Slučaj “Jelena Marjanović”: Klikbejt naslovi i monetizacija ubistva

Od ubistva srbijanske pjevačice Jelene Marjanović 2016. godine, anonimni portali i tabloidi njenu smrt koriste za objavljivanje klikbejt naslova i monetizaciju tragedije.

Na anonimnom portalu Balkania Info je 23. maja 2017. godine objavljen članak opremljen sljedećim naslovom:

PRONAĐEN DNK UBICE JELENA MARJANOVIĆ: Slijedi hapšenje monstruma on će

Nasuprot implikaciji u naslovu, u članku nisu objavljene informacije o ubici čiji je “DNK pronađen” i čije “hapšenje slijedi”:

Iako su mnogi već izgubili nadu da će ubica Jelene Marjanović biti priveden pravdi.
Izvor iz policije tvrdi da je konačno pronađen ključni dokaz i da hapšenje slijedi uskoro.
Naime, na gumici za kosu i gaćicama pjevačice, koja je brutalno masakrirana 2. aprila prošle godine u Borči, izolovan je DNK ubice.

Čitateljima/kama se sugeriše i da “pogledaju akciju” na YouTube videozapisu u članku, koji je u međuvremenu uklonjen s ove platforme. 

Ovaj članak je 2021. godine na portalu Balkania Info objavljen još osam puta:

PRONAĐEN DNK , evo ko je kriv za JELENU: Slijedi hapšenje on će (28.8.2021)

PRONAĐEN DNK , otkriveno ko je kriv za JELENU: Slijedi hapšenje on će (4.9.2021)

PRONAĐEN DNK , evo ko je kriv za JELENU: Slijedi ono što se dugo čekalo (21.9.2021)

PRONAĐEN DNK , evo ko je kriv za JELENU: Slijedi ono… (23.9.2021)

Nakon više od 4 godine otkriveno ko je Jelenu… (26.9.2021)

PRONAĐEN DNK , Šešelj otkrio ko je kriv za JELENU: Slijedi ono što se dugo… (14.10.2021)

Pronađen krivac, otkriveno ko je Jelenu… (29.10.2021)

Pronađen krivac, otkriveno ko je Jelenu M. (3.11.2021)

U člancima objavljenim ove godine videozapis “akcije” je još uvijek dostupan. 

Pored anonimnog portala Balkania Info, srbijanski tabloidi također su u člancima s klikbejt naslovima izvještavali o ubistvu Jelene Marjanović. Tako je na portalu Alo 24.10.2021. godine objavljen sljedeći članak:

ŠEŠELJ ŠOKIRAO SRBIJU Jelena Marjanović bila trudna sa poznatim političarom, zato je ubijena!

Članak sa istim ili sličnim naslovom prenijeli su portali Pink, Online recepti, Republika, Srbija danas i drugi. No, u samom članku, u kojem je prenesena izjava srbijanskog političara Vojislava Šešelja, ne navodi se da je Marjanović bila trudna ni ko je “poznati političar”:

- Mnogi tragovi su uklonjeni, nije urađena potrebna obdukcija, čije je dete nosila, ako je bila trudna. Nije postojao validan motiv. I danas ne verujem da je muž ubio - objašnjava Šešelj i navodi da su to nezvanična saznanja koja je on dobio.

Članak sa tvrdnjama da je Marjanović ubio “poznati političar” objavljen je na portalu Alo i 29. septembra 2019. godine, kada je za ovaj portal govorio profesor psihologije kriminala Dobrivoje Radovanović:

Jelenu Marjanović ubio poznati političar!

Radovanović u članku govori o potencijalnim motivima za ubistvo, ali nije navedeno da je Marjanović ubio “poznati političar”:

Pevačica Jelena Marjanović (33) iz Borče ubijena je iz ljubomore, a ubicu treba tražiti u visokim krugovima poslovnih ljudi ili političara, kaže za „Alo!“ Dobrivoje Radovanović, profesor psihologije kriminala.
(...)
- Motiv može biti ljubomora. Kriminalno podzemlje smatra da Jelenu nije ubio njen suprug Zoran i da je zločin počinio neko ko je bio zaljubljen u nju, a ljubav mu nije bila uzvraćena. Moguće se radilo o raskidu veze. U slučaju da Jelena nije obraćala pažnju na tog muškarca, onda se reč o erotomaniji, o čoveku koji je bio zaljubljen u nju. U tom slučaju, on je bio opsednut Jelenom, ali ona nije bila zainteresovana za njega - navodi Radovanović, nekadašnji dugogodišnji direktor Instituta za kriminološko-sociološka istraživanja u Beogradu.

Ovaj članak prenijeli su Kurir i Informer. 

Portal Kurir je u martu 2017. godine objavio degutantan članak o “riješenom ubistvu” Marjanović. U naslovu se navodi da je pronađen DNK ubice “na tangama” pjevačice:

REŠENO UBISTVO JELENE MARJANOVIĆ: DNK na tangama otkrio UBICU PEVAČICE!

Ponovo, u članku se ne navodi ko je ubio Marjanović niti kako je slučaj riješen, već “pouzdani izvor” za Kurir govori kako je istraga na “korak do konačnog hapšenja osumnjičenog”. 

Istražitelji su utvrdili ko je pre skoro godinu dana brutalno ubio Jelenu Marjanović, ali i ko je pomogao da se sakriju tragovi, otkriva EKSKLUZIVNO ZA KURIR pouzdan izvor upućen u istragu!

