Slučaj nasilja u Sarajevu ilustrovan nepovezanom fotografijom migranata iz Bihaća

Nedavni napad na žensku osobu u Sarajevu, za koji je optužen njen partner Ghanomeh Gazvan, na portalu Bišćani je ilustrovan godinu dana starom fotografijom grupe migranata koja ni na koji način nije povezana s pomenutim krivičnim djelom

Na portalu Bišćani(.net) 17. decembra je objavljen članak pod sljedećim naslovom:

Oteo ženu pa je na Igmanu natjerao da se skine gola, teško je pretukao i prisilio da šmrče spid

Ovaj članak, originalno objavljen na portalu Dnevni avaz, donosi priču o stanovitom Ghanomehu Gazvanu koji je optužen da je u Sarajevu oteo i zlostavljao ženu s kojom je bio u vezi. Incident se, prema navodima iz teksta, odigrao na području naselja Hrasnica, odnosno u podnožju planine Igman, gdje je optuženi počinio nasilje nad ženskom osobom čije se puno ime i prezime u članku ne navodi.

Članak prenijet s Dnevnog avaza, na portalu Bišćani(.net) je ilustrovan sljedećom fotografijom.

Već pri prvom pogledu na ovu fotografiju, koja prikazuje grupu migranata i jednog policajca, može se primjetiti da fotografija sadrži vodeni žig turske novinske agencije Anadolija (Anadolu agency).

Brzom online pretragom ustanovili smo da se radi o fotografiji koja je nastala u Bihaću, u oktobru 2019. godine.

Agencija Anadolija je fotografije, kao i priču o grupama migranata koji pokušavaju preći granicu BiH s Hrvatskom na području Unsko-sanskog kantona, objavila 24. oktobra 2019. godine, a prenijeli su je i brojni portali, uključujući Faktor, RTV USK i Hayat.

Dnevni avaz je 18. decembra, dan nakon što je javnost doznala za nasilni incident u Hrasnici, objavio i popratni članak o policijskoj potrazi za optuženim Ghanomehom Gazvanom. U članku je objavljena i njegova fotografija i informacija da se radi o osobi koja je od ranije poznata policiji.

Iz priloženog je jasno da fotografija kojom je ilustrovan članak na portalu Bišćani(.net) nije ni na koji način povezana sa napadom koji se u decembru 2020. godine desio na području Sarajeva.

Također, u člancima Dnevnog avaza, kao ni u člancima drugih portala koji su prenijeli vijest o napadu u Sarajevu, nema navoda o tome da je optuženi migrant ili izbjeglica. 

Shodno tome, ostaje nejasno zašto su autori s portala Bišćani(.net) ovu priču ilustrovali s više od godinu dana starom fotografijom grupe migranata s područja USK.

Nažalost, manipulacija starom fotografijom na portalu Bišćani nije jedini slučaj nekorektnog izvještavanja o migrantima niti jedini pokušaj da se migrantima implicitno “pripiše” krivično djelo koje nisu počinili. U sklopu naše rubrike Preko margine, Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o sličnim medijskim praksama koje, uz selektivno izvještavanje i različite obmane javnosti, šire govor mržnje i produbljuju netrpeljivost lokalnog stanovništva prema migrantima. 

U njih spadaju i medijske dezinformacije da migranti u BiH donose narkotike, pale kuće, šire virus SARS-CoV-2 ali i mnoge druge manipulacije usmjerene protiv osoba u pokretu.

Ilustracija jedan od ključnih elemenata opreme novinskog teksta, koja je u ovom slučaju iskorištena da navede čitatelje/ke na pogrešan zaključak, iako u samom tekstu nije objavljena nijedna netačna informacija. Ovakav postupak, stoga, u skladu sa metodologijom Raskrinkavanja, ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 23. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me