Raskrinkavanje.ba

Šta su sve teoretičari/ke zavjere okrivili za smrt Matthewa Perryja?

Nedugo nakon smrti glumca Matthewa Perryja, na internetu su počele kružiti teorije zavjere o “pravom” uzroku njegove smrti. Jedan portal okrivio je i vakcine i “holivudsku elitu” koju je htio “razotkriti”.

Foto: Policy Exchange, Flickr

Američko-kanadski glumac Matthew Perry, poznat po ulozi Chandlera Binga u seriji “Prijatelji” (Friends), preminuo je u svom domu u Los Angelesu 28.10.2023. godine u 55. godini. Perry je pronađen u kadi. Policija je pokrenula istragu njegove smrti, a za Los Angeles Times rekli su da trenutno ne sumnjaju na nasilnu smrt (link). U trenutku objave ove analize istraga i dalje traje, a tačan uzrok smrti i dalje je nepotvrđen.

Perryjeva smrt odjeknula je u medijima, ali i među teoretičarima/kama zavjere koji su dijelili svoje tvrdnje o “pravom” razlogu zbog kojeg je preminuo. Na portalu Epoha je tako 29.10.2023. godine objavljen članak u čijem se naslovu tvrdi da je Perry preminuo od srčanog zastoja, a u tekstu se snažno implicira da je to bila posljedica vakcine protiv Covid-19.

Perry je 2021. godine na svom instagram profilu poijelio fotografiju na kojoj nosi majicu s natpisom ‘Could I Be Any More Vaccinated’ (mogu li biti još procijepljeniji).

U naslovu je Perry poticao obožavatelje da dobiju cjepivo, navodeći: “Primite svoju injekciju, a zatim uzmite svoju majicu.”

Da li ga je njegova procijepljenost koštala preranog odlaska, o tome možemo samo nagađati, no sudeći prema svim tim iznenadnim smrtima poznatih osoba koje su dokazano kao i Perry bile višestruko cijepljene, odgovor nam se nameće sam od sebe.

I portal Srbin (.info) je u vijest o Perryjevoj smrti dodao pasus o njegovom vakcinalnom statusu, a ispod članka se među oznakama nalazila i riječ “vakcina”. Dva dana kasnije na Epohi je objavljen članak u kojem se, suprotno tvrdnjama iz prethodnog, tvrdi da je Perry ubijen jer je planirao “razotkriti” holivudski pedofilski lanac koji otima djecu i pije im krv kako bi skupili “adrenohrom”.

Matthew Perry je u mjesecima prije svoje smrti pisao sveobuhvatnu knjigu, nastavak Prijatelja, ljubavnika i velike strašne stvari, a rukopis će zaroniti duboko u skrivene kutke holivudske industrije zabave, bacajući svjetlo na mračne tajne elite.

Prema riječima prijatelja, Perry je godinama prikupljao informacije i anegdote, s ciljem da pruži neviđeni pogled na spletke Tinseltowna [Hollywooda] u obliku najeksplozivnijih sveobuhvatnih memoara još od Hollywood Babilona.
(...)
Bez obzira na motivaciju, Perry je bio odlučan razotkriti holivudsku elitu koja je lovila djecu, silovala ih, koristila ih kao valutu i pila im krv kako bi podigla adrenokrom.

Perryjev Instagram račun iznenada je postao aktivan u posljednja dva tjedna nakon dugog perioda mirovanja, a obožavatelji su bili šokirani njegovim sadržajem. Bilo je mnogo postova o Batmanu, koje u to vrijeme nitko nije mogao razumjeti. Zatim je tu bio i ovaj post – poziv na razotkrivanje pedofila koji kontroliraju Hollywood, uništavaju mlade živote i truju mase svojim otrovnim proizvodom.
(...)

U kombinaciji s ostalim čudnim stvarima, postaje jasno da je Matthew Perry znao da je meta sotonske krvave žrtve kao upozorenje drugim slavnim osobama, baš kao i mnogi prije njega.

Poražavajuće, njegova posljednja fotografija bila je u toploj kupki, gdje se na kraju “utopio”.

