Raskrinkavanje.ba

Stari spisak mogućih neželjenih reakcija na vakcine protiv Covid-19 kao “dokaz” za zavjeru

Na jednom srbijanskom portalu objavljen je članak koji se bavi opširnim spiskom navodnih nuspojava vakcina protiv Covid-19. Ovaj spisak nije zvanični spisak nuspojava. Riječ je o radnoj verziji koja je kasnije izmijenjena.

Na portalu Nulta tačka je 19.7.2021. godine objavljen članak s naslovom:

VELIKA VEST! ISPLIVAO SNIMAK I DOKUMENT ,,FDA” IZ 2020. GODINE O NUSPOJAVAMA NAKON VAKCINA! TADA JOŠ NIJE NI KRENULA ,,IMUNIZACIJA”! SVE SE VIDI OVDE!

U uvodnom dijelu članka autorica tvrdi kako je “sve više i više slučajeva” nuspojava nakon vakcinacije protiv Covid-19, bez navođenja izvora za takve tvrdnje i bez preciziranja o ozbiljnosti navodnih nuspojava. Na isti način navedeno je i da se neke nuspojave pojavljuju nekoliko mjeseci od vakcinacije.

Potom se navodi i da “stručnjaci u Srbiji” prikrivaju slučajeve nuspojava vakcina protiv Covid-19. 

(...) Svedoci smo i brojnih smrtnih slučajeva koji su se desili nakon eksperimentalne terapije u inostranstvu ali u Srbiji čini se do sada po zvaničnoj statistici ili izjavama ,,stručnjaka” nije se desila ni jedna nuspojava.
Kako? Pa znamo kako. Dok ,,stručnjaci” u Srbiji ćute ili prikrivaju slučajeva nuspojava ljudi su počeli sami da govore o njima no to teško da vredi s obzirom na medijsku manipulaciju i propagandu koja je jednako kriva u prikrivanju informacija sa jedne strane i širenju straha i panike sa druge. (...)

U nastavku se navodi da je u Sjedinjenim Američkim Državama došlo do propusta vladine institucije, te je “danas” objavljen dokument američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) o nuspojavama vakcina. Kako se navodi, dokument je objavljen “još u oktobru” prošle godine, čime autorica sugeriše da se znalo za navodne nuspojave prije početka imunizacije.

(...) Naime, danas je u javnost pušten ,,screen shot” prezentacionog videa FDA, američke administracije za hranu i lekove koja je ovu prezentaciju prikazala još u Oktobru mesecu 2020. godine.
Kako se da videti na slici, zvaničnici su bili dobro upoznati sa nuspojavama i pre početka davanja vakcina ali su ipek nastavili sa vakcinacijom koju danas čak i ubrzavaju.
Među nuspojavama koje je FDA obelodanio nalaze se: Gilen Bareov sindrom, Encefalitis, transverzalni mijelitis, konvulzija, šlog, narkolepsija, anafilaksija, srčani udari, miokarditis, autoimune bolesti, smrt, problemi sa trudnoćom, alergijske reakcije, tromb, introvaskularna koagulacija, tromboza vena, artritis, kavasaki sindrom itd.
Sve ove nuspojave možete videti i sami u prezentaciji u video formatu i PDF formatu koje vam naša redakcije ostavlja ispod ovog teksta.
PDF prezentacije- https://www.fda.gov/media/143557/downloadORIGINALNI VIDEO PREZENTACIJE FDA! UKOLIKO ŽELITE DA VIDITE SPORNI SLAJD SA NUSPOJAVAMA UBRZAJTE NA- 2:33:40 (...)

U članku je objavljen i screenshot, kao i link na YouTube snimak spomenute prezentacije FDA:

 

Šta su činjenice?

Autorica članka na portalu Nulta tačka vakcinaciju protiv Covid-19 naziva “eksperimentalnom terapijom”. U tom “zavjerološkom” maniru, bez navođenja ikakvih izvora, tvrdi kako smo “svjedoci brojnih smrtnih slučajeva u inostranstvu”.