BEOGRAD - Gumica za kosu i donji veš pevačice Jelene Marjanović, koja je brutalno ubijena 2. aprila prošle godine u Borči, odnosno tragovi pronađeni na njima, doveli su istražitelje do ubice, otkriva ekskluzivno za Kurir pouzdan izvor upućen u istragu.On objašnjava da su rezultati svih analiza konačno poznati, ali da se čeka njihovo dostavljanje istražiteljima i upoređivanje sa svim ostalim ranije prikupljenim dokazima.Korak do cilja- Na korak smo od konačnog hapšenja osumnjičenog za ovaj zločin. Tačnije, hapšenje svih osoba koje su na neki način umešane, a najmanje ih je troje. Konačno smo uspeli da razmotamo klupko i utvrdimo ko je ubica, a ko su bili njegovi pomagači koji su učestvovali u skrivanju tragova - otkriva sagovornik Kurira.

Portali Pink, Doznajemo, Fokus press, Slobodna Dalmacija, Espreso, Express i Kragujevčani prenijeli su ovaj članak.  

Tvrdnje o riješenom ubistvu i/ili poznatom ubici Marjanović uglavnom su zasnovane na anonimnim izvorima, a služile su za pridobivanje pažnje čitatelja i čitateljki. No, uprkos naslovima i uvodima u članak, ni u jednom se ne navode nove informacije koje su od javnog interesa. 

 

Šta su činjenice?

Jelena Marjanović je srbijanska folk-pjevačica koja je ubijena 2. aprila 2016. godine. No ni danas, pet godina kasnije, njeno ubistvo nije riješeno. Ovaj slučaj su iskoristili mnogi tabloidi u regiji, koji su, zahvaljujući klikbejt naslovima, uspjeli privući pažnju javnosti i monetizirati ovu tragediju. 

Za ubistvo Jelene Marjanović optužen je njen suprug Zoran Marjanović. Posljednja vijest vezana za ovaj slučaj na web stranici Višeg suda u Beogradu objavljena je 5.11.2019.

Dana 5.11.2019. godine u Višem sudu u Beogradu, u sudskoj zgradi Palata pravde, ul. Savska 17 A, održan je glavni pretres u krivičnom postupku protiv okrivljenog Zorana Marjanovića zbog krivičnog dela teško ubistvo iz člana 114 stav 1 tačka 1 Krivičnog zakonika. 

Nakon iznošenja odbrane od strane okrivljenog Zorana Marjanovića, sledeći glavni pretres zakazan je 25.19.2019. godine u 10,00 časova, u sudnici broj 26, Višeg suda u Beogradu, ulica Savska 17A. 

Prema pisanjima tabloida, Marjanović je 2017. godine optužen za ubistvo supruge, a posljednji put suđenje je nastavljeno 1. novembra ove godine, kada je preslušan vještak za zemljište. On je navodno svjedočio o tragovima, “odnosno vrsti zemlje koja je pronađena na tijelu žrtve, s obzirom da je njeno tijelo pronađeno u kanalu na nasipu u Borči”. Sam slučaj, pak, još uvijek nije riješen. Bitno je naglasiti da o ubistvu Jelene Marjanović pišu isključivo tabloidi i anonimni mediji, dok se u kredibilnim medijima ne mogu naći detalji slučaja. 

Raskrinkavanje je ranije analiziralo rad Balkania Info portala. U suštini, u većini slučajeva, sadržaj na ovom portalu čine posve izmišljene vijesti, opremljene senzacionalističkim naslovima.

Portal Balkania Info koristi različite strategije i teme, poput izmišljanja tragičnih događaja u kojima su navodno stradale poznate ličnosti ili lažnih obećanja eksplicitnog sadržaja. U naslovima takvih članaka se često najavljuje i snimak o navodnom događaju, ali nakon klika na link članka, čitatelji/ke mogu pogledati videosnimak koji uopšte nije povezan sa temom o kojoj članak govori. 

Članak portala Balkania Info u kojem se govori o ubistvu Jelene Marjanović, objavljen 23.5.2017. godine, ocjenjujemo kao klikbejt i lažnu vijest, dok članci objavljeni nakon ovoga na istom portalu dobijaju ocjene klikbejt i prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju u članku portala Alo da je Jelenu Marjanović ubio “poznati političar” ocjenjujemo kao dezinformaciju, kao i prenošenja ovog članka sa istim ili sličnim naslovom. Tvrdnja je izvedena iz izjave sagovornika, bez ikakvih dokaza, a glavni osumnjičeni za ubistvo Marjanović je njen suprug Zoran. 

Članak Kurira iz 2018. godine, u kojem se tvrdi da je pronalaskom DNK riješeno ubistvo, također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena

26.11.2021: Nakon objave naše analize, portal Espreso objavio je ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

01.12.2021: Portal Republika je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

3.12.2021: Srbija danas također je objavila ispravke u članku, zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno.

14.11.2022: Portal Alo je ispravio netačne navode u člancima, pa je člancima dodana i ocjena ispravljeno.

21.3.2023: Portal Kurir je ispravio netačne tvrdnje u člancima te za njih dobija ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 15. 11. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Imunizacija hranom i depopulacija: Teorije zavjere o vakcinama ne gube popularnost

Na Facebooku je viralan snimak u kom se netačno tvrdi da iza vakcinacije pr...

Lažna vijest Teorija zavjere
Pseudonauka
Nema dokaza da tretman iglom pomaže u slučaju moždanog udara

Na našem govornom području već se godinama dijele članci u kojima se netačn...

Pseudonauka
Lažna vijest
Nikšić nije izjavio da ćemo “ovdje pustiti da nam državom upravlja Murphy”

Nerminu Nikšiću je na Facebook stranici Bošnjaci pripisana lažna izjava o a...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me