Raskrinkavanje.ba

Stara videomontaža Putina iza rešetaka u službi širenja QAnon besmislica

Screenshoti videomontaže iz 2012. koja prikazuje Vladimira Putina iza rešetaka dijele se na Facebooku kao dokaz besmislenih QAnon narativa o poznatim ličnostima koje su navodno uhapšene ili pogubljene, a koje u javnosti mijenjaju “dvojnici”.

Na profilu Vesnica Curguz 22. oktobra 2021. godine objavljena je fotogalerija koja navodno dokazuje da je ruski predsjednik Vladimir Putin pogubljen, a da ga u javnosti mijenja njegov dvojnik.

U podužem, na momente nerazumljivom opisu se tvrdi da se pogubljenje desilo 2011. godine, nakon suđenja Putinu “zbog zločina protiv čovječnosti i ekstremnog mučenja njegovih žrtava”.

Za originalnog Putina se kaže da je poremećeni mafijaš i gangster, tvrde članovi ruske vlade. Ubio bi svakoga ko mu stane na put ili bilo koga koga jednostavno nije obožavao. Svi oko njega živjeli su u strahu za svoje živote. Ruski zvaničnici su se okupili i optužili Putina za sva ubistva koja je počinio.

Ispod ćete videti slike Putina zatvorenog u sudnici. Presuda krivcu # je brzo donesena, a Putin je te večeri u decembru 2011. godine "pametno" pogubljen zbog zločina protiv čovječnosti i ekstremnog mučenja njegovih žrtava.

Da čovjek koji se predstavlja kao ruski predsjednik nije Putin navodno je potvrdila njegova bivša supruga, no, kako se u objavi navodi taj video je uklonjen sa YouTube-a. Prema tvrdnjama, ona je u videu rekla da su Putina “jedne noći 2010. godine ruski zvaničnici uklonili iz njihove kuće i da ga više nikada nije videla”.

I dok je “originalni” Putin “mafijaš i gangster”, Putinu dvojniku koji se u tekstu naziva “Putin 2.0” se, u skladu sa poznatim QAnon zavjerološkim narativom, pripisuju zasluge u borbi protiv “duboke države”. U toj borbi on je navodno saradnik bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

Putin je ponovo napravio Rusiju velikom!! Protjerao je duboku državu iz Rusije, iako postoje i danas, ali više na "rubovima" periferije Rusije i unutar susjednih zemalja poput Ukrajine. Putin je razbio "duboku državu" i od tada Rusija cveta već neko vreme! Prema ruskim građanima, Rusija je sada sigurno i pristojno mjesto za život zahvaljujući Putinu 2.0.

Mnogi ne znaju, ali predsjednik Trump uzima stavove iz Putina 2.0 i onoga što je Rusija uspjela da se riješi dubokog državnog ugnjetavanja u posljednjih 9 godina.

Shvatio sam da Putin čisti Rusiju kada je zabranio Sjedinjenim Državama da usvajaju djecu iz ruskih sirotišta. Postojali su brojni dokazi da su ovu rusku djecu usvojili visoki satanisti i luciferijanci u ateističkim državama kako bi se koristili u sotonističkim ritualima. Bilo je srceparajuće, ali kada je Putin saznao šta se dešava sa ovim usvajanjima, ugasio je mogućnost Sjedinjenih Država da usvajaju decu i doveo ceo obruč do mrtve tačke. Putin je taj koji razumije duboku bolest koja prožima Kabalu. Nema vremena za milost. 

Ako neko ne spusti ove ljude, oni će jednostavno pokrenuti svoje poslovanje (kao u Ukrajini), što za njih zaista nije posljedica.

Trump i Putin bili su jedine dvije “supersile” lidera koje su se borile protiv Kabale prvih nekoliko godina zajedno. 

Fotogalerija se sastoji od petnaestak fotografija od kojih neke navodno prikazuju ruskog predsjednika iza rešetaka u sudnici. Objavljeno je i nekoliko fotografija na kojima se uporedo nalaze “originalni Putin” i njegov dvojnik.

Na profilu Freya Ferdinand II, koji Curguz navodi kao izvor, identičan post na engleskom jeziku objavljen je 3.oktobra 2020. godine.

Šta su činjenice?

Fotografije na kojima se navodno nalazi ruski predsjednik Vladimir Putin u sudnici iza rešetaka su ustvari screenshoti iz videosnimka iz 2012. godine. Riječ je o videozapisu rađenom u formi televizijskog priloga u kome se izvještava da je, tada bivši ruski premijer, izveden pred Hamovničeski sud, zbog krađe državne imovine, finansijskih malverzacija i zloupotrebe ovlasti. Kako se na snimku navodi, optužen je i zbog pomaganja u pripremi terorističkog akta radi zastrašivanja stanovništva i uticaja na organe vlasti.

