Slučaj nasilja u Sarajevu ilustrovan nepovezanom fotografijom migranata iz Bihaća

Nedavni napad na žensku osobu u Sarajevu, za koji je optužen njen partner Ghanomeh Gazvan, na portalu Bišćani je ilustrovan godinu dana starom fotografijom grupe migranata koja ni na koji način nije povezana s pomenutim krivičnim djelom

Na portalu Bišćani(.net) 17. decembra je objavljen članak pod sljedećim naslovom:

Oteo ženu pa je na Igmanu natjerao da se skine gola, teško je pretukao i prisilio da šmrče spid

Ovaj članak, originalno objavljen na portalu Dnevni avaz, donosi priču o stanovitom Ghanomehu Gazvanu koji je optužen da je u Sarajevu oteo i zlostavljao ženu s kojom je bio u vezi. Incident se, prema navodima iz teksta, odigrao na području naselja Hrasnica, odnosno u podnožju planine Igman, gdje je optuženi počinio nasilje nad ženskom osobom čije se puno ime i prezime u članku ne navodi.

Članak prenijet s Dnevnog avaza, na portalu Bišćani(.net) je ilustrovan sljedećom fotografijom.

Već pri prvom pogledu na ovu fotografiju, koja prikazuje grupu migranata i jednog policajca, može se primjetiti da fotografija sadrži vodeni žig turske novinske agencije Anadolija (Anadolu agency).

Brzom online pretragom ustanovili smo da se radi o fotografiji koja je nastala u Bihaću, u oktobru 2019. godine.

Agencija Anadolija je fotografije, kao i priču o grupama migranata koji pokušavaju preći granicu BiH s Hrvatskom na području Unsko-sanskog kantona, objavila 24. oktobra 2019. godine, a prenijeli su je i brojni portali, uključujući Faktor, RTV USK i Hayat.

Dnevni avaz je 18. decembra, dan nakon što je javnost doznala za nasilni incident u Hrasnici, objavio i popratni članak o policijskoj potrazi za optuženim Ghanomehom Gazvanom. U članku je objavljena i njegova fotografija i informacija da se radi o osobi koja je od ranije poznata policiji.

Iz priloženog je jasno da fotografija kojom je ilustrovan članak na portalu Bišćani(.net) nije ni na koji način povezana sa napadom koji se u decembru 2020. godine desio na području Sarajeva.

Također, u člancima Dnevnog avaza, kao ni u člancima drugih portala koji su prenijeli vijest o napadu u Sarajevu, nema navoda o tome da je optuženi migrant ili izbjeglica. 

Shodno tome, ostaje nejasno zašto su autori s portala Bišćani(.net) ovu priču ilustrovali s više od godinu dana starom fotografijom grupe migranata s područja USK.

Nažalost, manipulacija starom fotografijom na portalu Bišćani nije jedini slučaj nekorektnog izvještavanja o migrantima niti jedini pokušaj da se migrantima implicitno “pripiše” krivično djelo koje nisu počinili. U sklopu naše rubrike Preko margine, Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o sličnim medijskim praksama koje, uz selektivno izvještavanje i različite obmane javnosti, šire govor mržnje i produbljuju netrpeljivost lokalnog stanovništva prema migrantima. 

U njih spadaju i medijske dezinformacije da migranti u BiH donose narkotike, pale kuće, šire virus SARS-CoV-2 ali i mnoge druge manipulacije usmjerene protiv osoba u pokretu.

Ilustracija jedan od ključnih elemenata opreme novinskog teksta, koja je u ovom slučaju iskorištena da navede čitatelje/ke na pogrešan zaključak, iako u samom tekstu nije objavljena nijedna netačna informacija. Ovakav postupak, stoga, u skladu sa metodologijom Raskrinkavanja, ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Elma Murić Objavljeno: 23. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
InfoMania: “Predizborni” portal promoviše SDP i njegove kandidate

Portal InfoMania je pokrenut pred početak izborne kampanje. Sudeći po objav...

Lažna vijest
U Letoniji ne traže od Rusa da sjede u zadnjem dijelu autobusa

Na domaćem govornom području dijeli se fotografija za koju se tvrdi da pred...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Iskrivljene izjave, lažni dokument i favoriziranje stranaka

Tokom prethodne sedmice “raskrinkali” smo niz netačnih tvrdnji o kandidatim...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me