Identičan članak, koji je izvorno objavljen na američkom fake news portalu The People’s Voice, objavljen je i na portalima Nulta tačka i Provjeri istog dana.

The People’s Voice objavio je i video na ovu temu, koji je ubačen i u članak Epohe, a na thumbnailu videa može se vidjeti navodna Perryjeva Instagram objava u kojoj tvrdi da svijetom vladaju zlostavljači djece koji moraju biti razotkriveni.

Foto: Screenshot/Prevod:  mattyperry4: Svijetom vladaju zlostavljači djece. Jedini način da se pobjedi jeste da se rasvijetle njihova zlodjela. Ko je sa mnom?

“Zavjerološke” spekulacije o uzroku Perryjeve smrti kružile su i na društvenim mrežama (1, 2).


Da li je Perry umro “od vakcine”?

Tačno je da je Matthew Perry 2021. godine na svom Instagram profilu pozivao ljude da se vakcinišu protiv Covid-19 i objavio fotografiju na kojoj nosi majicu na kojoj je pisalo “Da li mogu biti više vakcinisan?”, sugerišući da je i sam primio vakcinu protiv ove bolesti. Ipak, ne postoje nikakvi dokazi da je vakcinisanje uzrokovalo njegovu smrt niti da je preminuo od srčanog zastoja. Kao što je na početku ove analize naglašeno, istraga je i dalje u toku i uzrok njegove smrti i dalje je nepoznat.

Vakcine protiv Covid-19 pokazale su se kao sigurne i efikasne, a ozbiljne neželjene reakcije na njih, poput smrti, iznimno rijetkim. Osim toga, neželjene reakcije, uključujući i one ozbiljne, javljaju se u nekoliko dana ili sedmica nakon vakcinisanja. Na ovu su temu za National Geographic još julu 2021. godine govorili stručnjaci/kinje:

“Neželjeni efekti se gotovo uvijek javljaju u roku od nekoliko sedmica nakon što je osoba vakcinisana”, kaže John Grabenstein, direktor naučne komunikacije Akcione koalicije za imunizaciju. On dodaje da je najduži period prije nego što se pojavi nuspojava za bilo koju vrstu vakcine šest sedmica.

“Zabrinutost da će se nešto kasnije pojaviti s vakcinama protiv Covid-19 nije nemoguća, ali na osnovu onoga što znamo, malo je vjerovatna”, dodaje Miles Braun, vanredni profesor medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Georgetown i bivši direktor Odjela za epidemiologiju u američkoj Agenciji za hranu i lijekove.

Ključni razlog za ovaj ograničeni period nuspojava jeste kratko vrijeme koje sve vakcine ostaju u tijelu, kaže Onyema Ogbuagu, specijalista za zarazne bolesti na Medicinskom fakultetu univerziteta Yale i glavni istraživač na Pfizer-BioNTechovim ispitivanjima vakcine protiv Covid-19. Za razliku od lijekova koje ljudi uzimaju svaki dan ili sedmično, vakcine se općenito primjenjuju jednom ili nekoliko puta tokom života. Molekuli mRNA koji se koriste u vakcinama Pfizera i Moderne posebno su krhki, napominje, tako da “izlaze iz vašeg tijela za otprilike dan”. 

Dakle, mogućnost da je vakcina protiv Covid-19 doprinijela smrti Matthewa Perryja, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da nije poznato da li Perry primio dozu vakcine u skorije vrijeme, gotovo je ravna nuli. Zadnji put se o svom vakcinalnom statusu javno izjasnio prije dvije godine.

Teoretičari/ke zavjere i protivnici/e vakcinacije učestalo krive vakcine protiv Covid-19 za smrt mnogih poznatih ličnosti, iako za to nema dokaza. Raskrinkavanje je o takvim slučjevima pisalo ovdje i ovdje


Da li je Perryja ubila pedofilska holivudska elita?

Matthew Perry je u novembru 2022. godine objavio memoar pod nazivom “Prijatelji, ljubavnici i velika užasna stvar” (eng. Friends, Lovers and Big Terrible Thing). U njemu je, između ostalog, podijelio detalje svoje dugogodišnje borbe protiv ovisnosti o narkoticima.

Google pretraga ključnih riječi (1, 2) nisu pokazale bilo kakve kredibilne izvještaje koji bi potvrdili da je njegov prijatelj izjavio kako je Perry pisao nastavak svog memoara niti kako je u tom nastavku planirao razotkriti holivudski pedofilski lanac, kako se to tvrdi u članku Epohe.

Također, Instagram objava od 23. oktobra u kojem Perry tvrdi da svijetom upravljaju zlostavljači djece ne postoji (link na njegov Instagram profil, arhivirana verzija). Google pretraga ovih riječi također ne daje nikakve rezultate koji bi potvrdili da je takva objava ikada stajala na Perryjevom profilu, što navodi na zaključak da je riječ o montaži. 

Tvrdnje o elitnoj pedofilskoj kabali koja pije djeci krv i drogira se adrenohromom dio su šireg “zavjerološkog” narativa pod nazivom QAnon, o kojem je Raskrinkavanje već pisalo u nekoliko navrata (1, 2, 3).

Kako je objašnjeno u analizi od 29.4.2021. godine, QAnon je teorija zavjere nastala na internetskom forumu 4Chan 2017. godine prema kojoj svijetom upravlja kabala satanista koji otimaju djecu, zlostavljaju ih i piju njihovu krv, a sve kako bi mogli konzumirati adrenohrom koji se luči iz tijela prestravljene djece i na taj se način podmladiti. Pristalice ove teorije zavjere vjeruju da je Donald Trump mesija koji spašava svijet boreći se protiv kabale, a Q tajni agent koji mu u tome pomaže.

Priča o zlostavljanju djece i konzumiranju adrenohroma za podmlađivanje zapravo dolazi iz fiktivnog romana Huntera S. Thomasa “Strah i prijezir u Las Vegasu” iz 1971. godine, po kojem je kasnije snimljen i film.

U stvarnom životu, adrenohrom je hemijsko jedinjenje koje se sintetiše u laboratoriji uz pomoć srebro oksida, a primjenjuje se najčešće u medicini za zaustavljanje krvarenja.

Dakle, tvrdnja da je Matthewa Perryja ubila pedofilska elita jer je htio razotkriti kako kidnapuju djecu da bi im pili krv i konzumirali adrenohrom bazirana je na besmislenoj teoriji zavjere čije tvrdnje više nalikuju na zaplet sci-fi filma, nego na nešto što se zaista dešava.

Shodno činjenicama, tvrdnju da je Matthew Perry preminuo od posljedica vakcine protiv Covid-19, kao i tvrdnju da ga je ubila pedofilska elita jer je planirao da razotkrije njihova zlodjela u svojoj novoj knjizi, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Insinuaciju da je Perry preminuo od vakcine protiv Covid-19, objavljenu na portalu Srbin (.info), ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 29.10.2023

Epoha: Zvijezda ‘prijatelja’ Matthew Perry iznenada preminuo U 54- oj godini od srčanog zastoja

Glumac Matthew Perry, koji se proslavio 1990-ih kao mudri Chandler Bing u hit američkoj televizijskoj komediji “Prijatelji”, pronađen je mrtav u 54. g...

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 31.10.2023

Epoha: Matthew Perry obećao je razotkriti holivudski pedofilski lanac prije nego što je pronađen mrtav

Vijest o smrti Matthewa Perryja zaprepastila je svijet ovaj tjedan. Holivudski glumac koji je postao poznat kao Chandler Bing u kultnoj seriji Prijate...

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 31.10.2023

Nulta tačka: Metju Peri se zakleo da će razotkriti holivudske pedofile, a potom je pronađen mrtav

Vest o smrti Metjua Perija zaprepastila je svet ove nedelje. Holivudski glumac koji je postao poznat glumeći Čendlera Binga u kultnoj seriji Prijatel...

  • Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama 29.10.2023

Srbin: Iznenada preminuo Metju Peri, zvezda serije „Prijatelji“

Metju Peri je pronađen je u subotu u Los Anđelesu mrtav u svom stanu, preminuo je u 54. godini života.

  • Manipulisanje činjenicama