Vakcine protiv Covid-19 nisu nikakva eksperimentalna terapija. O toj netačnoj i neutemeljenoj tvrdnji Raskrinkavanje je pisalo u nekoliko analiza (1,2,3) s istim zaključkom - ove vakcine odobrene su nakon što su prošle rigorozna klinička ispitivanja.

Trenutno je 20 vakcina u svijetu prošlo tri faze ispitivanja, nakon čega su i odobrene od institucija i/ili vlada država u kojima se koriste. Neke od njih odobrene su samo u jednoj državi, dok su neke vakcine odobrene u većini država svijeta. Vakcine koje su trenutno odobrene u najviše zemalja i od najvećeg broja institucija u svijetu su Pfizer/BioNTech vakcina, Moderna, Vaxzevria (AstraZeneca), Sputnik V, Sinopharm i Janssen, poznatija kao Johnson&Johnson.

Na ovom linku moguće je detaljno pratiti koja vakcina je odobrena u kojim državama i od kojih institucija, koje vakcine su trenutno u procesu razvoja, koje su njihove specifikacije i slično. 

Da su vakcine sigurne, potvrdili su, između ostalog, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Evropska agencija za lijekove (EMA), te Univerzitet “Johns Hopkins”, koji je jedan od vodećih univerziteta za medicinu na svijetu, ali i svaka pojedinačna zemlja prije nego počne s imunizacijom stanovništva bilo kojom od vakcina.

Posve je nejasno i na osnovu čega autorica tvrdi da u Srbiji stručnjaci prikrivaju slučajeve nuspojava vakcinacije protiv Covid-19. Agencija Tanjug je 8.5.2021. godine objavila da je zabilježeno 890 prijavljenih neželjenih reakcija na 3.715.103 datih doza vakcina protiv Covid-19 u Srbiji. Riječ je, kako je navedeno, o lakim nuspojavama koje prođu za nekoliko dana, a tek pet je smatrano nešto težim i prošle su bez trajnih posljedica.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije izjavio je da su sve vakcine protiv korona virusa apsolutno bezbedne, o čemu svedoči i podatak da je do sada zabeleženo samo 890 neželjenih reakcija, odnosno mnogo manje od jednog procenta datih doza.
"Prema jučerašnjem izveštaju, imamo samo 890 slučajeva prijavljenih neželjenih reakcija. Na 3.715.103 date doze, to je jedna reakcija na 4.174 vakcine, odnosno 0,00023%. To je zaista izutetno retko i nema težih neželjenih reakcija. Samo pet puta je evidentirano nešto što bi se smatralo ozbiljnijim slučajem, ali i one su prolazile brzo i bez trajnih posledica, rekao je danas Zelić za TV Pink.

Posve je, dakle, netačno da se u Srbiji do sad “po zvaničnoj statistici ili izjavama ‘stručnjaka’ nije se desila ni jedna nuspojava”, budući da je objavljen podatak o 890 lakših nuspojava. Navodi bez ikakve argumentacije da ljekari u ovoj zemlji prikrivaju nuspojave tipični su za domen teorija zavjere.

YouTube link u članku portala Nulta tačka vodi na snimak na zvaničnom kanalu američke Agencije za hranu i lijekove, koji je objavljen 22.10.2020. godine. Riječ je o prezentaciji prikazanoj tokom sastanka Savjetodavnog odbora za vakcine i srodne biološke proizvode (Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee), koji je održan istog dana.

Na 2:33:40 minuti tog snimka vidi se slajd za koji autorica članka tvrdi da je “danas pušten u javnost” i na osnovu kojeg tvrdi da su zvaničnici bili upoznati sa nuspojavama “i prije početka davanja vakcina”.

FDA Nadgledanje sigurnosti Covid-19 vakcine: NACRT radne liste mogućih neželjenih efekata ***Podložno promjenama***

Izlistane nuspojave koje se prikazuju tokom prezentacije, kako je i napisano na slajdu, radna su (draft) verzija potencijalnih nuspojava. Autorica članka izostavila je to objašnjenje.

Prezentacija je, s ovim slajdom, predstavljena i na sastanku Nadzornog komiteta za imunizaciju CDC-a, koji je održan također u oktobru 2020. i čiji se snimak može pogledati na YouTube kanalu ove agencije (October 2020 ACIP Meeting - Post-authorization safety monitoring plans). 

U ovom dokumentu, na stranici 16, nalazi se radna lista svih nuspojava koje su uopšte moguće a koja je, kako je na različite načine istaknuto, tek radna verzija podložna promjenama.

Radi se, dakle, o listi koja je predstavljena na radnom sastanku tijela koja se bave imunizacijom, a koja je praćena u narednim mjesecima, prije nego što je zvanično otpočela vakcinacija u SAD-u.

Nakon samog procesa praćenja efekata vakcinacije, napravljene su liste utvrđenih nuspojava, zasnovane na naučno dobijenim podacima, za razliku od radne liste koja predstavlja najširi “spisak” mogućih pojava koje se prate kako bi se utvrdilo da li ih određeni novi medikament može izazvati. 

Na zvaničnoj stranici američke Agencije za hranu i lijekove dostupni su dokumenti za vakcine Pfizer/BioNTech, Moderna, Vaxzevria i Janssen (1,2,3,4) s opisanim do danas uočenim nuspojavama u vezi s ovim vakcinama (zadnji put osvježeno 25.6.2021. godine).

Najčešće su to bile reakcije na samom mjestu davanja vakcine, te umor, glavobolja, bolovi u mišićima i slične kratkotrajne pojave. Prezentacija na koju se Nulta tačka poziva objavljena je u oktobru 2020, kada se o nuspojavama nije moglo znati ono što se sada zna.

Raskrinkavanje je detaljno analiziralo objave u kojima se manipulativno predstavljaju nuspojave vakcina protiv Covid-19, a kompletnu analizu čitajte na linku u nastavku.

Iz navedenog je jasno da dokument nije objavljen “danas”, kako to tvrdi novinarka portala Nulta tačka, nego je riječ o dokumentu koji je objavljen i javno dostupan od oktobra 2020.godine. On sadrži radnu verziju svih mogućih nuspojava kod vakcina protiv Covid-19. Lista je kreirana za potrebe praćenja nuspojava nakon početka imunizacije, u svrhu poboljšanja sigurnosti vakcina.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da su vakcine protiv Covid-19 “eksperimentalna terapija” ocjenjujemo kao teoriju zavjere i lažnu vijest, budući da je riječ o ispitanim, odobrenim vakcinama, što javno dostupni podaci i pokazuju.

Iste ocjene dajemo i tvrdnji da stručnjaci u Srbiji prikrivaju slučajeve nuspojava kod vakcinacije protiv Covid-19. Podaci o prijavljenim slučajevima su javno dostupni, a ovom tvrdnjom se sugeriše i postojanje plana o prikrivanju nuspojava.

Tvrdnju da je “danas u javnost pušten screenshot prezentacionog videa FDA” ocjenjujemo kao dezinformaciju jer je snimak dostupan javno od oktobra 2020. godine, što je devet mjeseci prije nego je članak objavljen.

Predstavljanje radne liste mogućih nuspojava kao “dokaz” da su zvaničnici znali koje su nuspojave vakcina protiv Covid-19 prije početka imunizacije ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama. Riječ je listi potencijalnih nuspojava za praćene nakon početka imunizacije, koja je bila predmetom promjene.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 18.07.2021

Nulta tačka: VELIKA VEST! ISPLIVAO SNIMAK I DOKUMENT ,,FDA” IZ 2020. GODINE O NUSPOJAVAMA NAKON VAKCINA! TADA JOŠ NIJE NI KRENULA ,,IMUNIZACIJA”! SVE SE VIDI OVDE!

Sve više i više slučajeva nuspojava vakcina javlja se kod ljudi kako vreme odmiče.

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Lažna vijest
  • Dezinformacija