Video je prvobitno objavljen na YouTube kanalu LancelotChannel 13. februara 2012, ali je kasnije uklonjen. Vadim Korovin iz produkcijske kuće “LANCELOT” je za Glas Amerike na ruskom jeziku potvrdio da je snimak pod nazivom “Hapšenje Vladimira Putina: izvještaj iz sudnice” proizvela ova produkcijska kuća, te da je riječ o traileru za dokumentarni  film “Atentat na Rusiju“. U članku Glasa Amerike se navodi:

U proizvodnji ove priče korišten je pravi televizijski izvještaj od prije dvije godine iz sudnice, gde se odvijalo suđenje Mihailu Hodorkovskom. Glas na snimku navodi da se suđenje odvija u Hamovničeskom sudu i da ga vodi sudija Viktor Danilkin, koji je osudio bivšeg šefa Jukosa. Međutim, na optuženičkoj klupi nije bivši oligarh, već čovek koji spolja podseća na Vladimira Putina. Glas „optuženika“ je, po svemu sudeći, preuzet iz televizijskih izvještaja o Putinovom učešću u popisu stanovništva.

Videosnimak Putina u zatvoru je dakle montaža. Sa druge strane, zvuk preko snimka je zapravo videozapis Putinovog izjašnjavanja na popisu stanovništva, koji je moguće je pronaći na ovom linku.

Kratka montaža sa navodnim snimcima ruskog predsjednika u sudnici iza rešetaka je i sada dostupna na kanalu CRIME JUSTICE, gdje je također objavljen i link koji vodi na pomenuti  dokumentarni film. Ova objava sadrži i napomenu da je u snimku korišten dio materijala dokumentarca “Hodorkovski“ Cyrila Tuschia.

Na YouTube-u je moguće pronaći i neke originalne snimke sa suđenja Hodorhovskom, koji su vrlo slični onim u montiranoj verziji videa koji prikazuje ruskog predsjednika iza rešetaka, te je jasno da je na te originalne snimke “nalijepljeno” lice Putina.

Osim toga, postoji i snimak priloga ruske televizije o ovoj montaži objavljen na Youtube-u 2021. godine, u kojem su detaljno upoređeni kadrovi originalnog snimka suđenja i montaže na kojoj se pojavljuje Putin. 

Dugometražni dokumentarni film “Atentat na Rusiju” koji je najavljen pomenutim snimkom je zasnovan na knjizi Aleksandra Litvinjenka “FSB diže Rusiju u vazduh”. Bavi se terorističkim napadima u Moskvi i drugim ruskim gradovima 1999. godine, a autori optužuju Putina i Federalnu službu bezbjednosti da stoje iza eksplozija koje su prethodile Putinovom dolasku na vlast. Montirani snimci koji prikazuju Putina iza rešetaka u sudnici nisu dio ovoga filma, već su samo korišteni kao njegov promotivni materijal.

O ovom lažnom snimku Putina u sudnici koji je za kratko vrijeme postao viralan pisali su brojni svjetski mediji (1, 2, 3, 4).

Audio Putinovog glasa je preuzet iz televizijskog izveštaja o  izjašnjavanju Putina na ruskom popisu stanovništva 2010.

Čini se da je ostatak snimka preuzet sa suđenja Mihailu Hodorkovskom. (Foreign Policy)

O viralnom montiranom snimku Putina iza “rešetaka” pisali su i mediji na našem govornom području (1, 2).

Iako su brojni svjetski mediji izvještavali o lažnom snimku, to nije spriječilo poklonike popularne teorije zavjere QAnon da ga “uklope” u svoj narativ. Tekst objave sa Facebook profila Vesna Curguz, praćen identičnim fotografijama moguće je pronaći i na pojedinim stranim QAnon web sajtovima.

Osnovu ove široko rasprostranjene teorije zavjere koja je potekla iz Amerike čini uvjerenje da se sada bivši američki predsjednik Donald Trump tajno bori protiv “duboke države” (deep state), odnosno elite i obavještajnih agencija organizovanih u tajnu grupu satanista i zlostavljača djece.

Prema sljedbenicima/ama ove teorije, zahvaljujući naporima Trumpa, u svijetu će doći do “Oluje” (The Storm) čiji će rezultat biti hapšenje i pogubljenje pripadnika svjetske “elite”. Na mjestu do sada navodno uhapšenih i pogubljenih se nalaze njihovi klonovi ili dvojnici/e. Ove tvrdnje su u objavi na profilu Vesnica Curguz dodatno nadograđenje tvrdnjama da je aktuelni ruski predsjednik, odnosno dvojnik “stvarnog” Putina, saradnik Donalda Trumpa u borbi protiv “duboke države”.

O QAnon teoriji zavjere do sada smo pisali u brojnim analizama (1, 2, 3

Shodno navedenom, objavu na Facebook profilu Vesnica Curguz u kojoj su iznesene tvrdnje o suđenju i pogubljenju ruskog predsjednika Vladimira Putina ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 22.10.2021

Facebook profili i stranice: Vesnica Curguz: Putin uhapšen

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest