovo imenovanje nije odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 04.07.2023

Alternativna televizija (.rs): Šmit je turista koji bi u tuđoj kući da donosi odluke

Nelegalan, nepoželjan, stranac i turista. Sve to je Kristijan Šmit, koji bi u tuđoj kući, kao nepozvan gost, da donosi odluke. Mijenja zakone, proglaš...

  • Manipulisanje činjenicama